Een goeroetje meer of minder

“Hoe weet je tegenwoordig of iets waar is of niet?”, zuchtte hij me toe, de oude man met een diepe frons op zijn voorhoofd… En hij heeft een punt.

Foto’s worden ge-shopt, filmpjes bewerkt, informatie vliegt over het internet, bronnen zijn niet meer te achterhalen. Overgeleverd aan een digitaal tijdperk, waar Jan en Alleman zijn ei op kwijt kan. Inclusief ondergetekende.

Spiritualiteit is uit het verstop- hoekje gesprongen en natuurlijke voeding en geneeswijzen zijn dé reactie op alles wat mis gaat in de wereld. Het is niet de eerste keer in de geschiedenis dat in periodes van moeilijke jaren, of crisis te noemen, mensen terug gaan naar wat voor hen telt. En hoe fijn dat ook is, ik vind het toch ook kwetsbare momenten.

Het zijn dé momenten dat mensen zich aangetrokken voelen tot mensen die het wél lijken te weten. Zelf zijn ze het overzicht kwijt of voelen ze zich machteloos, vervolgens is daar een charismatisch persoon, iemand die net even wat meer over het onderwerp weet dan zij zelf en de persoon wordt opgehemeld, aangehangen. Het maakt op zo’n moment werkelijk niet meer uit wat hij of zij zegt. Men identificeert zich met de persoon die iets heeft, wat zijn volgers ook graag hebben en ze zullen hem verdedigen tot en met.

Ik ben heel gelukkig dat steeds meer mensen op zoek gaan naar zichzelf, cursussen volgen in bewustzijn en intuïtie. Ik zie mensen groeien en ook balans vinden. Evengoed vind ik het super dat steeds meer kwaaltjes opgelost worden met natuurlijke geneesmiddelen. Men rent niet meer zomaar naar een dokter.
Dat is deels ontwikkeling van de persoon zelf, maar helaas is het soms ook wat anders.

Mensen zijn teleurgesteld in de wereld. Teleurgesteld in de zorg en in de mens en zoeken hun heil in andere richtingen. Althans andere richtingen…. Eigenlijk exact dezelfde richting.

Waar ze eerst vertrouwden op de goedheid van de mens, op de bescherming van de overheid, komen ze er meer en meer achter dat dat een wassen neus is. Ze worden niet beschermd en ze ontdekken meer en meer dat er achter de schermen van alles gepland en verzwegen wordt. Er is boosheid, onbegrip en verdriet. Als reactie op de innerlijke onrust rijken ze naar de alternatieve wereld, in de hoop het dáár te vinden. Maar helaas met soms eenzelfde naïviteit.

De alternatieve wereld is geen ego- loze, verlichte wereld, vol goede bedoelingen. Het is geen wereld waar je achteruit kunt hangen en er op kunt vertrouwen dat je hier je waakzaamheid kunt laten varen.

Nu na jarenlang dobberen binnen dit wereldje, waarin ik mijzelf reikimaster, healer en reader, tarotreader én aromatherapeut zou kunnen noemen, weet ik dat deze wereld vol afgunst zit, vol concurrentie en evengoed vol minder goede intenties. Er zijn er velen die hun ego voeden, er zijn er velen die psychologische trucjes inzetten. De alternatieve branche is ook een branche… Maar het is een branche waar vele gevoelige, lieve en soms ook naïeve mensen zich toe draaien.

Voor wie wel eens op een spirituele beurs heeft gelopen is mijn verhaal vast herkenbaar, grote spandoeken met ‘medium van het jaar’ schreeuwen de beurs over. ‘Medium van het jaar’, wat zegt dat?
Betekent dat dat de persoon een tafeltje verder geen goed medium is? Of deed de persoon er simpelweg niet aan mee?
En is de persoon die zijn tarotboek erbij houdt, een slechte tarotreader? Of vindt hij dat een fijne werkwijze?
Zijn de edelstenen in de kraampjes op de markt nu zomaar zuiver, omdat we op een spirituele beurs zijn….? Of laten we ons leiden door sentiment?
Ik opper niet dat de alternatieve wereld louche is. Oh… in deze branche zijn zoveel goede, lieve mensen te vinden, veel te goed voor de wereld. Ik opper enkel dat men ontdekt heeft dat spiritualiteit en alternatieve gezondheid booming business is en dat steeds meer bedrijven een overstap maken omdat ze er de perfecte doelgroep vinden en niet zozeer omdat ze een vak willen beoefenen, maar omdat er flinke winst uit te halen valt.
En er is niets mis met ondernemerschap, ik ben er zelf ook niet vies van. Toch…. wanneer een naïeve doelgroep switcht van de ene branch naar de andere…. Dan draaien de bedrijven met hen mee.

Het is een makkelijke branche. Niemand verwacht hier bewijzen of wetenschappelijke onderzoeken. In deze branche is wetenschappelijk onderzoek bijna een scheldwoord. We weten toch allemaal hoe corrupt wetenschap is?

Maar er is niets mis met kritisch blijven. Gebruik je voelsprieten en blijf je afvragen of iets getoetst is en hoe dan wel. Het feit dat er informatie over op internet cirkelt is geen garantie dat het veilig is of dat het werkelijk werkt. Het feit dat een persoon meerdere bestsellers heeft geschreven betekent niet dat het werkt, dat het goed is. Zolang elk onderzoek door hem of haar is uitgevoerd en er geen externe onafhankelijke onderzoeken zijn uitgevoerd ben je alsnog overgeleverd aan iemand die vrij baan heeft. Iemand met veel bekendheid is niet per definitie beter dan iemand die dat niet is. Vaak heeft het meer te maken met kundigheid in marketing en social media.
En ook daar is evengoed weer niets mis mee, dat hoort bij ondernemerschap en ondernemerschap is ook gewoon werk!

De ondernemer heeft altijd het recht zijn diensten aan te bieden, het is het publiek wat bepaalt wat ze er mee doet. En zo naïef als mensen eerst achter de overheid aan huppelden, huppelen ze nu achter de man of vrouw aan die het allemaal weet op alternatief gebied.

Vind je medische informatie online, daar is niets mis mee. Maar check het en gebruik je zoekmachines. Zoek naar hoeveel deskundigen de informatie hebben beoordeeld en wat zeggen zij? Is er onderzoek gedaan en waar bestaat dat onderzoek uit? Zijn dat enkel casussen of is er daadwerkelijk al een wetenschappelijk onderzoek gestart. Hoeveel mensen zijn daadwerkelijk geholpen door deze persoon en is dat te toetsen? Kan ik naar een dergelijk arts of behandelaar toe? Begeleidt deze persoon ook andere artsen en hoeveel artsen gebruiken de techniek daadwerkelijk? Kan mijn eigen natuurarts er iets mee, wat zegt hij of zij er van?

Qua spiritualiteit zou ik je willen zeggen dat iedereen in staat is tot het aanvoelen en ervaren van energie, de een van wat makkelijker dan de ander wellicht. Een goede spirituele coach/ therapeut zal je helpen je eigen kundigheid te vinden en zal je niet afhankelijk maken van zijn of haar diensten. Blijf bij jezelf, blijf in je eigen energie en ontwikkel je intuïtie. Zoek iemand waar je een goed gevoel bij hebt en vertrouw dat gevoel op je instinct en niet op hoe mooi de buitenkant lijkt of is. Kijk iemand in de ogen aan. Voel!

De spirituele wereld, de alternatieve wereld ook, zit vol geweldige genezers en readers, vol met liefdevolle ondernemers die het beste met je voor hebben. Zoek de parels en hou je ogen open. Jij bent niet minder of meer dan de persoon voor je. Hij of zij heeft slechts wat meer geoefend of gestudeerd.

De persoon die een bestseller heeft geschreven heeft wellicht een goede methode gevonden, maar ook… een goede uitgever.

Het feit dat wetenschap er nog niet over uit is betekent niet dat het onzinnig is, maar het feit dat wetenschap er nog niet over uit is betekent ook niet dat je er dan maar van uit kunt gaan dat het wél werkt.

1002004013281277

Bestel hier de documentaire Kumaré. € 19,99

Veel leiders of goeroes gebruiken geregeld het zinnetje over ‘de corrupte wetenschap’ om hun magische bevindingen te onderstrepen. Ze wuiven wetenschap af als een belachelijk en corrupt iets, wat het vaak ook is. Maar in plaats van de wetenschap weg te wuiven en alles op casussen te beoordelen kan er binnen deze wereld ook gezocht worden naar onderzoekers die wel open staan voor alternatieve methoden, want die zijn er genoeg. Er zijn artsen die elkaars werk beoordelen, uitproberen en samen werken. Er wórdt onderzoek gedaan naar aarden, energie, aura’s en nog zoveel meer. En of die onderzoeken dan geaccepteerd worden door de reguliere medische wereld, dat is dan weer een tweede… Maar het is geen excuus om wetenschap zomaar weg te wuiven.

Wanneer de reguliere wetenschap niet open staat voor alternatieve geneeswijzen, dan is het de alternatieve sector die zijn eigen wetenschap moet gaan creëren en dat gebeurt al. Het is enkel nog aan de consument om niet blind te varen op de mondelinge tam tam, maar zijn eigen onderzoek te starten.

Kies voor zuiverheid, gebruik je intuïtie, maak gebruik van al die prachtige mogelijkheden die overal opduiken, maar… blijf kritisch en blijf bij jezelf.

Een geweldig docu over hoe makkelijk het is een goeroe te zijn of te worden is Kumaré. Heb je de docu nog nooit gezien, hier vind je de trailer. En de documentaire is ook hier te koop.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *