Ik doe niet aan Sinterklaas, maar wél aan speculaas! RAW

Mijn kids waren elk jaar gigantisch gestrest rond de decembermaand en dat ging ten koste van school en hun slaap. Bang voor Sinterklaas, bang voor de pieten… én de zak met cadeautjes binnen een minuut uitgepakt op pakjesavond, ik zag er de lol niet meer van in.

De oudste was al wat van het geloof af gestapt, de jongste werd zachtjes ingelicht. Hij wist het geheim heel goed stil te houden, voor zijn vriendjes, nog steeds ben ik heel trots op hem! Het was alsof er een last van ons gezin af viel! Ze waren rustiger, sliepen beter en zagen de humor in van het feest dat Sinterklaas heet. Ik was allang blij, want het feest heb ik nooit leuk gevonden, met name sensitieve kids zijn bang, angstig en gestrest. Het verhaal achter Sinterklaas bevalt me niet en dat je braaf moet zijn om cadeautjes te krijgen, al helemaal niet!
Vieren wij dan helemaal niets gezelligs in december? Ja, heus wel…. Met Sinterklaas krijgen de kinderen echt wel allebei iets in hun schoen, op 5 december, maar ze weten dat ze het van ons krijgen. Geen pakjesavond, geen bergen commerciele toestanden, en dat is eigenlijk veel leuker! Althans… volgens mijn kinderen dan!

Dat we geen Sinterklaas vieren, betekent niet dat we geen plezier hebben of mee genieten van andere dingen. Er zijn van die dingen die je er gewoon traditioneel gezien niet uit krijgt… Die in je smaakpapillen zitten en die worden getriggerd, zodra in mei, juni, juli, de pepernoten al weer in de winkels liggen. Gezellig! Sinterklaas! Oke.. Genoeg cynische praat, waar hebben we het over? Speculaas natuurlijk! Gevulde speculaas, lekker voor bij de koffie of thee!

Maar de mierzoete variant uit de winkel, die trekt me niet meer zo. Het is én de suikermassa die me tegen staat én ik eet de laatste jaren gewoon liever iets wat me echt voeding geeft. Jesse Van der Velde heeft op zijn site een heerlijke RAW gevulde speculaas staan, die wij nu een aantal keer gemaakt hebben. Inmiddels heb ik hem wat aangepast, naar mijn eigen smaak en voorkeur.

Als een echte fotograaf heb ik mijn zoon de regie over deze gevulde speculaas gegeven en ik bewoog me in alle hoeken om hem er super cute op te krijgen! En dat was gelukt! Was het alleen niet dat ik er vanmorgen achter kwam dat mijn SD kaartje níet in de camera zat op het moment supreme…. Grrr…. En ook al kan ik dus niet bewijzen dat dit recept super easy is, dat een kind de was kan doen… en kan ik ook niet bewijzen dat het superlekker is… Hier is hét recept waar je U tegen zegt.

Wat heb je nodig voor jouw RAW speculaas?

Voor de bodem en de top

– 200 gram gemengde noten en 100 gram amandelen, een nacht laten weken en de volgende dag afgespoeld.
– 6 zachte dadels. Let op dat je pure dadels neemt en niet waar van alles aan toegevoegd is!
– 2 eetlepels honing
– 40 gram koekkruiden

Voor de vulling

– 60 gram amandelmeel
– 2 eetlepels gesmolten kokosolie
– 2 eetlepels honing
– het poeder van een vanillestokje

Hak de noten fijn in een keukenmachine, voeg er 2 eetlepels honing aan toe, de koekkruiden én de dadels, die je voor je machine eerst even in kleine stukjes snijdt. Beleg de bodem van een kleine taartvorm met de helft van dit ‘deegmengsel’.

speculaas1Meng nu het amandelmeel met de kokosolie, de honing en het poeder van het vanillestokje door elkaar, goed vermengen en verdelen over het mengsel waar je zo juist een bodem mee hebt gemaakt.
Nu hoef je enkel nog een laag met het overgebleven ‘deegmengsel’ aan te brengen. Goed aanduwen met de bolle kant van een lepel of een spatel en even in de koelkast zetten, zodat het steviger wordt.

Een heerlijk glutenvrij taartje en alle vitamines zijn bewaard! Een goed alternatief voor de suikerbom rondom Sinterklaas en je geeft het met een gerust hart mee aan de kids naar school!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *