Gezonde voeding, binnen een budget.

Het wordt ons geregeld gevraagd, hoe we dat nu doen…. gezond eten, vers eten, betere keuzes maken, met een klein budget.

Biologisch is duur, hoe krom dat ook is, want biologisch zou de norm kunnen zijn. Biologisch is ‘logisch’, maar dat is het niet… tegenwoordig. Het biologische label lijkt je te leiden naar een gezonder leven, maar steeds vaker blijkt het een illusie. En waarom? Omdat wij de regie uit handen geven. We vertrouwen er op dat de overheid de zaken voor ons regelt en vertrouwen bedrijven, die de winstmarge voorop stellen.
Ik ben van mening dat er heel wat winkels zijn met de juiste intentie, maar de regie uit handen geven is niet wat ik als een verstandige keuze beschouw..

Een gezonder leven lijkt erg duur en het is net alsof je daar dan ook maar bewust voor moet kiezen. Een bezoekje in de supermarkt leidt tot etiketten vol schreeuwende ‘bewuste keuze labels’, waarmee het je gemakkelijk wordt gemaakt… althans zo lijkt het.

Reuze makkelijk, maar het is niet altijd de juiste keuze. Wanneer je voor betere producten wilt gaan kun je niet vertrouwen op labels en schreeuwende fabrikanten, die hun product aanbieden als biologisch of gezonde keuze. Biologisch ís niet altijd gezond en de ‘gezonde keuze’ is veelal een gezonder alternatief voor iets wat in beginsel al niet gezond was.

Natuurlijk ben ik van mening dat biologische teelt altijd voorrang zou moeten krijgen. Biologische groente en fruit is gezonder, een biologisch productieproces is over het algemeen bewuster. Maar ook wij, net als velen anderen, hebben geen budget dat zo ruim is dat wij alles, maar dan ook alles… biologisch kunnen aanschaffen.

En toch als ik dat budget wél zou hebben…. zelfs dan nog zou ik regelmatig niet voor biologisch kiezen.
Want?

Biologisch is niet vanzelfsprekend gezonder. Veel biologische producten zitten nog steeds boordevol suiker en e- nummers én missen het levende element.

De keuze van gezond voedsel, gezonde producten hangt niet altijd af van wel of niet biologisch. En biologisch betekent ook al niet altijd beter voor het milieu. Ook bij biologische producten wordt veel verspild en je zou je kunnen afvragen welk product meer vervuilend is… De biologische paprika, uit Spanje, wat met een vliegtuig naar Nederland komt, óf de paprika die je bij een plaatselijke teler kunt halen.
Wij streven dan ook niet altijd naar biologisch, al zou dat wel wenselijk zijn. Ons streven gaat uit naar gezond en van dááruit houden we steeds vaker geld over voor goede biologische producten. Hoe?

Het start met prioriteiten stellen, wij kiezen voor gezondheid als beginsel en hebben geen producten vervangen voor biologische varianten…. maar voor gezonde alternatieven.

HNCK2326-1300x866Echte voeding, vaak ook nog biologisch, binnen je budget! Hoe doe je dat?

Plannen

Het is vooruit denken, plannen. Welke producten gebruik je geregeld? Kun je deze producten groter inkopen? Waar zijn er aanbiedingen voor deze producten, wanneer zijn ze er? En kan ik het bewaren voor een langere tijd?

Kies je strijd

Biologisch groente en fruit is duur. De kans is groot dat jij net als ik concessies moet doen in je keuzes. Sommige groentes en fruit zou je absoluut altijd biologisch moeten kopen, zoals aardappels, appels en komkommer. Andere groentes zijn van nature schoner en bevatten minder gifstoffen. Kies je strijd! Maak bewuste keuzes in welke groentes je wel of niet biologisch koopt en eet met de seizoenen mee. Op de website Weetwatjeeet.nl vind je een overzicht van de testen op groente en fruit én welke supermarkten de schoonste producten verkopen.

Maak het zelf

Zorg er voor dat je kast vol staat met basisproducten. Denk aan kruiden, meel, havermout, rozijnen, cacao, noten, gist enzovoorts…. Laat de ‘kant en klaar pakjes’ in de winkel staan. Maak je eigen kruidenmengsels, maak je eigen notenpasta’s, maak je eigen salades, zelfs wanneer je geen biologische producten gebruikt, dan nóg heeft je voeding meer leven in zich dan de biologische producten, welke verwerkt in potjes en pakjes zitten, al enige tijd op de plank in de supermarkt staan, vol met E- nummers. Lees de labels van de biologische notenpasta…. 5 euro voor een klein potje? Wat zou een zak verse noten kosten en hoeveel werk zou het zijn om ze fijn te malen? Maak je eigen notenpasta, veel lekkerder, goedkoper én verser.

Biologische pakken zijn een illusie

De verpakte biologische cake, de biologische frisdrank, de biologische hagelslag en zelfs het biologisch geperste vruchtensapje… Het is een illusie. Je maakt jezelf wijs dat dit een bewustere en gezondere keuze is. Al deze producten zijn bewerkt en zijn sowieso alsnog een belasting voor het milieu, vanuit het feit dat ze ingepakt en bewerkt worden en vervolgens vervoerd worden naar winkels. Een biologische vruchtensap is níet gezonder. Het is alsnog verhit, het leven is er uit… Het blijft een kant en klaar drankje en je hebt het niet nodig! Het lichaam wil water, water en nog eens water. Drink dus veel water en kies er vervolgens voor om 1 keer per dag een sapje te maken van vers fruit en restjes groente die je over had van de dag ervoor. Dat is én gezonder én lekkerder. Karnemelk, wel of niet biologisch, is gezonder dan de biologische yoghurtdrink met suiker. Biologisch is niet altijd gezond, maar vaak wel erg duur.

Bespaar

Met besparen denk je automatisch aan aanbiedingen, maar wanneer je kant en klare pakketjes laat liggen, bijvoorbeeld dat groentepakketje voor de macaroni, en kiest voor verse groente dan zul je merken dat je bewuster om gaat met je producten. Dat restje prei kun je de volgende dag gebruiken in de nasi. Wanneer je altijd uien in huis hebt, dan heb je al 1/3 van je groentepakket in huis. Ook verse knoflook is een belangrijk onderdeel in vele gerechten. Keuzes maken voor verse producten lijkt vooraf duurder, maar uiteindelijk ga je besparen. De grootste besparing verloopt vanzelf. Wanneer je losse nootjes koopt, rozijnen, havermout bewaart in een luchtdichte pot, dan kun je er muesli mee creëren, maar ook koekjes of juist die appeltaart, waar je nu net zo’n trek in hebt…. Je leidt een creatiever leven, je snacks ontstaan vanuit restjes en worden gezonder. Je wordt je meer en meer bewust van de onnodige toevoegingen in kant en klare producten en biologische cakemix wordt een lachertje. Bloem, boter en eieren heb je toch al in huis….!

Kiezen voor een naturel verzorgingritueel, bijvoorbeeld met een zeep als Aleppo, bespaart je al snel de flessen shampoos, schuimgel, haarlak, scheerschuim, maar evengoed allesreinigers en handzeep. Je eigen tandpasta maken met bijvoorbeeld kokosolie en baking soda, wat je toch al in huis had, zorgt ervoor dat je de dure biologische tandpasta niet hoeft aan te schaffen, wat je uiteindelijk al snel 20 euro per maand bespaart. Op verzorgingsproducten bespaar je al snel 50 euro per maand, wat je weer kunt besteden aan echte voeding of biologische producten.

Online kopen

Veel producten zijn online veel goedkoper. Baking Soda, daar betaal ik in de gezondheidswinkel 3 euro voor  en het zit in een klein doosje. Online betaal je veel minder voor grote hoeveelheden. Weet wat je waar kunt kopen en hou dat bij. Zodra je iets wilt bestellen koop je er niet 1, maar 3 of 4. Hiermee bespaar je verzendkosten. Soms kun je meerdere producten bij één winkel kopen. Doen! Dat lijkt soms een enorme investering, maar uiteindelijk zul je merken dat het je helpt besparen.

Met een klein budget kiezen wij voor levende voeding. Koekjes, snoep en frisdrank bevinden zich niet binnen ons voedingsbudget, waardoor wij geld overhouden. In plaats van yoghurtdrank drinken wij karnemelk of eten wij yoghurt. Verder drinken wij heel veel water en als we trek hebben in een snack, dan zijn het eerder noten of rozijnen, dan dat wij een zak chips zullen kopen.

Kopen wij dan nooit lekkere dingen?

Het begrip ‘lekker’ is veranderd. Alles wat wij in onze kast hebben dat is lekker geworden. Een hand vol amandelen is iets waar ik naar uit kan kijken. Een glas ijskoud water kan ik heerlijk vinden en ik heb dan ook absoluut geen behoefte aan een glas limonade. Met mijn glas vers geperst sap heb ik mijn dagelijkse zoetigheid behoefte al vervuld…. Lekker wordt gezond… En met gezond… heb je geen trek meer in verpakte suikerbommen. Je leert smaken waarderen voor wat ze zijn, je proeft het verschil van verse producten, vol leven….
Je bent sneller gevuld, sneller voldaan, waardoor je vervolgens weer minder uit geeft, waardoor je weer geld over houdt…..

Voor biologische gezonde producten!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *