Jouw heilige plek

Rituelen leven voort in de harten van mensen die zich verbonden voelen met het leven, met het universum, met het alles. Het doet er niet toe vanuit welk standpunt, welke gedachte of religie, rituelen vind je in alle lagen van de bevolking.

Het zijn niet de momenten van kaarsjes branden of meditatie die we het meest uitvoeren als ritueel. Het is ook onze dagelijkse kop koffie, de route naar ons werk of de twee keer per week hardlopen die ons leven ritme geeft. Ook dit zijn natuurlijk rituelen.

In oudere tijden creëerden we momenten van bezinning in ons dagelijks bestaan, waarmee wij de verbondenheid in stand hielden. Die verbondenheid kan met je hogere zelf zijn, een God, de natuur of waar je je verlangen ook hebt liggen, maar de momenten van bezinning zijn heilig en een ritueel.
We gaan niet meer naar de kerk, althans velen van ons niet meer, we rennen onze dagen door.
We zoeken ons heil in spirituele cursussen als mindfulness en gedachtekracht, maar de snelheid van ons bestaan gaat alsmaar door.

Onze spiritualiteit, onze verbondenheid, wordt tussen de bedrijven door beoefend en schiet er dus ook maar wat te vaak bij in.

Dit weekend wandelde ik op de prachtige Veluwe van ons land en ik bedacht me…. We missen een heilige plek!

Waar we vroeger onze heilige plek zochten, op plaatsen waar een ander hem vond, zijn we zo veranderd in ons bewustzijn dat deze plekken vaak niet meer voldoen, we nemen er afstand van omdat het niet past bij wie we zijn, bij wat ons drijft.
Juist het geregeld bezoeken van deze heilige plekken, zoals kerken en tempels, doet ons terugkeren naar onszelf. En eenmaal bezocht verlangen we terug naar het moment dat we er waren. Is het de plek zelf? Is het de energie die er hangt? Of is het de connectie die wij er op dat moment mee maken.
Vanuit mijzelf bekeken neem ik de tijd om de grootsheid te voelen zodra ik een kerk binnen loop, als vanzelf land ik in het moment. Blijkbaar is het mijn geest die me doet beseffen dat het een plek van rust is, een plek van naar binnen keren. Maar is dit de plek zelf of heb ik het verband gecreëerd?

Uiteraard zijn veel belangrijke heilige plekken gebouwd op energielijnen in de aarde, ook de architectuur is in gezet om een groots en heilig gevoel te creëren. Het is marketing uit de oudheid.

Ik ga niet naar de kerk, enkel als bezoeker voor de prachtige bouwkunsten, maar ik heb wel degelijk mijn heilige plekken.
Water, de zee of het strand zijn een thuiskomen waar ik geregeld naar verlang, het is mijn heilige plek, die ik geregeld ook op zoek.
Maar het verband met rituelen had ik niet eerder gelegd.

Nu besef ik mij… Iedereen heeft zijn eigen heilige plek nodig, een plek waar de geest als vanzelf ontspant. Een plek waar je geregeld bewust naar toe gaat om tot jezelf te komen. En het liefst….. buiten de deur, zodat je echt los bent van alles wat speelt.

Nee, inderdaad, je hoeft niet naar de kerk of tempel, misschien is het passé, maar verbondenheid met het geheel en een plek waar je jezelf volledig leert ervaren, waar je als vanzelf landt in je lichaam is absoluut geen luxe!
Mijn heilige plek is dus water, de natuur, maar het kan evengoed een bankje op het park bij het werk zijn… of de haven in je woonplaats. Een plek waar de energie resoneert met wie je bent, een plek waar als vanzelf de tijd even stil staat.
Een plek die niet uit toevalligheid zo nu en dan eens voorbij zou moeten komen, maar omgedoopt zou moeten worden tot jouw geheime heilige plaats, waar je heel bewust naar toe kan gaan. Misschien zelfs wel dagelijks of wekelijks.

Met een eigen landingsplek heb je een belangrijk tool in handen. Voel je je niet zo lekker op je werk? Even terug gaan naar hoe het voelt op jouw bankje in het park en je lichaam reageert als vanzelf op de ontspanning van eerdere momenten.

Het is fijn om een plek te hebben waar je als vanzelf vindt wie je bent. Waar die plek is, dat hangt volledig af van jou als persoon. Misschien is het de motor, waarmee je de snelweg over knalt of het verzorgen van je paard. Misschien is het mediteren op de heide of een strandwandeling, maar voel het, besef het, ervaar het en maak het jouw eigendom…

Neem het mee als een stukje van jou!

Jouw heilige plek!

 

Photocredits: Kevin Young via Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *