Ingrediënten die je niet in je tandpasta wilt!

Tandpasta, een goedje wat je twee, soms drie keer per dag gebruikt. Een goedje waar je wellicht ook niet zoveel bij nadenkt en stiekemweg heel gelukkig mee bent, zo vlak na je broodje met knoflooksaus. Het is de normaalste zaak van de wereld geworden dat wij onze tubes met witte pasta in onze badkamer hebben staan en de reden tot aankoop heeft geregeld meer te maken met de smaak en de belofte tot witte tanden dan dat we kijken naar wat het met onze mond én met ons lichaam doet.

Vooropgesteld hebben we tandpasta helemaal niet nodig, het is de borstel met zijn poetsbeweging die ons gebit schoonmaakt, het is het speeksel wat de PH in onze mond in balans houdt. We leven in een maatschappij waar ons continu verteld wordt dat we goed moeten poetsen, omdat we suikers eten en sinds kort… omdat we steeds gezonder gaan eten, ligt zelfs fruit in de gevaren zone.

Ja… Het is zo. Suikers en ook fruitzuren zorgen ervoor dat de PH waarde in de mond verandert en zo ook zeker invloed heeft op het gebit. Maar laat je niet foppen. Tandpasta’s zijn hier niet je vriend in. Absoluut niet zelfs. Poetsen na een zuuraanval op je tanden mag pas na een uur. De zuren in voedsel maken het tandglazuur zachter, direct poetsen na het eten zorgt ervoor dat je je glazuur er heerlijk af poetst. Spoelen met een oplossing van Baking Soda is veel slimmer, daarmee breng je de balans weer terug in de mond en kan het speeksel zijn werk doen. Niets schuren op die tanden!

Toch zit tandpasta gewoon helemaal in ons systeem gebakken, dus goed.. we gaan niet zonder. Tandpasta’s met natrium bicarbonaat als hoofdingrediënt zouden de beste tandpasta’s zijn, volgens vele tandartsen.( In tegenstelling tot de reclames zijn dit dus échte tandartsen!) Ze zijn basisch en brengen de PH in de mond dus in balans, ze houden tandplak weg én ze maken de tanden witter.

We zijn allemaal zo trots op onze tanden, maar we weten er eigenlijk toch amper wat van?!
Wist jij dat de conditie van je tanden niet eens een symptoom zijn van de huishouding in je mond? Tanden en kiezen zijn een verlengde van je skelet. De conditie van je tanden zegt iets over je innerlijke gezondheid én over de conditie van je botten. Een slecht gebit zegt vaak iets over tekorten in het lichaam.

De informatie die we ontvangen over het gebit gaat met name via reclames, nou… daar kunnen we dan van op aan… Niet dus!
De reguliere tandpasta’s misleiden je tot en met en bevatten talloze ingrediënten die je echt, maar dan ook echt niet in je mond wilt!

Misschien maak je je er niet zo druk om, immers…. Je slikt het niet door. Toch is de mondholte een plek waar alles razendsnel je bloedbaan in gaat. Veel reguliere medicatie en homeopathische geneesmiddelen worden dan ook onder de tong gedoseerd. Het is geen toeval, helaas.

Welke ingrediënten moet je mijden in je tandpasta?

Dit zijn de ingrediënten die je niet in je tandpasta wilt!

Fluoride. Door de mens gemaakte fluoride is een gif, een gif waar men ooit niet van af kon komen. Het mocht niet zomaar gedumpt worden in het milieu en zo bedachten slimme marketing mensen een reden tot het toevoegen van fluoride aan tandpasta of aan water. Dat fluoride het glazuur zou versterken is nooit bewezen. Een tube tandpasta kan een kind doden, zoveel gif bevat het en dát is de reden dat jouw kleine kindje geen volwassen tandpasta mag gebruiken. De hoeveelheid fluoride wat via de mondholte in het bloed zou komen is te groot. Het vermijden van doorslikken is bij kleine kinderen zeer moeilijk en zo krijgen veel peuters en kleuters fluoride in hun systeem. Het kan het melkgebit kapot maken, maar ook de blijvende kiezen en tanden kunnen ernstig verkleurd zijn en blijven door fluoride. Fluoride werd vroeger aan het drinkwater toegevoegd, in Amerika is dit nog steeds zo, uit onderzoeken is gebleken dat sindsdien mensen meer ziek waren én een slechter gebit hadden. Verhalen gaan ook dat men gefluorideerd water in de tweede wereldoorlog gebruikte om mensen meer gedwee te maken. Fluoride tast de pijnappelklier aan, hij verkalkt als het ware. De pijnappelklier is zeer belangrijk om in je kracht te kunnen staan. Je denkt helderder en ziet sneller verbanden en wordt soms ook je derde oog genoemd. De fluoride in het lichaam doet er alles aan om je daar van af te brengen. Fluoride in het lichaam is slecht voor de botten, dus ook voor je tanden. Los daarvan is het simpelweg een chemisch gif en niet nodig voor de gezondheid van je gebit. Moeilijk te verkroppen, omdat we opgegroeid zijn met de leugen van fluor. Gruwels krijg ik van kinderen die fluor moeten happen bij de tandarts. Mijn kids doen daar dus ook niet aan mee.
Fluoride vrij poetsen dus of kies een tandpasta met natuurlijke fluoride!

Kunstmatige zoetstoffen. We weten het inmiddels, kunstmatige zoetstoffen als aspartaam of sacherine in voeding en drankjes is hartstikke slecht voor je. Maar heb je je tube tandpasta al eens bekeken? Veel merken bevatten kunstmatige zoetstoffen voor de smaak. Hartstikke slecht voor je en ze gaan ook weer regelrecht je bloed in via je mond. Heb je geregeld hoofdpijn, duizeligheid, pijn in de keel of andere vage klachten?? Het zouden weleens de toevoegingen in je tandpasta kunnen zijn!

SLS. Schuim… we willen schuim! Dat geeft ons het gevoel dat we optimaal schoon worden en zijn. Dat lost de producent op met SLS een chemische schuimberg die jij in je mond circuleert. SLS staat ook nog eens geregistreerd als insecticide en kan voor zweertjes in de mond zorgen, ontstoken slijmvliezen, zere keel en heel veel andere vervelende klachten. Daarnaast is het dus ook ontzettend slecht voor het milieu.

Propylene Glycol. Hmmm… wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in antivries. Lekker in je mond. Het is een irriterend middel, wat de slijmvliezen en mondholte volledig uit balans brengt.

Diethanolamine ofwel DEA. Ik schreef er al eerder over. Dit middel is slecht voor het milieu, maar het is ook slecht voor je gezondheid, zeker in tandpasta. Het wordt gezien als kankerverwekkend en hormoonverstorend, absoluut iets wat niet in tandpasta hoort!

19119941_sOnthoudt dat een goede gezondheid van de mond samen gaat met een goede PH balans in de mond. Een gezonde mond herstelt zichzelf. Kauwgom kauwen is geen alternatief, daar kom ik later op terug, ook die zitten boordevol slechte stoffen. Spoel je mond regelmatig met water… óf met een mix van baking soda en water. Een theelepel op een half glas water maakt het beste mondwater ever!
Kies een tandpasta met ingrediënten die je kunt lezen en kunt begrijpen!

 

9200000002727797

Een geweldig E- boek, inclusief documenten die het bedrog van fluoride onder de aandacht brengen. Helaas wel Engels. € 18,14

Snoepen is sowieso niet gezond, dus let op je dieet. Let op je vitamines en wees kritisch naar de vitamines voor bot- opbouw. Calcium kan niet zonder fosfor, dus zonder fosfor doe je je gebit meer kwaad dan goed. Maar dat is weer een ander verhaal!
Nu eerst de propaganda rond fluor en mooie witte tanden loslaten… want die zit diep, bij velen van ons!
Wil je meer weten over hoe je je tanden natuurlijk kunt verzorgen en welke merken een goede optie zijn? Dat lees je hier.

 

 

Bronnen:  articles.mercola.com / wijwordenwakker.org / ehp.niehs.nih.gov

Photocredits: 123RF.com

Bewaren

3 Comments

  1. Tja, ik vroeg me maar af waarom na het tandpoetsen mijn mondslijmvlies losliet, keer op keer op keer…… Gelukkig gebruik ik sinds een aantal maanden een natuurlijke tandpasta met zeezout. Wat een verademing, letterlijk! Van een betere smaak (gewoon lekker zout), mondgevoel (echt schone tanden) tot aan na jaren geen tandsteen meer bij de tandarts. Het verwijderen ervan was niet meer nodig en dat gebeurde normaal 2 x per jaar….standaard. Bedankt dat je het zo duidelijk en gedetailleerd verwoord, dat scheelt mij een hoop energie om het aan anderen uit te leggen!
    Hartelijke groet, Marion

    • Hi Marion, dat probleem ken ik! Daar had ik ook last van, mondslijmvlies wat los liet en ook bij mij volledig verdwenen sinds ik met alternatieve tandpasta poets. En ook hier geen last van tandsteen! Dank je wel voor je lieve reactie, ik ben heel blij voor je dat je er achter bent gekomen wat het probleem was! Super! Liefs Cindy

  2. Zuuraanvallen en tandglazuur dat zou verdwijnen dankzij frisdranken allemaal onzin. Het komt dus door de electrische tandenborstels. Zg zo goed voor het gebit aanbevolen door tandartsen, juist! Is hier grondig uitgetest en ben je op tijd en stop je met die electrische tandenborstel is je glazuur binnen een half jaar weer in orde!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *