Focaccia met rozemarijn

Heb je nog wat tijd achter de hand of ren je op dit moment van supermarkt naar supermarkt? Gezien de drukte overal hebben heel wat mensen de laatste Kerststress…. Dus… heb je nog tijd?
Wat heb je op je boodschappenlijstje staan?
Ik durf te wedden dat je iets van kruidenboter of stokbrood op je lijstje hebt gepropt, net op het randje nog waarschijnlijk… En ga je die dan kant en klaar kopen of….. ga je dit jaar toch voor vers?
Wat nu als ik mijn favoriete recept voor brood met kruiden met je ga delen? 

Het is niet enkel míjn favoriete recept, het is keer op keer een regelrecht succes. Men likt zijn vingers erbij af, de kruimeltjes worden gesprokkeld en toegeëigend en altijd ontvang ik weer een berichtje van die of gene om mijn geheime recept te ontgoochelen…

Ik praat over een super makkelijk recept voor focaccia, wat er makkelijk nog even tussendoor kan. Ben je bang dat het je extra stress op gaat leveren?

Er is niets méér ontspannend dan zelf brood bakken… Het met liefde kneden, duwen van het deeg, de verse kruiden…. Niets is heerlijker dan de geur van vers brood en er is niets leukers dan mensen jouw verse focaccia te zien ontdekken, te zien knikken naar elkaar, jou aankijken en vragen…. “Heb jij die zelf gemaakt?”
En ja…. Dit jaar zeg jij volmondig JA…. Want zo simpel als dit ga je het niet meer meemaken!

Broodrecepten zijn vaak ingewikkeld en dat kan het zeker zijn. Maar het hoeft niet. Wanneer je voor het beste der beste brood gaat, dan kan het zeker een belachelijk ingewikkeld proces zijn, maar ik maak nu al jaren mijn brood en de ene keer is het wat hoger, wat droger, of juist wat luchtiger dan de andere keer, maar keer op keer is hij super, super lekker… Lekkerder dan welke focaccia uit de winkel dan ook. Dus maak het jezelf niet te lastig en haal je schouders op voor de perfectionisten onder de bakkers… Jij kan dit met gemak!

Wat heb je nodig voor jouw zelf gemaakte focaccia met rozemarijn?

Voor het brood
– 500 gram biologisch bloem
– 1 eetlepel honing
– 1 eetlepel zout
– 1 zakje gedroogd gist
– 300 ml warm water

Voor de topping
– een paar takjes rozemarijn
– 1 teentje knoflook
– snufje peper
– snufje zout
– olijfolie

En hoe ga je te werk?

Haal de naaldjes van de rozemarijn en snijd ze in kleinere stukjes, meng ze samen met de olijfolie, zout en peper en voeg er wat geperste knoflook aan toe. Zet dit alvast opzij. Zo kunnen de smaken met elkaar vermengen.

Dan start je aan het brood. Meng de bloem met het zout in een grote kom.

Meng de gist en honing met de helft van het water en zet het een paar minuten opzij.

Voeg het gistmengsel toe aan de bloem, en roer het door, je zult zien dat dit een droog mengsel wordt. Nu ga je met je handen kneden, duwen…. En voeg kleine beetjes van het overige water toe, net zolang tot de bloem goed kneedbaar wordt, niet te nat, niet te droog, wanneer het niet aan je handen blijft kleven dan is het precies goed. Kleeft het teveel? Voeg dan wat bloem toe.
Dek het geheel af met een schone doek of eventueel folie en zet het 40 minuten op een plek waar het niet tocht.

Na 40 minuten haal je het deeg tevoorschijn en kneed je het nog eens, zo kneed je het teveel aan lucht er uit. Vervolgens strooi je wat bloem over het deeg en rol je het uit met een deegroller, tot een ovaal. Het hoeft absoluut niet perfect, hoe onregelmatiger, hoe méér bijzonder! Het is jouw brood!

Duw nu met je vingertoppen gaatjes in het deeg en giet de topping van olijfolie met rozemarijn over het deeg, duw het in de gaatjes en laat het nog eens 20 minuten met rust.

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bak het brood af in 20 tot 25 minuten.

Wanneer het brood klaar is kun je er nog wat olijfolie over strooien en grof zeezout… En klaar!

Ik bak dit brood het hele jaar door, met feestdagen, wanneer we naar vrienden gaan, zelfs wanneer we naar het strand gaan. Keer op keer een succes.

Niet moeilijk, is het wel? Jouw eigen vers gebakken brood!
Leuker dan kruidenboter kopen en 1000 keer lekkerder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *