In gesprek met…. Rose Jansen!

Drs. Rose Jansen is Marketing Psycholoog en Spiritueel Business Coach. Ze rondde de opleiding voor Journey Therapeut af bij Brandon Bays en ontwikkelde de CREATION methode.
Haar doel is therapeuten de kennis en het zelfvertrouwen te geven om een succesvolle praktijk te kunnen leiden.

Het artikel ´Betalen voor energiewerk´, dat nog niet zolang geleden op Blissings stond, was zeer populair. Misschien wel het meest gelezen artikel in het eerste half jaar van 2015. Dat zegt nogal wat! Blijkbaar lopen veel therapeuten, healers, readers en andere alternatief genezers tegen exact hetzelfde probleem aan.

Hoe krijg ik mijn klanten en… wat durf ik te vragen?!

En dat is Rose bekend! Naar aanleiding van het artikel ‘Betalen voor energiewerk’ kwam ik met haar in contact. Zij begrijpt wel waar mensen tegen aanlopen, maar.. Ze weet ook hoe je stappen kunt zetten naar verbetering. Tijd voor wat verdieping in de kwestie!

5 vragen aan Rose Jansen, dé expert in het creëren van een bloeiende praktijk.

“Rose, je bent zelf afgestudeerd als Journey Therapeut en had je zinnen gezet op een eigen praktijk. Nu begeleid je mensen tot een goed lopende praktijk. Hoe is dat zo gekomen?

Ik denk dat de meeste therapeuten net zo zijn begonnen als ik: ze hebben zelf een hele goede ervaring met een bepaalde therapievorm en besluiten om therapeut te worden en die therapievorm uit te dragen. Zo ben ik ook in 2005 begonnen met de opleiding tot Journey-therapeut, omdat ik zelf hele goede ervaringen had met de Journey. Het is een ontzettend krachtige therapie en het leek mij geweldig tientallen mensen in mijn praktijk te helpen met het vinden van gezondheid en geluk.

Toen het na een jaar bleek dat het mij niet lukte om een winstgevende praktijk te creëren en voldoende cliënten aan te trekken deed ik wat de meeste therapeuten doen: Verder studeren!
Gedreven door onzekerheid dacht ik dat meer kennis er voor zou zorgen dat er wel mensen naar mijn praktijk zouden komen. Dit is een fout die veel therapeuten maken: ze denken dat ze nog verder moeten leren om meer succesvol te kunnen worden. Natuurlijk werkt dat niet. Meer kennis zorgt er niet voor dat mensen weten dat jij bestaat. Meer kennis maakt van jou nog geen goede ondernemer. Helaas wist ik dat toen nog niet. Ik besloot psychologie te studeren en heb uiteindelijk een master gedaan in Occupational Psychology in London.
Toen ik in 2013 klaar was met mijn master werd ik door Rogier de Beijer van de KNTO (een accreditatie instituut voor complementaire opleidingen) gevraagd om carrière begeleiding te gaan doen voor therapeuten.
Dit leek mij echt fantastisch!
Ik houd ervan mensen te motiveren en ze te helpen het beste uit zichzelf te halen. Mijn onzekerheid stak echter weer de kop op. Ik wist dat ik zelf absoluut geen goede ondernemer was. Het was mij tenslotte niet gelukt om zelf een succesvolle praktijk te creëren. Toch wist ik dat dit was wat ik wilde! Mijn onzekerheid zorgde ervoor dat ik besloot nog verder te leren en ik heb een opleiding gedaan tot Internationaal Spiritueel Business Coach. Dit was het beste besluit dat ik ooit heb genomen. Al tijdens de eerste training realiseerde ik me dat het creëren van een succesvolle onderneming makkelijk is, als je maar weet welke strategie je kunt gebruiken! Opeens vielen er allemaal kwartjes en zag ik wat ik fout deed toen ik mijn eigen praktijk had. Ik zag ook wat ik anders kon doen om er voor te zorgen dat ik wel succesvol kon worden. Twee weken later heb ik mijn baan opgezegd en heb ik mij volledig gericht op mijn bedrijf Create. Sindsdien heb ik tientallen therapeuten geholpen met het creëren van een succesvolle praktijk en leef ik elke dag mijn droom!

Hoe komt het toch dat mensen zo vastlopen in het opbouwen van hun droom, weten ze niet wat ze willen of missen ze de doorzettingskracht of… is het misschien een gebrek aan passie?

Quotes rose jansenIk ben er van overtuigd dat therapeuten zeker geen gebrek aan passie hebben. De therapeuten waar ik mee werk zijn allemaal gemotiveerd en gaan door het vuur voor hun cliënten. Het probleem ligt in mijn ogen in het verschil tussen werknemerschap en ondernemerschap. Als je als therapeut een opleiding doet leer je een vak. Je wordt eigenlijk opgeleid tot een goede ondernemer. Ik ben er ook van overtuigd dat therapeuten veel mensen zouden helpen als ze voor een werkgever zouden werken die voor hun cliënten regelde. In de praktijk werkt het echter niet zo en beginnen de meeste therapeuten hun eigen praktijk: een onderneming.
Het hebben van een succesvolle onderneming is niet zo maar iets. Het is een vak dat je leert van een mentor of op een dure universiteit als Neijenrode of Harvard.
Het vereist een bepaalde mindset, doorzettingsvermogen, lef, en strategie.
Na opleiding tot Internationaal Spiritueel Business Coach heb ik onder anderen een MBA gedaan een Marketing psychologie gestudeerd. Ook heb ik de Business Mastery van Anthony Robbins gedaan.
Het belangrijkste dat ik heb geleerd is dat je alle ondernemerschapsvaardigheden die je nodig hebt om een succesvolle praktijk te creëren kunt leren.
Het voordeel dat je hebt als therapeut is dat je vol passie bent (je hebt veel liefde voor je cliënten en wilt graag zo veel mogelijk mensen helpen), je hebt inlevingsvermogen (je begrijpt de pijn waar je mensen mee worstelen en biedt hen een oplossing aan), doorzettingskracht (anders was je nu al lang gestopt), wilt graag zo veel mogelijk waarde geven aan je cliënten (dat is waarom je vaak ontzettend uitloopt) en je werkt vanuit je hart. Dit is de exacte mindset die je nodig hebt om een goede ondernemer te zijn. Deze mindset in combinatie met een strategie voor succes zorgt ervoor dat je als therapeut een winstgevende praktijk kunt creëren en veel mensen kunt helpen.

Wat maakt een therapeut in jouw ogen succesvol? En is dit haalbaar voor een ieder?

Ik denk niet dat het haalbaar is voor elke therapeut om een winstgevende praktijk te creëren. Het ondernemerschap is behoorlijk uitdagend. Niet iedereen heeft de juiste kwaliteiten om een eigen bedrijf op te zetten. Dat betekent niet dat je geen goede therapeut bent, wel dat je beter voor iemand anders kunt gaan werken dan je eigen bedrijf op te bouwen.
Het ondernemerschap kost veel meer energie en zelfdiscipline dan het werknemerschap. Werknemers werken hard en doen vaak hun best om dingen zo goed mogelijk te doen. Ondernemers doen niet alleen hun best, ondernemers doen ALLES dat nodig is om hun doel te bereiken. Dat betekent dat ze dingen doen die ze moeilijk vinden, doorgaan als ze moe zijn en soms leuke bezigheden laten omdat ze dingen in hun bedrijf willen afronden.
Project2Als werknemer werk je 9-5 en kun je alles loslaten op het moment dat je klaar bent. Als therapeut werk je met je cliënten, maar het ondernemerschap begint pas echt als je je laatste sessie hebt afgerond. Dan is het tijd om je diensten verder te ontwikkelen, aan marketing te doen, verkoopgesprekken in te plannen en je administratie bij te houden. Zeker als je nog niet succesvol bent zullen je ondernemerstaken het meeste tijd in nemen.
Ik zeg altijd: Als je 30 uur per week in je praktijk wilt werken en je hebt nu 2 cliënten waarmee je 4 uur per week werkt, dan heb je nog 26 uur per week over om je bedrijf succesvol te maken.
Die 26 uur per week kun je gebruiken om er voor te zorgen dat je nieuwe cliënten krijgt zodat je straks wel fulltime mensen kunt helpen.
Dat betekent echter dat je jezelf vanaf dit moment serieus moet nemen, je agenda moet vrijmaken en gefocust aan je praktijk moet werken, ondanks dat je nu nog bijna geen cliënten hebt.

Dat is voor veel therapeuten erg moeilijk. Dit vergt veel zelfdiscipline en focus, want er zijn continu dingen die je afleiden en belangrijker zijn: De was, boodschappen, schoonmaken, verjaardagsfeestje, visite, sportwedstrijden van je kinderen enzovoort.
Het gekke is, als je voor een baas werkt zou je ook niet opeens naar huis gaan om de was op te ruimen. Op de een of andere manier zijn we blijkbaar meer toegewijd aan een werkgever dan dat we aan onszelf zijn.
Implementeren is de sleutel tot succes. Dromen in je hoofd zijn levenloos. Pas als je actie onderneemt en ze werkelijkheid gaat maken kun je jouw droom gaan leven.

Als je succesvol wilt zijn als therapeut is het dus belangrijk dat je keuzes gaat maken, voor jezelf besluit wat je wilt bereiken, wat je bereid bent te doen om dat voor elkaar te krijgen, en wat je bereid bent om te laten om je dromen waar te maken.

Je ontwikkelde de CREATION methode, speciaal voor deze uitdagingen. Kun je daar iets over vertellen? Wat maakt de CREATION methode zo effectief?

De CREATION methode heb ik ontwikkeld voor mijn gratis 2-daagse training ‘Stralend Ondernemen’. Tijdens deze training gebruik ik de CREATION methode om therapeuten te leren hoe ze via ‘de wet van aantrekkingskracht’ een succesvolle praktijk kunnen creëren.
Ik geloof ten diepste in de wet van aantrekkingskracht. Ik geloof dat wij verantwoordelijk zijn voor alles wat we hebben (en niet hebben) in ons leven. Natuurlijk, er gebeuren soms dingen waar je geen controle over hebt, maar ook dan ben jij nog steeds verantwoordelijk voor de manier waarop je reageert.
In zijn boek ‘Een goed gesprek met God’ beschrijft Neil Walsh de 3 fases van het creëren: Gedachten, gevoelens en handelingen.
Als je iets wilt bereiken is het belangrijk dat je een helder beeld hebt van wat het is dat je wilt creëren. Ook je overtuigingen en dat stemmetje in je hoofd moeten weten dat dit is wat je wilt en dat dit mogelijk is. Dan is het belangrijkste dat je vanuit het diepste van je ziel emoties voelt die dit beeld ondersteunen, emoties van verwachting, geluk, liefde en dankbaarheid. Als laatste is het belangrijk dat je in actie komt, en dat al je handelingen je gericht zijn op het waarmaken van je visie.
Deze drie stappen heb ik verwerkt in de CREATION methode. Het woord CREATION is een acroniem en elke letter staat voor een stap in het creatie proces.

1. CLEAR VISION: Creëer een hele heldere visie van wat je wilt bereiken in je leven. Zie bijvoorbeeld voor je hoe jouw praktijk er uitziet over 5 jaar en hoeveel mensen daar dan komen.
2. REASONS: Wat zijn de redenen dat je dit wilt bereiken? Wat is het dat jou motiveert? Je houdt ontzettend veel van je werk en je praktijk en je wilt je cliënten zo goed mogelijk helpen. Jij bent een echte zorg-professional en doet alles dat met je praktijk te maken heeft met passie. Dit is wie jij ten diepste bent.
3. ERRORS and EFFORT: Wat belemmert je om dat te bereiken? Zijn er nog dingen die je wilt leren of overtuigingen die moet veranderen? Weet je misschien niet genoeg van marketing en kun je geen nieuwe cliënten aantrekken, of heb je overtuigingen over de economie die ervoor zorgen dat je niet gelooft in het succes van jouw praktijk?
4. AIM SMART: Wat zijn je korte termijn doelen op dit gebied? Wat wil je de komende 3 maanden bereiken? En wat de komende maand? Hoeveel nieuwe mensen wil je aantrekken in je praktijk?
5. TACTICS and STRATEGIES: Welke strategieën ga je gebruiken om je doelen te bereiken? Als je 5 nieuwe mensen wilt deze maand, welke tactiek ga je dan inzetten om deze nieuwe cliënten aan te trekken?
6. IMPORTANT 3: Wat zijn die 3 belangrijkste dingen die je kunt doen om je doel te bereiken? Waar moet je je op focussen? Ligt je aandacht bijvoorbeeld op het bellen van mensen of ben je actief of Social Media?
7. OUTLINE YOUR PLAN: Wat ga je dagelijks en wekelijks doen om er voor te zorgen dat je jouw doelen gaat bereiken? Als je deze maand 5 nieuwe cliënten wilt wat ga je dan dagelijks doen om dit te behalen?
8. NOW GO FOR IT! Actie ondernemen is de allerbelangrijkste stap voor het creëren van jouw leven! Door alleen te dromen zullen je dromen nooit realiteit worden. Alleen door actie ga jij echt creëren!

Als je geïnteresseerd in de ‘CREATION-methode dan kun je het artikel downloaden via createcoaching.nl/creation-methode

Mensen kunnen bij je terecht voor advies en workshops, maar heb je misschien nog wat algemeen advies voor mijn lezer die tegen de eerste stappen aanhikt?

Het eerste waar ik met mijn cliënten aan werk is het creëren van een heldere visie en het uitwerken van concrete geschreven doelen. Veel therapeuten hebben een beeld van wat ze willen bereiken in hun hoofd. “Ik wil graag veel mensen helpen en van mijn praktijk kunnen leven.”
Stel je voor dat de wet van aantrekkingskracht echt werkt, en dat het universum niets liever wil dan jou helpen met het bereiken van jouw doelen. Wat is het dan dat je krijgt? Niets!
‘Veel mensen’ is voor iedereen anders, en ‘om van te leven’ is ook voor iedereen anders. Mensen in Afrika leven van €0,50 per dag. Mijn tante is kunstenares en leeft van €600,- per maand. Als je iets wilt bereiken is het belangrijk dat je voor jezelf concreet uitwerkt wat dat is. Bijvoorbeeld: Ik wil in december 2015 ten minste 15 mensen per week in mijn praktijk helpen en ik wil ten minste €2500 netto verdienen zodat ik biologisch kan eten, mijn huur kan betalen, geld heb om te investeren in meer kennis én genoeg overhoud om te sparen.
Als je duidelijke geschreven doelen hebt kun je gaan kijken naar de strategie die je op dit moment gebruikt om die doelen te behalen. Zoals je nu bezig bent, gaat het je dan lukken of moet je je strategie aanpassen?
Als tweede wil ik alle therapeuten aanraden om een specifieke doelgroep te kiezen. Zonder doelgroep is het niet mogelijk om een succesvolle praktijk te creëren. Als je nu nog niet genoeg cliënten hebt dan komt dat doordat je nog geen goede doelgroep hebt gekozen. Als je weet wie jouw doelgroep is dan kun jij namelijk naar hen toe en hoef je niet langer thuis naast de telefoon te wachten tot mensen jou bellen”.

Hardcover-e1426147203861Heb jij ook moeite met het goed opstarten van je praktijk en blijven je werkzaamheden in de hobbysfeer hangen? Kan jouw praktijk wel een boost gebruiken?

Wil jij ook een bloeiende praktijk en jouw liefdevolle intentie nu eens echt goed uitdragen?

Op de website van Rose Jansen, www.createcoaching.nl, vind je artikelen, een gratis E-book én mogelijkheden tot direct contact met Rose.
Oók geeft ze geregeld gratis trainingsdagen om therapeuten te helpen de eerste stappen te zetten naar een winstgevende praktijk. Dit doet ze in Utrecht. De volgende 2-daagse gratis training is op 26 en 27 september. Meer informatie daarover vind je via deze link: http://createcoaching.nl/stralend-ondernemen/

Project1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *