Het probleem van synthetische lingerie

Strings, T- shirt BH’s, Pushup’s of whatever. Is het allemaal niet heel gewoon geworden? Het vinden van een BH zonder opvulling is een onmogelijke opgave. Lingerie heeft zijn functie verloren en is vervallen in een modegril, wat geen rekening meer houdt met gezondheid.

Begrijp me niet verkeerd, ik hou van lingerie! Ik vind het mooi, aantrekkelijk en kan er enorm van genieten om een mooi BH- tje onder mijn T-shirtje te koesteren. Maar…. Ik wil ook kleding wat mijn gezondheid níet schaadt en dat wordt lastiger en lastiger.

Ik heb genoeg hout voor de deur…. Dank u. En ik heb dan ook totaal geen interesse in BH’s die mijn boezem laten rijzen tot cup E, F, G, H of meer, ik vind ze niet prettig zitten en ook niet mooi. Zodra je ze uitwipt liggen ze daar als harnassen op de grond te dweilen, als standbeelden, onbeweeglijk, hard en onnatuurlijk. Wanneer ik op mijn rug lig, dan lijken mijn borsten een andere route te nemen dan het vreselijke harnas… En komt het dan tot lichamelijk contact, dan heeft mijn vriend een routebeschrijving nodig om ze te vinden. Het lijkt immers dat ze bovenop liggen…. Maar.. gefopt!! Het is maar vulling!
Ha…. Belachelijk! Weinig keuze is er over, bijna elke BH is immers voorzien van een schuimlaagje polyester. En dat laatste is misschien wel het grootste probleem.

Zijn we vergeten wat het advies ooit was? Katoenen kruisjes? Katoenen ondergoed? Het klinkt misschien niet allemaal zo even sexy, maar dat advies was er niet voor niets!
15526309_sLingerie dient als bescherming tegen bacteriën van buiten af.

Katoen, natuurlijk in zijn herkomst, heeft absorberende eigenschappen en is op hoge temperaturen te reinigen. Tegenwoordig wordt lingerie bijna alleen nog maar van polyester gemaakt. En dit kan problemen opleveren voor je gezondheid.

De redenen waarom je geen polyester lingerie meer zou moeten dragen.

Polyester is een materiaal, wat niet in de natuur bestaat. Het is plastic. Het is erg populair, want het is heel goedkoop. Toch wordt polyester met veel gezondheidsproblemen in verband gebracht. Polyester wordt gemaakt met veel chemicaliën en enkel het kleuren van het materiaal vraagt al om extreme gifbaden. Maar ook het productieproces zelf omvat vele chemische handelingen. De gifstoffen verlaten de stof nooit helemaal en er blijven deeltjes achter die bij elke wasbeurt en tijdens het dragen los komen. Het dragen van polyester wordt in verband gebracht met eczeem, maar ook met de afname van spermacellen (bij mannen uiteraard), infecties en borstkanker. En niet enkel polyester ligt onder vuur, broertjes en zusjes als Nylon, Rayon, Lycra en Acryl net zo goed. Door ze te mixen met natuurlijke materialen voelen ze zacht aan, maar….Polyester is nog steeds… plastic!

Polyester broeit. Kunstmatige materialen nemen geen vocht op, transpiratie draagt bacteriën in zich mee en met polyester kan dit niet weg. Het begint te schuren, de giffen komen vrij. Het gevolg is huiduitslag, een droge huid, geïrriteerde huid, eczeem of warmte-uitslag, wat niet zomaar weer weg is.

Het dragen van een string is sowieso al een onderwerp van discussie. Het dragen van ondergoed dient om je te beschermen tegen bacterie- aanvallen van buiten af. Met het dragen van een string haal je die aanvallen juist dichterbij. Bacteriën uit de bilspleet, of anus, vinden hun weg naar de vagina, waardoor er allerlei nare situaties kunnen ontstaan. Heb je geregeld last van infecties, dan zou dit wel eens de reden kunnen zijn!
Polyester strings nemen dan ook nog eens geen vocht op en zorgen voor een broeierig effect, vol bacteriën. wat kan schuren. Het gevolg is uitslag, irritatie en/ of eczeem.

Polyester T-shirt BH’s of push up BH’s dragen is vragen om problemen. Ze zijn altijd gevuld met polyester schuim, dik in omvang en niet flexibel. De huid krijgt geen mogelijkheid tot ademen, de bacteriën bouwen zich op. Zweet kan niet weg en de huid schuurt. De BH kan niet heet gewassen worden, maximaal 40 graden. De polyester materialen van de BH dringen door in de huid van de borst. Al met al dus geen pretje en niet zo goed voor je gezondheid.

Wat te doen, wat te doen?

Het is erg lastig lingerie te vinden wat gemaakt is van katoen, leuk en sexy en ook nog eens functioneel. En je laatste lingerieset de deur uit gooien is ook geen optie.
Maar de volgende stappen kun je wellicht wél maken.

Bij de aankoop van nieuwe lingerie probeer je voor natuurlijke materialen te gaan. Misschien zelfs wel bio…. Hoe simpel is dat?!

Draag in de nacht een hipster of boxer of slipje. Beter nog….. slaap naakt!

Wanneer mogelijk gooi je die BH in de lade en slaap al helemaal niet mét BH.

Kies voor katoenen of zijden strings en laat polyester voor wat het is.

Leer te accepteren dat je borsten zijn wat ze zijn. Niet groter of kleiner.. En ze hoeven echt niet ter hoogte van je schouders… Echt niet.

Investeer liever in 2 goede setjes, met extra broekjes, dan 6 goedkope varianten.

Hoe donkerder de kleur van het materiaal, hoe meer gif het bevat. Kies dus voor lichte kleuren.
Zwart, donker blauw en bruin zijn een big no no.

 

Polyesterandourhealth / goaskalice / nlm.nih.gov

5 Comments

  1. Helemaal mee eens. Maar welke merken of winkels brengen sexy lingerie van natuurlijke materialen?
    Ik kan ze namelijk niet vinden.

    • Het is heel ingewikkeld en ik ben ook nog steeds zoekende. Soms verkoopt Esprit nog wel eens lingerie van bio katoen, maar of het onder sexy valt??? Het is cute.. Laten we het daar op houden ;)

  2. Ik heb een polyester allergie, en kan dus helemaal geen polyester bh’s (of overige kleding) dragen. Het probleem is alleen dat ik een cup f heb, en geen enkele lingeriewinkel bh’s van natuurlijke materialen in mijn maat verkoopt. Heeft iemand misschien tips waar ik die kan vinden. Ik word wanhopig, want ik draag bh’s 2 maten te klein nu!

    • Jeetje Ilse, wat vervelend! Ik hou mijn ogen en oren voor je open, want ik weet dat het moeilijk is! Ik hoop dat lezers een tip met je delen, zodra ik iets tegen kom laat ik het je ook weten. Succes en liefs Cindy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *