Groente en fruit schoonmaken

Biologisch groente en fruit is duur en veel van ons kunnen het niet veroorloven om al onze aankopen biologisch te doen. Voor wie dacht dat ik dat wel deed of kon, bij deze… Dat kan ik niet.

Ik kies elke dag weer mijn prioriteiten en waar die prioriteiten liggen, dat verschilt per periode in mijn leven.

Want laten we eerlijk zijn, tenzij je werkelijk een top, top, top inkomen hebt, kun je niet alle facetten tegelijkertijd aanpakken. Wat je wel kunt doen is je best. Je best om er voor te zorgen dat je zo min mogelijk giftige stoffen binnen krijgt.

Wanneer wij erg veel juicen, dan ligt mijn prioriteit bij groente en fruit en dus niet bij al die andere producten, dan koop ik, bijvoorbeeld…. de goedkopere bio wasmiddelen en schoonmaakmiddelen.

Wanneer ik een vorm van nesteldrang heb en mijn huis aangepakt moet worden, dan heb ik eerder de neiging de duurdere, heerlijk ruikende bio schoonmaakproducten te kopen.

En op de een of andere manier werkt dat, want het wisselt elkaar af. Wanneer biologisch een strijd voor je wordt, dan geniet je niet meer van het leven. Hier lees je meer over onze 70-30 % regel thuis en die geldt nog steeds.

Toch ligt een groot gedeelte van die 70% steevast bij voeding. Uitschieters zullen er altijd zijn, we hebben natuurlijk altijd wel eens enorme trek in pizza of we zijn ´on the road´en laten ons verleiden door een snelle snack. Maar qua boodschappen proberen we zo clean mogelijk in te kopen. En daar zijn de groentjes en de fruitjes een heel belangrijk onderdeel in bij ons, de grootste ´strijd´.

Want… wat is het soms lastig!

Op dit moment ondergaat mijn partner een sapkuur van een week en dan kun je weer goed voelen hoe duur gezonde voeding is. Appels worden per tientallen gekocht, omdat elk groentesapje nou eenmaal lekkerder smaakt met een appeltje en een citroentje!

Het is niet te doen om alles biologisch aan te kopen, is het enkel alleen al door het beperkte aanbod als je niet in de grote steden woont.

Om er toch voor te zorgen dat de niet biologische groente en fruit veel van zijn giffen kwijt is kun je een eenvoudige truc gebruiken.

Was je groente en fruit met azijn óf baking soda opgelost in water. Goed afspoelen met water en de buitenste laag van de gifstoffen is verdwenen, ook waslaagjes op bijvoorbeeld citroenen zijn verminderd.

Ook het laten weken van groente en fruit in een badje van baking soda en water werkt super! Voor de momenten dat je iets meer tijd hebt.

Dat betekent natuurlijk niet dat dit de biologische groente vervangt, immers met chemicaliën wordt meerdere malen gesprayd en de toxines zitten door de hele vrucht, door de hele plant verwerkt. Toch onderschep je hiermee een groot deel van de buitenste laag chemicaliën die zich genesteld hebben op de plant en vrucht.

Wij sappen hier nog even door, half bio… half niet, maar wel zo clean mogelijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *