Houd je linnenkast fris en droog, 100% natuurlijk!

Het is de afgelopen week pijnlijk duidelijk geworden, mijn verslaving aan frisse geurtjes, fris wasgoed…
Mijn nieuwe zelf gemaakte wasmiddel doet echt héél goed zijn werk, ik ben er zo gelukkig mee! Maar hoe hou ik het nu zo lang mogelijk fris? Als het de kast in gaat, dan verlaat dat frisse luchtje de was natuurlijk vrij snel. Het is niet zoals bij het reguliere wasmiddel geparfumbombardeert….. ( ik vond het een mooi woord).
Ik zit een beetje in de ‘was hyperfocus’, ik weet het, en misschien wordt het wat vervelend, maar er komt een dag dat je terug zult denken aan dit blog, op de een… of andere manier. (Hoop ik althans…)
Misschien… omdat je kleren niet lekker ruiken, óf omdat er een shirt beschimmeld is….

Want wat heb ik bedacht?????? !!

luchtverfrissr voor linnenkast.grootjpgEen ecologische luchtverfrisser voor de linnenkast, die de kast fris houdt, maar ook netjes droog!

Ik dacht terug aan mijn lieve oma en bedacht me dat zij altijd haar kast bepakt had met haar lievelingszeepjes. In alle kleurtjes en geurtjes, oude vrouwen geurtjes, achteraf gezien, maar toen ik jong was vond ik het geweldig! Het was oma’s manier om de linnenkast fris te laten ruiken en inderdaad bij het logeren roken de lakens altijd naar oma’s zeepjes!
Nu ben ik niet zo van de ‘Gloria Vanderbilt’- zeepjes en luchtjes, maar er valt zeker iets te leren van oma. En ook wel een beetje dom dat ik er niet eerder aan heb gedacht, hoe dicht kan het voor je neus liggen… !
Met wat restjes eco stof uit mijn atelier voor Pure Prana Label creëerde ik wat vulbare hoesjes, met de gedachte mijn favoriete zeepje, wat ik nog netjes in de verpakking had liggen, te raspen en de hoesjes er mee te vullen.

DSC04690Halverwege het project sprong mijn gedachte naar Baking Soda en ik vroeg mij af of het nog iets van waarde zou kunnen hebben. Want Baking Soda trekt namelijk ook nare luchtjes uit stinkschoenen. En wat blijkt…. Baking Soda is ook te gebruiken als vochtvreter! De ideale ecologische linnenkast- deo!!!

Een geurzakje dat én de was fris houdt én het trekt een teveel aan vocht naar zich toe, waardoor de kast netjes droog blijft en de was extra, extra, éxtra fris blijft ruiken… En dat was het doel! Frisse was. En dan met name uber frisse lakens! En vooral… zonder chemicaliën!

Wat heb je nodig voor jouw linnenkast- luchtverfrisser??

– restjes stof, ik gebruik hier ongeveer 15 cm x 4 cm
– eventueel een textielpen of textielverf, kan op zich ook met normale stiften, je gaat het immers niet wassen, toch?
– zeep (of eventueel essentiële oliën)
– Baking Soda
– Naaimachine

Knip de restjes stof netjes in rechthoekjes (vierkantjes, rondjes, of wat je ook wilt). Naai de lange kanten dicht én alvast 1 korte kant.
Rasp de zeep en maak een verhouding van 1:1 met Baking Soda en vul hiermee de zakjes. Naai het laatste korte randje dicht, zodat er niets meer uit loopt. En dat is alles! Het hoeft ook allemaal niet zo netjes, een beetje schots en scheef is al oke, dat maakt het dus ook een leuk project, je hoeft dus helemaal niet zo goed te zijn met een naaimachine!

(Je kunt er ook voor kiezen om enkel Baking Soda te gebruiken óf Baking Soda met essentiële oliën te mixen en de zakjes hiermee te vullen).

DSC04696De zakjes trekken dus vocht aan. Wanneer je denkt dat de ruimte waarin het zakje ligt veel vocht afgeeft, leg het zakje dan eens in de paar weken op de verwarming te drogen. De soda droogt dan weer, dus het zakje is herbruikbaar, keer op keer!

 

5 Comments

 1. Hallo, wat een leuke post. Ik zit ook met het probleem dat mijn schone kleding na verloop van tijd muf gaat ruiken daarom ga ik zeker deze luchtverfrisser maken. Ik heb wel bakpoeder in huis is dat ook te gebruiken ipv bak soda?
  Ik verneem het graag.
  Groetjes, Monique

  • Hi Monique, dank je wel! Ze werken nog steeds :) Bakpoeder is toch iets anders dan bak soda/ baking soda, helaas. Je kunt het bij de gezondheidswinkel kopen of online, bijvoorbeeld hier. En je kunt er nog veel meer mee doen, bijvoorbeeld deodorant maken, schoenen fris mee houden, mee schoonmaken, er zijn talloze mogelijkheden! Ik hoop dat je hiermee voldoende weet? :) Groetjes!

 2. Dank je voor je reactie. Ik vond nog 2 doosjes zuiveringszout. Dat is hetzelfde. Toch nog een vraagje, leg jij de zakjes op of tussen je kleding?
  Groetjes, Monique

  • Ik leg ze er tussen en ik leg ze ook gewoon achter de kleding in de kast. Beide methodes werken prima, de eerste geeft een wat sterkere geur aan de kleding en dat kan ik soms wel lekker vinden :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *