Extravert of toch introvert ?

Verlegen, afstandig, stil en op zichzelf. Wanneer dit het beeld is van de introverte persoon, dan ga ik je verrassen. Wanneer je op basis van deze zogenaamd introverte eigenschappen jezelf als extravert persoon bestempelt… Think again!

Een extravert persoon is helemaal niet altijd outgoing en een introvert persoon is niet altijd stil of verlegen.

Als ik met iets mensen op het verkeerde been zet, dan is het wel mijn introverte persoonlijkheid. Over de jaren heen hebben mensen mij totaal verkeerd ingeschat. Ik ben namelijk niet dat stille verlegen meisje en ik vermijd geen feestjes. Ik praat graag en irritant genoeg overschreeuw ik soms zelfs mensen. En toch ben ik introvert.

Het is verwarrend en troost je… Het is zelfs verwarrend voor de persoonlijkheidstesten, de vraagstelling bepaalt waar ik eindig als introvert typje…. Ik wissel wat af, extravert, introvert… Maar ik weet zelf… Ik ben introvert.

De eigenschap extravert of introvert zijn hangt namelijk niet af van de vlotte babbel of de voorkeur voor lezen en thuis op de bank hangen. Of je extravert of introvert in het leven staat heeft te maken met de manier waarop jij je energie oplaadt.

Een extravert persoon haalt zijn of haar energie uit de omgeving, laadt zich op bij anderen, haalt op zo’n moment dus energie van anderen naar zich toe.

Een introvert persoon laadt energie op, wanneer hij of zij tot zichzelf komt en geeft energie van zichzelf weg, wanneer hij of zij bij anderen is.

Dat is het verschil.

Extraverte mensen hebben dus als vanzelfsprekend de energie van anderen nódig om zich op te liften, ze hebben contacten nodig, dit is hoe hun energie blijft stromen. De energie komt van buiten af naar binnen. Hebben ze te weinig contact met de buitenwereld? Dan daalt hun energieniveau. Bij de introverte mens werkt het andersom, de energie komt van binnen uit, in de maatschappij kunnen ze zich hetzelfde gedragen als de extraverte mens, maar de energie loopt langzaam weg en er blijft een vermoeid persoon achter. Deze persoon heeft vervolgens tijd alleen nodig, om de innerlijke energie weer op te laten borrelen. In een situatie blijven waar anderen zijn, of veel prikkels zijn, zou hem of haar verder uitputten, een extravert persoon laadt zich dan juist op.

Vooroordelen over Introvertie ontkracht!

 • Introverte mensen houden niet van praten. Dit is zo’n onzin! Introverte mensen kletsen je de oren van je kop, als je niet uit kijkt. Introverte mensen hebben alleen niet zoveel tijd voor priet praat, ze hebben zo’n intense beleving, een innerlijke wereld, waar ze graag zijn, dat ze sneller op zoek gaan naar betekenisvolle gesprekken en snel klaar zijn met ‘het weer’. Het betekent niet dat ze geen ‘small talk’ uit voeren, ze beeindigen het gewoon sneller. Het is zonde van de energie, die ze liever aan andere zaken besteden.
 • Introverte mensen zijn verlegen.  Verlegen zijn heeft niets te maken met introvert zijn. Verlegen zijn heeft te maken met onzekerheid. Introverte mensen die niet onzeker zijn, zijn dan ook helemaal niet verlegen en kunnen vol zelfvertrouwen in de wereld staan.
 • Introverte mensen houden niet van feestjes.  Ja, er zijn veel introverte mensen die liever aan de zijkant staan, met een drankje in hun hand, pratend over ingewikkelde zaken in het leven. Inderdaad. Maar het is niet de definitie van introvert zijn. Niet elk introvert persoon heeft er moeite mee in de spotlights te staan. Ik hou van feestjes en ik ben zeker heel aanwezig. Ik klets de hele avond door, ik dans, ik spring, ik ben een grote stuiterbal en ik word er heel gelukkig van. Maar waar herken je de introvert dan wel aan tijdens een feestje? Ze zijn plots even weg, naar het toilet of je vindt ze afwassend in de keuken, of om de hoek kletsend met een interessant persoon. Ze zoeken kleine momentjes om zich heel even af te zonderen, zodat ze zich kunnen opladen… voor de volgende ronde!
 • Introverte mensen zijn graag alleen. Iemand met een introverte persoonlijkheid heeft er geen moeite mee om alleen te zijn, vermaakt zich prima zonder anderen en heeft zeker zulke momenten ook nodig. Ze hebben wel degelijk ook behoefte aan menselijk contact. Je maakt ze alleen niet heel snel blij met een bezoekje aan het plaatselijke café, waar elke week dezelfde personen staan te vertellen over dezelfde onderwerpen, priet praat. Ze zijn op zoek naar interessante gesprekken, levendige onderwerpen die hen kunnen boeien. En behoort die optie niet tot de mogelijkheden, dan zijn ze inderdaad liever alleen. Want voor hen is er zoveel meer! In hun hoofd ligt een scala aan mogelijkheden en informatie. Zijn er geen interessante mensen? Dan zijn er interessante boeken, websites, projecten of interne gedachten die aandacht vragen…
 • Introverte mensen kennen geen plezier of zijn zwaar op de hand.
  Ik ken depressieve extraverte personen, die zeer zwaar op de hand zijn en zeer lichtvoetige introverte engeltjes. Plezier staat los van extravert of introvert zijn. En, plezier voor introverte mensen ligt niet altijd in boeken of thuis op de bank hangen. Introverten hebben net zo goed plezier op dat concert of bij de bioscoop! Neem mij mee naar een festival en ik ben in mijn nopjes! Introverte mensen laden zich alleen niet op door dit soort activiteiten en hun energieniveau is natuurlijk ook niet eindeloos, waardoor zij dus zo af en toe moeten bij tanken. Meer is het niet.
 • Introverte mensen zijn onbereikbaar. Wanneer je opdringerig bent, of je blijft oppervlakkig in je benadering, dan zul je inderdaad niet ver komen. Maar kijk je wat verder onder de oppervlakte, dan ben je welkom. Ze leven hun eigen leven, volgens eigen standaard en normen, ze hebben lak aan wat de wereld wil en willen daar respect voor. Zodra je hen in het gereel wilt krijgen, dan is je gehele benadering hopeloos. Benader je hen als verlegen personen, ook dan kun je het wel schudden. Ze zullen direct aanvoelen dat je hen essentie niet begrijpt en dan houden ze je op afstand. Het heeft vaak niet zoveel met jou te maken, maar met het een overlevingstrategie. Ze dragen zorg voor hun energieniveau. Ze kunnen leeglopen, bij verkeerde contacten en dat is iets wat ze onbewust weten.

MH900422199Veel mensen beschouwen zichzelf als extravert of juist introvert en…soms onterecht. Toch is het belangrijk te achterhalen waar jij je energie vindt. Word je energieker, wanneer je je onder mensen bevindt? De kans is groot dat je extravert bent, maar het hoeft niet. Want ook introverte personen kunnen zich opgelift voelen, wanneer ze interessante gesprekken hebben gevoerd.

Het is interessant om jezelf eens te observeren in diverse situaties. Moe en voldaan na een avond met vrienden? Of opgeladen… en wil je meer en meer en meer? Ben je de persoon die zich af en toe terug trekt, of afdwaalt in gedachten tijdens visite? Of juist niet?

Haal jij je energie omhoog in rustige momenten? Of krijg je pas energie in situaties waar veel gebeurt? Het is belangrijk om te weten, want pas wanneer jij weet hoe jouw energie aangewakkerd wordt en ook weer afzwakt kun je je balans vinden.
Introvert of extrovert… Jij bent toch echt de enige die het kan weten.

4 Comments

 1. Mooi gezegd! Ik sluit mezelf er volledig bij aan. Mensen zien in mij vaak een extravert persoon. Ik schuw een feestje ook absoluut niet. Vaak heb ik wel een biertje of twee nodig om wat los te komen.
  En ik heb absoluut die momenten nodig om, alleen, op te laden. Ik kan snel overprikkeld raken, en dan ben ik een paar dagen van slag. Ik MOET dan alleen zijn. Muziek is voor mij een ultieme ontspanning. Ik moet nog een goede manier vinden om mezelf af te schermen als ik merk dat ik overprikkeld raak.

  • :) Heel herkenbaar!
   Het gaat om de balans, hoe beter je over het algemeen je balans weet te houden, hoe makkelijker je herstelt van je uitspattingen. Als je net als ik dus wel van wat aktie houdt, dan betekent dat dat je tussendoor iets vaker op de rem moet gaan staan, dus vóór je overprikkeld bent. Dat zijn net die momenten dat het nog goed gaat en je helemaal niet rustig aan wilt doen!
   Toch zul je merken dat je dan én kunt genieten van leuke dingen, sneller herstelt en minder snel overprikkeld raakt.
   Muziek is ook voor mij de ultieme ontspanning, ik herken me heel erg in je verhaal! Leuk :)

 2. Soms is alleen niet te voorkomen dat ik overprikkeld raak. Ik ben co-ouder van twee mooie kids. De tijd dat ze bij me zijn, heb ik ze (naast mijn werk) continue om me heen. En komt alle zorg volledig op mij terecht. Ik houd uiteraard verschrikkelijk veel van ze, maar soms kan ik ze wat minder goed verdragen. Vooral als ik dus merk dat ik (door hun) overprikkeld raak. Ik kan moeilijk tegen ze zeggen dat ik even een dagje alleen wil zijn :)

  • Ouderschap is ook een enorme uitdaging in overprikkeling :) Zeker als je kids wat drukker zijn of veel aandacht vragen. Je kunt ze inderdaad niet vragen je een dagje met rust te laten, maar misschien wel afspraken maken dat je af en toe even een moment rust kunt nemen. Ken je het boekje Maak je meester van het moment ? In dit boekje wordt gesproken over meditatiemomentjes van 1 minuut. Ik heb dit ook gebruikt. Je kunt dan een timer zetten en afspraken maken met je kids. Echt een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *