Eerste keer Yoga!

Er hangt iets mystieks rond Yoga, velen zijn getriggerd door de voordelen ervan, maar wanneer je nog nooit een Yogales hebt meegedaan, dan weet je simpelweg niet wat je te wachten staat. Het niet kunnen voorspellen hoe een dergelijke les kan verlopen houdt je wellicht uit de buurt van de plaatselijke Yogales, wat helemaal niet nodig is!

Yoga heeft inderdaad haar eigen etiquette en het kan best wel spannend zijn om naar iets toe te gaan, waarbij je denkt dat iedereen dubbel gebogen in de meest gevorderde asana ligt. Laat vooral dat laatste maar los, want niets is minder waar! En de rest, daar daar kun je je op voorbereiden! De eerste keer Yoga! 

Wat moet je weten voor je naar Yoga gaat?

 • Kies de juiste Yogales. Er is niets vervelender dan een Yogavorm te kiezen die absoluut niet bij je past. Oh, de gezichten van mensen die een rustige les verwachten en in een Power Yogales terecht komen! Nee, absoluut niet fijn. Wanneer het mogelijk is kies dan voor een beginnerles. In deze lessen wordt heel bewust aandacht gegeven aan elke asana en veel mensen zijn nieuw met Yoga.
  Weet je niet goed welke Yogavorm bij jou past? Lees hier de tips voor de zoektocht naar de juiste les.
 • Wees op tijd. Yoga is niet iets waar je naartoe haast. Wees zeker 10 minuten van te voren aanwezig, je kunt zodoende een plekje zoeken, waar je je comfortabel voelt. Het is zeker niet ongewoon dat er niet gesproken wordt voor de les, dus merk je dat het stil is? Voel je niet ongemakkelijk, zoek een fijn plekje uit, ga zitten op je mat en kom even tot rust. Je kunt de ruimte observeren, meestal is het heel gemoedelijk en ontspannen, of je sluit even je ogen en probeert je te ontspannen.
 • De juiste kleding. Er zullen weinig mensen zijn die in een strakke spijkerbroek richting Yoga gaan, dus waarschijnlijk zit deze tip wel goed. Kies in elk geval zachte kleding uit. Een BH met achtersluiting kan wel eens oncomfortabel zijn in bepaalde asana’s, ook loshangende touwtjes aan kleding zijn vervelend. Sommige yogabroeken hebben een wat dikkere band in de taille, wat ook wel eens oncomfortabel kan zijn. Ga voor laagjes, een top of shirt met daarover heen een vest. Het vest kun je uitdoen gedurende de les, maar aan het einde van de les kan het heel praktisch zijn, zeker wanneer je savasana in gaat. Savasana is de rust houding aan het einde van de les, waarin je snel kunt afkoelen, wanneer je je niet bedekt. Neem ook warme sokken mee, je draagt ze niet de hele les, maar wel ook weer tijdens Savasana. Laat armbanden, kettingen en ringen thuis, ook een horloge zit gigantisch in de weg tijdens de les.
 • Savasana. Het klinkt best spannend Savasana, wat betekent het? Savasana bevindt zich meestal aan het einde van een yogales. Savasana is de lijkhouding, waarbij je volledig ontspannen op je rug ligt. Heb je last van je rug? Vraag dan vooraf om wat extra kussens of middelen om je te kunnen ondersteunen. Het kan heel praktisch zijn om dit vooraf aan te geven, zodat de leerkracht je even extra kan helpen. Je ontvangt een deken om je warm te houden en de leerkracht begeleidt je tot een diepe ontspanning.
 • Loop niet weg tijdens Savasana. Ten eerste is Savasana misschien wel het belangrijkste moment in de les voor jou, tijdens savasana laat je alle energie los die je niet meer nodig hebt, ondervind je diepe ontspanning en kan de les zijn werk gaan doen, ten tweede is het ook heel storend voor de andere leerlingen. Moet je dus eerder weg, om wat voor reden dan ook, geef dit vooraf aan de leerkracht door en verlaat de les, vóór de savasana in gaat.
 • Lyn Tally flickr (2)Wees lief voor jezelf. De eerste les van Yoga kan onwennig zijn. Wat je ook doet, het gaat er om dat je je op je gemak voelt. Wees lief voor jezelf. Heb je extra kussens nodig, vraag het. Voel je spanning in spieren of plekken wat je niet kent, ga gewoonweg niet te diep. Je komt op terrein, wat nog onbekend voor je is, dus ga niet voluit. Je hoofddoel is ervaren en meemaken, uitvinden of Yoga bij jou past.
  Teveel pijn hoort niet bij Yoga. Nooit!
 • Volg de leerkracht. Verwacht niet dat je alles zo maar even mee doet, er kan een flow in de les zitten die abracadabra lijkt. Hou vol! Zo zijn we allemaal begonnen en iedereen snapt dat, niemand vindt dat raar, heb een beetje zelfspot en vertrouw de leerkracht. Hij of zij zal zijn uiterste best doen jou extra te begeleiden en mee te krijgen. En binnen een paar lessen ken je de klappen van de zweep wel, begrijp je de flow en de lesopbouw. Don’t worry!
 • Wees voorbereid op veranderingen. Yoga kan nogal wat met zich mee brengen. Sommige mensen krijgen heel veel energie, anderen vallen bijna neer van vermoeidheid. Ook emotioneel zijn kan erbij horen. Hoe je reageert heeft met name te maken waar jij spanning opslaat in het lichaam. Yoga breekt door blokkades, op manieren die je niet kunt voorspellen. Ben je helder en energiek? Geniet ervan! Moe? Doe een dutje! Ups and downs en emotionele schommelingen? Wees lief voor jezelf en probeer te accepteren dat het even zo is. Snel ben je er door heen en heb je onbewust heel veel innerlijke stress en spanning opgeruimd!

Uiteindelijk wordt alles makkelijker, de Yoga routine, de Yoga etiquette, de energie in het lichaam… alles. Yoga maakt gelukkig, laat je stralen en houdt je jong. Kijk je dus een beetje op tegen de eerste les? Bedenk je dan dat je met bovenstaande tips al heel veel weet én dat de leerkracht en leerlingen er alles aan zullen doen om jou welkom te heten. Er is nooit een leerling teveel, dus jij ook niet!

Geniet van jouw eerste Yogales!

 

Photocredits: Many thanks to Lyn Tally, sharing her image on Flickr. Visit her profile.

Bij Bol.com… 

€ 12,50

€ 12,50

€ 19,99

€ 19,99

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *