Goede voornemens mislukt?

Je was er helemaal klaar voor! De klok sloeg 12 uur en 1 januari 2017 sloeg je drie keer om de oren, nu moest het gaan gebeuren! 2017 zou jouw jaar gaan worden!

1 januari begon wat slomer, oudejaarsavond liet je toch wat brak achter, maar later op de dag pakte je je goede voornemen weer op, het zal toch niet op de eerste dag al mis gaan, toch?!

Precies! En zo hield je het de eerste week strak vol, je voelde je goed, je was trouw aan de belofte aan jezelf. Maar toen na een paar weken kwam die eerste dag dat je dacht… ‘ach, morgen wel weer’. Vandaag even niet. En je wist dat dat het begin van het einde was, die ‘even niet’- dag herhaalde zich nog een keer en voor je het wist lag je goede voornemen weer op zijn gat. Waarom toch elk jaar weer?!

Er wordt ons van jongs af aan verteld dat we alles kunnen bereiken, als je maar wilt! Je moet het willen, het draait om wilskracht! En omdat jij het zeker wel wilt bereiken ga je er dus ook vanuit dat wilskracht het gene is waarmee je het gaat bereiken. Je wilt het toch? Hoe moeilijk kan het zijn? Je stelt je gewoon in op het willen, je blijft het gewoon willen. Dat is wat je gaat doen! En dat is ook wat je dag 1 doet, je houdt je aan de belofte van het willen, je vaart op je wilskracht.

Hoe mooi de les ook is dat je alles kunt bereiken, als je het maar wilt, een beetje oneerlijk is hij ook.
Wilskracht is belangrijk, aanhouden ook, maar wat belangrijker is is kunnen ontvangen.

Je kunt van alles willen in je leven, maar ben je er ook klaar voor?

Om iets te bereiken, om iets vol te houden, moet je het jezelf gunnen. Dat is niet iets wat je kunt willen. Je kunt willen dat je jezelf iets gunt, je kunt het jezelf voornemen, maar dan ben je er nog niet.
Jezelf iets kunnen gunnen komt meestal op een onverwacht moment, niet standaard op 31 december om 23.59 uur. Jezelf iets gunnen komt voort uit groei, uit liefde voor jezelf. Je hebt iets uitgewerkt, uitgeleefd en er vindt verandering plaats in je denken, in je kijken naar het leven en als vanzelf beweeg je je de richting in waar je wilt zijn.

Dat willen werkt ook nog eens de andere kant op. Je wilt dat je het wilt, maar wil je het ook?
Soms lijkt iets mooi, kijken we er naar uit, maar het beangstigt ons ook. Zo kun je dolgraag willen afvallen, maar eigenlijk kijk je er ook enorm tegenop om elke dag bij je kinderen weg te zijn voor sporten of je houdt niet van alle poespas en aandacht aan je lijf, wat je krijgt als je verandering aan brengt… hoe dan ook.
Je wilt graag voor jezelf beginnen, het lijkt je een mooi streven, vrijheid! Maar eigenlijk diep van binnen heb je behoefte aan veiligheid, zekerheid.

Wil je wat je je voorneemt?

We leven met ontelbaar veel saboteurs in ons, stemmetjes die we als gewoon zijn gaan vinden. Als je geen schoon schip maakt met de stemmetjes in je hoofd, die het niet eens zijn met wat je je voorneemt, dan kom je jezelf vroeg of laat in je veranderingsproces tegen.
Een voornemen slaagt, wanneer alles in jou overeenstemming vindt en dat verloopt geleidelijk, het is een proces waar je doorheen wilt gaan. Een confrontatie met jezelf die niet direct opbouwend is.
Soms moet je eerst iets afbreken, voor je weer kunt bouwen en dat is wat mensen vaak niet willen. Ze willen niet door de pijn, ze willen juist gelukkiger worden!
Maar wanneer je nooit je rugzakje opruimt, dan stop je de ellende en stemmetjes steeds verder weg in de hoekjes van je zijn. Die ellende en stemmetjes komen negen van de tien keer weer tevoorschijn als jij iets nieuws wilt bereiken.

Ruim je rommel op, verwerk je verdriet en beweeg je stapje voor stapje naar een nieuw begin.
Op 31 januari, 28 februari, 31 maart…. Of gewoon op 25 januari en 17 februari. Of… er komt plots ineens een dag dat je terugkijkt en merkt dat je het bereikt hebt, zonder dat je het door had!

Vergeet goede voornemens, begin bij de kern!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *