E- nummers laten staan gaat niet over één nacht ijs.

Een aantal jaren terug waren wij vast beraden om zonder E- nummers en toevoegingen te gaan leven. Beiden, mijn vriend en ik, waren ons er al jaren van bewust, hadden al wat kleine aanpassingen gedaan in ons leven op dat moment.

MH900432851Zo had ik bijvoorbeeld nooit Azo- kleurstoffen in huis, wat vooral in snoep te pas en te onpas gebruikt wordt, hier had ik namelijk het stokje van mijn ouders al over genomen, die hun kids van jongs af aan zonder geur, kleur en- smaakstoffen hadden opgevoed. We praten nu over de jaren ’80 en ’90, een periode waarin dit niet zo vanzelfsprekend was en ik heb mijn ouders dan ook regelmatig op de bres zien springen voor onze gezondheid en welzijn. Wij reageerden er inderdaad erg sterk op. Zo wilde ik op 8 jarige leeftijd, na het eten van een pakje ‘Dummies’, plotsklaps niet meer leven. Tranen biggelden over mijn wangen en ik herinner me het moment nog goed. ‘Sinaspril’ was ook zo’n fijn product, waar ik heel heftig op reageerde, ik werd er alleen maar zieker van en knetter ‘stoned’.

Mijn ouders hadden een interview gezien met… geen idee eigenlijk met wie, het gesprek ging over additieven, geur-, kleur en smaakstoffen en wat voor effect ze kunnen hebben, met name op kinderen. Mijn vader had op de bank gelegen, duttend, hoorde het relaas op de achtergrond, draaide zich om en haalde mijn moeder erbij. Wat een herkenning! Vol interesse hebben ze geluisterd en het roer ging om! Volledig om!
Toen mijn kids klein waren zag ik hetzelfde gebeuren. Ik was niet zo heel erg meer bezig met toevoegingen, maar ik herkende de gevoelens en het gedrag en ontdekte, juist door mijn opvoeding, verbanden met wat ze gegeten hadden. Ik was er nog niet aan toe alles te verbannen, maar geur- kleur- en smaakstoffen gingen de deur uit. Met name de Azo- kleurstoffen.

Terug naar niet zo lang geleden hadden mijn vriend en ik allebei al een naar gevoel bij Aspartaam en al zijn vriendjes en vriendinnetjes, zusjes, broertjes en grootouders ;)
Voor ons gevoel waren we al aardig op weg. We aten veel biologisch, lieten producten met kleur-, geur- en smaakstoffen staan, gebruikten geen aspartaam…. Maar zoals wel vaker het geval is met zaken waarin je geïnteresseerd bent… Het balletje gaat rollen. Meer en meer kwamen we te weten over de overige toevoegingen en we werden daar niet blij van. Het roer zou om! A la minute!
Ik zie ons nog wandelen door de supermarkt, labeltje voor labeltje onder de loep, etiketjes uit pluizend. Gefrustreerd, omdat er zoveel verschillende nummers zijn en we ze op het moment van aankoop altijd weer door elkaar husselden. Dachten we het goed te doen, bleek thuis dat we net het verkeerde gekozen hadden. Na 1 maand op weg te zijn hebben we staan vloeken in de supermarkt… Is er nou echt niks normaals te eten????!

Nu kan ik er om lachen…. Nee, dat is er niet! 70, misschien wel 80% in de schappen van de supermarkt is geen optie voor mensen die zonder E- producten willen leven. Let wel… Slechte E- producten, want er zijn er ook genoeg die prima in orde zijn.
Ik weet dus als geen ander hoe lastig het is deze stap te maken. We zijn nu 3 jaar verder en ik kan je vertellen het wórdt makkelijker. Super makkelijk eigenlijk. Ja, soms moeten we een label checken, maar over het algemeen doen we nu op dezelfde manier boodschappen als anderen, we stoppen alleen wel de goede producten in de boodschappenkar.

Wil je een start gaan maken? Deze tips wil ik je meegeven.

  • Koop bijvoorbeeld het boekje ‘Wat zit er in uw Eten?’ en download de app… De app is handig onderweg, het boekje is de bijbel voor mensen die zonder gif door willen.Ik kon echt niet zonder in het begin!
  • Laat je niet foppen! Wij dachten in het begin…. “Oh, hier zit niet zo heel veel in, twee E- nummers maar. Weet jij welke het zijn? Nee, maar als er maar 2 in zitten zal het wel meevallen”. Nou niet dus. De hoeveelheid E-nummers zegt niets over hoe schuldig of onschuldig een product is. Een ingrediëntenlijst kan boordevol veilige nummers staan… Per product moet je individueel aan de slag.
  • Start met een aantal toevoegingen die je wilt laten staan, wanneer je doorgewinterd bent in het vermijden van deze toevoegingen ga je naar de volgende categorie. Echt… dit is een langdurig project, gun jezelf de tijd om te groeien en wees niet te perfectionistisch!
  • Lees thuis de etiketten en besluit of je dit product nog acceptabel vindt binnen het proces, of dat er vervanging mogelijk is en welke dit zou kunnen zijn. Op deze manier vervang je product voor product en niet alles in één keer.
  • Zoek recepten voor de favoriete gerechten die je maakt. Ik weet dat veel mensen pakjes kruiden, met eventueel pasta of rijst, kopen als basis voor een maaltijd. Je hoeft er enkel groente aan toe te voegen. Slim van de producent, zeker in de tijd, waarin mensen lekker willen eten en weinig tijd hebben. Deze producten zijn een big NO NO. Vol met shit. Zoek dus recepten, waarmee je snelle maaltijden kunt bereiden en neem de tijd om je bestaande routine te vervangen door een zelf gemaakte maaltijd. Wanneer je direct dagelijks het roer om wilt gooien, dan gaat dit je veel tijd kosten. Ik snap wel dat dát demotiverend werkt en de kans dat je afhaakt is groot! Kies je 1 of 2 keer per week voor deze verandering? Dan verloopt het veel gemakkelijker. Again… wees niet te perfectionistisch. Je bent goed bezig en doet al 100% meer dan je hiervoor deed!

Additieven waar je van het begin af aan bij uit de buurt blijft zijn:

  • Azo kleurstoffen E102, E110, E122,E123, E124, E129, E151,E155, E180
  • Aspartaam en zijn vriendjes, E950, E951, E952, E954, E955, E961,E962, E967
  • MSG/ E621/Mononatriumglutamaat/ gemodificeerd maiszetmeel,smaakversterkers in de categorie E620 en hoger. En of gistextract. Waarom gistextract? Ik zal niet zeggen dat elke vermelding van gistextract iets slechts is, maar gistextract is de ‘maas in de wet’, gistextract wordt gezien als voedingsmiddel en niet als additief, waardoor het geen E-nummer kent. Gistextract wordt geregeld als afleiding gebruikt om jou het idee te geven dat er geen smaakversterkers zijn toegevoegd aan jouw product. Op de verpakking staan dan de mooie letters: Geen MSG of smaakversterkers. De fabrikant is ook niet gek… Die weet waar we mee bezig zijn en zal op zoek gaan naar alternatieven, die hem evenveel marge leveren.

Waarin vind je deze smaakversterkers? Ga er maar vanuit dat elk soepje, ingepakt kruidenbuiltje, kant en klaar wereldgerecht, bouillonblokje, gemarineerd vlees en gekruide chips boordevol zit. En nog veel meer producten… maar dat komt later wel weer.

Koken zonder bouillon wordt heel lastig. Om je een klein beetje op weg te helpen… Terrasana heeft een vegetarische variant, zonder gistextract. Te vinden in de goede supermarkt én bio winkel. Enkel de oranje verpakking kent geen gistextract, wees alert! Met bouillon kun je alle kanten op! Nasi, pasta’s, risotto… soep, verzin het!

Aspartaam en zijn vriendjes vind je in kauwgom, sapjes, dranken, snoepgoed, ligth producten, etcetera…

Azo kleurstoffen vind je niet enkel in snoep, ook in taarten, gebakjes, kruiden, marcepein, drankjes, etcetera!

Dus… blijf in eerste instantie uit de buurt van smaakversterkers, aspartaam en Azo- kleurstoffen, vind er je weg in en verdiep je langzaam in de rest. Zoek alternatieven en maak een receptenboek aan.

Langzaam, stap voor stap zul je lol gaan krijgen in het proces en zul je gaan merken hoe ingewikkeld we leven. Hoe simpel het is om zelf te koken, echt te koken en hoeveel lekkerder dit is! Geef niet op… en wanneer je een keer uit de bocht vliegt… So what? Je bent op de goede weg….! En is er überhaupt een einddoel? Of is het een ontdekkingsreis?
Dit op zich is al een enorme verandering in je eetpatroon en je zult merken dat het al redelijk ingewikkeld zal zijn vervanging voor producten te vinden. Wen jezelf aan om thuis je producten na te lopen. En vervang ze één voor één.

Het is echt de enige weg naar een leven zonder toevoegingen, over één nacht ijs is onmogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *