Kokosolie haarmasker, no way!

Ik moest het zo nodig nog eens proberen. Kokosolie als haarmasker voor je haar.

Een van de dingen waar men ( online) lyrisch over is. Kokosolie voor je haar zou geweldig zijn! Het voedt je haar, het helpt bij gespleten punten en het zou een van de weinige oliën zijn die in het haar trekt.

Mijn vorige poging(en) was niet zo’n succes. Een klein beetje kokosolie en mijn haar was een ramp. Na spoelen en haren wassen kreeg ik de glibberige rommel nog steeds niet uit mijn haar en ik heb uiteindelijk een vrij agressieve shampoo moeten kopen om mijn haar weer redelijk op orde te krijgen. Reden genoeg zou je denken om er nooit meer aan te beginnen.

Klopt.
Maar dan ben je niet zo’n mafkees als ik, dan ben je van het verstandige soort, wat nooit aan zichzelf twijfelt en bij één poging genoeg informatie heeft. Ik daarentegen ben van het soort ‘het wiel altijd zelf uitvinden’, ‘de ezel stoot zich nooit twee keer aan dezelfde steen’ en met name het type mens wat altijd op onderzoek uit is en nieuwe dingen wil uitproberen, just for fun.
Kokosolie als masker was dus niet nieuw voor mij, maar ik was wel een beetje vergeten waarom ik er niet zo blij van werd…. En tja.. dan moet je het natuurlijk weer eens uit proberen.
Daarbij was ik een klein beetje in de veronderstelling dat ik iets niet goed had gedaan, ik moest iets over het hoofd hebben gezien, immers… artikel na artikel verschijnt online met lofzang over het geweldige haarmasker wat lokken doet glanzen, haar doet dansen en perfect in model doet vallen en haarpunt na haarpunt herstelt.
Ja… Ik zou beter moeten weten. Niet alles wat online staat blind gelooovvveennnn…. ehm.. nee zo’n type ben ik eigenlijk ook niet, maar ik ben wel de INFP die altijd eigenwijs zijn eigen weg gaat en altijd alles uit moet proberen.. dolletjes.

En dat betekent dus… een kokosolie haarmasker in je haar. Als Low poo-er.

Ik was nog wel zo slim om er niet teveel in te stoppen. “Enkel de puntjes”, mompelde ik onder de douche.
Maar ‘enkel de puntjes’ was voldoende om mijn haar om te toveren tot een vettige massa. Twee keer spoelen, twee wasbeurten later zat er nog net zoveel olie in het haar als toen ik het er in masseerde. Ik hoopte alsnog dat na het drogen het een en ander zou wijzigen… Nogmaals.. INFP, he… ?! Gelooft in sprookjes.. de eeuwige optimist!
Niet dus.

Vervolgens komt dan dat verhelderende moment waarop je je afvraagt waarom je in hemelsnaam zo’n experiment moet doen twee dagen vóór je een bruiloft hebt??

De ochtend ná mijn experiment is het geheel nog dramatischer, sliertjes van haar vallen langs mijn hoofd, ik zie er uit alsof ik mijn haar 5 weken niet gewassen heb. Brrr…

20150818_191202Ga ik echt een ‘slechte’ shampoo kopen om mijn hoofd te redden?
Een shampoo die dus wél alle oliën van je huid stript? Ik besluit uiteindelijk mijn haar te wassen met afwasmiddel… Die van Method, ruikt lekker, is natuurlijk en ik herinner me een oud collega die zo nu en dan haar haar met afwasmiddel waste om de ‘build up’ van haar wax te verwijderen.

Experiment twee, twee dagen voor de bruiloft, lukt gelukkig wél. Alle kokosolie is er uit!

Het een en ander heeft me wel aan het denken gezet! ( Dat dan weer wel!)

Ten eerste is er nu echt de conclusie dat kokosolie het gewoonweg niet is voor de Low Poo-er en de No Poo-er, maar ten tweede… Waarom zou een kokosolie masker zo effectief voor je haar zijn, als je vervolgens grof geschut nodig hebt om het er uit te kunnen krijgen? Als een Low Poo shampoo, welke vriendelijk is voor je hoofdhuid, het niet redt… Hoe zinnig is een masker van kokosolie dan voor je hoofd en haar, wanneer je daar een zeer ontvettend middel voor nodig hebt om het te verwijderen? Waarom zou je je hoofdhuid en haar willen verzorgen en het weer volledig van alle oliën moeten strippen, om weer normaal haar te hebben?

Wat is het nut?

Het moraal van het verhaal is dat ik nu dit blog schrijf om jou de tijd, moeite en energie te besparen én met name om mijzelf er aan te helpen herinneren dat ik dit nu toch echt voldoende heb uit geprobeerd, dat ik niet meer aan mijn techniek zal twijfelen en ik uit volle borst kan roepen:

Kokosolie voor de Low Poo-er en de No Poo-er is wat mij betreft een absoluut NEE!

56 Comments

 1. Precies mijn gedachte, en hetzelfde geldt voor een olijfolie masker wat ik ooit probeerde. Na drie wasbeurten met een gemiddelde shampoo was het er zo goed als uit, en de restjes die overbleven maakten mijn haar inderdaad een beetje mooier. De shampoo had echter mijn haar wel uitgedroogd, waardoor ik in zo’n vicieuze cirkel belandde… Kokosolie gebruik ik dan ook alleen nog maar voor de puntjes als ze écht heel droog zijn (en dan ook op droog haar, als een soort serum).

  • Olijfolie was inderdaad ook zo’n mislukte poging :D
   Bedankt voor je reactie, pfieuw.. ben ik niet de enige ;)

  • Ik ben gek op kokokolie, door te vaak te blonderen waren mijn haren verbrand en ik wist niet wat ik ermee moest doen, ik gebruik biologische kokosolie om 3 a 4 dagen en slaap ermee was het de volgende dag eruit gebruik daarna een milde shampoo van Aveda, heb er geen vette hoofdhuid aan gehouden. Geen gespleten haarpunten meer maar gezond haar dat weer groeit :) aldus mijn ervaring.

 2. Dit is echt heel herkenbaar. Ik gebruik alleen Aritha poeder met water om mijn haar te wassen en daarmee krijg je echt geen kokosolie uit je haar. Wat een drama was dat. Uiteindelijk toch maar mijn haar gewassen met de bio-shampoo van een vriendin.
  Al moet ik bekennen dat mijn haar nooit zo zacht en soepel is geweest, hou ik het toch maar bij de olie die mijn hoofdhuid zelf aanmaakt.

  • Aanlokkelijk kan het wel zijn, met al die mooie verhalen! Aritha poeder ken ik niet, ik ga er eens op zoeken, bedankt!

 3. Tja… Daar zit ik dan als low poo-er met mijn haar vol kokosolie dit te lezen. Te laat dus! Maar wie weet werkt het bij mij wel….. *hoopt*

 4. Mag ik vragen wat voor kokosolie je hebt gebruikt? Misschien ligt het daaraan? Ik zit inderdaad ook net met een kokosoliemasker in bed. Ben benieuwd haha.

  Weltrusten

  • Mijn RAW kokosolie en de vorige keer kokosolie van de AH, maar dat merk weet ik niet meer :) Hoe is het verlopen?

 5. Oh ik heb biologische gekocht gewoon bij de jumbo. Het ging er bij mij wel uit eigenlijk, niet 100% want als ik goed voel is het nog een beetje vettig maar het ziet er niet vet uit. Ik heb ook krullen misschien daardoor dat je het niet ziet. Maar het voelt wel gezond. Ik kreeg trouwens wel een gevoelige hoofdhuid, als een blauw plek. Ik had het ook de nacht erin gelaten omdat ik las hoe langer hoe beter. Ik zou het een 7 geven, 1x in de maand gebruiken ofzo.

  • Denk inderdaad dat het scheelt wanneer je krullen hebt :) Maar welke no- poo of low poo gebruik je? Misschien dat dat ook nog verschilt!

  • Heeft Yves Rocher tegenwoordig ook low poo shampoos?! Interessant om te horen, tot nu toe kan ik nooit de ingredienten checken, omdat ze die niet op de website zetten. Top dat het zo werkt voor je en thanx dat je nog even wilde reageren ♥

 6. Het werkt voor mij elke keer weer prima! Als ik onder de douche stap om het uit te spoelen stop ik eerst shampoo in mijn haar terwijl het nog droog is (wel met de kokosolie erin dan), verspreid dat goed en spoel het dan uit. Misschien iets om ook te proberen? Ik zelf ben er erg tevreden over!

 7. bij mij werkt het wel altijd fantastisch!
  ik denk dat het heel persoonlijk is of het werkt of niet, ieder haar is weer anders.
  sommige mensen moeten iedere dag hun haar wassen, ik was zelf mijn haar eens in de twee weken (alleen als het niet meer fris ruikt) mijn haar wordt gewoon niet vet ook niet na een maand. dit heeft denk ik ook invloed op of kokosolie werkt voor je haar.

  Xx Annelie

 8. Net wat er word gezegd .Bij de een wel de andere niet.Ik ben ziek en moet veel medicijnen nemen 27 stuks per dag. Mijn haar lijd er erg onder Geen cremetje of balsem of conditioner helpt niet En nu heb ik olijfolie erin gesmeerd en heb het 2 uur laten zitten En na 2x wassen met mijn shampoo is het eruit en de tweede x met kokosolie en olijfolie samen ging het ook prima.Ik doe dat nu 3x per week en
  mn haar word steeds beter.Straks nog 1x per week. En mn kapper zei zelfs, nu gaat het ook beter met
  kleuren. Zo zie je maar weer.iedereen is anders

 9. Hetzelfde bij mij!
  Ik heb gisteren mijn haar ingewreven met kokosnootolie (alleen de puntjes!) en heb het laten zitten voor een dik uur.
  Toen ik het uitspoelde en waste met shampoo, was het nog altijd slijkvet. Ik heb het vanochtend weer gewassen, en het is een beetje gebeterd, maar het ziet er nog altijd niet uit. Leuk, want over een dik half uur moet ik naar school vertrekken.

  • Ooooh…. ik hoop dat het goed gekomen is?! Ik ben er nog steeds niet achter waarom het bij de een wel werkt en bij de ander niet. Ik weet wel dat het met gewone shampoos makkelijker te verwijderen is… of afwasmiddel dus ;)

 10. Kokosolie zou eigenlijk gewoon moeten werken. Het is een natuurproduct wat al door de Egyptenaren werd gebruikt. Ik gebruik het 2x in de week en heb moeilijk haar. Door die masker is m’n haar steviger, zachter en groeit het sneller!! Wat misschien de fout is bij diegene waar het vettig blijft is, je moet met het uitwassen de shampoo (gewoon normale) er eerst inwrijven (dus nog niet natmaken) daarna uitspoelen en dan nog een keer wassen. Als het goed is moet dat helpen. Als kokosolie echt niks voor je is kan je Aloëvera gel proberen. Is niet vettig en ook super goed voor je haar. Xx

  • Klopt, met normale shampoo gaat het er wel uit, na twee keer wassen, maar ik was mijn haar niet met normale shampoo, daardoor wordt het lastig. Lief dat je meedenkt!! ♥

 11. Ik lees hier wat slechte ervaringen over een kokosolie haarmasker. Heb het net zelf weer in mijn haar gegooid haha. Mijn ervaring is wel okee, ik heb extreem droog haar en dan is het juist wel heel fijn. Het wordt er bij mij zachter van! Het zit daarna juist heel mooi. Maar ja, ieder persoon en iedere wens verschilt natuurlijk :)
  Ik vind het een hele goedkope en fijne oplossing voor die strobos van me ;)

 12. Het is best wel persoonlijk denk ik, ik doe echt heel erg veel kokosolie in mijn haar en kan het na een nacht mee geslapen te hebben prima uitwassen zonder dat mijn haar er vettig van wordt, het voelt juist super zacht en glans.

 13. Ik weet niet of deze reactie nog aankomt maar ik heb toch het tegenovergestelde te melden. Pure kokosolie heeft mijn haar flink opgepept en laten glanzen en is een stuk minder droog. Ik ben er echt heel lyrisch over. Ik gebruik best een ruime hoeveelheid en laat dat heel de nacht inwerken. De volgende dag gebruik ik een shampoo onder agressieve reinigingsmiddelen parabenen en alcohol enzv en de kokosolie is uit mijn haar. Totaal geen last van vet haar.

  • Hi Danielle, hij komt nog prima over, hoor :)
   Mijn conclusie tot nu toe is dat het heel erg verschilt welk type haar je hebt en welke shampoo je gebruikt. Bij wie het nu magisch is en bij wie het een ramp wordt? Het lijkt niet te voorspellen en dus voor een ieder uit te proberen. Voor mij blijft het een ramp met mijn fijne, maar wel veel haar en low poo shampoo. ♥

 14. Hallo
  Ik doe zelf vaak de kokosolie masker.
  Goed veel er in en dan met aluminiumfolie en een handdoek laten zitten.
  Dan onder de douche, niet gelijk uitspoelen !!!!!! Eerst de shampoo zo op je vet haar doen goed in masseren en dan pas uitspoelen. Daarna nog 1 keer met shampoo en klaar !!!!!! Heerlijk. Want ja je hebt vet in je haar en daar warm water op doen is geen succes. Dus eerst alleen de shampoo doen

 15. ik heb precies het zelfde probleem met kokosolie. ik gebruik een low poo shampoo en douche met lauw warm water. en tja dan gaat de kokosolie er echt niet uit. want om kokosolie uit je haar te kunnen wassen heb je niet alleen een agressievere shampoo nodig, maar je zou het ook vrij heet moeten wassen zodat de olie oplost.

  olijfolie werkt voor mij dan wel weer. mits ik niet teveel gebruik en het niet té lang laat intrekken. ik heb lang haar en gebruik 1 eetlepel olijfolie die ik vooraf iets verwarm in de magnetron. als de olijfolie in mijn haar zit wikkel ik het in met aluminiumfolie en daarover heen knoop ik een warme handdoek. dit laat ik ongeveer 1 uurtje in trekken (niet langer!). en daarna spoel ik mijn haar uit met lauw warm water en een low poo shampoo. ik doe de shampoo dan eerst in mijn haar voordat ik het uit ga spoelen met water. en dit masker gebruik ik trouwens op droog/nog ongewassen haar.

 16. Ik heb nu bijna vier weken mijn haren niet meer met shampoo en conditioner gewassen, als experiment. Twee keer per week met lauwwarm water gespoeld. Ik heb veel, lang, dik en golvend haar en altijd wel heel gezond uitziend (dankzij conditioner en arganolie). Echter, ik heb psoriasis op mijn hoofdhuid en ik hoop dat te verminderen met dit experiment. Ik ben al door de jeukfase heen, de rode huid en schilfering wordt al minder, maar ik heb best droog haar gekregen. Heb er nu ongeveer een theelepel kokosolie in gesmeerd… deze blog lezende… krijg ik bijna spijt. Toch heb ik hoop op goed resultaat, omdat ik droog haar krijg van no-poo ipv vet (wat ik vaker hoor).

  Overigens heb ik baking soda en appelazijn geprobeerd als low-poo, maar voor gevoelige (psoriasis) huid is dat een absolute afrader (brandde een beetje bij mij). Triviaal feitje dat ik even extra wilde delen.

  • In de reacties blijkt maar weer hoe verschillend haar is. Natuurlijke haarverzorging blijkt een van de moeilijkste overstappen te zijn, omdat het voor iedereen verschilt. Mijn ervaring was niet prettig, maar zoals je kunt lezen zijn er ook genoeg mensen die er toch goede ervaringen mee hebben. Of ze ook allemaal no poo of low poo- ers zijn… dat blijft voor mij een vraag. Dank je voor het delen en laat maar even weten hoe het is verlopen ;)

   • Ik heb het er een nachtje in laten zitten en toen met warm water uitgespoeld (en met koud nagespoeld). Mijn haar is toen de hele dag wat aan de vette kant geweest, maar het viel reuze mee. Het ‘sleet’ er met een paar daagjes gewoon uit. Ik heb zo’n droog haar, dat het wel kon lijden. Ik heb nu pure arganolie gekocht en ik ben er superblij mee. Het verdeeld zich goed over mijn haar, plakt niet, ruikt niet en voelt licht aan. Kokosolie smeer ik NOOIT meer in mijn haar.

    • Hihi… en dat heb je het voordeel dat het nu redelijk zomers weer is. Ik heb het eens in de winter in mijn haar gedaan. In de kou stolt kokosolie…! Dat was me een feestje :D Gelukkig is het er nu uit. Arganolie is top!

 17. Misschien is het de voorgaande pogingen niet gelukt omdat je geen 100% kokosolie hebt gebruikt? Ik heb dat namelijk ook gehad. Toen had ik een soort van conditioner, kreeg het er amper.. Raad daarom altijd 100% kokosolie aan!

  Overigens gebruik ik altijd Royal Green, bij veel winkels te koop. Werkt zeer goed!

  • Helaas.. wel gewoon 100% kokosolie gebruikt en Royal Green is ook een van de merken die ik als favoriet heb staan. Ik denk dat gewoon elk lichaam anders reageert en zo ook haar :) Voor de mensen bij wie het wel werkt… super!

 18. Haha hier ook een infp’er die op dit moment met super vet kokos-haar op de bank zit en opzoek is naar antwoorden en oplossingen…
  Bedankt voor je eerlijke blog, zo zie je maar weer hoe verschillend haar reageert.

  • Haha :D Oh jeetje…! Ik voel me direct met je verbonden ;) Succes, hoop dat het goed verloopt! ♥

 19. Ik heb Kokosolie van het merk Palmers in mijn haren als “masker” gebruikt in combinatie met een teentje knoflook. Nou, normaal gebruik ik altijd 100% Kokosolie van een biologishe winkel.. Maar dit keer wilde ik iets anders doen….. WAT EEN RAMP!! Mijn haar is zoo vettig. Het ziet er vreselijk uit alsof ik idd 5 weken niet heb gedouched! Ennnn… Ik krijg het er niet uit. Method afwasmiddel gebruikt na je blog haha.. Dreft, normale shampoo, Tony and Guy shampoo. Het is wel een dag later nu.. Misschien moet ik het tijd geven.

  Als jullie nog een tip hebben.. Graag!!!

  • Oooh… jeetje! Heb je dat allemaal in een keer gebruikt na het masker?!?!??! En het is er nog niet uit? Ik hoop dat lezers nog tips voor je hebben, want het enige wat ik kon bedenken was het afwasmiddel…. lol.. Heb je verder nooit problemen als je pure kokosolie gebruikt?

 20. Idd! In een keer achtermekaar… En ik begrijp dat alles in een keer ook niet goed is voor je haren, maar ik werd wel helemaal hysterisch haha. Want normaal als ik 100% kokosolie gebruik.. Is het zo heerlijk na het uitwassen. Het voelt zacht en gezond aan.

  Nou zei mijn broer net, dat het spul wat ik had gebruikt een beetje als wax is en dat het wel een paar dagen duurt voordat het eruit gaat. Althans, dat is het geval bij hem maar omdat ik natuurlijk lang haar heb, gaat ’t wat langer duren. Je eigen roots gaat beginnen met afstoten zei die… I HOPE SO!!
  :( :( :(

 21. Hey!! Ok even een update… Na 2 keer per dag met dreft, soda, appelazijn en als afsluiter met Head and Shoulders classic gewassen te hebben… Is het eruit!! Dus het duurt wel even 3 dagen helaas.

  Tip: Pas op met Palmers Coconutoil ladies!

 22. Hi allen,

  Haha ik zit nu voor de derde of vierde keer met een sloot aan kokosolie op mijn hoofd/ in mijn haar. Ik heb psoriasis en mijn hoofdhuid reageert erg snel op dingen. Ik kan alleen tegen Zarqa anti dandruff shampoo. Ik probeer mijn haar mijn vaak te wassen, maar helaas begint mijn hoofdhuid op dag 2 te protesteren. Dankzij de kokosolie is dit protest in ieder geval zonder jeuk en pijn! Ik moet het inderdaad wel twee insoppen voordat mijn haar weer vetvrij is :’)

 23. Nou.. eerste keer liep ik flink dus echt flink voor joker. Inderaad, ik vandaag ook weer is geprobeerd voor de 2e keer. Nu is het dus nog steeds vet na 2 keer het haar gewassen te hebben. Denk dat dit inderdaad ook geen goed middel voor mijn haar is..

 24. Vind het heel fijn om te gebruîken 100% pure kokosolie. Deed het meer voor het uitvallen van mij haar! Ik heb veel haar, golvend en aan de droge kant.
  Ik pas dit nu 1x om de 14 dagen toe, een nacht mee slapen en de volgende morgen goed wassen met mijn shampoo, gebruik wel nog een beetje conditioner.. en goed uitspoelen met lauw water, zalig.
  Maar mijn haren voelen veel sterker. Ik blaas ze uit en dan kunnen ze weer een weekje mee. Pure verwennerij voor mij.

 25. Helemaal niet mee eens. Ik gebruik het enorm vaak en hoef echt maar twee keer met shampoo te wassen en het is er al uit. Mijn haar voelt echt tien keer beter aan. Misschien ligt het aan je shampoo.

  • Ik denk dat de meeste mensen hier missen dat het gaat om de combinatie kokosolie en No Poo of Low Poo.
   Maar wellicht verschilt het haartype ook. Voor mij werkt het in elk geval totaal niet. Zo zie je maar elk lichaam verschilt.

 26. Na alles doorgelezen te hebben, was ik verbaasd dat dé oplossing om alle kokosolie probleemloos en heel mild uit je haar te krijgen, er niet bij staat:
  Vet los je op met vet. Ik maak mijn haar nat, doe er veel conditioner in en de olie (ver)smelt als het ware met de conditioner. Dit mengsel laat zich makkelijk uitspoelen. Daarna heb ik nog maar een beetje shampoo nodig om de laatste restjes vet eruit te wassen en heb ik schoon en luchtig haar. Zonder deze truc heb ik ook last van bovengenoemde problemen.

 27. Ook getest , maar 2 uur laten inwerken uit angst om negatieve ervaringen die ik hier gelezen heb, daarna 1 maal gewassen met zilvershampoo van schwarzkopf, erg tevreden van het resultaat, volgend gebruik ga ik de kokosolie met een gerust hart een ganse nacht laten inwerken

  • Ha Chris, maar Scharzkopf is ook geen Low Poo shampoo, over het algemeen zijn de ervaringen in combinatie met reguliere shampoos geen enkel probleem. :)

 28. Vandaag voor het eerst gebruikt en zeer positief! Mijn haar ziet er glanzend, krullend en zeer gezond uit. Het lijkt alsof ik versteviger in mijn haar heb gedaan. Mijn geheim: Ik heb allereerst mijn haar gewassen en toen mijn handen steeds een heel klein beetje ingevet en over mijn vochtige haren verdeeld, weer beetje ingevet, en in nog droge gedeelte verdeeld, enz. Ik moet erbij zeggen dat mijn haar niet snel vet wordt. Eén keer in de week wassen is voldoende. Als je je haar iedere dag moet wassen zou ik geen vet in mijn haren smeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *