Hoe veilig zijn DiY beauty producten?

Het is grappig, want toen ik dit blog startte had ik helemaal niet het vermoeden dat ik zoveel beauty recepten zou gaan delen. Ik ben wel echt een meisje- meisje, maar over het algemeen ben ik toch niet zo’n heel grote ‘optutter’ of ‘make up freak’. Ik was redelijk tevreden over mijn Aleppo zeepje en pure oliën als arganolie. Maar ik ben letterlijk de wereld van home made producten ingezogen, nadat ik geurtjes begon te missen. Ik begon wat op internet te struinen naar etherische oliën en voor ik het wist kwam ik recepten tegen en zo begon het balletje te rollen. Je probeert eens wat uit, past eens wat aan… Je hebt eens een misser… of 20…. Want shampoo… Oh, man het blijft crisis! Ik ben nog steeds op zoek naar de perfecte natuurlijke shampoo en ik beloof je, wanneer ik de heilige graal vind, dan zal ik eerlijk delen… Maar helaas. Zover is het nog niet! Ik kom heel wat DiY recpten tegen, waar in alle talen gejubeld wordt en het belooft me dan de ideale shampoo. Nou, ik vraag me wel eens af of de recepten echt uitgeprobeerd worden door de persoon die het schrijft, want ze gaan hier regelrecht de fles in voor bodywash… Want daar scoren ze negen van de tien keer wel hoog op! Maar shampoo… nee..

All rights reserved blissings.nlIk ben er in getuimeld dus en met een moeder die ambachtelijk zeep maakt en al jaren haar crèmepjes onze richting in duwt was de tuimel natuurlijk ook niet al te groot. Het verschil is enkel wel dat, ook al werkt zij al hééél natuurlijk, ik dat allerlaatste beetje toevoeging ook vermijd. En dat is fijn, want dat is wat ik wil en voor wat ik begrijp uit jullie berichtjes, waarvoor jullie dank, zo motiverend, jullie dus ook!
Maar er zijn wel wat dingetjes waar je rekening mee moet houden en ik heb daar tot nu toe nog niet heel veel aandacht aan besteed. Ik maak mijn eigen crème, bodylotions, shampoos en…. ga zo maar door, meestal in zeer kleine hoeveelheden, dus ik maak me nooit zo’n zorgen. Maar het is wel verstandig te weten dat sommige chemische toevoegingen, die jij nu bewust uit je product houdt, wel datgene kan zijn, wat het product op langere termijn goed houdt en soms beschermt. Wat betekent dat?

Het betekent dat de keuzes die jij maakt tijdens het maken van je product bepalend zijn of je product ook ‘veilig’ is.

Oei, maak ik je nu bang? Nee… niet doen.. Bang zijn is nooit nodig! Het betekent alleen dat je je even in moet lezen én iets zorgvuldiger te werk moet gaan. Meer niet!

8 tips waar je rekening mee moet houden.

1. Voorkom de mogelijkheid dat bacteriën zich ontwikkelen in je product. Met vieze of natte vingers in een potje scheppen zorgt eerder voor besmetting dan een pompje. Wanneer je geen andere optie hebt, gebruik dan bijvoorbeeld een spateltje of lepeltje om wat uit het potje te halen.

2. Houd je producten uit het zonlicht. De warmte, de zuurstof en de eventuele bacteriën van je vingers zijn geen fijne combinatie voor de houdbaarheid van je product. Bewaar ze dus in kastjes en zo mogelijk koel en donker.

3. Maak kleine hoeveelheden. Wat je niet op krijgt in een paar weken, dat kan niet zonder toevoegingen. Dus wees spaarzamer met je materiaal.

4. Recepten met voedsel er in, denk aan yoghurt maskers bijvoorbeeld, die maak je per keer. Niet bewaren, gewoon niet doen. Natuurlijk kan een dag geen kwaad, maar dit soort recepten zijn niet geschikt om voor een maand klaar te zetten, zodat je er elke keer iets uit kunt halen.

5. Water is soms nodig, maar is niet altijd een fijn ingrediënt voor de houdbaarheid van je product. Dat geldt dus voor, zoals ik al zei, met natte vingers in een potje scheppen, maar ook als toevoeging. Gebruik wanneer je water toe moet voegen gedestilleerd water en bewaar het product in de koelkast.

6. Gebruik schone potjes en flesjes. Het is een inkoppertje, maar het werkt wel zo. Nieuwe potjes kunnen ook niet schoon zijn, dus als het even kan steriliseer je potjes en zorg je dat ze goed droog zijn voor je ze gebruikt.

29956014_s

7. Er zijn natuurlijke toevoegingen die de houdbaarheid van je product langer zou kunnen maken. Vitamine E bijvoorbeeld of Rozemarijnolie. Ook producten als grapefruit seed extract, kokosolie en sommige etherische oliën, zoals rozemarijn, eucalyptus, citroen, tijm, salie en kaneel. Ik weet het niet… Zelf vertrouw ik er niet op. Ik maak kleine hoeveelheden die snel op zullen zijn.

8. En zo simpel als wat…. Wanneer het vreemd gaat ruiken…of verkleuren, dan gebruik je het dus niet meer!

Vroeger konden we ook zonder alle toevoegingen, dat kan nu nog steeds! Ik ondervind echt nooit problemen met mijn zelf gemaakte producten, ze zijn zelfs nog nooit gaan stinken. Maar nogmaals, álles heeft een houdbaarheid datum. En die van natuurlijke producten is gewoon korter.

Dat maakt de chemische producten van de grote merken natuurlijk niet veiliger, deze zijn evengoed gevoelig voor besmetting! Wanneer ze in de badkamer staan, wanneer je er met je vingers in gaat, het zijn allemaal factoren waar je product kapot van gaat en je bent daar negen van de tien keer niet eens bewust van. Je reguliere mascara kun je ook niet heel lang gebruiken… De meeste mensen doen dat gewoon wel, totdat het op is. Dit is net zo goed niet verstandig. Dus… de conclusie?

Lekker doorgaan met het maken van je eigen producten, daar is niets mis mee en nog hartstikke leuk ook, maar wees alert bij wat je doet en zorg er voor dat het zo schoon mogelijk tot stand komt én… blijft!

2 Comments

    • Wat leuk, Tony! Dank je wel! Ik ben bekend met jouw winkel, we komen elkaar dus vast ook nog tegen!
      Fijn dat je even een berichtje achter liet, daar word ik blij van :)
      Liefs Cindy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *