Hoe trek je gelijkgestemden aan?

De laatste jaren vragen mensen mij hoe ik een vriendengroep heb gecreëerd die zo aansluit bij mijn interesses. Met name wanneer het gaat om spiritualiteit voelen veel mensen zich onbegrepen in hun huidige omgeving, tussen hun collega’s, familie of vrienden. En ik vind het leuk dat mensen het vragen, want nog niet zo heel veel jaren terug stelde ik mijzelf dezelfde vraag.

Mijn droom is ‘Friends’, ja… inderdaad van de serie. Niets lijkt me heerlijker dan een vriendengroep die binnenvalt, waar iedereen welkom is en waar alles geaccepteerd is en als ik realistisch naar mijn leven kijk heb ik mijn eigen Friends. Helaas krijg ik ze nog niet allen tegelijkertijd in één ruimte, losse eilandjes van geweldige personen die bij ons durven binnen te vallen en zich blijkbaar geaccepteerd voelen in wie ze zijn en wonder boven wonder… mij accepteren met alles wat ik ben, voor wie ik ben.

Een wonder… zo voelt het soms. Want ooit voelde ik me een alien op deze aarde. Mijn gedachten kon ik nooit aan een ander spiegelen en hoeveel mensen er ook om me heen waren, ik voelde me geregeld eenzaam, ik paste de gesprekken aan aan de interesses van mijn gezelschap, wat ik dacht of diep van binnen in mij mee droeg kwam zelden aan het licht. Al dat is voorbij! De contacten die ik heb kennen mij door en door, lopen niet weg om donkere hoekjes, of gekke uitspattingen. Sterker nog, ze houden van mij met al mijn gekkigheid. En ik weet dat veel mensen dat zoeken, echt gezien worden en mogen zijn wie ze zijn.

Hoe trek je gelijkgestemden aan?

Zoek voor jezelf uit wie je bent. Van kleins af aan wordt ons verteld wie we zouden zijn, wat bij ons zou passen, met wie je om zou moeten gaan en wat je hoort te doen. Er wordt ons verteld wie we zijn, maar zijn we dat ook? Koppel je los van de plaatjes die je opgelegd zijn en vind jezelf. Wie ben jij? Wat zijn jouw interesses, hoe raar ze soms ook zijn en omarm ze. Ook de intensiteit van contacten is hierin belangrijk. De maatschappij lijkt het heel normaal te vinden dat je feestjes hebt, elk weekend op stap bent, regelmatig naar familie gaat, maar is dat ook wat jij wilt? Misschien wil je wel een heel andere kant op en beslis je dat je in het weekend niet meer af wilt spreken, maar lekker op de bank gaat met een boekje. Wie ben jij?

Visualiseer. Voel het, stel het je voor, hoe voelt het om mensen om je heen te hebben waarbij je je geborgen voelt? Hoe voelt het om opliftende mensen voor je neus te hebben die geen drama mee brengen, maar intense ervaringen die je doen groeien. Hoe ziet jouw ideale vriend of vriendin er uit? Voel de energie die dat met zich mee brengt en wees daar heel helder in. Mijn partner heb ik op deze manier ontmoet. Vooraf stelde ik mij voor hoe de relatie zou moeten zijn, ik maakte een visualisatieboard voor het nieuwe jaar( met nog veel meer dingen daarop) en een paar weken later leerde ik hem kennen. Geen grap, waar gebeurd!

Leer mensen af te wijzen. Nare vibe? Niet zo’n fijne energie? Teveel drama aan je deur? Blijf er niet in hangen, tenzij je zulke vrienden wilt uiteraard.. dat kan. Leer nee te zeggen tegen contacten die langzaamaan ontstaan en waar je eigenlijk geen trek in hebt. Wees niet bang dat je door mensen af te wijzen alleen komt te staan. Voor elk persoon wat je afwijst, die niet matcht met wat jij voor ogen hebt, komt tijd en energie om de mensen te ontmoeten die wel bij je passen.

Sta open voor nieuwe situaties. Om gevonden te worden moet je zichtbaar zijn. Wees open over hoe je denkt, wat je voelt, wat je denkt en straal uit wie je bent. Schaam je niet voor donkere hoekjes, een verleden of minder leuke eigenschappen. Het is de snelste manier om mensen aan te trekken, maar het helpt je ook enorm snel te shiften in de mensen die je ontmoet. Wie past wel bij je, wie past niet bij je? Door zelf open te zijn en anderen uit te nodigen open te zijn leg je contacten die passen bij wie je bent. Door jezelf te laten zien ontdek je razendsnel wie daar op zit te wachten, wie niet. Voel jij je echt gezien, echt gewaardeerd? Kijk dan waar het heen gaat, zo niet…. Kijk weer verder.

Uit je waardering. Heb je mensen gevonden waar je je fijn bij voelt? Uit dat. Het is zeldzaam dat mensen dat tegen elkaar durven zeggen, maar de meest hechte vriendschappen ontstaan vanuit waardering. Wij vertellen elkaar dat we van elkaar houden, hoeveel waarde we hechten aan elkaars advies en we lachen om elkaars gekkigheden. Emoties blijven niet ongezien, huilen mag, serieuze gesprekken mogen, maar lachen moet… Wij willen mensen om ons heen die willen groeien, niet in drama blijven hangen en iedereen die daar bij past is welkom. Hoe groter de groep hoe beter… En hij groeit, dat is het leuke ervan.

Op dit moment loopt er iemand rond die op zoek is naar jou, maar omdat jij je stil houdt zullen ze je niet zien. Omdat jij je gekoppeld hebt aan mensen die niet bij je passen ziet men jou als vanzelf als één zoals hen. Dat hoeft niet slecht te zijn, maar wanneer je mensen aan wilt trekken die echt bij je passen zul je je licht moeten stralen, zo sterk dat het overal doorheen straalt!

Ik beloof je… Er is niets heerlijker dan echte, oprechte, diepe vriendschappen die ieder hoekje van je ziel willen verkennen. Waar je je niet hoeft in te houden, waar je interesses een klankboord vinden. Je bent er vlakbij! Straal je licht, uit je overtuigingen en vind jezelf!

Meer hoef je niet te doen en als vanzelf vind je de mensen die bij je passen!

 

Photocredits: Alexis Arnold

9 Comments

 1. Ik hoop het zo,want nu mijn ogen zijn open gegaan dat mijn vroegere vrienden niet echt meer bij me horen, mis ik soms contacten,
  er zijn perioden dat ik me nog nooit zo eenzaam heb gevoeld,….
  man man…
  want zoals je zegt in mijn laatste relatie voelde ik me eenzaam in de relatie, bij die vriendschappen voelde ik me eenzaam, kon mezelf niet zijn, laat staan dat ze me namen voor wie ik ben
  hopelijk kom ik vlug wat leuke fijne vrienden tegen….
  en kan ik weer tot huilens toe lachen, want wat heb ik dat gemist ….

  • Wat een mooi en oprecht geschreven stukje. Heel herkenbaar om te lezen. Ik mis dit ook enorm in mijn dagelijks leven. Échte vrienden, met wie je een échte connectie voelt. Ik heb er gelukkig 1, maar die is helaas verhuisd en zie ik nu bijna nooit meer.
   Ik ben nu bezig toevallig (!) aan een visualisatiebord! Ik kwam via Google op deze Blog terecht, als dat geen toeval is! Het inspireert me wel :D

   Liefs, Lin

   • Goed om te horen, Lin. Ik denk dat velen zich er in herkennen, je bent zeker niet de enige en dat is juist het mooie! Ik zou zeker dat oprechte contact meenemen op je bord :D (Leuk om te doen, he? Zo’n bord maken!)
    Dank je voor je lieve berichtje en succes met het maken van je visualisatiebord ! ♥

 2. Hoe werkt zo’n visualisatiebord ? plak je dan foto’s uit boekjes van mensen op of hoe doe je dat ? zodat je de juiste mensen aantrekt ?
  scheur je dan prentjes van lachende mensen of zo …. ?
  moet je je droomman dan zoeken in een boekje en opplakken of ????
  dank je voor de tips

  • Lieverd, eerst moet je voor jezelf nagaan hoe het zou moeten voelen, hoe zou jij je voelen in die situatie? Dat gevoel is namelijk een overkoepelend gevoel, wat niet persé gekoppeld is aan vrienden en relaties. Het kan een gevoel van geborgenheid zijn, plezier, in mijn geval was het met name vrijheid. Vervolgens pak je wat magazines, of plaatjes van internet die corresponderen met dat gevoel. Natuurlijk kun je daar ook lachende mensen bij plakken, maar doe dat dan alleen als dat plaatje ook echt correspondeert met het gevoel wat jij bij je toekomstige leven hebt. Het is dus eigenlijk een zoektocht naar authenticiteit. Het is het aanpassen van jouw gevoel van binnen uit en daar ga je vervolgens naar leven. Misschien ben je wat verbitterd geraakt( ik zeg maar iets), dan helpt zo’n visualisatiebord je op het juiste pad. Wanneer je het bord op een plek in je huis zet waar je vaak bent herinner je jezelf aan de energie waar je jezelf in wilt zetten. Wanneer je de energie gaat leven, gaat uitstralen, komt de rest vanzelf naar je toe. Merk je dat je doelen veranderen? Pas dan ook je bord aan ;)

   Er zijn ook cursussen om een visualisatiebord te maken, workshops. Misschien is dat wel iets voor je! Daar maak je gelijk ook weer contacten. Verder wil ik je meegeven dat eenzaamheid een groot thema is, onder veel mensen, zeker bij mensen die wat meer ‘wakker’ zijn. Onze maatschappij doet lijken dat het niet zo is, alsof iedereen een sprankelend geweldig sociaal leven heeft, dat is waarom zoveel mensen een profiel hoog houden dat alles oke is. Vaak is dat helemaal niet zo ;)

 3. Hoi Cindy,

  Heel herkenbaar wat je schrijft, ik gun je liefdevolle mensen om je heen! Ook ik voel me af en toe eenzaam, zoek ook gelijkstemigden, iemand met wie ik mijn interesses kan delen, had een vriendin maar daar bewust het contact mee verbroken omdat zij mij klein wou houden en niet wilde zien wie in het diepst van mijn wezen ben, nu voel ik me juist minder eenzaam en vindt weer stukjes vanmezelf terug! Maar het verlangen naar gelijkstemigden blijft

 4. Hoi, ik zoek een vriendin ergens bij mij in de buurt… (Dalen, Drenthe). Ik ben mama van 2, bijna 3, lieverds en ik zoek gelijkgestemden :) :) Ben 23 jaar en zoek iemand van welke leeftijd dan ook, als het maar goed voelt!! Dank voor je leuke post! Ik voel het precies zo. Liefs

  • Dank je wel en wat een goed idee om dat zo te posten! Ik hoop dat iemand in je buurt op je reageert, dat zou bijzonder zijn! Liefs ♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *