Hou van jezelf!

Valentijn bij Blissings staat in het teken van liefde voor jezelf. Want liefde begint gewoonweg bij jezelf, nooit bij de ander. Liefde is niet iets wat je moet zoeken, waar je achter aan kunt hobbelen of mis kunt lopen. Liefde is.
Punt.

Liefde is ook niet iets wat je moet verdienen, waar je dingen in verkeerd kunt doen en het is ook al niet alleen maar de liefde tussen 2 mensen. Liefde is zo breed en alles omvattend!

Vanuit mijn spirituele/ yoga levensvisie geloof ik dat wij hier niet zijn om te lijden, te missen en altijd maar pijn te ervaren. Ik geloof dat we hier zijn om te herinneren. Herinneren wie we zijn, waar we vandaan komen en waar we weer naar toe gaan. Het grote vraagstuk van grote filosofen en waar menig Yogi wel eens een glimp van heeft opgevangen. Het grote geheel, het gevoel verbonden te zijn met het alles . Wanneer je dat eens hebt mogen ervaren, dan weet je…. Er is liefde, altijd…. Overal. Het heeft te maken met visie, met er op aan sluiten, de connectie maken. Verlichting wellicht, maar ik ben er dan wel van overtuigd dat men verlichting niet zoekt, maar er op kunt intunen, wanneer je wilt. Verlichting is geen streven, maar een ‘accepteren van’ en ‘in connectie staan met’ dat altijd brandende vuurtje van liefde in je hart.

Zweverig? Hmmm… misschien klinkt het zweverig, wanneer het in woorden naar buiten komt, maar in het dagelijks leven is het alles behalve zweverig en is het juist super praktisch. Nee, ik beweeg me niet langs de deuren om de liefde te verkondigen, maar ik herken het wel in de ogen van mensen. Mensen die die liefde kennen, het in zichzelf herkennen en zodoende ook van zichzelf hebben leren houden hebben een sparkel, een glimmertje, in hun ogen. Ze hebben een natuurlijke open houding, kijken niet weg, wanneer je ze aankijkt en lijken de wereld te scannen, op zoek naar anderen met een dergelijke houding. En wanneer blikken elkaar vinden, dan is er die klik… Dat moment waarop je gewoon weet… Jij vindt jezelf oke!

Maar hoe kom je daar nu?

Hoe kom je in een flow van liefde voor jezelf? Zonder het zogenaamde hippiegehalte overigens, waarbij je iedereen dan maar zou moeten knuffelen… Mag wel, hoor… Maar, waarschuw me wel even!

Tips om de liefde voor jezelf te vinden!

Maak je emotioneel los van voorbeelden. Daarmee bedoel ik dat we allemaal zijn opgegroeid in een maatschappij waarin het helemaal niet zo normaal is dat je gelukkig bent. Er wordt veel gepraat over wat er mis loopt, wat er mis is aan onszelf en aan anderen, over ziektes, ongevallen, problemen. Niet vaak hoor je iemand zo ontzettend gelukkig zijn, dat iedereen het mag weten. Het zijn de uitzonderingen. Besef je dat dus ook, besef je dat je een weg bewandelt, die je zelf zult moeten zoeken, uit liefde voor jezelf, omdat een leven waar je niet wordt geteisterd door negativiteit zo ontzettend verlichtend kan zijn! En wanneer je eenmaal op die weg wandelt kun je meer en meer accepteren dat jij gewoon een geweldig persoon bent.

Wees lief voor jezelf. Niemand is perfect, jij niet, ik niet… en wanneer er mensen zijn geweest die jou toch keer op keer gewezen hebben op jouw zogenaamde tekortkomingen begrijp dan ook dat dat inderdaad imperfectie is geweest, maar dan wel die van hén! Iedereen heeft zijn verhaal en vanuit dat verhaal kijken we naar de wereld. Wanneer je jouw verhaal leert accepteren voor wat het is en je je begint te focussen op je positieve eigenschappen, zonder de zogenaamd negatieve eigenschappen te negeren, leer je jezelf als geheel te zien. Luister naar wat anderen zeggen, maar neem niet meer alles voor lief. Is het werkelijk waar of zegt het iets over hen, waar ze zelf mee aan de slag horen te gaan? Je hoeft jezelf niet voor te liegen, maar je mag absoluut iets liever gaan denken over wie je bent.

34171032_sOntdek het licht in jezelf. Is het toeval dat Yogi’s of spirituele leiders, spirituele filosofen zo in balans lijken of hebben zij iets ervaren wat hen drijft? Zou het toeval zijn dat mensen eeuwenlang al tijd nemen tot meditatie, tot het naar binnen keren, of zou hier een aanwijzing in verborgen liggen? Mensen die geregeld mediteren kennen de rust, de ontspanning, maar ook het contact met gewoonweg ‘zijn’. Dat plekje van zijn is een heel fijne plaats, waar je meer en meer gaat voelen dat er in jou een oneindige bron van licht en liefde is. Een plek waar je regelmatig naar toe kunt gaan, het is misschien wel de enige liefde die je echt zoekt… Die liefde kun je jezelf geven en wanneer je dat regelmatig doet relativeert het leven zich als vanzelf voor je.

Namasté.

Wanneer jij op die plaats bent, waar je een bent met het al. En ik ben op die plaats waar ik een ben met het al. Dan zijn we samen één.

Die plaats…. Daar kunnen we allemaal naar toe, wanneer we willen! Allen een…. Alleen.

Zie jezelf door andermans ogen. Maar dan wel…. Objectief! Met een helicopterview naar jezelf kijken geeft verlichting. Soms ben je veel te streng naar jezelf! Ga eens voor de spiegel staan en kijk eens niet naar de imperfectheden, maar staar eens in je eigen ogen. Maak eens contact met wie je echt bent, dan kun je zien hoe liefdevol je ogen worden, wanneer jij de kans krijgt je eigen ziel te zien. Het is dezelfde liefde die je zult ervaren tijdens meditatie.

Wees dankbaar. Je hebt jezelf een geweldige kans gegeven tot ontwikkeling in dit leven, waar je je op dit moment ook bevindt. Alles in dit leven is een kans jezelf te leren kennen, dingen te wijzigen, een andere richting op te gaan of gewoon te ‘zijn’. Niets moet, alles mag, dit is jouw leven, wees dankbaar voor de vrijheid die je hebt om elke dag een andere kant op te kunnen gaan. Morgen kán dus een dag zijn, waar je liefdevol naar jezelf kijkt en het verleden en achter je kunt laten. Het is aan jou!

Wees liefdevol voor een ander. Merk je dat deze tip op de laatste plaats staat? Raar?! Dat heeft een reden. Geef altijd eerst liefde aan jezelf, voel die liefde en stap met díe liefde de wereld in. En niet andersom. Met deze houding ontmoet je mensen die hetzelfde doen, mensen die van zichzelf houden en jou kunnen waarderen voor wie je bent. Geef nooit meer dan je weg kunt geven, hoe lief dat ook lijkt, je helpt daar niemand mee. Zodra jij in je reserves eindigt, verlies je jezelf. Zorg dat je eigen liefdesreserves vol zijn en laat het de wereld in stromen, wanneer het kan. En dat is zo simpel… Want wanneer je van jezelf houdt…. Dan verloopt zoiets vanzelf!

En heb je toch zo’n dag dat alles tegen zit? So be it… Morgen is er weer een nieuwe dag. Het hoeft niet allemaal zo perfect of zo snel te gaan. Glimlach naar jezelf, je bewandelt toch de route? Hoe vaak je ook een omweg loopt… Uiteindelijk kom je er heus wel!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *