Intuïtief eten

Paleo, RAW food, het oerdieet, bloedgroependieet, vegetarisch, wel of geen zuivel, wel of geen brood, koolhydraten vrij… Word je ook al moe van al de adviezen, de diëten en restricties? En terecht!

Uit gebrek aan duidelijkheid is het logisch dat je je aangetrokken voelt tot voedingsadviezen en personen die alles op de rit lijken te hebben. Tegelijkertijd veranderen de adviezen in record tempo en elke dag staat er wel weer een nieuwe ‘health guru’ op. Voor ieder advies volgt een tegen- advies en ik merk soms aan de reacties, ook hier op Blissings, dat het mensen frustreert. Ik probeer reacties nooit zo persoonlijk te nemen, het lijkt me dat het de innerlijke frustratie is van de persoon zelf, die zojuist wat anders heeft gelezen dan ik hier dan weer meld. Uiteindelijk is alles wat ik schrijf míjn zoektocht en zo hoop ik ook dat jij in de wereld staat. Ik hoop je te inspireren en heel veel ‘aha- momenten’ aan te reiken, meer niet, zodat je jezelf beter en beter leert kennen. Want daar draait het om.

Er is geen dieet wat je zou moeten volgen, elk lichaam is anders.

Ook ik laat mij inspireren door Health Guru’s en zo ben ik onder de indruk van ‘The China Study’. De informatie heb ik opgeslagen in mijn systeem en de adviezen draag ik in mijn hart. Niet alleen maar omdat deskundige personen tot bepaalde conclusies zijn gekomen, maar omdat het voor mij als waarheid voelt. Al jaren voel ik diep van binnen dat ik geen vlees moet eten, intuïtief word ik geleid naar een minder belastende voedingsstijl voor mijn lichaam en dat dat door onderzoeken wordt ondersteund is prettig, maar anders zou ik dat sowieso doen. Ik eet dus geregeld ‘Whole food plant based’. Een voedingspatroon vol groente en fruit en volkoren producten. Geen vlees en liefst ook geen zuivel. Verwar het niet met veganisme, veganisme lijkt er in eerste instantie misschien op, maar een veganist kan nog evengoed junkfood naar binnen werken, zolang er maar geen vlees en zuivel in zit. Waar ik mijn pijlen op richt is voeding wat zo min mogelijk verwerkt is en ik beschouw zuurtjes niet als voeding, of het nu vlees en zuivelvrij is of niet.

Maar het betekent niet dat ik dit Whole food plant based dieet volg. Het inspireert me, maar ik volg niets. Ik voel. Ik voel wat mijn lichaam van me vraagt en soms is dat gewoon chocolade, soms is het ineens wel een visje en soms yoghurt. Big No No’s wellicht, maar op dat moment voor mij niet.

Ik ben van mening dat niemand een gelijk lichaam heeft en ik geloof dan ook niet dat er één dieet is voor ieder mens op deze wereld. Wel denk ik dat wij mensen een lichaam hebben die gevoed dient te worden met wat er aangeleverd wordt door moeder aarde. Vers dus. Ik vind dat logisch en als ik in de supermarkt voor het groente en fruit vak sta dan resoneert dat met iets in mij. Het klopt. Sta ik voor de koekjes en cakejes…. Dan resoneert het niet. Ik kan er misschien wel een keertje trek in hebben, maar iets in mij krijgt er de chills van.
Sommigen hebben enorm behoefte aan vlees, niet slechts lekkere trek, maar echt behoefte aan dierlijke voeding. Uit onderzoeken komt naar voren dat dierlijke voeding niet goed is. Maar tegelijkertijd zijn er onderzoeken daar tegenover dat het wel goed is, met mate. Wat is dan waarheid?

Vlees is voor mij passé, wetenschappelijke bewijzen, naast het vreselijke vee- beleid zorgen er voor dat ik vind dat beschaving op de eerste plaats komt. Zolang wij niet op een respectvolle manier met dieren omgaan gaat er bij mij geen kip meer in. Die keuze heb ik gemaakt ná mijn B12- deficiëntie. Blijkbaar haalt mijn lichaam er toch geen voeding uit. Ik supplementeer B12. De basis in ons gezin is dus Whole foods. Verse producten vanuit moeder natuur. De één eet volledig vegetarisch, de ander laat zelfs zuivel staan en weer een ander is flexitarier. Zelfs de kinderen maken hun eigen omwegen in hun dieet en soms zijn die ongezond, zeker wanneer je 14 jaar bent. So be it, ik laat het los. Ook daar leer je van!

Ik denk dat wij net als dieren intuïtief weten wat we horen te eten, als ik naar onze hond kijk dan weet hij precies de kruiden te vinden die hij nodig heeft en ik ben er heilig van overtuigd dat wij dat zelfde systeem hebben om te overleven. We luisteren alleen niet en het is ons niet aangeleerd.
Er zijn logische keuzes en er zijn keuzes die ons zijn opgelegd. Wij varen op een groen vinkje op de verpakking, in plaats van onze intuïtie. Ieder voedingsmiddel heeft zijn eigen vitamines en samenstelling, waarom zouden wij hier op de aarde gezet zijn zonder benul van wat we moeten eten? Dat is onzinnig!

Misschien moeten we ons afvragen of we inderdaad wel echt één ras zijn, wij mensen. We verschillen in bloedgroepen, metabolisme, verwerking in de darmen en nog zoveel meer. Misschien is het ook niet op één hoop te gooien.

Leven op junkfood, suikers en andere ongezonde producten zoals frisdrank en zoetstoffen is inmiddels wel bewezen als ongezond, maar welke gezonde producten voor jou nu wel of niet goed zijn….? Het blijft zo onduidelijk. Wel of geen boter, wel of geen kokosolie, noten, vlees, zuivel?

Het wordt tijd dat we naar binnen keren en onszelf leren kennen, leren voelen van binnen uit, zodat we de verantwoordelijkheid zelf gaan pakken voor ons lichaam en kleine signalen opvangen die ons kunnen leiden naar wat voor ieder individu goed zal zijn.

Intuïtief eten noemt men dat.

2 Comments

  1. Kippenvel, zo herkenbaar! Ben ook zo moe dat je je afwijkende voedingskeuze moet verantwoorden en het minachtende gevoel bij de anderen weer goed moet praten. Ik veroordeel niemand om zijn voedingskeuze, waarom doen zoveel mensen dat wel, bij wat voor keuze dan ook. Laten we luisteren naar onze eigen stem i.p.v. de massa te volgen. Leve onze intuïtie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *