Het hart chakra

Van alle chakra’s is het hartchakra misschien wel het meest passende in deze week van Valentijn. Een magische plaats in ons lichaam, waar elke cultuur zijn verhalen over kent. Waar liefde zijn woning heeft en waar de ziel huist.
Het hartchakra wat meer energie/ electriciteit in zich draagt dan de hersenen… en men vermoedt meer en meer dat we ons leven bepalen vanuit ons hart en niet, zoals vaak wordt gedacht, vanuit ons denken.

Chakra’s zijn de plaatsen in het lichaam waar onze energie samen komt. Waar de verschillende energiebanen in onze aura ofwel ons energieveld elkaar kruisen, hier ontstaan clusters van energie, die ronddraaien als wielen. Chakra’s…

Ze zijn verantwoordelijk voor ons uiten, onze balans, gezondheid en ze hebben allen hun specifieke eigenschappen. Ze werken samen en staan met elkaar in verbinding. De balans of onbalans van de chakra’s laat je zien hoe je in het leven staat, hoe beter al de chakra’s in balans zijn, hoe gezonder en gelukkiger je je voelt..
Er zijn 7 grote chakra’s in het lichaam. Het wortelchakra bij de stuit, het sacrale chakra onder in de buik, de zonnevlecht ter hoogte van de maag, het hartchakra, het chakra van de keel, het 6e chakra ofwel je 3e oog en het chakra bij de kruin. Ze zijn allen even belangrijk, maar….

Omdat het Valentijn is….

8715010_sHet hartchakra!

Het hartchakra vind je precies in het midden, op de ruggengraat, ter hoogte van je hart. Het is jouw centrum van liefde en het draagt de kleur groen.
Het staat in het teken van liefde, empathie en compassie, het onderhouden van je relaties en een gevoel van thuis mogen zijn.
Het is het punt van balans tussen de onderste 3 chakra’s, die meer materieel van aard zijn, en de bovenste 3 chakra’s die meer verbonden zijn met spiritualiteit. Het is dus als het ware de brug tussen het aardse en het spirituele.
De energie van het hart chakra is het meest helend en de meest ontspannende bron van energie die we hebben. Oefeningen en meditatie op je hartchakra brengen de helende energie naar voren en het hele lichaam komt weer in harmonie met de liefdevolle energie van je hart.

Als het hartchakra open en in balans is, dan ervaar je een gevoel van verbondendheid. Je bent in staat compassie te voelen voor anderen en je bent in staat te vergeven én los te laten. Je voelt je goed in je vel en je kunt gemakkelijk met anderen omgaan. Je kunt mensen dichtbij laten komen en je durft te leunen in kwetsbaarheid. Je bent tevreden, je kunt veel accepteren en begrijpen. Je heb energie en levenskracht en het leven lacht je toe.

Wanneer het hartchakra geblokkeerd is, dan kun je juist heel bezitterig zijn in relaties. Je kunt bang zijn dat mensen jou minder nodig hebben, dan dat jij hen nodig hebt. Sommige mensen worden wat egocentrisch of starten met het saboteren van hun relaties. Een pijnlijk gevoel in je hart bij verdriet is de energie die zich samenklontert in het energiecentrum. Wanneer je je vervolgens regelmatig afsluit bij deze emoties, of je bent lange tijden alleen, zonder dat je dat wilt, sluit het hartchakra zich. Het zal zich nooit helemaal afsluiten, maar tot je je problemen oplost blijft het een zeer langzaam draaiend energiesysteem, wat slecht in staat is helende energie te stromen. Wanneer je weet dat het hartchakra de brug is tussen de energiecentra, dan begrijp je dat een geblokkeerd hartchakra niet een van de gezondste dingen is.

Project3Onbalans in het hartchakra kan leiden tot fysieke klachten, zoals bijvoorbeeld astma, hartkloppingen, hartpijn, longproblemen, maar ook hyperventilatie en zelfs hartklachten. Het kan je het gevoel geven je hart niet meer te kunnen openen voor mensen en je voelt minder liefde. Misschien ben je bang dat er niet genoeg liefde is in de wereld. Die is er wel! Maar je hebt je er voor afgesloten. Je voelt je niet lekker in je vel, ziet misschien het nut niet van leven en je kunt zelfs haat voelen voor anderen. Op zijn minst ben je geneigd tot oordelen.

Je kunt het hartchakra leren openen door rozenkwarts op je hart te plaatsen, of bij je te dragen. Ook een wandeling in de natuur kan wonderen doen. Mediteren op het centrum van het hart, accepteren wat zich daar bevindt en gewoon rustig ademen helpt je ook het hart weer te voelen en te openen voor anderen.

Help eens een vreemde die voorbij komt, raap eens wat boodschappen op omdat hij of zij ze liet vallen, je zult voelen dat je hart daar vanzelf weer blij van wordt! Kleine uitingen van compassie helpen je je hart weer in balans te brengen. Verwacht niets terug van mensen, maar doe het omdat je jezelf beter gaat voelen.

Het hartchakra heeft de kleur groen, dat betekent dat ook het dragen van de kleur groen of accessoires in de kleuren groen je kunnen helpen.

Tijdens rustige momenten kun je ook eens je linkerhand op het hart plaatsen, je rechterhand er boven op leggen en voel dan eens hoe de energie uit je handen zich verbindt met het hart. Misschien voel je verdriet, maar dat is oké, je maakt contact met de energie die zich daar heeft geblokkeerd.

Wanneer het pijnlijke gevoel te sterk is, besef je dan dat energie clustert en samentrekt. Omdat jij je aandacht er op legt gebeurt dat nog meer. Verplaats nu eens je aandacht naar de rest van het lichaam, bekijk de pijn als energie en verdeel het. Beweeg de energie bijvoorbeeld naar beide schouders en je zult ervaren dat je verlichting voelt. Dat betekent dus ook dat je met energie kunt spelen. Dat energie niet vast ligt. Het betekent dat je je blokkades kunt opheffen en kunt helen.
Je kunt je hart weer openen!

17535942_s

Yoga asana’s die je helpen zijn asana’s, waarbij je achterover buigt. Bijvoorbeeld ‘de kameel’of ‘het wiel’.

 

Met affirmaties kun je de negatieve gedachten die je onbewust met je meedraagt leren ombuigen, zodat je positiever naar jezelf leert kijken. Affirmaties voor het hartchakra kunnen zijn:

Project4

En een begeleide meditatie om je hartchakra te openen zijn er online genoeg te vinden. Begeleide meditaties helpen je contact te maken met je hart. Meestal zijn ze voorzien van lieve zachte muziek, die nog wel eens wat weerstand op kan leveren. Ook dit is een teken dat je hartchakra wat uit balans is. Probeer te accepteren dat je weerstand ervaart, omdat het hart gesloten is en zak in het moment. Halverwege de meditatie verdwijnt je weerstand en uiteindelijk zul je voelen dat je veel kunt opruimen, door even aandacht te geven aan het centrum van je lichaam!

Hier vind je er alvast één!

Photo shared by May Wong on Flickr

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *