Groene keukenkruiden als geneesmiddel

Wij koken vers, altijd eigenlijk. Hier geen pakjes en zakjes. Los van alle slechte ingrediënten die te vinden zijn in deze voorverpakte Unilever- shotjes vinden wij de smaak ook maar niets. En ja, inderdaad het heeft absoluut wat tijd gevraagd van ons, eer we elk gerecht zelfstandig konden creëren, maar daarmee ontstond ook een geweldig avontuur. In mijn vriend huist een echte kok, in mij een dessert koningin en bakker, wie had het ooit kunnen vermoeden! Ons leven is veel simpeler geworden én goedkoper, sinds wij vers zijn gaan koken.

Maar ook onze gezondheid maakt er sprongen mee. Het koken met verse kruiden brengt een extra dimensie aan je voedingspatroon. De heerlijke smaken en geuren zijn niet enkel een toevoeging, ze hebben stuk voor stuk ook hun eigen belangrijke bijdrage aan je gezondheid.
Veel kruiden zijn tot in de oudheid terug te herleiden als geneesmiddelen, waarmee menig ziekte is verdreven. Hoeveel weet jij al van de groene blaadjes op je aanrecht?

Groene keukenkruiden als geneesmiddel!

Rozemarijn
Rozemarijn is een heerlijk kruid, wat zijn oorsprong heeft in het Middellandse zee gebied. Het wordt al eeuwen gebruikt als helend kruid. Rozemarijn werd in ziekenhuizen gebrand, zoals we dat nu ook wel van salie kennen qua gebruik, om ziekte te weren en beterschap in te zetten. Rozemarijn heeft een heerlijk frisse geur. Wij gebruiken rozemarijn geregeld over aardappeltjes, maar ook op mijn super lekkere focaccia die zo nu en dan visite mag verwennen. Rozemarijn helpt bij hoofdpijn en stimuleert de bloedcirculatie. Het werkt oppeppend en verbetert de spijsvertering. Gebruik het in gerechten, maar maak er ook eens een warme thee van!

BasilBasilicum
Oooh.. de heerlijke geur van basilicum! Er is niets heerlijker dan verse basilicum. Ik stop mijn neus gerust helemaal diep in de plant, zucht! Maar Basilicum is ook enorm gezond voor je! Het doodt de maag darm- parasieten en wordt aanbevolen bij maag- en darmklachten. Ook werkt het slijmoplossend, het werkt dus ook bij luchtwegproblemen. Daarnaast werkt het ook ontspannend en opliftend, het heeft een goede werking op de zenuwen. Misschien ben ik daarom wel zo dol op basilicum!

Tijm
Tijm is ook zo’n zenuwsterkend middel. Het ontspant en sterkt de zenuwen. Het geeft een goede doorbloeding aan het hele buikgebied en heeft ook een heel gunstige werking op de menstruatie.

Munt
Ook zo dol op muntthee? De laatste maanden van verse munt uit de tuin komen er weer aan, jammer, maar munt is gelukkig het hele jaar door wel te koop. Munt helpt bij buikpijn en maagkrampen en misselijkheid verdwijnt als sneeuw voor de zon. Ook hoofdpijn verlicht bij het gebruik van munt. Het bevordert de spijsvertering en zoals je weet zijn gezonde darmen en een goede spijsvertering van enorm belang voor je gezondheid! Last van indigestie? Munt is je vriend!

Koriander
Koriander is ontstekingsremmend en antibacterieel. Een geweldige kruid dus om te gebruiken. Koriander is wel dominant, dus je moet er van houden, veel mensen vinden het als snel overheersend. Maar het is zeker de moeite waard koriander binnen je dieet te halen, koriander heeft namelijk de eigenschap zware metalen het lichaam uit te drijven. Het heeft een zeer ontgiftende werking.

Dille
Veel last van darmkrampen en maagkrampen? Dille zorgt ervoor dat je minder lucht vasthoudt. Het werkt antibacterieel en is spijsvertering bevorderend.

Peterselie
Ik schreef al eerder over het wonderkruid peterselie. Het is zeer ontgiftend en werkt super goed bij bloedarmoede. Uit onderzoeken is gebleken dat peterselie zelfs zou helpen bij borstkanker. Het bevordert de aanmaak en dus de opname van vitamine B12 in het lichaam en het helpt bij een nare adem. Kauw maar eens op wat blaadjes na die paar happen knoflooksaus! Daar help je iedereen mee!

Citroenmelisse
Heerlijk fris en opliftend! Citroenmelisse maakt blij met zijn citrusgeur. Het verbetert de denkprocessen en helpt je met een goed humeur. Het sterkt de zenuwen aan en werkt dus zeer breed op het gebied van overprikkeling.

Oregano
Een geweldige boost voor je immuunsysteem! Zeer antibacterieel en ontstekingsremmend. Oregano is zeer verkwikkend en helpt je darmen in goede conditie te houden én te brengen. Het verkleint dan ook de kans op darmkanker.

9200000011806972

€ 17,95 bij Bol.com. Interessant!!

Keukenkruiden zijn niet alleen maar lekker, of groene accessoires, ze hebben wel degelijk heel veel goeds toe te voegen aan je gerechten. Wij kiezen over het algemeen voor de verse varianten, maar de gedroogde versie heeft ook zeer veel te bieden. De smaken zijn over het algemeen wat sterker en dus gebruik je er iets minder van.
Basilicum mengen we als blad geregeld door salades, heerlijk om zo nu en dan zo’n verfrissend en verrassend blaadje tussen je slablaadjes te vinden! Ook citroenmelisse is heerlijk in salades en rozemarijn.. ach… rozemarijn, zou ik het mijn favoriet kunnen noemen?

Word creatief en breng de gezonde groene keukenkruidjes je keuken binnen als vast ingrediënt! Een super goed idee voor je gezondheid!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *