Leef je passie, leef je talent!

Als er iemand op zoek geweest is naar een carriere, waar zij haar draai in zou kunnen vinden, dan ben ik het wel. Ik hield altijd al van schrijven en tekenen en daaruit volgde dus een creatieve opleiding. Maar er waren mensen die tegen me zeiden: “Je kunt beter maar iets nuttigs gaan doen”.

Het waren mensen die zelf heel gemakkelijk konden bewegen, in een maatschappij die voor mij aan alle kanten rammelde, mensen die niet tegen dezelfde scrupules of gedachten aan liepen als ik. Mensen die met oogkleppen op 40 jaar bij een zelfde werkgever konden werken, zonder ooit behoefte te hebben aan verandering. Mensen die altijd zouden kiezen voor veiligheid, stabiliteit en vaak met zwart- witte gedachten. Een heel ander type mens dan ik.
Maar ik was jong… 19 jaar, dat zag ik nog niet zo. Ik was bang de kunstenares te worden die alsnog in een wegrestaurant zou serveren, omdat ze niet succesvol zou zijn.

Ik heb jarenlang gestreden tegen het innerlijke beeld dat ik niet goed genoeg was, dat mijn interesses en talenten gezien werden als nutteloos. Ik stortte me in carrières waar ik als een vis op het droge was, waar mijn energie en het sprankeltje in mijn ogen verdween en waarmee ik uiteindelijk altijd weer ongelukkig werd en vaak ook ziek.
Maar ik had iets te bewijzen! Ik was een intelligente tante en op dát niveau zou ik werken, ik had meer in mijn mars dan een creatief idealistisch dromertje. Ik doorzag situaties, ik doorzag mensen, daar moest iets mee te doen zijn en dat deed ik dus ook. Op mijn werk begon ik mij in te zetten voor mensen die gebruikt werden door de werkgever, ik begon rechtvaardigheid terug te brengen, logica naar voren te brengen, drama te verminderen op de werkvloer en mijn managers waren wel blij met een frisse wind. Personeelszaken iets minder, maar toch liep het prima.

33259321_sMaar ik werd er niet gelukkiger van.

Het is nu een paar jaar geleden dat ik het roer volledig heb omgegooid, ik ben gaan kijken naar wat mij blij maakt, niet alleen op korte termijn, maar wat mij altijd al blij maakte. Wat deed ik als kind?
Ik volg al een hele tijd mijn creatieve mojo en ik zweef van de ene uitdaging in de andere en ik ben gelukkig. Ben ik rijk? Ha…. Bij lange na niet! Ik heb enorme concessies gedaan qua inkomen.
Maar ik ben gelukkig.
Mijn hart is blij, ik leef mijn dromen en volg mijn inspiratie.

Voor mij is alles wat met creativiteit te doen heeft een verademing, net als schrijven, net als Blissings. Maar voor jou kan dat wel iets heel anders zijn.
We worden allemaal geboren met onze eigen talenten, echt jij ook….! Maar durf je er ook prioriteit aan te geven?
Ben je gelukkig met wat je nu doet? Of wordt het tijd om je talent te leven?!

Leef je passie, leef je talent!

Kijk verder dan je kunnen.

Denk jij dat je geen talenten hebt? Wellicht heb je ze nog niet leren kennen, omdat je altijd deed wat je deed. Wellicht hebben mensen je verteld dat je in de administratie zou moeten werken, dat is immers een carrière waarmee je overal uit de voeten kunt. Maar als kind zat je graag met je handen in de aarde, je wilde altijd bloemist worden. Nu zet je nog steeds elke week een kunstwerk op tafel, maar het is niet je werk. Misschien was je zo’n wiebelkont op school en zit je nu elke dag achter een beeldscherm, je nagels te bijten, want het gewiebel moet ergens naar toe! Je wilde eigenlijk altijd zwemleraar worden, maar je bent nu boekhouder…. Zoveel voorbeelden van mensen die vergeten zijn wat ze echt leuk vinden om te doen. Het leven heeft je binnen kaders gebracht en zelf kijk je niet meer over de grenzen heen. Kijk verder dan je kunnen. Wanneer je naar anderen kijkt, wanneer denk je dan…. “Dat lijkt me zo geweldig” Probeer het uit! Ga net als in je kindertijd op zoek naar waar je goed in bent, maar óók waar je blij van wordt. Volwassen zijn betekent niet verplicht indutten….

Heb geduld

Ieder nieuw talent wat je ontdekt zal je doen verlangen naar een carriere vanuit dit talent. Maar niet ieder talent wat je hebt levert je op de lange termijn ook werk op. Wanneer je een talent ontdekt kun je je bijna niet voorstellen dat daaronder nog talloze nieuwe talenten verborgen liggen en ook talloze ideeën. Heb geduld… Probeer het uit, kijk waar het heen gaat en heb je na die eerste ontdekking nog steeds zin om er mee aan de gang te gaan, of heb je weer een nieuw talent ontdekt?

Wanneer vind je je mojo?

Wanneer je urenlang met iets bezig kunt zijn, wanneer je moeite hebt om het weg te leggen, wanneer je de volgende dag direct weer door wilt, wanneer je het na maanden nog steeds leuk vindt. Wanneer de tijd sneller gaat…. Je zult je vrij voelen en energiek en de ideeën lijken niet te stoppen. Je hebt het ene niet af, of het volgende borrelt al op. En doe je dan een stapje terug, dan stap je er als vanzelf weer in na een tijdje. Maar het meest belangrijke is wellicht dat jij je één voelt met jezelf. Je herkent jezelf in wat je doet. En je bent uniek.

Zoek gelijkgestemden

Wanneer je uiteindelijk weet waar je blij van wordt, dan is het handig een groepje mensen te zoeken, al zijn het er maar twee, waarmee je kunt sparren over je ideeën. Mensen die dezelfde interesses hebben, mensen die begrijpen wat jou drijft. Het maakt het leven echt makkelijker, wanneer je gelijkgestemden om je heen hebt. Je zult je gesteund voelen en begrepen en ze kunnen je door dipjes heen helpen, omdat ze ze zelf ook kennen. Begin je aan iets waar je eigenlijk totaal geen kennis van hebt? Dan is los van een groepje gelijkgestemden een mentor of begeleider ook zeker een aanrader. Misschien kun je eens meelopen, een soort stage, bij iemand die doet wat jij graag zou doen.

Je bent nooit te oud

“Ik ben al 54 jaar…. Dat is voor jonge mensen”. Pfff…. Werkelijk? Nee, elke dag is een nieuw begin, waar je de kans krijgt je leven vorm te geven. Elke dag een nieuwe kans! Pak die kans, hoe oud je ook bent. Ja, misschien doe je het maar 10 jaar, maar dat is dan 10 jaar oprechte geluk! En wie gelukkig is blijft jong! Het leven is niet om te ploeteren, een zinloos bestaan. Het is geen toeval dat er mensen zijn die werk hebben die ze leuk vinden, waar ze passie voor voelen.

Overwin je blokkades

Het is niet voor niets dat je niet doet wat je eigenlijk zou willen doen. Het is niet voor niets dat je nog steeds dat werk doet, waar je niet blij van wordt. Ergens ben je wellicht bang om goed te zijn, bang om te stralen en in je kracht te staan. Wat gebeurt er als jij in je kracht gaat staan? Kunnen de mensen om je heen daar wel mee omgaan? Ook kunnen innerlijke stemmetjes, onzekerheden en negatieve affirmaties enorme blokkades aan het been zijn, ze kunnen je emoties beïnvloeden. Mensen om je heen vertellen je geregeld wat ‘nu echt bij jou zou passen’. Laat het maar los, niemand weet wat echt bij jou zou passen, dat weet alleen maar jij. Tot nu toe heb je namelijk niet laten zien wie er nog meer bij jou van binnen huist….!
Kijk de angst aan in zijn ogen en vertel hem dat het oude emoties zijn. Beweeg je stap voor stap naar dat innerlijke gevoel van thuis zijn en alles komt goed!

Passie komt van binnen uit, het borrelt en vindt zijn weg naar buiten. Wanneer je passie voelt voor iets leidt niemand je er meer van af. Talenten zijn je gegeven, soms zijn ze heel zichtbaar, zoals de pianist, soms lijken ze niet op talent, maar zijn ze het wel degelijk. Het geduld, waarmee de verpleegster je oma wast… Dat is niet enkel een geduldige eigenschap, het is ook een talent. Misschien ben jij geweldig goed in het invlechten van kinderhaartjes, of word je helemaal gelukkig van het uitlaten van de hond en kun je voor jezelf starten. Misschien ben je juist een jurist in hart en nieren…. Wie weet!

Talent ligt verstopt in hoekjes, onder het stof.

Talent is dát moment waarin jij als vanzelf handelt…
Dát is talent en dat hebben we allemaal. Ook jij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *