Hoe vind je de boodschap in je dromen?

Dromen zijn boodschappen, hoe vreemd en vaag ze soms ook zullen zijn. En of je het nu heel spiritueel wilt bekijken, waarbij je er van uit gaat dat je ’s nachts uit je lichaam gaat óf dat je er vanuit een psychologisch oogpunt naar wilt kijken, waarbij je er van uit gaat dat je ’s nachts indrukken verwerkt. Feit is dat dromen je onbewust informatie brengen, waar je veel van kunt leren. Maar hoe?

Persoonlijk heb ik denk ik wat geluk gehad. Ik heb een aantal dromen die zich vanaf mijn jeugd hebben herhaald, mij aan het denken hebben gezet, waardoor ik over de jaren heen de boodschap leerde ontrafelen. Het viel mij op dat op het moment dat ik de dromen begreep ze ook verdwenen. Toch zo heel af en toe komen ze nog wel eens voorbij en ze helpen me in te zien dat ik in oude patronen ben gevallen of dat ik gewoon even moet kijken naar wat ik aan het doen ben. Ik zeg dat ik geluk heb gehad, daar bedoel ik mee dat mijn dromen zich als vanzelf hebben ontrafeld, wat niet altijd het geval is. Ik ken mensen die zich suf blijven piekeren, er maar niet achter kunnen komen, wat ze ook doen. Ik vermoed dat het te maken heeft met mijn beelddenken, ik ben gewend met beelden te leven en te denken, ik moet altijd die vertaalslag maken. Hoe dan ook het kan nogal een zoektocht zijn!

Uiteraard bestaan er dromen- websites en dromen- boeken, maar ik kan er niet altijd mee uit de voeten. Ze kunnen een leidraad zijn, dus het kan zeker handig zijn een goed boek achter de hand te hebben, waarbij kleuren een betekenis krijgen en bepaalde symbolen een vertaling hebben. Toch weet ik dat veel mensen afhaken bij het openen van dergelijke boeken, ze kunnen niets met de uitleg. En dat is logisch!
Deze boeken leggen de beeldspraak in zijn algemeenheid uit. Een witte wolf kan een algemeen symbool zijn, maar elk persoon heeft daarnaast nog zijn eigen beleving en gevoelens bij een dergelijk symbool. Voor mij kan een witte wolf iets magisch zijn, voor jou kan het beangstigend zijn. Voor mij kan een droom met een witte wolf dus betekenen dat ik contact maak met iets spiritueels, bij jou kan de witte wolf staan voor angst, of overweldigende situaties. Dromen zijn de taal van ons onbewuste en ons onbewuste spreekt in beelden, jouw onbewuste is het mijne niet en zeker ook niet het onbewuste van de schrijver van een boek. Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij met mijn dromenboeken, maar ze komen bij lange na niet op de plek waar ik wil zijn.

Om je dromen te kunnen begrijpen zul je dus zelf op zoek moeten gaan.
Maar hoe?

Hoe vind je de boodschap in je dromen?

  • Begin bij het begin, misschien ken je de tip wel: leg een schriftje naast je bed, zodat je die bizarre droom kunt opschrijven. Je hoeft het niet in detail op te schrijven, midden in de nacht heb je daar vaak geen zin in.
  • Richt je op de symbolen, bepaalde kleuren of plaatjes blijven hangen. Die zijn belangrijk. Maar ook de snelheid van je droom kan van belang zijn, de chaos of juist de orde en het allerbelangrijkste is wellicht de emotie. Welke emoties voel je wanneer je denkt aan je droom en op welk punt van je droom?
  • Komt de droom vaker voor of heb je hem eenmalig? Komen de symbolen vaker voor, misschien in net wat andere gedaantes?
  • Uiteraard kun je een goed dromenboek gebruiken om een symbool globaal op te zoeken, het kan je een stapje de goede richting op brengen.
  • Vanuit daar ga je je afvragen wat voor gevoel het beeld bij je oproept. Je kunt dat doen door te mediteren op het beeld, maar wellicht kun je er ook zo al wel bij. Het gevoel bij het beeld geeft je meestal de meeste informatie, soms heel onverwacht en verpakt in de gekste plaatjes. (In mijn dromen komen soms overstromingen voor, grote hoeveelheden water, waar ik niet in kan staan. Ik heb er geen controle over, het kan soms ook zo over me heen walsen. De opkomende vloed staat voor het overweldigende gevoel wat ik soms kan hebben, een teveel aan prikkels, teveel hooi op mijn vork nemen. )
  • Soms komen personen voor in je droom, maar laat je niet foppen. Deze personen kunnen er zo uit zien, maar wel een heel andere energie bij zich dragen. Let op de energie die de persoon in je droom heeft en probeer die te herkennen in het dagelijkse leven. Wanneer had je eerder zo’n gevoel, bij wie had je eerder zo’n gevoel en waar kun je de verbinding leggen?
  • Schrijf al je hersenspinselen op en onderstreep alles waar jij van denkt dat het terug kan komen, wat je herkent en wat belangrijk lijkt.
    Let heel erg op de energie van de droom, is het opliftend of deprimerend en angstig, gaat het snel en is dat fijn? Of verloopt het chronologisch?
  • Ga er niet van uit dat je na je eerste droom begrijpt wat je hebt gedroomd. Je bent als het ware een nieuwe taal aan het leren. Na een tijdje zul je bepaalde symbolen gaan herkennen als jouw beeldtaal en net zoals het bij het leren van een buitenlandse taal gaat zul je meer en meer gaan herkennen, wanneer je je eerste zekerheden hebt. Tot die tijd is het een kwestie van documenteren wat je opvalt en voelen.
1001004002123408

€ 13,50

Je zult meer en meer een link kunnen leggen met je onbewuste en je zult evengoed gaan ervaren dat bepaalde symbolen en bepaalde gevoelens ook tijdens momenten van bewustzijn voorkomen. Wellicht begrijp je die ene droom van 3 maanden terug plotseling, overdag tijdens het koken van het avondeten. Het inzicht popt in je op, op het moment dat de puzzel compleet is.

De taal van het onbewustzijn leer je niet binnen een week, je leert hem zeker niet enkel uit een boekje, maar het is wel ongelooflijk interessant om je meester te maken over je dromen. Gedurende de dag neem je zoveel dingen waar, waar je maar een heel klein deel bewust van meemaakt. Je dromen kunnen je helpen al die andere subtiliteiten op te merken, helderder te worden en te groeien.

Ik wens je een goede nachtrust, fijne dromen en veel wijsheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *