Een mandje geluk

Ik schrijf er best wel vaak over, hier op Blissings, tijd nemen voor jezelf, meditatie, een wandelingetje hier en daar. Maar ik ben me er heel erg bewust van dat dat soms erg moeilijk is.
Ik mag er dan over schrijven, maar wanneer ik zelf in drukke periodes vertoef ben ik er zelf nog steeds ook schuldig aan.

Mijn dag zit vol taken, verwachtingen en daar tussen probeer ik dan tijd te maken voor alles wat voor mij belangrijk is. Dat is Blissings, maar ook mijn andere projecten die staan te popelen om uitgevoerd te worden. Er zijn dagen dat ik van ´s morgens 9 tot ´s avonds 9 met mijn hoofd in informatie aan het graven ben.

Mijn hersenen beginnen dan stoom te blazen, maar vaak is het zo dat ik toch niet kan slapen voor ik een probleem heb opgelost. Mijn hele leven is autodidact, ik heb geen geld om dingen uit te besteden, dus wat ik ook wil in het leven… Ik zal het zelf moeten doen. Ooit kon ik bijvoorbeeld geen website bouwen, nu ben ik een wizzkid… een mini wizzkid dan. Die periodes tot groei zijn intensief, ze vragen veel van mijn energie en ik kan meestal niet stoppen tot ik iets helder heb.

Ik doe wat ik leuk vind, absoluut, en dat wens ik ook voor jou, maar je droom leven betekent niet dat je daarmee minder hoeft te werken. Wie weet ooit… maar nu is het keihard aan de arbeid!

Voor ik het weet is de week voorbij, met name nu… ik werk aan een nieuwe collectie voor mijn meditatiekussens en er komt nogal wat bij kijken. Het weekend is voorbij voor ik het weet en drie keer blinken met mijn ogen en het is vrijdag. Er is geen tijd over lijkt het wel! Het is allemaal hartstikke leuk om te doen en dat is mijn grootste valkuil. Als het leuk is… dan kan ik niet meer stoppen.

Maar ik heb geleerd, van mijn burnout een paar jaar terug, en ik trek op tijd aan de rem. Moeilijk is dat maar ik doe het wel. Ooit overspannen geweest weet je dat je zoiets nooit, maar dan ook nooit meer wilt ervaren, je blijft altijd gevoeliger voor druktes… er blijven altijd restjes afgebrande, doorgebrande cellen achter. Je wilt het niet, echt niet.

Neem dus tijd voor jezelf! Ik weet dat velen van jullie er ook niet aan toekomen, een feit is ook gewoon dat wanneer je kids hebt, je leven 20 jaar lang gedreven wordt door de woorden ´mam´ of ´pap´. Het is extreem moeilijk binnen deze periode tijd te creëren die los is van wie dan ook. Maar het betekent niet dat je het niet moet proberen. Het maakt je echt een leuker mens!

Vandaag deel ik dan ook dé tip die ik kreeg tijdens mijn burnout om mijzelf er toe te zetten écht even aan mijzelf te denken.

Een mand met tijd voor jezelf erin, een mandje met geluk!

Bedenk een plek in je woonkamer of keuken, waar je geregeld bent, waar je veel langs loopt. Hier ga je vervolgens een schaal, een mand of een leuke doos neerzetten. Hierin stop je dingen waarvan je weet dat jij thuis komt bij jezelf, maar waar je nooit aan toe komt. Het kan zijn dat boek wat je maar niet leest, de cd met herinneringen, badschuim… omdat je zo graag in bad gaat. Alles waarvan je weet dat het je blij maakt.
Is het al te lang geleden om te weten waar je van houdt? Te lang geleden om te weten welke kleine dingetjes jou blij maken… Oei… dan is dit juist een opdracht voor jou!
Ga terug naar vroeger, wat vond je toen leuk, waar hield je van? Ook al maakt de gedachten er aan je nog niet blij, dat zijn wel de aanwijzingen tot geluk. Hield je van tekenen? Koop jezelf wat fijne kleurpotloden en stop ze in het mandje.
Het zal in het begin geen instant geluk brengen, maar gun jezelf de tijd om te ontdekken wat dat wel doet. Je zult er in moeten groeien.

Vervolgens ga je nu elke dag één van deze dingen uit de mand halen en uitvoeren, of dat nu gemakkelijk gaat of niet, of je er nu zin in hebt of niet. Kies dat wat je aantrekt.
Na een korte periode zul je merken dat de sparkel terug komt en dat je aan nieuwe dingen gaat denken die in het mandje thuis horen. Omdat de mand op een zichtbare plaats staat en je er geregeld langs komt wordt je herinnerd aan het feit dat je tijd voor jezelf moet nemen.

Tijd en rust is niet altijd meditatie, hoe heerlijk dat ook is. Het kan ook die fietsroute zijn die je altijd wilde doen of de klimmuur, het trainen voor de mudrace… wat het ook is!
Ik geniet altijd het meeste van dingen doen, dus daar maak ik tijd voor. Ik ben iemand die naar buiten moet, maar jij bent weer iemand anders.
Ik werk vanuit huis, dus als ik teveel werk dan kom ik amper buiten. Jij werkt misschien uit huis en hebt te weinig tijd om eens in bad te liggen.

Het verschilt voor iedereen, maar feit is wel dat je tijd moet maken voor dingen die je blij maken!
Een weekje bootcamp, waarbij ik mijzelf dwing elke dag tijd te maken voor vrije tijd, brengt me altijd weer inspiratie en als een stoomtreintje kan ik er weer tegen aan.
Vooraf denk ik altijd dat ik Blissings zal missen, of naar mijn project zal verlangen, maar wanneer ik mijzelf aan mijn haren er van af trek… valt het altijd hartstikke mee.

Oh… ja… denk ik dan… Dat bestaat er ook nog! Wandelen met de hond aan zee!

Stom, stom, stom… hoe heb ik het weer zo ver laten komen??!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *