Is het intuïtie?

Het is bijna vanzelfsprekend dat we het er over hebben, hier op Blissings. Als Hsp met giga antennes voor subtiele signalen is intuïtie een gangbaar onderwerp. Ik probeer er veel beslissingen aan over te laten, een besluit wat puur vanuit mijn intuïtie genomen wordt is altijd goed en meestal ook verrassend. Toch heb ik ook wel besluiten gemaakt, die ik koppelde aan intuïtie, maar het wellicht toch niet waren.

Om te vertrouwen op intuïtie moet je jezelf toch wel heel goed kennen!

Het vooraf aanvoelen van de situatie, en er niet naar handelen, kan intuïtie zijn, maar wanneer je achteraf roept: “Zie je… ik wist het!”, wees dan eens eerlijk naar jezelf toe. Meestal heb je vooraf meerdere opties voorzien, meerdere situaties geschetst en slechts één daarvan was de uiteindelijke uitkomst. Inderdaad had je die situatie kunnen voorzien, maar vooraf wist je hem niet te scheiden van al de andere gedachten en gevoelens. Het was pas achteraf dat je je gelijk ging halen. Iets in ons mensen, waarschijnlijk gewoon het ego, wil graag gelijk hebben. Om dat gelijk te krijgen hebben we de neiging ons te focussen op die uitkomst, die we vooraf hadden bedacht en voor het gemak laten we al die andere twijfelopties achterwege. Maar dat is natuurlijk geen intuïtie.

Ook gebeurt het wel dat een situatie zich aan het opbouwen is. Er gebeuren dingen om je heen, je hoort het een en ander, vangt zo hier en daar iets op. Onbenullige dingetjes, je ziet er misschien nog geen boodschap in. Maar naar mate de situatie tot een climax komt krijg jij een helder moment. Al de voorgaande signalen hebben zich samengevoegd tot een puzzel die bijna af is, wellicht is het volledige plaatje nog niet te zien, maar door de ontbrekende stukjes heen weet jij waar het om gaat, waar het aan ligt. Ook dat is geen intuïtie. Dat is je sensitiviteit aan het werk. Als Hsp vang je ontelbaar meer signalen op, die allemaal verwerkt worden in je onderbewustzijn, om op het juiste moment tot je bewustzijn door te dringen.

Gevoelens en angsten of oude patronen staan ook nog wel eens gedwarsboomd voor je beslissing. “Mijn intuïtie zegt dat ik de nieuwe baan niet moet nemen, want dat gaat verkeerd lopen”. Is dat zo? Of spelen er ongemerkte angsten op, onzekerheden? Soms zijn gevoelens en emoties een dominante factor in een beslissing, ze zijn zo sterk aanwezig dat je het wel intuïtie moet noemen. En ook al komt intuïtie vaak tot je door middel van gevoelens, emoties… in veel situaties zijn het geen heldere momenten, maar slechts angsten tot het doen of laten van iets.

Maar wat is dan wel intuïtie?

Intuïtie kan sluimerend aanwezig zijn, het is niet altijd een pop up moment. Het is dat moment waarbij je voelt dat je iets wel of niet moet doen. Geen idee waarom en ratio kan er geen verklaring voor geven. Het staat wellicht haaks op de situatie waar je je in bevindt, maar iets in je is zo sterk dat je er naar moet luisteren. Bij een heldere intuïtie is er geen twijfel, tenzij jij dat toelaat.

Haal je je ratio erbij, dan kun je inderdaad in een situatie komen, waarbij je denkt… ‘had ik nou maar…’ Maar met een sterke intuïtie ga je die momenten niet heel veel meemaken. Je stoot je hoofd wellicht een keer op vijf aan de ‘had ik nou maar- steen’, maar dit zijn de momenten waarin je leert dat je intuïtie veel te vertellen heeft. Anders dus dan bij de vele opties die je je kunt bedenken is intuïtie eigenlijk iets wat je niet de rug toe kunt keren. Het blijft als een irriterend steentje in je schoen aanwezig bij alles wat je doet.

De kunst is het moment herkennen als intuïtie en het niet weg te stoppen, er naar te leren luisteren en dat vraagt tijd en veel zelfkennis. Over het algemeen geldt dat je voor intuïtie geen argumenten zult hebben, het is er gewoon en soms weet je werkelijk niet waarom.
‘Ik moet mijn vriendin bellen, ook al hebben we eergisteren nog met elkaar gesproken en heb ik geen idee waarom’.
‘Ik rijd een andere route, ik heb een naar gevoel in mijn buik als ik aan de weg naar huis denk’.
Dát zijn de heldere zuivere intuïtie momenten.

woman holding hands upJe intuïtie kan ook kraakhelder zijn bij mensen die je ontmoet. We dragen allemaal informatie mee in ons energieveld en met goede voelsprieten komt die informatie goed tot je door. Door persoonlijke angsten en emoties, of oude ervaringen te leren scheiden van de situatie in het nu kun je haarfijn aanvoelen wie wel of niet te vertrouwen is of bij wie je beter gewoon uit de buurt kan blijven. Niet iedereen hoeft natuurlijk een crimineel op je pad te zijn, sommige mensen dragen ook simpelweg een energie bij je die niet goed voor jou als persoon is. Intuïtief kun je dat aanvoelen, als je je intuïtie leert herkennen en scheiden van bijzaken.

Het is belangrijk om de scheiding te kunnen maken. Wanneer je geen onderscheid kunt maken tussen bijvoorbeeld je angst en intuïtie zul je elke situatie tot groei van je weg schuiven. Wanneer je intuïtief iets aanvoelt kun je heus ook bang zijn, maar omdat je intuïtie je stuurt zul je het dan toch doen, blijkbaar valt er iets te leren.
En vaak is dat dan ook zo.

Intuïtie is een sterk kompas, maar omdat we er zelden mee opgevoed zijn we eigenlijk nog kleuters, als het gaat om het gebruik ervan.

Wees alert, blijf helder en luister naar die momenten waarbij tekenen je dwarsbomen in je bezigheden, is het je intuïtie die je boodschappen stuurt of.. niet?
En…. Ben je bereid te luisteren?
Photocredits hoofdafbeelding: Jordan MCQueen

9200000021732368

€ 26,95

9200000005804372

€ 18,50

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *