Ga voor Zen!

Bij mij is de lente binnen gedrongen, bloemetjes in huis, de meubels weer geheel op een andere plek… Heerlijk! De eerste zonnestralen landen op het stof, dus ook de boel is grondig gereinigd… He, zo’n lente schoonmaak komt altijd vanzelf..!

Dat heerlijke lente gevoel geeft nieuwe energie, zin in alles wat komen gaat, maar wist je dat je dat gevoel ook gewoonweg het hele jaar door kunt ervaren? Een paar simpele stappen zorgen voor een eindeloos lentegevoel. De Zen- ervaring!

Onbewuste meditatie, je lichaam, ziel en energie blijven én zijn in balans, wanneer je je huis inricht volgens een paar simpele regels.

9 aandachtspunten om je huis helemaal Zen te maken!

1. Kies voor natuurlijke kleuren!

Zachte tinten, zoals wit, grijs, zandkleur, crème en pastel werken kalmerend op je zenuwen. Ze ontspannen en hebben een neutrale uitwerking op de lichamelijke chakra’s. Felle kleuren, zoals rood, blauw, geel en bijvoorbeeld groen hebben altijd een stimulerende werking op één van de chakra’s, waardoor het energiesysteem soms onbewust getriggerd wordt. Zachte aardse tinten doen dit niet, waardoor het zenuwstelsel en de chakra’s tot rust kunnen komen op de plek waar je je ontspanning zou moeten kunnen vinden… Thuis.
Kleur in je huis kan heus wel, maar zoek de balans! Kies voor een paar uitschieters, op de juiste plaatsen.

2. Zachtheid.

We zijn meer en meer gewend geraakt aan laminaat. Maar laminaat is kunstmatig, het werkt niet aardend. Een huis vol ontspanning kent zachtheid. Met je voeten op een zachte vloer werkt ontspannend, het geeft een gevoel van veiligheid. Helaas is vloerbedekking niet altijd zo hygiënisch, dus kiezen we voor praktisch. Wil je een gladde vloer? Kies dan voor echt hout. Maar voor iedereen, die net als ik toch laminaat in zijn huis heeft liggen… Geef jezelf een plek in huis waar je de ontspanning kunt vinden. Dat wil zeggen dat het zo simpel kan zijn als een zacht vloerkleed, waar je heerlijk even op kunt zitten of liggen, gewoon midden op de dag. Ook op een echt houten vloer is een dergelijke Zen- plaats een absolute aanrader!
Kies voor natuurlijke materialen, zoals bijvoorbeeld wol en hou de kleuren in balans met de vloer.

3. Kies natuurlijk textiel, kussens, plaids en stoffen.

Het is verleidelijk om te shoppen op wat het oog wil. Maar wees je er van bewust dat veel materialen in de winkel kunstmatig zijn, polyester… plastic dus. Het lichaam resoneert met de natuur, natuurlijke stoffen, natuurlijk textiel geeft rust… Kies katoen, wol, viscose of linnen. Ga voor biologisch waar het kan. Is dat niet mogelijk, in verband met de kosten? Kies dan altijd linnen boven katoen, linnen is veel milieuvriendelijker dan katoen en heel stevig!
Ga evengoed weer voor natuurlijke kleuren, zachte tinten. Kies voor gordijnen die het natuurlijke licht opvangen en filteren en niet tegen houden! Natuurlijk licht zorgt voor het ultieme Zen- gevoel!

4. Simpele meubels.

Meubels in een Zen- huis zijn simpel en gemaakt van natuurlijke materialen. Kies voor hout, echt hout… ! De vorm van meubels vragen weinig aandacht en zijn basis. Geen opvallende details, geen opsmuk… Eigenlijk minimalistisch te noemen.

5. Hou accessoires buiten de deur.

Prulletjes, vaasjes, beeldjes…. Oei… ze zijn niet alleen doodvermoeiend om elke keer weer op te tillen tijdens de schoonmaak, ze verstoren ook je Zennnn…. Kies voor een paar mooie accessoires, passend bij je interieur, maar hou het zo eenvoudig mogelijk. Ruimte, ordening en rust geven je huis Zen, maar juist ook die accessoires die er wel zijn komen veel mooier uit!

6. Geur.

Niets zo heerlijk als een schoon en fris huis, zo werkt het ook met het huis van Zen. Reinig je huis geregeld, zet deuren en ramen even open. Wil je toch zo nu en dan af van geurtjes die zijn blijven hangen? Je kunt wat salie branden, wat direct een frisse geur achter laat. Wil je toch liever werken met de meer reguliere technieken? Kies dan voor frisse natuurlijke geuren zoals bijvoorbeeld een linnenspray of etherische oliën..

7. Computers, laptops, tablets en smartphones zijn a big no no.

Ze geven straling af, verstoren de energie in de ruimte. Wellicht kun je ze niet geheel buiten de deur houden, want waar ga je ze dan laten? Maar kies een plek waar je de apparaten kunt verzamelen of helemaal buiten kunt sluiten. Zeker in de slaapkamer laat je al dit soort apparatuur weg. Ze zijn stuk voor stuk een enorme indringer op je photo-1416339411116-62e1226aacd8slaappatroon en gezondheid.
In de overige ruimtes, waar je ze gewoonweg niet buiten kunt sluiten zorg je dat ze onopvallend aanwezig zijn, snoeren werk je weg!

8. Breng balans in de ruimte met planten.

Het groen van planten verzacht het hart chakra en brengt de kamer volledig in balans. Als pluspunt zuiveren ze ook nog eens de ruimte voor je. Maak bewuste keuzes, kies voor planten die ook de rust uit stralen en plaats ze bij elkaar in groepjes.

9. Pas op voor rommel.

Hoe mooi je je ruimte ook hebt ingericht…. Rommel verpest alles! Ruim dus geregeld op, zorg voor plaatsen waar je snel losse spullen in kwijt kunt. Kinderspeelgoed kan met gemak in manden, zodat je in de avond de ruimte weer helemaal Zen hebt. En wellicht wordt het eens tijd om na te gaan of je al je spullen wel daadwerkelijk gebruikt? Zo niet… ruim op, geef het weg of breng het naar de kringloop. Al deze spullen zijn energiemagneten, oude energie blijft er met gemak aan plakken! Weg ermee. Wat je niet gebruikt, kan weg!

Een Zen huis geeft rust, maar het vraagt ook moed. Het vraagt om een minimalistische leefwijze. Met het maken van een Zen huis ruim je niet alleen je huis op, maar ook je eigen energetische ruimte, je lichamelijke ruimte. Alles wat je neigt vast te houden qua materiaal resoneert met een innerlijk issue, wat je nog niet kunt verwerken. Vaak zie je dan ook gebeuren dat mensen die vorderen op hun spirituele levenspad steeds meer loslaten en als vanzelf uit komen bij een huis met zo min mogelijk rommel…

Ben jij al klaar voor Zen? Of gaat Zen er voor zorgen dat je je rommel leert op te ruimen?
Vanuit welke hoek je ook zal starten, het zal je veel gaan brengen.
Ik wens je heel veel rust in je hoofd en vele dagen vol lente!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *