Eco citrus waspoeder, het werkt!

( Lees hier mijn update over dit recept) In wasmiddelland heb ik al heel wat uit geprobeerd. Ecologisch wassen is niet de gemakkelijkste uitdaging om aan te gaan. Goed, wat heeft zo al de revue gepasseerd? Bio wasmiddelen, zonder en met parfum, wasbollen, wasmagneten, vloeibaar wasmiddel op basis van wasnootjes, zelf gemaakt vloeibaar wasmiddel van ambachtelijke zeep, zelf gemaakt vloeibaar wasmiddel van Aleppo, wasmiddel met Castille zeep…. Nou, ja, dus al wel heel wat.

Tevreden, ontevreden? Hmmm, een lastige kwestie. Ten eerste heb ik geregeld gewisseld, just for fun.. ‘Hoe de wind waait, waait mijn rokje’, zeg maar. Ik vind het vooral erg leuk om dingen uit te proberen, soms werkt het een tijdje, dan wil ik gewoon eens wat anders, of soms werkt het totaal niet. Dan wil ik ook wat anders! :)
En qua wasmiddel ben ik ook een beetje een miepje…

Schets mij als klein meisje, knuffelend met de mouw van mijn schoon gewassen pyjama, ik was zo’n tullert op de mouw. En al blijf ik braaf van mijn mouwen af tegenwoordig, echt weg is het niet. Schone was is mijn walhalla… Oh, ik kan zo genieten van de geur van fris wasmiddel, wasverzachter! En iedere keer, wanneer ik mijn bed verschoon schreeuw ik: “Jeeee… clean sheets day!!” Ontzettend kinderachtig en achterhaald, omdat ik dat dus elke keer doe, het is allang niet grappig meer. En ook als ik het niet hardop doe, dan doe ik het zachtjes in mijn hoofd. Dan druk ik mijn neus in het dekbed en tja… wat doet dat? Wat tullen voor elk kind doet… veiligheid, geborgenheid! Ah… het kind in mij…
Dat kind wil dus lekkere geurtjes, frisse was enzo…

En dat blijkt echt heel lastig met ecologisch wassen. En op basis van mijn ervaringen vind ik dat ik dat mág zeggen. Dit is weer zo’n dingetje, waarvoor ik het internet af struin, geweldig enthousiaste bloggers ontmoet, om vervolgens hun enthousiasme op me in te laten werken, dromend van frisse lakens en…. bedrogen uit komen.

Ecologisch wassen, is het mogelijk? Ja… dat is het, maar het is niet altijd te vergelijken met regulier wasmiddel.
Schoon wordt het wél, regulier wasmiddel lijkt soms schoner te wassen, maar dit is echt alleen maar op het oog. Vlekken zijn met ecologische middelen soms iets lastiger, maar de gemiddelde was is echt goed te doen met zelf gemaakt wasmiddel of eco wasmiddel.

Maar is het nu “joehoe, clean sheets day???!!” Niet echt! Enkel maar wanneer de was buiten heeft kunnen drogen!

Super jaloers was ik dan ook op mijn vriendinnetje met haar Zwitsal wasverzachter, dit afgelopen weekend. We bleven slapen… Die handdoeken…. Oh, ik zweer het je… waanzinnig! Zucht… Bijna had ik mijzelf een fles wasverzachter gekocht. Maar toen ik de prijs zag ratelden mijn hersenen, gaf ik mijzelf een tik op de vingers, 4 euro?? My Goddd….. Nee… dat kon ik niet verantwoorden naar mijzelf.. én van mijn ecologisch padje af vallen én zoveel geld betalen voor wasverzachter. Grmbl…. Shoot. Zoals ik al zei… jaloers… nog steeds! :)

Dus maakten we wéér wasmiddel van zeep, wasten we brááf onze wasjes en hingen we ze braaf op. We hadden wel wat extra etherische oliën toegevoegd en ja… Het wás schoon. ( Voel je de saaie ondertoon? Het is hier de bedoeling dat je hem even goed ervaart…… )

Tot het moment dat ik een recept vond van waspoeder….!!! Trr trrr….. hersenen op tilt… Zou het?

Nu werd er Borax gebruikt in het recept, ik ben daar totaal niet bekend mee! Maar na wat inlezen…

‘Borax of boorzuur is een krachtige, waterverzachtende alkali die ervoor zorgt dat een actieve stof beter werkt. In de Victoriaanse tijd werd het veel gebruikt bij het wassen van kleding.
Borax is tevens een ontsmettingsmiddel, vlekkenverwijderaar, krachtige vetoplosser en absorbeert luchtjes. Het kan worden gebruikt om het wasmiddel krachtiger te maken, bijvoorbeeld als je luizer wilt weken of zelfs als wasverzachter. Je kunt het niet gebruiken voor tere stoffen als zijde of wol.
Borax is matig giftig ! Eet het niet op, gebruik het niet op oppervlakken waar eten wordt bereid, en draag handschoenen bij gebruik’. Bron.

Borax is neurotoxisch ook voor de nieren en de lever van de mens werkt het als vergif. Het kan worden opgenomen via de (beschadigde) huid. Ook bij gewoon huidcontact kunnen overgevoeligheidsreacties optreden. Het is ingedeeld als reprotoxisch categorie 2, hetgeen wil zeggen dat het de vruchtbaarheid en het ongeboren kind kan schaden. Bron.

DiY all rights reserved Blissings.nlJa…. Nou nee… dank je. ( En wat is luizer weken????)
Maar de basis leek oké en dus hebben we wat aangepast. Voor dit wasmiddel gebruik ik Marseillezeep. Op zich kun je elk blok zeep gebruiken, wat je wilt, maar Marseille en Aleppo zijn volledig natuurlijke zepen!

Marseille is niet helemaal heilig, ik ben dan nog steeds op zoek naar een betere vervanger. Voor Marseille zeep wordt palmolie gebruikt. Het is wél volledig afbreekbaar en ik heb nog geen beter alternatief op dit moment. Dus… tips zijn welkom! Aleppo is een goed alternatief voor Marseille. Maar is wel erg duur voor in de was, zeker met een gezin.

Ecologisch waspoeder, 100% natuurlijk met citrusgeur.

Wat heb je nodig?

– 50 gram fijn geraspt Marseille zeep, (handmatig met schaaf of keukenmachine).
– 150 gram schoonmaaksoda, Kristal Soda
– 75 gram Baking Soda
– 75 gram citroenzuur in poedervorm,je bestelt het hier
– 35 gram grof zout
– 20- 30 druppels etherische grapefruit en/of citroen olie.

Marseille all rights reserved BlissingsMarseille zeep maakt schoon, verwijdert vlekken zoals vettigheid.
Schoonmaaksoda verwijdert vlekken, maakt het water zachter en zorgt ervoor dat de was niet grauw wordt.
Baking Soda verwijdert vlekken, verwijdert vieze luchtjes en ik gebruik het dus als vervanger van Borax.
Zout werkt desinfecterend op een natuurlijke manier, het schijnt ook schimmel te voorkomen en het zorgt voor een lichte scrub in de was.
Citroenzuur maakt het water zachter, maakt schoon en geeft een frisse geur, het houdt de wasmachine schoon, voorkomt aankoeken van zeepresten én brengt  zuurstof in het wasproces, in combinatie met de soda. Wat het schone effect ten goede komt!
De etherische oliën geven de was een heerlijk frisse geur, maar ze werken ook nog eens desinfecterend.

Wassen met soda komt nog wel eens als alarmerend uit de bus, althans, wanneer je je wat meer inleest. Het soda zou het aluminium in de wasmachine aantasten. En ja… dat doet het ook, het is een bekende chemische reactie. Dus is dan de waarschuwing: geen soda in je wasmachine, want de meeste wasmachines hebben tegenwoordig aluminium draagdelen die, ook al zie je ze niet in de trommel, ook in contact komen met het water en de soda en dus verzwakken met de tijd. Het gevolg is het afbreken van de draagdelen. Daarom ligt het zelf maken van wasmiddel een beetje in de vuurlinie. Maar… dat probleem van verzwakking ligt niet bij het zelfgemaakte wasmiddel, dit probleem ligt bij de fabrikant van de wasmachine. Veel wasmiddelen bestaan  uit sodium carbonate, schoonmaaksoda, de reguliere en óók biologische varianten, het is een heel belangrijk natuurvriendelijk bestanddeel. Dus… deze wasmiddelen doen precies hetzelfde voor je aluminium onderdelen. Ik vind het dan ook geen toeval dat de huidige wasmachines uit aluminium bestaan en de duurzaamheid van een wasmachine veel korter is dan vroeger. De duurzaamheid van het product is niet in het voordeel van de fabrikant!  Maar wél in het voordeel van het milieu!

De duurzaamheid van je wasmachine hangt ook af van hoe jij hem onderhoudt. Wassen op lage temperaturen is uiteraard goed voor het milieu, niet voor je machine! Wassen met poeder is weer beter dan met vloeibaar…. Een keer in de maand op hoge temperatuur de machine laten draaien met azijn, of citroensap, zorgt er voor dat zeepresten verdwijnen en vetluis geen kans krijgt. Belangrijk!

Dus… ik maak nog steeds mijn eigen wasmiddel op basis van soda. Ik ben de illusie voorbij dat een ander wasmiddel mijn machine geen schade aan doet! …Afijn…..

Hoe doe je het?

Wees er zeker van dat alles droog is, al je materiaal, want zodra het citroenzuur en de soda wat water krijgen, dan reageren ze direct. Rasp de Marseille zeep zo fijn mogelijk, je wilt eigenlijk een soort poeder, als basis. Voeg vervolgens de schoonmaaksoda, baking soda en het zout toe. Goed roeren en mix vervolgens, als een na laatste, het citroenzuur er door, en vervolgens de etherische olie. Wanneer je dit in een keukenmachine kunt doen, dan krijg je de meest fijne substantie. Ik gebruik hier echter mijn machine niet voor, dan heb je speciale kommen nodig, die je niet voor voedsel gebruikt. Je kunt aan de foto ook zien dat mijn rasp niet fijn genoeg was, de eerste keer, met mijn andere rasp heb ik nu wél echt poeder.

Berg het op in een afdekbare pot, bak, emmer of wat je dan ook fijn vindt om te gebruiken.
Afhankelijk van de was, hoe vies of niet vies, gebruik ik 2 tot 3 eetlepels poeder. Ongeveer 40- 50 gram. Met dit recept heb je ongeveer genoeg voor 10 wasbeurten, verdubbel het, verdriedubbel het… Hoeveel je maar wilt! (Ga niet knutselen met de verhouding citric acid, citroenzuur, en soda. Meer citroenzuur in de verhouding neutraliseert de werking van soda, wat ten koste gaat aan de waskracht!)

En werkt het? Ja! De was is heerlijk fris en schoon!!  Als ultieme test heb ik de eerste was gedraaid met de was van de hond, het deken waar hij op ligt en zijn kussen konden zeer nodig een wasbeurt gebruiken! Crispy clean!

En de lakens…..( of was dat juist de ultieme test?!?!)

Ja, heus …. CLEAN SHEETS DAYYYYY!!!!!

8 Comments

 1. Hoi hoi,
  Ik ben nu de waspoeder aan het maken, maar de marseille zeep is zo zacht, dat ik et niet goed gemengd krijg met de rest. Het klontert ook wat aan elkaar.
  Ik had al eens sunlight zeep geraspt om mee schoon te maken en dat is veel droger.
  Welke rasp gebruik jij?

 2. een alternatief is kokosoliezeep (zelf maken gaat heel gemakkelijk). Met die basis kan je dan waspoeder, vloeibaar wasmiddel, afwasmiddel, kuiszeep, …. maken. Succes gegarandeerd.

 3. door de etherische (citroen)olie gaat het direct reageren. is dat erg? gaat de werking er dan vanaf?

  • Het is al weer een tijdje geleden dat ik dit recept gebruikte, ik gebruik ook geen etherische olie meer, maar geparfumeerde zeep als ik het maakt. Ik kan mij niet herinneren dat het ging reageren door de etherische olien, maar er is wel verschil in kwaliteit met olien. Op zich als de reactie direct plaats vindt, dan zou ik eens een andere etherische olie proberen. Het zure van citroen zou het kunnen doen en het is inderdaad zonde, want die reactie tussen het zuur en de soda zorgt voor bubbels in het water en dus waskracht.
   Je kunt de etherische olie ook weglaten. Dan wast het ook schoon. Ook kun je er voor kiezen de etherische olie aan wat epsom salt toe te voegen en dan als wasverzachter in de laatste spoeling mee te laten gaan. Dan heb je toch een geurtje aan de was en het epsom salt werkt als wasverzachter. ♥

 4. Gebruik je dit recept ook voor witte was? Ik heb begrepen dat schoonmaak soda de kleuren in je kleding doet vervagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *