Kokosolie, werkt het?

Kokosolie wordt geroemd om al zijn bijzondere eigenschappen. Het is antibacterieel, je kunt het eten, smeren, drinken… wat je maar wilt! Er lijkt geen einde te komen aan de mogelijkheden van het onweerstaanbare tropische goedje!

Online vind je wel 1000 wonderbaarlijke manieren om kokosolie te gebruiken en met wonderbaarlijk bedoel ik dan ook wonderlijke oplossingen! Want er lijken wonderen voor ogen te geschieden. Maar is het ook waar?

Ik ben een fan van kokosolie. Absoluut! Ik gebruik nu al een aantal jaren de RAW versie van kokosolie, dus onverhit en onbewerkt.

Daarnaast gebruik ik de ontgeurde variant met name in de keuken met koken en bakken.
In welke vorm dan ook, ik gebruik het dus dagelijks en het is inderdaad een geweldige plantaardige olie, met heel veel gezonde eigenschappen. Maar laten we eens kijken naar al die wonderbaarlijke manieren om kokosolie te gebruiken. Wat zijn mijn ervaringen er mee, wat raad ik je absoluut aan? Maar ook…waar mag je je vraagtekens bij zetten..?!

De do’s van kokosolie!

 • In de keuken is kokosolie echt heilig, wat mij betreft. Het heeft bij ons de olijfolie volledig vervangen. Olijfolie mag namelijk niet hoger dan 170 graden verhit worden, daarna wordt het schadelijk voor je gezondheid. Kokosolie kan tegen heel hoge temperaturen en blijft vervolgens stabiel.
  We gebruiken het om vlees te bakken, kip te kruiden, aardappeltjes op te bakken, chipjes te maken, alles wat we ooit met olijfolie deden, doen we met de ongegeurde variant van kokosolie. De ontgeurde kokosolie mag verhit worden tot 230 graden. De RAW of vierge variant van kokosolie mag niet hoger dan 170 graden verhit worden.
 • Als vervanging van boter, op brood, in taart of koekjes, wat ik ook bak aan zoetigheid…. Kokosolie is the man! Echt….! Alles wat niet afgebakken wordt, zoals RAW taartjes of als vervanging van boter op brood, wordt hier voorzien van RAW kokosolie. Bakken doen we dan weer met de ontgeurde kokosolie :)
 • En gewoon een lepel RAW kokosolie, uit de koelkast is heerlijk zo tussendoor en ook nog gezond!
 • In het huishouden gebruik ik kokosolie voor het onderhoud van bijvoorbeeld hout. Maar ook wanneer iets heel erg vast zit, een rits van een jas, ofzo, dan doet een beetje kokosolie zijn werk heel goed en heel fijn ook…. Milieuvriendelijk en natuurlijk!

Gebruik kokosolie in je verzorgingsritueel…

 • 21527026_sIk haal mijn oogmake up dagelijks af met kokosolie. Gewoon wat kokosolie in je handpalm, zacht over de ogen wrijven en afwassen. Het vliegt er af! Gebruik niet teveel, want olie wat in de ogen achterblijft maakt je zicht echt een tijdje troebel. Niet fijn! Ook schmink bij kids heb je met kokosolie binnen no time verwijderd! Zonder chemische rotzooi, lekker veilig.
 • Ik gebruik kokosolie als deodorant in combinatie met natrium bicarbonate. Een wonderlijke deodorant, die geen enkele andere deo overtreft! Maar ook enkel kokosolie kan al voldoende zijn.
 • Kokosolie als tandpasta, of als basis voor tandpasta werkt geweldig. Een beetje natrium bicarbonate maakt het heel erg effectief, maar ook enkel de olie is voldoende voor schone tanden.
 • Als basis voor scrubs of massageoliën is kokosolie een absolute aanrader. De olie is niet zo duur als andere oliën en geeft je scrub of olie een fijne geur of juist geen hinderende geur. Meestal gebruik ik gewoon pure RAW kokosolie tijdens massages, zonder verdere toevoegingen. Met name bij de kindjes vind ik dit echt een heel fijn idee. De olie smeert goed uit, is zacht en blijft fijn op de huid liggen, waardoor je maar weinig nodig hebt.
 • Het verzacht kloofjes, kleine huidproblemen krijgen dus verlichting, het werkt snel, maar wel voor maar even.
 • Als vervanger voor scheerschuim is kokosolie ook zeker een geweldige optie! Waar scheerschuim je huid uitdroogt, doet kokosolie dat absoluut niet, ook haartjes blijven minder in het scheermes hangen. Een nadeel is dat de vloer van de badkamer er glad van kan worden…
 • Koude RAW kokosolie, dus uit de koelkast, doet wonderen bij keelpijn en hoesten. Het is én verkoelend én antibacterieel én het stopt ook nog de hoest. Ik geef de kids kleine klontjes kokosolie die ze dan langzaam laten smelten in de mond.
 • Voor kids is het een geweldige lipgloss. Ze kunnen er zorgeloos van snoepen of het van hun lippen aflikken. Een beetje bietpoeder er door gemixt en je hebt rode lipgloss, ze vinden het geweldig! Het blijft niet lang zitten, dus voor volwassenen vind ik het niet echt effectief.
 • Kokosolie is een heel fijne olie voor oilpulling en de RAW versie is zeer krachtig in het ontgiftingsproces.

De Don’ts! ( wat mij betreft)

 • Houd de kokosoliemaskers uit de buurt van je Europese bos met haar. Er zijn absoluut haartypes die wonderbaarlijk opknappen van een kokosolie masker, denk aan prachtig krullend kroeshaar of het Aziatische stijle haar, maar bij Europees haar is het een ramp. Het wast erg moeilijk uit je haar, waardoor je flink wat wasbeurten nodig hebt, zeker wanneer je Low Poo wast. Ben je een No Poo-er? Don’t go there! Gewoon niet doen.
 • Kokosolie als antifrizz, wax of gel. Je haar wordt er vet van, het blijft niet zitten, het zakt in. En je wast het er dus ook weer slecht uit. Daarbij wordt kokosolie onder de 23 graden hard. In de winter krijg je in lang haar dus klitten, in de zomer zakt je geweldige kuif als een plumpudding in. Als antifrizz gebruik ik Arganolie of Jojobaolie. Het werkt veel beter, het wordt er niet vettig van en je hebt er maar zeer weinig van nodig.
 • Kokosolie als shampoo is dus ook niet zo effectief.
 • Als moisturizer wordt kokosolie wereldwijd bejubeld. Ehm…. Ik ben nog maar weinig mensen tegen gekomen die voldoende hebben aan kokosolie. Over het algemeen blijft de olie gewoon bovenop de huid liggen. Een optie kan zijn om kokosolie tijdens het douchen te gebruiken, dan trekt het zeker beter in. Maar de douchevloer wordt er erg glad van, dus wees voorzichtig!
 • Mijn rimpels werden er ook al niet minder van, zoals zo vaak beweerd wordt. Sterker nog, mijn huid werd niet gevoed, dus door de droogte van de huid werden rimpels juist zichtbaarder! Nee, dus…..Wil je graag een huidolie gebruiken? Gebruik dan Arganolie, Amandelolie of gebruik Castor olie tijdens het slapen,met name Castor olie doet echt goed zijn werk. Maar het is wel plakkerig.. Arganolie en Amandelolie kun je ook onder je nachtcreme gebruiken, als een masker voor de nacht..
 • 31034754_sStretch marks, striae en littekens zou het ook doen verwijderen of verminderen. Wellicht kan het je helpen ze te voorkomen, maar ook hiervoor heb je veel betere middelen, gebruik bijvoorbeeld cacaoboter of arganolie. Veel krachtiger! Met kokosolie heb ik nog geen enkel littekentje kunnen verwijderen, ze worden er ook niet minder van.
 • De berichten over kokosolie als zonnecrème…. Het zou geweldig zijn! Kokosolie heeft een natuurlijke factor 4, wanneer het ongeraffineerd is. Maar het blijft een olie, wat boven op de huid blijft liggen. Zand en vuil blijft aan je plakken en na het zonnen ziet je huidje er uit als een geroosterd kippetje. Je wordt er bruin van, inderdaad, maar het beschermt niet tegen zonnebrand en het laat de huid droog achter. Een betere huidolie is biologisch koud geperste jojobaolie of arganolie. Of gebruik Sheaboter of cacaoboter in de zon. Zij hebben ook allen een lage natuurlijke spf factor. Met deze oliën verbrand ik niet, maar ook dan nog geldt dat je er niet de hele dag zomaar even de zon mee in gaat. Wanneer je natuurlijk wilt zonnen, dan moet je absoluut opbouwen! En dat begint in de lente.
 • Kokosolie als after sun. Het is mogelijk, maar er zijn veel betere alternatieven, dus waarom zou je? Denk aan komkommer of aloe vera. Ook hier geldt weer dat Arganolie veel meer doet als huidolie…. Kokosolie…het kan… maar het trekt niet echt in en ik vind het ook niet verkoelend.
 • Lange wimpers met kokosolie…. :) Het is een nieuwe trend, je wimpers insmeren voor je slapen gaat. Ik denk dat je het zelf moet uitproberen, maar ik heb in de ochtend troebele oogjes, die irriteren tot een uur of 12…. Geen pretje dus. Wenkbrauwen hou je er overigens wel mee op zijn plek! Maar dat doen alle andere oliën ook!
 • Kokosolie als whitening tandpasta…. Hmmm.. tja. Nee, dus. Het is de baking soda in de tandpastacombi die je tanden vlekkeloos houdt, niet de kokosolie. Oil pulling met kokosolie maakt je tanden wel witter, maar dat komt wellicht door meerdere factoren. Poetsen met kokosolie maakt mijn tanden niet witter.
 • Kokosolie bij eczeem. Het werkt verkoelend, dus heb je niets anders in huis? Absoluut even wat kokosolie gebruiken, tijdelijk ben je er erg blij mee. Maar het maakt de eczeem niet minder, het herstelt niets en het werkt ook maar erg kort. Ik ben nog niemand tegen gekomen bij wie het wel is gelukt. Mijn eczeem behandel ik met bentoniet klei en dat werkte wel!

Kokosolie is absoluut een fijn product en op heel veel verschillende manieren te gebruiken. Je weet nu hoe ik het dagelijks gebruik en hoe mijn bevindingen zijn geweest.

En jij? Gebruik jij kokosolie en hoe?

5 Comments

 1. Ik gebruik ook kokosolie inderdaad…
  Laatst verbrande ik met op temperatuur zijnde olie de binnenkant van mijn hand. Het leek mee te vallen tot het sterk rood werd en begon te branden. Heb er Raw kokosolie opgesmeerd, 10 minuten laten inwerken en handen gewassen. Niets was verbrand, mijn huid brandde niet meer en de rode plek was verdwenen…Bijzonder!
  Verder was ik gestoken door een vreemd beest, er kwam een rode vlek, werd groter en in het midden begon mijn huid te bobbelen.
  Ik naar de arts geweest om na te gaan of het geen teek was, dat bleek niet zo te zijn, maar ik kon een kuur krijgen (mijn huid was onder de rode vlek helemaal hard, ontstoken dus). Ik zei mijn arts dat ik het dan nog een dagje aankeek en zonodig de volgende dag zou bellen voor de kuur (een kuur kan geweldig helpen, maar eerlijk is eerlijk: voor je lichaam verder is het rotzooi). Ik kreeg weer het idee om er kokosolie op te smeren…regelmatig herhaald en na 1,5 dag was de ontsteking volledig weg, de gebobbelde huid ook en was het nog maar een klein rood vlekje. Was ook zo verdwenen… Mensen om me heen vertelden me dat zij met soortgelijke plekken nog weken last hadden en de plek maar langzaam wegging. De huid bleef dan ook nog lang raar. Totaal geen last van gehad! Vind het wel bijzonder spul!

  • Bijzonder inderdaad! Fijn dat je er zo’n baat bij hebt! Honing helpt ook zo goed bij brandwonden. Dank je voor je bijdrage :)

 2. Ik ben het niet met u eens als u zegt dat het niet is geschikt als masker voor Europees haar. Ik heb zelf Europees krullend haar niet droog biet vet. Het zit hem in de manier waarop je se kokos uitspoelt. Ik laat op een zondag de kokos er +/- 8 uur inzitten. Dan ga ik onder de douche. Doe eerst een beetje shampoo op mijn haar en masseer dit in (er komt nog geen water aan te pas). Dus goed inmasseren daarna uitspoelen. Weer een beetje shampoo, wassen en goed uitspoelen. Cremespoeling (als je dat gebruikt). Resultaat glanzend, gevoed haar. Coelt niet vet en wordt ook niet sneller vet dan normaal.

 3. Ik ben het niet met u eens als u zegt dat het niet is geschikt als masker voor Europees haar. Ik heb zelf Europees krullend haar niet droog niet vet. Het zit hem in de manier waarop je de kokos uitspoelt. Ik laat op een zondag de kokos er +/- 8 uur inzitten. Dan ga ik onder de douche. Doe eerst een beetje shampoo op mijn haar en masseer dit in (er komt nog geen water aan te pas). Dus goed inmasseren daarna uitspoelen. Weer een beetje shampoo, wassen en goed uitspoelen. Cremespoeling (als je dat gebruikt). Resultaat glanzend, gevoed haar. Voelt niet vet en wordt ook niet sneller vet dan normaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *