Doorslaan in ecologisch en gezond leven

Het is hier op Blissings al wat naar voren gekomen, concessies doen. Regelmatig wordt mij gevraagd of ik het mijzelf niet moeilijk maak allemaal? Met goede bedoelingen overigens en geen vervelende ondertoon. Meestal komt de vraag uit de hoek van mensen die zeker ook geïnteresseerd zijn in natuurlijker leven, maar zelf ook ondervinden dat het toch redelijk lastig kan zijn.Ten eerste ben je veelal niet opgevoed op deze manier, dus je moet jezelf opnieuw opvoeden. Je moet ontwennen aan zaken, aan voeding, aan een levensstijl… en die ontwenning verloopt wel geleidelijk, maar je kunt het vergelijken met streng diëten of afvallen.

Het omgooien van je leven op natuurlijk gebied, voeding, ecologisch leven en/ of kiezen om natuurlijke verzorgingsproducten te gebruiken kent exact hetzelfde proces. Je hebt je meestal goed in gelezen, zoekt naar alternatieven… Zet jezelf op een anti- gif dieet, weken, misschien maanden of jarenlang en dan komt er zo’n moment dat je baalt. Want… je vindt niet altijd het perfecte alternatief voor wat je eerder gebruikte. CRASH!

Ik kocht ooit iets in een winkel en de dame achter de kassa zei: ‘Wil je iets natuurlijks, of wil je iets wat echt werkt?’….

Ook zij bedoelde het absoluut niet verkeerd, want ze had het beide in haar winkel. De opmerking heeft me overigens wel jaren achtervolgd, ik was er gewoon heilig van overtuigd dat het beide kan!
En voor veel dingen kán dat ook. Maar er blijven altijd kleine dingen die je mateloos kunnen frustreren, omdat het natuurlijke middel niet hetzelfde doet als wat je gewend was of wilt. Ze had dus wel een beetje gelijk!
Daarom wordt ecologisch leven of beslissen zonder giffen in je voeding en verzorgingsproducten te leven soms gezien als een marteling. Net als veel mensen afvallen ervaren als een marteling.

Beide situaties zijn gebaseerd op perfectionisme. Je wilt het goed doen en nu je weet hoe de vork in de steel zit en wat het allemaal met je doet, hoe slecht het voor je is, gooi je het roer om! A la minute! Het is wat rigide, er zijn geen zijwegen meer… Het gaat je lukken!

Nou… dat gaat het dus niet! Wanneer je er op deze manier in stapt, dan komt het crashmoment. En perfectionisme kennende zul je van jezelf balen. Natuurlijk is het goed om je best te doen en ja…. Het is soms angstaanjagend te lezen wat bepaalde producten voor je doen, hoe ze je gezondheid beschadigen en of het milieu. Maar je vergeet één ding….

32160984_sJe lichaam én de natuur hebben zelfhelende vermogens.

Dat wil niet zeggen dat jij het maar moet blijven bombarderen met gif en afvalstoffen, dat is niet handig. Maar het betekent ook niet dat jij zó streng voor jezelf moet zijn, dat niets meer kan! ( of dat je een stress factor wordt voor je omgeving )

Hoe doen wij dat hier? Ik hanteer een 80/20 regel…… Dat wil zeggen dat ik 80% van de tijd mijn best doe het gezondst mogelijk te eten, mij zo natuurlijk mogelijk te verzorgen, zo milieubewust mogelijk met energie om te gaan, zo min mogelijk afval te produceren, zo natuurlijk mogelijk schoon te maken, enzovoorts enzovoorts…. De andere 20% geeft ruimte om concessies te doen, eens uit de band te springen of mijzelf te verwennen.

Je moet begrijpen, dat wanneer je dit pad op wandelt je al 100% of 200% meer doet, dan je ooit deed. Dat je wellicht al 300% meer doet dan de gemiddelde mens of het gemiddelde bedrijf. Dat is een pluimpje waard! En wil je het volhouden? Dan heb je af en toe gewoon wat ‘fun’ nodig!

Betekent dat dan dat ik me in die 20% marge ga vol schransen bij de Mac Donalds? Neeeee! Natuurlijk niet!
Denk eerder aan een lekker RAW taartje bij de koffie of een keer een glas wijn… Of volledig natuurlijke huidproducten gebruiken, maar wél mascara…. Of….
De hele week gezond eten en, wanneer je op visite gaat, je niet druk maken om wat er op tafel staat.
(Dat is namelijk nog best wel tricky! )

Het gaat er om dat je gelukkig bent! En als daar eens concessies in gedaan moeten worden, so be it! Je doet je best en dat is meer dan genoeg!
Zo heb ik mijzelf deze week getrakteerd op een zeep van Lush. Ik miste zo nu en dan een verwenmoment, dag in dag uit Aleppo of Marseillezeep, dat is afkicken van geurtjes. En negen van de tien dagen is dat niet erg, maar gewoon soms, dan mis ik het. Ik ga dan op zoek naar een goed alternatief en ik vond een ontzettend lekkere zeep, dat niet op basis van palmolie is gemaakt, maar wél met parfum en helemaal aan het einde van de lijst EDTA. Een heel klein beetje. Is de EDTA iets onoverkomelijks voor mij? Nou… op zich wel… Ik heb het er liever niet in, maar als er geen palmolie in zit, dan heft dat elkaar weer op. En dan de EDTA voor mijn gezondheid? Het feit dat er maar zo’n beetje in zit is nog altijd beter dan reguliere zeep, die boordevol zit! En dat zeepje ligt nu te pronken in mijn douche, niet dat ik hem nu dagelijks gebruik, gewoon zo nu en dan, wanneer ik daar behoefte aan heb. En dat is oké!

De zeepbar valt binnen mijn 20% marge, alhoewel hij al best gezond is, met zijn EDTA valt hij in elk geval níet binnen mijn 80% marge….!

Perfectionisme… Daar gaat het om. Heb jij die eigenschap? Niets mis mee, je bereikt er veel mee, maar je moet reëel blijven. We leven in een wereld, waar alles gebaseerd is op dualiteit.

Zijn natuurlijke producten altijd goed voor het milieu? Nee.
Zijn synthetische producten altijd slecht voor het milieu? Nee.
Kun je alles goed doen? Nee.
Moet je dat willen? Nee.

Heb je last van perfectionisme? Kun je nog genieten van waar je mee bezig bent? Of is de drijfveer belangrijker geworden dan je geluk?

11 tips om je perfectionisme te relativeren!

1. Wees je bewust van je motivatie tot perfectionisme.
Heb je faalangst? Ben je bang voor kritiek van anderen? Welke angst ligt er achter de mogelijkheid tot fouten maken?

2. Blijf bewust van het feit dat het hebben van idealen een streven is, een richting, niet iets wat geheel vast staat.
Het is geen deel van je identiteit en het bereiken van je doel zegt niets over jou als persoon.

3. Hou van jezelf en heb respect voor alles wat je doet, je bent al zo goed op weg!

4. Kijk eens terug op waar je vandaan komt! Wat heb je allemaal al bereikt tot nu toe? Heb je voor alles heel hard moeten werken, of zijn er ook gewoon zaken vanzelf op je pad gekomen?

5. Hou overzicht op het geheel. En laat die kleine details los. Je kunt niet alle ballen in de lucht houden én alles perfect doen!

6. Focus je op het nu. Wat ligt er op dit moment binnen je bereik. Wat kun je doen om het zo goed mogelijk te doen, maar wat is nu even de dwarsliggende factor? Maak een keuze in het moment, ook al is het soms kiezen tussen de beste uit 2 slechten.

9698931_s7. Laat het los! Niet alle verantwoordelijkheid ligt op jouw schouders!
Een grote verantwoordelijkheid, achter alle zaken waar wij ons mee bezig houden, ligt bij de overheid, bij de grote bedrijven, de elite groepen, gezondheidsindustrie en milieubeleid. Onderling wordt veel gespekt! Veel problemen hadden allang opgelost kunnen zijn, maar dat wordt bewust niet gedaan, omdat er geld aan verdiend wordt. Heb je de neiging dat jij dan maar het toonbeeld moet zijn van het maken van juiste keuzes, voor een maatschappij die gebrekkig is? Laat het los, ook jij mag fouten maken, concessies doen… Nogmaals, je doet al meer dan een ander!

8. Wees trots op wat je al veranderd hebt in je proces! Wees trots op wat jij al gezonder, milieubewuster doet dan ooit tevoren! Elke stap die je hebt gemaakt is al een pluim waard, dat mag je je beseffen.

9. Kijk niet naar anderen, hou het bij jezelf. Je hebt altijd baas boven baas en het gras is altijd groener bij de buren. Je kunt niet binnen kijken bij hen en veel mensen leven een profiel. Gewoon niet doen!

10. Gun jezelf de tijd! Besef je dat mensen die ver lijken te zijn de tijd hebben gehad daar te komen, dat ging niet over één nacht ijs, ook zij hebben keuzes gemaakt, doen dat waarschijnlijk nog dagelijks :)

11. Een stap op de plaats, of misschien wel achteruit, betekent niet dat je faalt. Bekijk het leven als een cha cha… Je danst gewoon mee op het ritme, soms even naar achteren, om vervolgens flink vooruit te gaan!

Kortom….. Streef naar vooruitgang, niet naar perfectie….

Dat is alles wat je hoeft te doen.

2 Comments

 1. Gosh,, op zoek naar natuurlijke shampoo’s kwam ik op je website terecht..
  en nu ben ik er niet meer weg te slaan!!
  Wat een geweldige artikelen allemaal zeg!!
  Lieve groetjes,

  Lotte

  • Big smile op mijn gezicht! Wat lief van je, dank je wel! Welkom zou ik zeggen! Heb je wat duidelijkheid gevonden voor jezelf, qua shampoo?
   Liefs Cindy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *