Haren wassen, doe jij het goed?

Gefrustreerd en bijna boos kijkt ze me aan. ‘Natuurlijke shampoos maken touw van haar haar’…. zegt ze en ze wordt er knetter van. Waarom ze mij die boze blik toewerpt, alsof ík er iets aan kan doen, ik heb geen idee! Door mij was ze gestart aan Low Poo shampoo en blijkbaar was ik nu geacht te weten wat er mis was met de shampoos die zij gebruikte. En heus, ik wil wel helpen, dus ik vroeg haar waar ze tegen aan liep.

‘Na het wassen zijn haar haren een bos stro, die elkaar hebben omarmd en niet meer loslaten. Ze is vreselijk lang bezig met het ontklitten en borstels blijven hangen, en als bonus schuimt het allemaal totaal niet….’

Hmmmm… ik ken dat probleem zelf helemaal niet, maar mijn dochter heeft er een handje van om zulk haar ook keer op keer te creëren…

“Ik denk eerlijk gezegd dat het niet aan de shampoo ligt, maar aan de manier dat je je haar wast….” Het floept er uit en ik buig mijn lichaam wat naar achter, je weet maar niet of die blik gevolgd wordt door lichamelijke uitingen ;). Maar nee…. Ze kijkt me nu geïnteresseerd aan.

“Hoe ik het was??”

Door de commerciële shampoos van de laatste 20 jaar zijn we er gewend aan geraakt dat het niet uit maakt hóe we het wassen. Wat we er ook mee doen, of we er nu de tijd voor nemen of er even rats rats doorheen gaan, het is doorkambaar en zacht na de wasbeurt. Er wordt een laagje gecreëerd op elk afzonderlijk haartje en met een beetje extra conditioner kom je er met gemak doorheen.

We zijn niet altijd meer zo delicaat met onze lokjes en gezien de boze blik van mijn gesprekspartner denk ik dat zij haar lokjes ook niet meer zo lief te lijf gaat. Haren wassen is geen kwestie van een klodder er in mikken en maar wrijven tot je een vogelnest hebt…. Er zijn een aantal technieken die belangrijk kunnen zijn, zeker met lang haar en zéker met de Low Poo varianten van shampoo.

Low Poo  mist díe  toevoegingen, die de laagjes om de haren heen toveren en je haar kan inderdaad wat droger, touw- achtig aanvoelen na het uitspoelen. Maar wanneer je het goed doet, dan zul je merken dat het ná het doorkammen verdwenen is.

Als… je het goed doet!

Je haar wassen op de juiste manier!

1. Was eerst met water. Voor shampoo zijn werk kan doen moet het haar volledig doorweekt zijn. Het heeft geen zin half nat haar te voorzien van een klodder shampoo. Laat het water door het haar stromen, tot het overal zijn weg gevonden heeft en begin dan eens met het wassen van je haar met water. Met je vingertopppen masseer je de hoofdhuid, waardoor losse huidcellen en vuil al los kunnen komen, zodat het vervolgens met de shampoo weggespoeld kan worden.

2. Wees lief! Was je haar bedachtzaam, kleine bewegingen, geen grote cirkelachtige halsbrekende toeren! Kleine bewegingen met de vingers over de hoofdhuid is al voldoende.

3. Was alleen de hoofdhuid. Neem wat shampoo in je hand en begin bij de haaraanzet, bijvoorbeeld je slapen, boven je voorhoofd, in je nek en werk vervolgens naar het midden toe. Deze rand is het meest vettig en heeft de shampoo het hardste nodig. Je zult merken dat het nu ook sneller begint te schuimen. Masseer de shampoo met kleine bewegingen in het haar, alsof je je hoofd een massage geeft. Doe het rustig en neem je tijd. Hoe rustiger je je haar nu wast, hoe schoner het straks is. Wanneer je de hoofdhuid volledig hebt gereinigd haal je het schuim met je vingers door de haren naar de punten, niet wrijven, zeker de punten niet. Er gewoon doorheen strijken is voldoende. En vervolgens spoel je het uit. Laat het water eerst zijn werk doen. De meeste schuim spoelt vanzelf uit je haar. Vervolgens ga je zacht nog eens masserend over de hoofdhuid de restanten van de shampoo er uit spoelen met water. Wanneer je dat ‘squeek’ gevoel ervaart, dan is je haar super schoon!

4. Was je haar maar 1 keer. Wat er ook op die fles staat, ‘naar behoeven nog een keer herhalen’, of wat dan ook…. Het is niet nodig je haar nog een keer te wassen. Sterker nog, het is niet wenselijk. Je hoofdhuid heeft zijn vetten nodig om de balans te houden. Dus ervaar je dat je haar nog niet zo schoon voelt als anders? Geef je hoofdhuid de tijd zich in balans te brengen, maar begin niet aan een 2e wasbeurt. Je maakt het er alleen maar erger mee.

5. Conditioner voor lang haar. Lang haar heeft nu eenmaal wat extra’s nodig, zelf spoel ik mijn haar na met azijnwater, maar wil je toch liever conditioner gebruiken, begin dan halverwege het haar. Conditioner op de hoofdhuid zorgt voor ellende. Je hoofdhuid heeft zijn natuurlijke vetten al, de punten van je haar kunnen misschien wel wat gebruiken, dus begin waar de hoofdhuid eindigt, in je nek naar de punten toe. Heb je erg droog haar, van nature? Gebruik dan eens een beetje conditioner vóór de wasbeurt, ja dat klinkt raar, maar het helpt de punten te beschermen tijdens het wassen en het kan in je voordeel werken.

6. Eindig met een koude spoeling. Hoe naar ook….. Koud water laat het haar glanzen en sluit de haarschacht, waardoor het haar zijn natuurlijke glans laat zien… Even doorbijten dus!

7. Droog het haar liefdevol. Ben jij iemand die ondersteboven gaat hangen, de handdoek er eens flink doorheen haalt? Niet doen, het beschadigt ten eerste het haar, maar het zorgt ook voor het bekende vogelnest effect! Zeker met natuurlijke shampoo ben je vervolgens een uur bezig de knopen te ontknopen.
Dep en knijp je haar droog, draai het in de handdoek en laat het water op een natuurlijke manier in de handdoek trekken voor je verder gaat.

19648336_dc40783b9a_o8. Doorkammen doe je rustig en liefdevol met een grove kam of borstel. Geen fijne kam of borstel, daar maak je het alleen maar erger mee. Eerst korte bewegingen, onder aan beginnen. Zacht de klitten uit de punten kammen en vervolgens kun je meer en meer naar boven werken. Tot je uiteindelijk door het hele haar kunt met je borstel.

9. Blijf uit de buurt van kokosoliemaskers! Ik zeg niet dat het niet goed is voor je haar, want dat is het wel. Máár…. Het is er heel erg lastig uit te wassen met natuurlijke shampoos én met koud weer wordt kokosolie hard, waardoor je eindigt met een bos klitten.

 

Wil je weten welke Low Poo shampoo wij op dit moment gebruiken? Lees het hier en hier.

Photocredits: thejbird 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *