Krijg jij genoeg daglicht?

Voor veel mensen zijn januari en februari maanden om zich doorheen te slepen. 500 000 mensen schijnen in Nederland een serieuze winterdepressie te ervaren, maar liefst 4 miljoen Nederlanders ervaart een fijne winterdip in de laatste maanden van de winter. En dat is iets waar je serieus even bij stil mag staan!

Ben jij ook moe, prikkelbaar, lijkt het alsof je niet genoeg slaap kunt krijgen en krijg je juist tegen de avond weer energie? Slaap je slecht en ga je ‘rare dingen’ eten? Heb je minder zin in sociale contacten en schuif je alles op de lange termijn? Ben je gewoon meer depri dan normaal en/ of heb je plots onverklaarbare spierpijnen?
Ook je typische HSP eigenschappen kunnen verergeren, gevoeliger voor geluiden, energieën en pijntjes, meer huilen, je kunt meer last van stress hebben en je over het geheel overspannen voelen. Je zenuwen vragen veel aandacht!

Natuurlijk zul je met een echte serieuze depressie aan de bel moeten trekken bij je arts, zeker wanneer je merkt dat je elk jaar van het padje af gaat. Een echt zware depressie heeft wel wat begeleiding nodig, of je dat nu via een natuurarts of een huisarts doet. Zeer depressieve gevoelens moet je niet mee blijven lopen, is het niet omdat het voor jezelf verschrikkelijk is… vaak is er ook wel degelijk iets aan te doen. Krijg je bij de huisarts al snel therapie of medicatie, in de natuurgeneeskunde wordt er ook gekeken naar de waardes van je vitamines, de conditie van je darmen en andere problemen die voor een flinke depressie kunnen zorgen. Niet te lang mee lopen dus, er is hulp!

daglichtVoor wie jaarlijks merkt dat deze maanden toch wat zwaarder wegen dan de andere maanden en ook van zichzelf weten dat ze op zich nog prima mee kunnen is het fijn om te weten dat het alles te maken heeft met de tijd van het jaar. Natuurlijk slik je je vitamine D in dit seizoen, omdat je weet dat dat veel voor je gezondheid en welbevinden doet, maar dan nog kun je last blijven houden van een winterdip. Dat alles heeft te maken met het feit dat de dagen kort zijn en vooral heel donker. Voel je je beter, wanneer het een koude maar zonnige winterse dag is? Dat klopt!

Het depressieve en vermoeide gevoel staat voor veel mensen in verband met een tekort aan daglicht. De hoeveelheid licht wordt aangegeven met Lux. In deze donkere maanden krijgen we ongeveer 500 Lux aan licht binnen, gevoelige mensen hebben daar last van. Voor veel mensen geldt dat ze zich pas top voelen bij 10 000 Lux aan licht per dag. Oei, dat is een groot verschil!
Het tekort aan licht zorgt er voor dat je bioritme wat in de war raakt. Je staat op in het donker en wordt eigenlijk gewoon niet helemaal wakker, overdag is er niet voldoende licht om het lichaam te laten beseffen dat het nu toch echt dag is en op het moment dat het lichaam melatonine aan zou moeten gaan maken, om te gaan slapen, begin je pas wat te leven. Voor je het weet ben je terecht gekomen in een verstoord bioritme, waarbij slapen lastig wordt en vermoeidheidsklachten je leven in de weg staan. En dat is irritant! Zeker wanneer het begint af te breken wat je had opgebouwd!

Nu is er een oplossing voor, dat heet lichttherapie. Met lichttherapie maak je gebruik van een daglichtlamp die je het ontbrekende aantal lux/ licht geeft, waardoor je je beter gaat voelen. Kon je dit vroeger nog enkel op doktersadvies doen, tegenwoordig zijn er tal van lampen gewoon online te koop. Je zet ze naast je neer op bureau en kunt je activiteiten voortzetten. Zo krijg je voldoende lux per dag binnen en ga je je winterdip ter lijf!
Lichttherapie is bewezen effectief en hoef je niet enkel in de winter te gebruiken, ook voor mensen die veel reizen is het een ideale manier om jetlags te voorkomen. Het extra licht geeft je lichaam het signaal dat dit het moment is dat je wakker hoort te zijn en als vanzelf kom je terug in het ritme.
Een half uur per dag kan je al enorm helpen, als je dat een dag of 10 volhoudt ben je voor je het weet weer helemaal de oude!

Daglichtlampen zijn er in heel veel formaten en prijzen en ze verschillen in de hoeveelheid lux. Kies een lamp die aansluit bij je behoefte, welke veelal 10 000 lux zal zijn.
Ben je veel onderweg? Kies dan een lamp die je makkelijk mee kunt nemen.
Zelf heb ik een lamp die 10 000 lux geeft, helaas al een wat ouder model, maar hij is dan ook veel te groot om mee op reis te gaan.

9200000024745391

Litebook Elite bij Bol.com € 159,-

Deze lamp van Litebook Elite is een mooi voorbeeld van de ontwikkeling die de lampen hebben doorgemaakt. Hij is ontzettend klein en heeft een geïntegreerde accu.. Praktisch! Je koopt hem hier.
Maar de keuze is reuze en voor elk budget is er tegenwoordig één te vinden.

Blijf niet hangen in je vermoeidheid! En vergeet niet dat er niets meer therapeutisch en heilzaam is dan die zeldzame zonnestraaltjes mee te pakken door een goede wandeling buiten!
Maar als ze dan toch niet schijnt… dan zijn er dus alternatieven!

 

 

 

 

Nog meer bij Bol.com »

€ 31,90

€ 31,90

€ 129,90

€ 129,90

€ 67,95

€ 67,95

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *