Kleurstoffen

Kunstmatige kleurstoffen in onze voeding en verzorgingsproducten, misschien heb je er al vaker over gehoord, of wellicht is het je nog steeds een vraagteken waarom er zoveel mensen moeilijk over doen. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat deze additieven niet veilig zijn, toch komen ze nog steeds ruim voor in onze voeding en dan met name in eetbare middelen voor kids.

Eetbare middelen, inderdaad een raar woord, maar het woord voeding komt gewoon niet over mijn lippen!

In vele landen zijn deze chemische kleurstoffen verboden, maar in Nederland nog steeds niet. Nederland is nogal laks op het gebied van voeding en welzijn. Een verbod komt hier pas op producten, wanneer de situatie dermate zorgwekkend wordt dat mensen direct dood neervallen, wanneer ze ergens mee in contact komen.
In andere landen wordt het voorzorgsmaatregel toegepast. Bij twijfel…. Niet doen!

De kunstmatige kleurstoffen zijn geen noodzaak. Het is totaal onnodig om ze toe te voegen aan voeding, laat staan in levensmiddelen waar kinderen mee verleid worden. Zelfs reclame voor deze voedingsmiddelen is in Nederland toegestaan.

Onze kinderen worden dagelijks bloot gesteld aan voedingsmiddelen, waarvan meerdere keren bewezen is dat het op de lange termijn veel ellende kan veroorzaken en op de korte termijn intense reacties uit lokt. Kort gezegd… Misschien vertoont jouw kind geen gedragsveranderingen op dit exacte moment, bij dat blauwe snoepje, maar wellicht wil je je eens verdiepen in de toekomstperspectieven?

Voor mij persoonlijk was het geen twijfel. Ik had mijn eigen ervaringen met voedselkleurstof op jonge leeftijd. Mijn zus en ik reageerden beiden heel heftig op de toevoegingen en mijn ouders hebben ze dan ook volledig verbannen. Dit was nogal alternatief in de jaren ’80 en mijn ouders hebben zich dan ook vele malen moeten verdedigen, maar de situatie werd keer op keer bewezen, dus ze hielden voet bij stuk.

Naar mate wij opgroeiden werd onze gevoeligheid minder, althans zo leek het. Qua gedrag reageerden we niet meer zo heftig, ons lichaam werd immers ook groter, dus de hoeveelheden van inname werden in verhouding ook minder groot.

Ik werd pas weer op de feiten gedrukt na de geboorte van mijn dochter, welke ook extreem reageerde op de kunstmatige kleurstoffen. Pupillen werden groter en ze leek wel onder invloed van drugs. Ze was totaal onbereikbaar, overbeweeglijk en niet te remmen. Ze raakte volledig buiten haar zelf! Ze werd niet agressief, maar het leek alsof ze door draaide.
Mijn zoon was een ander verhaal. Hij kreeg driftbuien, ook zijn ogen sperden zich wijd, zijn pupillen vlogen van links naar rechts, van boven naar beneden. Hij verzette zich, werd boos en begon om zich heen te slaan en soms moest ik hem letterlijk uit een situatie weg tillen, sokken en schoenen nog uit. Voor mij soms volledig uit het niets. Tot ik er vervolgens achter kwam dat hij wat snoepjes of aanmaak limonade had verorberd. Na de driftbui of de huilbui, wat vasthouden en vele glazen water later kwam hij dan weer tot zichzelf, volledig uitgeteld en moe.

Ik kon er dus niet omheen. Voor mij was er geen twijfel mogelijk. De kunstmatige kleurstoffen werden een absoluut NO NO in ons gezin en dat zijn ze tot op de dag van vandaag.

Ik verbaas me iedere keer weer over de discussie, voortkomend uit deze chemische toevoegingen. Met name de momenten waarop mensen strooien met argumenten als ‘het zijn goedgekeurde additieven’.
Goedgekeurd betekent niet altijd veilig. Goedgekeurd betekent dat het in een bepaalde dosis veilig zou moeten zijn, zonder dat het in combinatie met andere additieven is getest. Ook wordt er op korte termijn gekeken en zijn er nog geen mogelijkheden om de uitkomst over tientallen jaren te bewijzen. Immers…. Die generatie zijn wij…. Het moet zich nog gaan tonen.
Daarnaast is ‘goedgekeurd’ ook een ander woord voor….. ‘Het is ons nog niet genoeg bewezen’. Van de 10 onderzoeken hebben er 7 gezegd dat ze schadelijk zijn, maar 3 bewijzen het tegendeel. En dus… is het ons nog niet voldoende bewezen. Dát betekent een goedgekeurd E nummer.

En het feit dat het wellicht is goedgekeurd boeit me niet.
Is het nodig? Is het nodig om onze voeding te voorzien van chemische kleurstoffen? Wat is de toegevoegde waarde in verhouding tot de lasten er van?

Nogmaals. Nederland is heel erg laks met de gezondheid van zijn burgers. Het wordt tijd om je af te vragen wat die lekkere en prachtige marcepeintaart op de lange termijn met je uk van twee doet, waar komt die eczeem toch vandaan en waarom slaapt het zo slecht na een zakje snoep?
Het wordt tijd zelf verantwoording te nemen voor je gezondheid en niet afhankelijk te zijn van instanties.

Ik heb voor jou de meest verdachte kleurstoffen op een rij gezet.
Je vindt ze in marcepein en fondant, snoep, sauzen, frisdranken, yoghurtdrink, medicijnen, voedingssupplementen,homeopathische tabletjes, kinderknutselmateriaal en in nog vele andere producten!

Kunstmatige kleurstoffen, die je beter kunt vermijden.

31279747_sE 102 Tartrazine
Gele kleurstof

Uit onderzoeken kwam naar voren dat ze verantwoordelijk kan zijn voor hyperactiviteit, astma, netelroos, gezichtsverlies, slapeloosheid en op de lange termijn is het mogelijk kankerverwekkend. Oostenrijk, Finland en Noorwegen staan het niet toe in voedingsmiddelen.

E 104 Chinolinegeel
Gele kleurstof

Ook hier wordt de link gelegd naar hyperactiviteit, eczeem, slapeloosheid, allergische reacties, en het is mogelijk kankerverwekkend. Verboden in de VS en Australie.

E107 Geel 2G
Gele kleurstof

Wederom hyperactiviteit, astma, eczeem en slapeloosheid.
Verboden in VS en Australië.

E110 Zonnegeel

Hyperactiviteit, astma, netelroos, buikpijn, slapeloosheid, overgeven, mogelijk kankerverwekkend.
Verboden in Noorwegen.

E 120 Karmijnzuur
Rode kleurstof

Gemaakt van insecten of via een chemisch proces. Deze kleurstof ligt nog op alle vlakken in onderzoek, maar wordt in verband gebracht met hyperactiviteit, astma, eczeem, slapeloosheid.

25675078_sE 122 Azorubine
Rode kleurstof

Hyperactiviteit, huidreacties, allergieen, neusverkoudheid, astma, slapeloosheid, huidoedeem, mogelijk kankerverwekkend.
Volledig verbannen in Zweden, VS, Oostenrijk en Noorwegen.

E 123 Amarant
Rode kleurstof

Hyperactiviteit, astma, netelroos, slapeloosheid, kankerverwekkend.
Verboden in de VS, Oostenrijk, Noorwegen en nog veel meer landen.

E124 Chocenillerood
Rode kleurstof

Hyperactiviteit, astma, netelroos, slapeloosheid, mogelijk kankerverwekkend.
Gevonden in ketchups, snoep, yoghurt en frisdrank.
Verboden in de VS en Noorwegen

E127 Erythrosine
Rode kleurstof

Hyperactiviteit, astma, netelroos, slapeloosheid, schildklieraandoening en in 1990 bewezen als kankerverwekkend. Verboden in Noorwegen.

E129 Allura Rood
Rode kleurstof

Huidallergieën, mogelijk kankerverwekkend. Verboden in Denemarken, België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Zweden, Oostenrijk, Noorwegen.

31430407_sE131 Patentblauw
Blauwe kleurstof

Hyperactiviteit, astma, huidreacties, misselijkheid, problemen met de bloeddruk, bevingen en slapeloosheid. Geldt als kankerverwekkend en is verboden in Australië, VS en Noorwegen.

E 132 Indigotine/ Indigokarmijn
Blauwe kleurstof

Hyperactiviteit, misselijkheid, hoge bloeddruk, huidreacties, ademhalingsstoornissen, allergieen, geldt als kankerverwekkend. Verboden in Noorwegen.

E133 Briljantblauw
Blauwe Kleurstof

Hyperactiviteit, astma, netelroos, slapeloosheid, geldt als kankerverwekkend.

Verboden in België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Zweden, Oostenrijk en Noorwegen.

E 142 Briljantzuurgroen
Groene kleurstof

Hyperactiviteit, astma, huidreacties, slapeloosheid, mogelijk kankerverwekkend.

16083722_sE 150 Karamel
Natuurlijke of chemische bruine kleurstoffen.

Omstreden op vele manieren, wordt soms geproduceerd vanuit GMO mais en kan de opname van vitamine B6 tegenhouden. Het is niet duidelijk wanneer het natuurlijk is, of chemisch. Het zit nog geregeld in Cola. Erg slecht voor je gezondheid!

E 151 Briljantzwart BN

Bewezen darmcystes te creëren bij dieren. Het wordt gemaakt van Koolteer. Het veroorzaakt hyperactiviteit en is mogelijk kankerverwekkend.
Verboden in Denemarken, België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Zweden, Oostenrijk en Noorwegen.

E 154 Bruin FK
Bruine kleurstof

Hyperactiviteit, astma, neusverkoudheid, netelroos, slapeloosheid, cystes, weefselafbraak, geldt als kankerverwekkend. Verboden in de VS.

E 155 Bruin HT
Bruine kleurstof

Hyperactiviteit, astma, netelroos, slapeloosheid, nieraandoeningen, kankerverwekkend, huid sensitiviteit. Verboden in Denemarken, Belgie, Frankrijk, Duitsland, Zwitersland, Zweden, Oostenrijk, Noorwegen en de VS.
Wordt nog wel eens in chocoladecake gevonden.

E 173 Aluminium
Grijze kleurstof

Risico’s voor de nieren en de hersenen, veroorzaakt ziekte van Alzheimer. Verboden in Australie.

E 180 Litholrubine BK Robijnpigment
Rode kleurstof

Astma, hyperactiviteit, huidreacties, slapeloosheid en mogelijk kankerverwekkend.

 

food-maker.co.uk/Banned / parents.com / ncbi.nlm.nih.gov/pubmed / sciencedirect.com / toxsci.oxfordjournals.org / 

laleva.cc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *