Junkfood waar je het niet verwacht!

Bij het woord junkfood denken we natuurlijk al snel aan de bekende wegrestaurants en de hangplekken waar jongeren hun zoveelste plastic burger naar achteren werken.
De iets meer bewuste mens onder ons weet dat het evengoed geldt voor verpakte soepen, pizza’s en eigenlijk zo’n beetje alles wat in het middenpad van de supermarkt ligt.

Hoe gezond we ook denken te leven, hoe goed we ons best ook doen, toch bevindt zich junkfood onder de voeding wat wij geregeld als gezond bestempelen!

Junkfood waar je het niet verwacht!

 • Tomaten in blik. Het is zo handig zo’n potje open te trekken, voor de pasta bijvoorbeeld. Qua ingrediënten lijkt er niet veel mis te zijn met een blik gepelde tomaten, meestal enkel tomaten en citroenzuur. Maar wat het label je niet vertelt is dat veel blikken het giftige BPA bevatten. Het wordt opgenomen door het product, met name bij ‘zure’ producten als tomaten, het toegevoegd citroenzuur werkt dus ook al niet mee. BPA wordt in verband gebracht met neurologische problematiek, borst en prostaatkanker, verhoogd risico op diabetes en hartproblemen. Tomaten staan op nummer 1, maar blijf sowieso maar uit de buurt van ingeblikt voedsel.
 • Halvarine en margarine, vloeibare braadproducten. Toen was er ineens de hype, we moesten minder vet eten. De natuurlijke boters werden voorzien van nepvetten en werden verwerkt, verwerkt en nog eens verwerkt. Kleurstoffen en transvetten zorgden voor de mooie gele kleur en een smeerbaar resultaat. Vloeibare bak- en braadproducten namen de markt over in prachtig gekleurde flesjes, die zo gezond leken. In realiteit zijn het producten die totaal geen voedingswaarde meer hebben en oliën in zich dragen die helemaal niet tegen hoge temperaturen kunnen. Roomboter bevat nog steeds de originele goede vetten, je kunt er mee bakken, braden en smeren. De smaak is 1000 keer beter. Gelukkig wordt de hype meer en meer terug gedraaid en krijgt roomboter zijn waarde weer terug. Kies voor biologische boter, zodat je weet dat de koeien ook daadwerkelijk gras hebben mogen kauwen en buiten lopen. Dit is niet enkel goed voor de koe, maar zeker ook voor jouw gezondheid!
 • Plantaardige oliën. Er is niets mis met biologische koudgeperste oliën. Maar de oliën uit de supermarkt zijn over het algemeen verhit en missen een groot deel van hun voedingswaarde. We worden tot op vandaag nog steeds geïnformeerd olijfolie te gebruiken bij het bakken en braden van producten. Veel plantaardige oliën, zoals dus ook olijfolie, kunnen níet tegen hoge temperaturen en ondergaan een chemische reactie die niet goed voor je gezondheid is. De oliën zijn niet stabiel genoeg om mee te bakken. Ben je zelf al overgestapt op bakken met kokosolie, een olie die wel stabiel blijft op hoge temperaturen? Let dan ook op voedsel wat je kant en klaar koopt. In veel producten worden plantaardige oliën gepromoot als heel gezond, maar elk kant en klaar product is door een bewerkingsproces gegaan, waarbij de temperatuur waarschijnlijk echt te hoog is geweest.
 • Magnetron popcorn. Leef jij nog in de illusie dat de magnetron onschadelijk is? Ik stimuleer je hierbij je eigen onderzoek te doen, want het gaat nu even speciaal om het product popcorn. Er is een hype geweest om popcorn als gezonder snackproduct te promoten, veel mensen kiezen er dus voor zo nu en dan een grote bak popcorn in de magnetron te ontpoppen. De ‘papieren’ zakken waar de popcorn in wordt verpakt worden behandeld, zodat ze niet in de hens vliegen en niet aanbakken. Misschien ben je op de hoogte van de negatieve effecten van de Teflon pan? Deze pannen bevatten een anti- aanbaklaag met stoffen die giftig kunnen worden op hoge temperatuur. Dit is onder andere de stof PFOA(perfluoroctaanzuur). PFOA wordt ook gevonden in de zakken van popcorn. Het lekt in het voedsel en je krijgt het dus binnen. PFOA wordt geregeld in het bloed terug gevonden en het is bij dieren als kankerverwekkend gebleken. Het wordt in verband gebracht met kanker, problemen met het immuunsysteem, schildklier issues, en een verhoogd LDL niveau. Let dus ook op de verpakking van je voedsel, steeds meer ‘zakjes’ worden gepromoot om in te braden en bakken, weet jij waar ze uit bestaan?
 • DSC00201Tafelzout. Het gewone witte tafelzout. De boosdoener van zoveel! Volledig door de mangel gehaald, alle voedingstoffen zijn er uit en alles wat over blijft is een korrelige substantie die nog zout smaakt. Dit zout is slecht voor je gezondheid. Wil je vandaag één ding voor je gezondheid doen? Gooi die pot zout het raam uit en stap over op Ketlisch Zout of Himalaya zout. No doubt about it!
  Pas ook hier op met je inname van verpakt voedsel. Er is geen fabrikant wat gezond zout gebruikt, het is altijd tafelzout. En zout… zit overal in. Meer zelf maken dus!
 • Soya. Alhoewel Soya een prachtig alternatief bleek voor veel dierlijke producten wordt het grootste gedeelte van de soya tegenwoordig genetisch gemodificeerd. Wil je soya gebruiken? Wees er dan zeker van dat jouw soya absoluut biologisch is en onder strenge controle tot stand komt.
  Ben je geen vegetariër? Lees dan toch ook de ingrediënten van je producten, soya zit tegenwoordig in zeer veel producten verwerkt! Ook zuivel van niet- biologische oorkomst heeft een link naar soya. Het is een groot onderdeel van veevoer.
 • Kunstmatige zoetstoffen en ‘natuurlijke zoetstoffen’. Dat aspartaam en zijn zusjes ongezond voor je zijn, daar zijn veel mensen wel achter. Maar ook de stevia waar men nu alles wat los en vast zit mee zoet is niet te vertrouwen. Xylitol, nog zo’n ‘natuurlijke zoeter’, is ook alles behalve natuurlijk. Al deze onnatuurlijke én natuurlijke zoetstoffen gaan door chemische processen om tot een eindproduct te komen. Wil je meer weten over het verschil tussen echte Stevia en de stevia in jouw drankje? Lees het hier.

Ik hoop je vandaag te helpen om stappen te kunnen maken met je boodschappenlijst. Onthoud dat elk klein stapje er één is. Vervang je zout, gebruik geen blikvoer meer, kies voor natuurlijke zoeters, maar dan ook echt natuurlijk en… gebruik gewoon minder! Het leven is niet zo ingewikkeld, echt niet!
Als het niet uit de natuur komt en het kan maandenlang op de bovenste plank van de supermarkt staan… dan is het bewerkt en onnatuurlijk. Alles wat vers is bederft… Zo simpel is het!

Bronnen:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/06/10/9-unhealthy-foods.aspx?e_cid=2ndBestOfNL_art_1&et_cid=DM69199&et_rid=998148186

http://www.kitchenandmore.nl/Giftige-stof-PFOA-in-Teflon-pannen-blog

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/11/24/Why-Canned-Soups-Can-Be-Dangerous-to-Your-Health.aspx

2 Comments

 1. Goed stuk!
  Bizarre is dat in Frankrijk blikjes met bpa verboden zijn…zie zembla aflevering hormoonverstorende stoffen. Blijkbaar doet de overheid daar minder met lobby en meer met het advies van hun wetenschappers/toxiologen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *