Kijk mij gaan, kijk mij staan!

Het is best een bijzonderheid dat je mij ziet bewegen op social media, met name de selfies zijn op dit moment een overwinning van mijn persoonlijkheid. Nog niet zolang geleden was ik volledig klaar met Facebook en mijn dochter heb ik meerdere keren de gebruikersvoorwaarden van Instagram onder haar neus geduwd. Ik was anti social media en met een reden.

De data die er mee opgeslagen wordt creëert een volledig persoonlijkheidsprofiel, waar overheden en bedrijven flink hun voordeel mee doen. Wij zijn volledig vrijwillig documenten aan het creëren, waar in tijden van bedreiging en of oorlog gebruik van gemaakt kan worden. Het klinkt wellicht als mee gaan met complottheorieën, maar helaas bestaat er ook nog zoiets al realiteit, waar deze theorieën getoetst kunnen worden en ook daadwerkelijk allang bewezen is dat dit ook gebeurt.
Ik weet van mijzelf dat wat ik ooit deelde, en wat ik nog steeds doe, aan visie niet altijd in het straatje ligt van overheden en bedrijven en de steekwoorden die ik in toets op google zetten mij vast hoog op het lijstje van complottheorie- denkers en – verspreiders.

De vriendschapsvoorstellen op Facebook deden mijn tenen krullen, mensen die totaal niet in verband getrokken konden worden met wie ik was, en met wie ik omging, kwamen voorbij als ‘toevallig passant’. Niks toevallig, alles wordt met elkaar gelinkt en het gemak wat het ons lijkt te brengen maakt dat wij klikken en niet teveel nadenken. De mens is een gewoontedier en op Facebook werd me dat maar al te snel duidelijk.

Toen ik met Blissings startte was ik dus anti Facebook en ik was vastberaden social media te laten voor wat het was. Het is aan een van mijn lieve lezers/ contacten te danken dat er nu alsnog een mogelijkheid bestaat tot het gebruik er van. En ik beken… zonder social media was Blissings veel minder leuk. Ook voor mij.

Nu vind je me inmiddels zelfs op Instagram, een medium wat ik zelf als onmogelijk had gehouden. Iets waar ik nooit in mee zou gaan, had ik mijzelf ooit beloofd.
Wat is er gebeurd?

Niets is zo veranderlijk als de mens! Ik ben niet van mijn geloof afgestapt, maar ik ben wel van gedachten veranderd.

Het begon een paar jaar geleden met de boycot van de vingerafdruk op mijn paspoort. Ik wilde er niet aan, pertinent niet… en ik heb het lang vol gehouden. Maar het punt was dat ik me begon af te vragen wie ik daar nu precies mee plaag? Nee, inderdaad, de info blijft onbekend, maar het land uit gaan werd toch een stuk lastiger. Het werd een gevecht met mijn ego, ik zal er eerlijk over zijn, maar uiteindelijk besloot ik dat niemand mij zou beteugelen, niemand mijn vrijheid zou afnemen en als ik mijn principes hoog bleef houden… ik vooral de persoon zou zijn die mij mijn eigen vrijheid af zou nemen. Met tegenzin leverde ik ze af, met mijn vingers in de inkt kreeg ik een nieuw paspoort.

Social media is eenzelfde proces voor mij. Het níet mee gaan met de hype is wellicht een prachtig verbond met mijn persoonlijkheid en principes, maar het is ook een grote gevangenis die ik zelf creëer. Met Blissings wegblijven van social media is als jezelf niet gunnen te groeien qua website. Blijf ik dicht bij mijn principes of pak ik mijn vrijheid? Ook dit was weer een enorm gevecht met mijn ego en iedere keer dat ik iemand zich negatief hoor uiten over hoe leeg social media is kan ik niet anders dan knikken met mijn hoofd, maar toch doe ik mee.

Ja, het is een profiel, waar je niets mee kan, een leeg vermaak van tijd. Maar inmiddels heb ik geleerd dat het dat niet hoeft te zijn, wanneer je er je eigen grenzen aan verbindt. Het is óók een prachtig middel om anderen te inspireren, te motiveren, te delen en te communiceren. Het is snel en heeft een groot bereik.
Maar wat mij het meeste heeft geraakt is mijn doel.
Wanneer wij, wij informatiebrengers, helers, readers, bewustzijnsbrengers of wie dan ook op deze wereld met alle goede bedoeling voor de mensheid wegblijven van social media, dan zullen wij onzichtbaar zijn.
En wanneer wij onzichtbaar zijn en blijven, zullen wij ook niet kunnen delen of verbinden. Kleine groepen die als eilandjes los van elkaar strijden zullen nooit zoveel bereiken als groepen die zich zullen verbinden.
Jonge mensen, zoekende naar waarheid, zoekende naar wie zij zijn, wellicht anders denkende dan de massa zullen geen aansluiting ervaren en zullen eerder eenzaamheid voelen, dan wanneer wij wel hardop uitspreken dat we er zijn.

Mijn doel is mensen te motiveren tot bewuste keuzes, gezonde keuzes, maar vooral mensen te inspireren hun eigen authenticiteit te ontdekken. Social media is daarin toch een heel krachtig middel, ik kan niet anders dan dat bekennen.

Ik ben dus niet veranderd, ik heb slechts wat verandering aangebracht in mijn visie. Met elke foto die ik post krinkelt er iets in mijn buik, ik maak mijzelf zichtbaar voor een wereld die niet altijd zo jofel is. Maar met elke foto die ik post maak ik mijzelf ook vrij, dat voel ik tot in mijn tenen.
Vrij van alles wat beperkend werkt.

In je kracht gaan staan, jezelf laten zien, zichtbaar worden ten opzichte van de wereld op welke manier dan ook is het moeilijkste proces wat een mens door gaat. Is het niet veel makkelijker om in de schaduw te blijven staan?
Dat is het proces wat ik op dit moment doormaak met Blissings, het maakt me kwetsbaar, maar met elke stap die ik doe maak ik mijn wereld ruimer en groter.
Met elke post die ik doe maak ik mijzelf transparanter, doorzichtiger, maar ook van binnen sterker en krachtiger.
Als introvert wellicht het meest magische wat je door kunt maken! Ik leer beetje bij beetje, juist door social media, hoeveel lieve mensen er zich kunnen en willen verbinden en ik kan niet anders zeggen, vanuit mijn hart… dat ik het tofste lezerspubliek heb wat er bestaat!

Knetter bewuste mensen, die mij vinden op basis van wie ik ben… Niet om wat ik doe of profileer.

Het is een rare gewaarwording voor mij om te ontdekken dat er mensen zijn die zich zo kunnen herkennen in wat ik schrijf. Dat maakt mij zo dankbaar! Het is giga eng, maar ook rete spannend!
Ik ben zo blij met jou!

Ik zie je op Facebook, Pinterest en Instagram!
Wie had dat ooit gedacht?!

2 Comments

  1. Whauw, wat herkenbaar. Ik kon dit artikel wel geschreven hebben. Van social media, paspoort en ik zet er nog een bij, chash betalen. Want het gaat niemand wat aan wanneer, waar en wat ik koop. (volgens mijn ego dan) Sinds kort ook een Facebook account, niet om al het, in mijn ogen oppervlakkige gechitchat te delen, maar om zichtbaar te worden in mijn anders zijn. Mooi om te lezen dat ik niet de enige ben en dat was volgens mij jouw bedoeling geweest.
    Lieve groet,
    Andrea

    • :) Dat is precies mijn bedoeling! En voor mij ook zo heerlijk om van anderen te horen dat zij zich daarin herkennen, daarmee voel ik mij dan ook weer niet zo’n uitzondering! Heerlijk zulke reacties, dank je wel! Liefs Cindy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *