Jouw dagelijkse detox

Het is belangrijk je lichaam te ontdoen van gifstoffen, detoxen noemt men dat ook wel. Er wordt veel over geschreven en veel mensen doen geregeld een kuur om zichzelf even weer te resetten en dat is slim om te doen.
Nog slimmer ben je wellicht, wanneer je je meebeweegt met het lichaam en dagelijks je detox moment boost!

Wanneer wij ’s nachts ons hoofd op het kussen leggen, onze ogen sluiten en wegdommelen gaat ons lichaam hard aan de slag. De nacht is een tijd van heling, een reset… een ontgiftingsperiode. Dit moment van ontgifting duurt tot ongeveer 12 uur in de ochtend. Om het lichaam optimaal te kunnen laten functioneren is het dus erg handig mee te bewegen met zijn natuurlijke ritme.

Koffie, brood, suiker…. Het zijn allemaal voedingsmiddelen die het lichaam nu niet echt helpen zich van gifstoffen te ontdoen. Alles is in de ‘we werken het naar buiten’- modus… En wij kieperen er even 4 bakken zwart vocht in. Het lichaam heeft het er maar zwaar mee. Zielig!

We mogen heus wel wat liever zijn voor het belangrijke voertuig wat ons zo dierbaar is. Meebewegen met zijn natuurlijke flow is het minste wat je kunt doen.

De natuurlijke flow van ontgiften: jouw dagelijkse detox!

 • Slaap. De makkelijkste manier om je lichaam te helpen, wellicht ook de lekkerste manier, is voldoende slaapuren halen. Er wordt ons 8 uur geadviseerd, dat is voor veel mensen gewoon te weinig. En dan te bedenken dat veel mensen die 8 uur niet eens redden. Wanneer je het lichaam niet voldoende rust geeft, dan heeft het niet voldoende tijd interne zaken te herstellen. Je pleegt roofbouw op het lichaam en het zal in een overlevingstand gaan functioneren. Overgewicht wordt gekoppeld aan te weinig slaap. In de slaap kan alle energie die jij niet gebruikt voor actieve handelingen ingezet worden voor o.a. de werking van de lever en de spijsvertering. Het is dus belangrijk dat je je lichaam die tijd gunt. Meer slapen dus!
 • Vocht. Voor al dat werk wat het lichaam in de nacht doet heeft het voldoende water nodig. Drink dus genoeg water voor je de nacht ingaat en drink wanneer je in de nacht wakker wordt ook weer een glas water. Ben je bang teveel wakker te worden? Het zal je verbazen. Met voldoende water komt een diepere slaap, een betere spijsvertering en een uitgerust lichaam. Laat andere drankjes staan na het avondeten en drink water.
 • Ontwaken. Wanneer je met de zon wakker kunt worden is dat de ideale situatie. Het lichaam zal herkennen dat het uit de ruststand mag komen en processen komen op gang. Helaas heeft niet iedereen die luxe. In feite moeten de meesten van ons eerder ons bed uit dan in de natuur normaal zou zijn… Dat heeft gevolgen voor het ritme van het lichaam. Probeer niet te lang te snoozen, maar open je ogen en wees even vijf minuten bij jezelf, voor je het bed uitspringt. Schuif een gordijn open of klik het licht aan om het lichaam toch even te laten wennen aan de omschakeling van nacht naar dag.
 • Drinken. Drink een glas water met sole, citroen óf appelazijn zodra je uit bed komt. Het lichaam heeft nu extreme dorst, het heeft urenlang geen water gekregen en heeft wel veel vocht verbruikt. Dit is het eerste wat je doet…aanvullen!
 • Oil pulling. De ochtend is het ideale moment voor oil pulling. Maak optimaal gebruik van de ontgiftende werking van oil pulling, het lichaam werkt nu op dit moment volledig met je mee.
 • Groene thee. Heb je moeite om koffie te laten staan? Drink dan groene thee. Groene thee heeft dezelfde positieve effecten op het lichaam, maar dan zonder al de vervelende bijwerkingen. Je zult ook merken dat je behoefte naar koffie verdwijnt, zodra je groene thee drinkt. Het is een geweldige vervanging!
 • Citroen- gember shot. Een shot ja…. En in de ochtend! En je mag er van verwachten zoals je het je voorstelt. Citroen gember shots zijn ontzettend gezond en weten je binnen een minuut volledig alert op de wereld te zetten. Ik ben dol op deze shots! Niet iedereen deelt mijn mening overigens, ik wil mijzelf geen diehard noemen, maarre… het is wel voor de diehards. Juice een halve citroen met een paar centimeters verse gember. Een heel klein glaasje sap is het resultaat. En wees er maar blij om, want dit kleine beetje sap is gigantisch pittig en heftig, maar zo ongelooflijk lekker! Het helpt ook bij maagpijn. In een keer naar achteren gooien, zoals je vaker doet met een shot, het voelt ongelooflijk warm in je maag en je bent al la minute wakker. Who needs koffie?!
 • Groente en fruit. Groente en fruit werken mee aan ontgifting, op welk moment van de dag je ze ook nuttigt. Maar als je toch iets zoekt om je maag mee te vullen in de ochtend, dan is het een overweging om die boterham eens te vervangen voor juices of smoothies. Kies je voor een smoothie, voeg dan eens wat gezonde proteïnes toe, met een juice is je maag gevuld tot halverwege de ochtend. Al het goede van groentes en fruit kan nu optimaal zijn werk doen! Pas wel op voor de suikerboost die fruit met zich meebrengt.
 • Drink water. Om alle gifstoffen er uit te spoelen is het belangrijk dat je genoeg water drinkt. Tot 12 uur in de ochtend is het gewoon belangrijk mee te werken in de ontgifting. Dus probeer zo ver mogelijk weg te blijven van andere drankjes en koeken en weet ik nog wel niet meer wat er in jouw laatje op kantoor ligt.
 • Bewegen! Hardlopen, Yoga, de trap nemen naar de 10e etage.. Het doet er niet toe. Bewegen is een stimulans voor het lichaam én het ontgift het lichaam. Bewegen in de ochtend is extra effectief. Het geeft je energie voor de rest van de dag en brengt binnen in het lichaam eindeloos veel processen en hormonen op gang. Kies voor je begint met sporten voor een lichte maaltijd, bijvoorbeeld een smoothie met proteïnes, zodat het lichaam voldoende energie heeft, maar geen belastend voedsel tot zich neemt, wat processen belast.
 • Magnesiumbaden. Het voordeel van een bad met magnesium is niet enkel de aanvulling van het mineraal, het werkt ook sterk ontgiftend. Je lichaam verwennen met een bad vol magnesiumvlokken is dus niet enkel luxe, maar ook supergezond! Dit geldt evengoed voor dode zeezout, bentonietklei en Epsom Zout. Ook natrium bicarbonaat in bad doet wonderen voor je lichaam.
 • Optimaliseer je ademhaling. Een goede ademhaling brengt zuurstof in het gehele lichaam, we ademen geregeld te hoog. Leer jezelf je aandacht bij de ademhaling te brengen en er op te letten dat je de volledige ademhaling toepast.
 • Voorkom Retox. We kunnen ons nog zo ontdoen van gifstoffen, maar wanneer je het lichaam blijft belasten met gifstoffen dan is het dweilen met de kraan open. Ontdoe jezelf van E-nummers in het voedsel, laat gifstoffen in je verzorgingproducten en schoonmaakmiddelen achterwege. Kies voor natuurlijke manieren om je huis te reinigen, eet zo schoon en puur mogelijk en lees de ingrediëntenlijst van elk product wat je op je huid smeert. Want hoeveel nut heeft het, wanneer je een week detoxt en vervolgens gewoon je oude patroon oppakt?

Detox is niet anders dan kiezen voor de juiste producten, het juiste ritme. Het is niet meer dan van je lichaam houden. Ben je van plan je lichaam vanaf vandaag zijn natuurlijke detox ritme te gunnen? Wees je dan ook bewust van ontgiftingsverschijnselen. Het komt wellicht niet in je op, maar zelfs enkel extra water drinken kan al heel wat in het lichaam doen. Hoofdpijn of vermoeidheid hoeft je niet vreemd te zijn. Zodra je ook maar een kleine verandering aanbrengt in je leefpatroon, richting gezondheid, zal het lichaam moeten wennen en daar kunnen ontwenningsverschijnselen bij horen.

Deze ontgiftingsverschijnselen zijn vervelend, maar je hebt er maar eenmalig last van, wanneer je bewust kiest voor verandering en het is een teken dat je goed bezig bent!

Bij Bol.com…

9200000009984384

€ 18,95

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Photocredits: Deze foto van groene thee gebruiken?

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *