Hoog sensitiviteit in het voordeel van anderen

Hoog sensitiviteit krijgt meer en meer voeten aan de grond, waar veel Hsp´s erg blij om zullen zijn. Eindelijk komt er wat meer begrip voor de gevoelige aard en wordt er iets meer rekening gehouden met de hooggevoelige medemens. De aandacht ligt helaas wel geregeld op het niet mee kunnen komen, het sneller uit balans zijn, wat de Hsp een teer bloempje maakt in een luidruchtige maatschappij.

´Goh, nee ik merk er niks van´, of ´Het valt toch wel mee?’, zijn antwoorden die nog steeds aantonen dat de essentie van hoog sensitief zijn niet aan is gekomen bij het gros van de medemens.

De indruk is gewekt dat zij zich zouden moeten aanpassen aan de Hsp, het fragiele wezentje onder ons. Hoog sensitiviteit is echter een eigenschap die altijd al een belangrijke functie heeft vervuld in het voortbestaan van de mens, een eigenschap die ooit als waardevol gedragen werd binnen de cultuur. In onze hectische maatschappij wordt er amper bij stil gestaan, maar de Hsp is de alarmbel van de samenleving in een positieve vorm. De niet- Hsp zou zijn voelsprieten kunnen richten op het gedrag van een Hsp, niet om hem te beschermen, maar om gebruik te maken van zijn fijn gevoeligheid voor eigen belang.

Hoog sensitiviteit is een natuurlijk verschijnsel en wordt met de genen door gegeven. Het komt niet enkel bij ons mensen voor, het toont zich ook onder dieren. Het zorgt er voor dat een soort blijft bestaan en niet binnen no time uitsterft. De subtiliteiten in gedrag en gevoeligheid maakt een soort divers in zijn functioneren. Er zijn dieren die recht op voedsel afstormen, maar er zijn er ook die eerst de omgeving scannen. Bij gevaar zou je je kunnen voorstellen dat het dier, wat impulsief in het leven staat, sneller in de val loopt. Andersom is ook het geval, het dier wat nooit risico durft te nemen zal uiteindelijk overlijden aan gemiste kansen. Maar.. dieren zijn met elkaar verbonden op een intuïtief niveau en het impulsieve dier zal aanvoelen dat het sensitieve dier zich oncomfortabel voelt, het zal opletten hoe het reageert en kan daar informatie uit halen voor zijn eigen veiligheid. Het is een samenwerking die er voor zorgt dat de soort in zijn geheel blijft bestaan. Een waardevolle eigenschap dus.

In het verleden van de mensheid werd de hooggevoelige eigenschap precies zo ingezet. Als adviseurs van het dorp, van de koning, als zieners en visionairs leefden Hsp’s onder de rest van de bevolking. De sensitiviteit werd niet als een handicap gezien, maar als een tool.

Jij, als niet- Hsp, lijkt misschien geen problemen te ondervinden van de chemische verf in je polyestershirt, jouw lichaam reageert immers niet a la minute op die subtiele impulsen. Jouw Hsp vriendinnetje krijgt uitslag tot en met. Is dit echt alleen aan haar adres, of zou je kunnen concluderen dat er iets slechts in het product zit, waar jij op de lange termijn ook schade van op kunt lopen?

Jij, als niet- Hsp, drinkt 8 koppen koffie op een dag. Jouw Hsp vriend ondervindt problemen met koffie, heeft maagklachten of slapeloosheid, al na 2 koppen. Wellicht is de koffie net zo’n probleem voor jou, zeker op de lange termijn, maar ondervind jij nu niet direct de gevolgen ervan. De Hsp wel, waardoor hij er eerder mee zal stoppen. Misschien is het ook een goed idee voor jou? Koffie is bekend niet zo gezond te zijn. De effecten kun je sneller zien in je hoog sensitieve medemens. Het feit dat jij er geen directe gevolgen van ervaart betekent niet dat het niets met je gezondheid doet.

Wanneer hoog sensitiviteit in het voordeel van iedereen kan zijn!

Hsp’s prikken door de leugen. Geloof jij die babbelende tandpasta smile op zijn vriendelijke woord? De Hsp tunet in op de energie in de situatie, kan subtiele gevoelens ervaren en kan aanvoelen of iets niet klopt. Wellicht komen ze er niet direct voor uit, maar hun twijfel zou jou het teken kunnen geven er niet vol in te gaan. Ook al heeft een Hsp niet altijd direct voor ogen waarom iets niet helemaal goed voelt,reken er maar op dat hij of zij iets aanvoelt, wat niet klopt. Hsp’s die hun eigenschap hebben omarmd, hun intuïtie hebben ontwikkeld en er actief mee werken zullen je direct zeggen het niet te doen. Het gebeurt allemaal op basis van energie, wat het lastig maakt voor de niet- Hsp het zomaar aan te nemen als waarheid. We hebben immers allemaal geleerd dat er argumenten moeten zijn voor een dergelijke situatie. Maar vertrouw maar eens op de natuur!

Hsp’s voelen kinderen snel aan. Kleine kinderen kunnen niet praten, of ze vinden het moeilijk zich te uiten. Als niet- Hsp gebruik je ook je intuïtie in deze situaties. Wanneer het vader- of moedergevoel niet meer voldoende lijkt zou een Hsp je wel eens verder kunnen helpen. Een Hsp heeft een bijna kinderlijk systeem, misschien is het enkel maar net te donker in de huiskamer of maakt de airco teveel lawaai, wat jouw baby laat huilen. De Hsp zou het je wel eens kunnen vertellen.

Hsp’s zijn zich heel bewust van de omgeving. Hun zintuigen staan op scherp. Rook, licht, geur… alles komt bij hen binnen. Het zijn de mensen die als eerste gevaar ruiken of voelen.. Voor er iets gebeurt pikken zij de eerste signalen al onbewust op en krijgen ze een rusteloos gevoel. Wanneer niet- hsp’s leren vertrouwen op de reactie van hun hoog sensitieve medemens zou veel voorkomen kunnen worden, zou gevaar eerder gesmoord kunnen worden of totaal uit het beeld getoverd kunnen worden.

photo-1423412285756-e29e25d6ef7aLichamelijke reacties van Hsp’s gelden ook voor jou. Ook al reageert jouw lichaam niet direct op E-nummers, wasverzachter, of andere inmiddels zeer gewone zaken. Ook jouw lichaam moet dezelfde aanvallen op het systeem verwerken. Het lichaam van een Hsp reageert gevoeliger, het uit zich dus sneller. Maar dezelfde zaken zijn voor jouw lichaam evengoed ongezond. De ervaringen van een Hsp serieus nemen kan dus voor jou als niet- Hsp betekenen dat je je afzijdig kunt houden van producten en situaties die niet goed voor de mens zijn. Het lichaam van een Hsp reageert niet voor niets. Het reageert dus alleen sneller en actiever…. Het is een waarschuwingsignaal. Het ‘help je belast me’ signaal. Kijk.. en dat is handig, want je wilt er niet op je 80e achter komen, dat al die E- nummers je een slopende ziekte hebben gegeven.

De Hsp voelt subtiele nuances binnen de groep. Pietje heeft ruzie thuis, Anna is depressief en Lies haar rekeningen lopen op. Ze proberen het allemaal verborgen te houden op het werk, maar op een of andere manier heeft het invloed op de collega’s, op de groep. Een Hsp voelt deze nuances en kan de werksituatie een veiligere omgeving maken, door zijn interesse in het welbevinden van zijn collega’s. Een Hsp zal van nature proberen te zorgen dat de onderlinge balans binnen de groep goed blijft. Het aanvoelen van een veranderende energie binnen de groep kan helpen een goede groepsbalans te creëren en te behouden, vóór er iets escaleert.

De Hsp voorziet uitkomsten. Alle signalen die Hsp’s oppakken creëren onbewust een profielschets van de situatie en/ of de persoon. Wanneer de Hsp voldoende durft te vertrouwen op zijn intuïtie kan hij of zij vooraf al aangeven hoe iets zal verlopen. De toekomst staat nooit vast, maar je zult verbaasd zijn over de accuraatheid van het vermoeden of de bijna logische uitkomst. Een geweldig tool, waar ook de niet- hsp zijn voordeel mee kan doen.

Kortom de Hoogsensitieve eigenschap is ontzettend handig in onze snelle maatschappij, waarin we allemaal weten dat we over onze grenzen gaan. De Hsp toont grenzen waar we voorbij hollen, omdat wij er geen directe gevolgen van hebben. Maar op de lange termijn leeft de Hsp in balans en de niet- Hsp heeft zijn leven lang onbewust zijn grenzen gepasseerd, zijn gezondheid verwaarloosd, omdat het ‘nergens last van had’.

Hoog sensitiviteit is dus de reminder der eigenschappen, de subtiliteit in ons bestaan wat ons alert en wakker houdt.

Niets om te betuttelen, een zeer effectief tool!

 

Bij Bol.com…

9200000008497515

€ 17,95

9200000007452418

€ 17,95

 

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *