Kiezen voor Yoga

Voor wie ooit aan Yoga heeft geproefd is het duidelijk, het is niet enkel even bewegen, geen wekelijks ‘sportmomentje’, niet enkel alleen ontspanning. Yoga is veel meer. Yoga verandert je leven.

Welke vorm van Yoga je ook kiest, of je nu dubbel gevouwen in een asana ligt, op je hoofd staat, of juist rustig een arm over je hoofd beweegt, om hem vervolgens in je schoot te laten rusten, Yoga werkt altijd.

Ik ben ontzettend blij dat we de laatste 10 jaar zoveel opties hebben gekregen, zoveel variaties in de beoefening van Yoga. Niet iedereen is het met mij eens overigens. Er zijn heel wat Yogi’s die de westerse varianten niet serieus nemen, het is geen Yoga vindt men. Er zit wellicht wat waarheid in.
In de Yoga van het westen vind je soms minder diepgang, zijn asana’s waar het om draait en is meditatie gering. Op Instagram komen dagelijks foto’s voorbij van mensen die er hun laatste ontwikkelingen posten.
En Yoga is veel meer dan dat, inderdaad.

Yoga is een levensvisie, een houding naar de wereld, naar je medemens. Het is iets wat je 24 uur per dag met je mee draagt, niet enkel dat uurtje op de mat op dinsdagavond. Maar is het erg?

Ik vind het niet meer dan logica dat het westen haar eigen Yoga vormt, onze cultuur is anders, ons lichaam ook. De traditionele Yoga is ontwikkeld vanuit het leven daar, ons westerse leven komt er niet mee overeen, de beoefening van Yoga komt zo logischerwijs ook heel anders tot uiting.

Maar Yoga doet wat Yoga doet…. Hoe je het ook doet.

Met de verschillende vormen van Yoga wordt het wel steeds ingewikkelder de juiste Yogales te vinden. Er zijn plaatsen in Nederland waar scholen de grond uit poppen, elk met hun eigen visie, elk met hun eigen beoefening. Ik heb ontzettend veel mensen gesproken die Yoga opzij schoven, omdat ze in de verkeerde les mee draaiden.

8943370_sHoe kies je in hemelsnaam de juiste Yoga voor jou?

Begin bij het begin. Wat wil je, wat is je doel?
Veel mensen willen ontspanning, dat is hun primaire doel, maar ontspanning vind je bij elke vorm van Yoga. Het is een gevolg van de beoefening, welke vorm je ook doet. Na elke Yoga les, of je nu op je hoofd hebt gestaan of enkel hebt gelegen, is je hoofd leeg en het lichaam ontspannen, je voelt je opgeladen en in het nu. De vraag ‘Wat is je doel?’, ligt zodoende meer bij zaken als: ‘Wil je mediteren? En hoeveel?’, ‘Wil je sterker worden, conditie opbouwen, wil je afvallen?’, ‘Wil je knallen of wil je rusten?’, ‘Hoe denk je over mantra’s, mogen die in de les voorkomen?’, ‘Wil je ontwikkeling zien in asana’s?’, ‘Kijk je uit naar ingewikkelde asana’s, zoals een hoofdstand, of wil je dat juist helemaal niet?’

Haal je informatie uit de website en je omgeving.
Wanneer je mensen in je omgeving hebt die al Yoga beoefenen, dan kun je uiteraard veel informatie van hen krijgen. Maar weet wel dat wat je zoekt niet gelijk hoeft te zijn aan wat zij zoeken. Luister dus goed naar de ervaringen en eventuele weerstand of enthousiasme.
De website van een Yogaschool kan ontzettend veel informatie geven, niet enkel de tekst, maar ook het beeldmateriaal. Hoe toont de leerkracht zich? Zijn het eenvoudige, lichte houdingen of toont hij of zij jou alle mogelijke variaties in de asana’s? Foto’s zijn geregeld bewust gekozen, het is niet altijd het antwoord op alles, maar zachte foto’s in beginners asana’s geven vaak al aan dat de lessen rustig zullen zijn. Gevorderde asana’s tonen aan dat de leerkracht wellicht al veel ervaring heeft, zijn of haar ontwikkeling serieus neemt, maar het kan ook betekenen dat de lessen ook wat gevorderd zijn. Veel Yogascholen hebben beginnerlessen, maar bij een Yogaschool waar de leerkracht graag in de hoofdstand staat zijn de beginnerlessen vaak toch meer gevorderd dan de gemiddelde les bij iemand die dat zelf helemaal niet graag doet.

De expertise van de leerkracht.
Nu komen we op een ingewikkeld punt. Ik was lange tijd van mening dat het niet zo heel veel uit maakte of een leerkracht was aangesloten bij een overkoepelende organisatie, Yoga Alliance bijvoorbeeld. Mijn visie is daar iets in gewijzigd, na wat blessures en negatieve ervaringen in de loop der jaren. Er zit zeker wel een voordeel aan vast. Deze organisaties houden toezicht op de kwaliteit van de school en wanneer je kiest voor een van hun leden weet je dat de leerkracht heel wat uurtjes Yoga achter zijn kiezen heeft. Maar, ik ben nog steeds van mening dat het niet altijd noodzakelijk is. Deze organisaties vragen namelijk heel wat van hun leden, veel leerkrachten kiezen er bewust voor niet mee te gaan in deze hectiek. Dat betekent niet dat de kwaliteit van hun les niet goed is. Er zijn leerkrachten die hun training in het buitenland doen, zelf hele dagen met Yoga bezig zijn en vervolgens meerdere Master Classes doen, bijvoorbeeld in India. Zij zoeken de haard van Yoga op en leren daar vanuit de oude traditie. Deze mensen sluiten zich geregeld niet aan bij overkoepelende organisaties, maar hebben ontzettend veel kennis en informatie te bieden. Daarentegen hebben we heel wat korte yogaopleidingen in Nederland, waar je ‘uren’ kunt sparen, certificaten kunt behalen om vervolgens een yogaschool te starten. Deze mensen sluiten zich wel aan bij een overkoepelende organisatie, doen het vaak naast hun werk. Is dit fout? Nee, natuurlijk niet… Maar het telt wel mee in je keuze!
Wil je een rustige, niet zo’n complexe yogales, dan is het voldoende om een leerkracht te vinden die wat kennis van het lichaam heeft, kennis van de asana’s en wat meditatieopleidingen heeft gedaan.
Maar wil je je verder ontwikkelen, wil je Yoga proeven, tot in je tenen…. Dan zit je beter bij een echte Yogi, iemand die Yoga leeft, ademt en uitdraagt. Aangesloten bij een organisatie… of niet.

Wat ik wel ongelooflijk belangrijk vind is het volgende…. Voor je ooit aan gevorderde asana’s begint, zoals de hoofdstand en schouderstand, maar ook bij een volledige lotus moet je er zeker van zijn dat jouw Yogaleerkracht véél kennis heeft van het lichaam in combinatie met de uitwerking van asana’s. Altijd! De Yogaleerkracht zelf dus….Niet de school. Sommige leerkrachten, op goede yogascholen, zijn nog in opleiding en geven al les, dat betekent niet dat zij je niet kunnen begeleiden, maar wees zuinig op je lichaam en zoek uit of de persoon ook daadwerkelijk voldoende kennis en expertise heeft.

En dan de Yogavorm
Zoveel kleuren, zoveel smaakjes, zoveel Yoga. Het is onmogelijk om alle vormen van Yoga te benoemen.

Rustige vormen

Zachte Hatha, Hatha voor beginners, Yin Yoga, Kashmir Yoga en bijvoorbeeld Restorative Yoga zijn gericht op soepele bewegingen, soms ook veel vanuit zittende/liggende houdingen. Spieren en weefsel worden soepeler, het hoofd komt tot rust. Soms is er meditatie en elke les eindigt met een rustmoment.

Krachtige vormen

Hot Yoga, Power Yoga, Ashtanga Yoga, Vinyasa en gevorderde Hatha vragen iets meer van het lichaam. Je conditie gaat er mee omhoog, maar ook je kracht. Souplesse komt vanzelf met deze Yoga. Het is een vorm van cardio, je kunt er mee zweten en afvallen en er is altijd een flow in de les. Soms is er een lang rust moment, soms is er meditatie, niet altijd, het varieert per school.

Vaste routine

Er zijn Yogavormen waar het ritme van de asana’s heel belangrijk is. Er is een vaste routine bij de beoefening. Dit kan erg prettig zijn, het is meestal ook echt een individueel proces, waardoor je tijdens je Yogales meer in meditatieve staat verkeert. Vaak is dít dan ook het doel van de vaste serie asana’s. Deze vaste series vind je bijvoorbeeld bij Ashtanga Yoga en Sivananda Yoga. Discipline is een belangrijk onderdeel van de Yoga.

Zoek de scholen op in je omgeving, bekijk de informatie en stel jezelf de juiste vragen. Schroom ook zeker niet om een school te bellen en je vragen aan hen te stellen, erg belangrijk! Wil je niet op je hoofd staan? Doe dat dan ook niet en kies een andere les uit. Er is voor iedereen een passende vorm en ze leveren je allemaal dat wat Yoga nu eenmaal doet…

Een heldere blik, een soepel lichaam, een brede visie en ontwikkeling… Of je nu dubbel gebouwen in de houding ligt, of niet….. Yoga rocks!
Maar jij kiest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *