Gezonde keuzes zíjn moeilijk

Oh, wat zou je graag je gedrag veranderen, je voeding wijzigen, maar elke avond kijk je terug op de dag en heb je weer het een en ander naar binnen gewerkt, precies dát wat je jezelf beloofd had níet te doen.

Je slaat jezelf voor de kop, je weet het immers toch zo goed? Je weet toch welke keuzes je moet maken om je goed te voelen, welke voeding je niet moet pakken?! Maar het lijkt wel dat hoe meer je je er van af beweegt, hoe sterker het verlangen wordt! Wees gerust… Je kunt er niets aan doen.

Nou ja, goed, er niets aan doen is wellicht wel erg makkelijk om de verantwoording bij een ander te leggen. Je kunt er heus wel iets aan doen, maar je lichaam werkt in elk geval niet mee.

Ons lichaam is een geniaal systeem, wat overleving op nummer 1 heeft staan. Ons lichaam is sinds de oudheid amper veranderd. Ons leven is gewijzigd, maar de werking van ons lichaam is nog gelijk.

We zijn ingesteld op het zoeken van voedsel en daar spelen heel veel processen een rol in.

Het is de bedoeling dat we ons lichaam voorzien van calorieën, van energie. Om optimaal te kunnen profiteren van die energie verspillen we het liefst zo min mogelijk, we gaan dus voor gemak. De eerste de beste rijpe bes zullen we plukken en als hij heerlijk zoet is, dan zullen we dat gaan herhalen, we zullen geen lange reis gaan maken naar andere bessen ver van ons af. Logisch ook, we hebben ons voedsel.
Maar het lichaam is nog veel slimmer. Het schat de energie in die jij aanlevert en onthoudt dat.

Je vindt een appel, licht zurig, want hij is nog niet rijp. Deze appel heeft wellicht pas 30 calorieën, omdat de suikers nog niet ontwikkeld zijn. Je neemt een hap, je gezicht vertrekt… veel te zuur. Je eet niet door en zoekt door naar een andere appel. Een rijpe appel, heerlijk zoet, jummie… Deze appel heeft door zijn verdere rijping inmiddels meer calorieën, laten we zeggen 50 calorieën. Het lichaam denkt: die calorieën hebben we nodig! De heerlijke smaak zorgt ervoor dat je de volgende keer eenzelfde rijpe appel zult kiezen. Want waarom zou je vanaf nu nog tijd verspillen aan zure, onrijpe appels, als het lichaam én je smaakpapillen tevreden zijn?

Met gezonde voeding is dit niet zo’n groot probleem. In de oudheid waren er nog maar weinig ongezonde voedselkeuzes, dus werkte het perfect. Maar in de huidige maatschappij zijn ze er wel, beroerde keuzes, voedsel wat als sluipmoordenaar je lichaam verleidt. Enkel jouw signaleringssysteem werkt nog hetzelfde.

Een appel levert je zo ongeveer 50 calorieën. Een appel is best wel lekker, maar wij hebben allen ergens in ons leven ook wel eens een reep chocolade gekregen. Een reep chocolade levert je 500 calorieën en is dan ook nog eens heeeerlijk zoet. Je lichaam is in extase! 500 calorieën in een keer, zonder een dag lang zoeken! Wat een goede vondst!! Dat is veel beter dan die magere 50 calorieën van de appel! Geniaal, geniaal….!

Dat de voedingswaarde van de appel vele malen hoger is dan die van een chocolade reep, dat gaat het lichaam wel ondervinden. De lege suikers zullen al snel een nieuw verlangen naar voeding creëren. Het lichaam is alleen niet zo slim dat het de volgende keer zal denken: ‘dit keer dan maar een appel’. Het lichaam wil opnieuw de boost aan calorieën en het zal de heerlijke smaak van chocolade herinneren. Een goede smaak staat voor het lichaam in verband met goede voeding. Gefopt dus! Helaas.

Bewuste keuzes maken wordt dus lastiger, wanneer je gewend bent aan slechte voeding. Natuurlijk weet je dat de appel beter is en natuurlijk wil iedereen het beste voor zijn lichaam. Maar wat het beste voor je lichaam is, dat wordt nogal beïnvloed door de processen ín het lichaam. Verstandelijk weet je dat groente en fruit gezonder zijn. Maar je genetische zoektocht naar voedsel mengt zich met je bewuste keuzes, zodra je moe en uitgeput de supermarkt in wandelt. Het overlevingssysteem gaat op zoek naar calorieën en zo min mogelijk energieverspilling.

Moet jij na een lange dag werken nog een hele maaltijd in elkaar flansen, dan wordt plots die kant en klare pizza erg verleidelijk.
Maar heb je deze test doorstaan en ga je trots naar huis met je tas vol groente en fruit? Dan nog zul je moeite ervaren met de overstap naar gezond. De broccoli smaakt vele malen minder lekker dan die pizza die je hebt weerstaan. Avocado’s? Wie heeft die in hemelsnaam bedacht??!?! Ik wil echt voedsel!! Je lichaam is gewend aan de overmatige smaak van smaakversterkers, suikers en zouten. Gezonde voeding lijkt de smaakpapillen minder te motiveren en het lichaam herkent het niet eens als gezond, omdat het minder calorieën bevat dan die pizza die je gewend bent. Bummer!

SONY DSCMaar gelukkig is het tijdelijk. Ook al is ons lichaam zo genetisch gebouwd, het betekent niet dat je dan maar het slachtoffer van slechte voeding hoeft te blijven. Je kunt je lichaam terug brengen naar gezonde verlangens, met behulp van je bewustzijn.
Je bent geen slachtoffer van voeding, wanneer je weet wat goed voor je is. De hunkering naar slechte voeding zal verdwijnen, wanneer de herinnering op de achtergrond gaat. Hoe meer je jezelf gezonde voeding geeft, hoe meer je lichaam het gaat herkennen als goede voeding en met de tijd wordt de wortel heerlijk zoet, een sapje verfrissend en een avocado een feestmaal.
Je lichaam gaat ondervinden dat het echt gevoed wordt en gaat er naar handelen. De volgende keer dat je de supermarkt in loopt zul je gaan watertanden bij frambozen en kijk je uit naar je overheerlijke gezonde salade, zonder smaakversterkers en andere shit.
Je zult langs de diepvriespizza’s lopen, zonder enig verlangen…..zonder enig gevoel van aantrekkingskracht.

Je zult een kartonnen doos zien, met een kartonnen pizzabodem, die smaakt omdat er zoveel additieven in zit. Je zult voelen hoe zwaar het op je maag zal gaan vallen en hoe slecht het zich zal verteren, dat alles in één oogwenk opzij. Je zult de diepvries open slingeren, maar nu niet om de pizza te pakken, maar bevroren vruchtjes die er bij in de buurt liggen. Voor een gezonde smoothie… Hmm… lekker! Je kijkt er nu al naar uit!

Bewuste keuzes zijn gezonde keuzes. Je lichaam zal je wellicht tegenwerken, zoals een klein kind dat zal doen. Maar net als een klein kind zul je de verantwoordelijkheid moeten overnemen en zeggen:
‘Nee… dit is niet goed voor je’. En het zal tegenstribbelen, het zal zeuren, maar uiteindelijk zal het genoegen nemen met de duidelijkheid die jij het verschaft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *