DIY anti age crème met groene thee

Het was al een tijdje terug dat ik een artikel las over groene thee, hoe gezond het voor de huid was en waarom het meer en meer aan producten werd toegevoegd. En ondanks dat ik eigenlijk gewoon heel tevreden ben met het effect van arganolie was ik toch nieuwsgierig of ik een goede dagcreme zou kunnen creëren op basis van groene thee. Nu mijn laatste beetje arganolie op begon te raken vond ik het tijd dat ik nu eindelijk eens aan de slag zou gaan met de groene thee, dát en het feit dat ik gewoon een soort van blut was en geen geld had om een nieuwe fles goede arganolie te kopen… En face it… Je koopt Arganolie van goede kwaliteit of niet. Anders is het gewoon zonde van je geld. Afijn, bla bla… een recept met groene thee dus, met ingrediënten die ik al in huis had!

En wat voor één, ik ben zo super duper blij met het resultaat!! Deze crème is heel rijk en vol, werkt heel kalmerend en zit boordevol goede ingrediënten voor de gevoelige huid én ook voor de eerste rimpeltjes( die ik natuurlijk nog niet heb! Nee, nee…). Helemaal natuurlijk, zonder rare toevoegingen. Mijn huid is zo rustig en zacht, voelt strakker aan en straalt!

Het recept is voor een klein potje crème en dat doe ik bewust. Ten eerste gebruik je er niet zoveel van, ten tweede gebruik je allerlei natuurlijke ingrediënten die op zich lang houdbaar zijn, vooral wanneer je je materiaal goed steriliseert en de ingrediënten schoon bewaart. Maar ik vind dat wanneer je met je vingers in een potje crème gaat je de crème toch niet helemaal bacterievrij kunt houden en ik word niet blij van crèmes vol bacteriën in combinatie met mijn huid, dus moeten ze gewoon sneller op… vind ik.
Ik klets weer muchos veel… Wat heb je voor deze zeer zachte en rijke crème nodig?

De ingrediënten

  • 5 gram ongeraffineerde bijenwas
  • 30 gram biologische kokosolie, ongeraffineerd.
  • ½ theelepel wonderolie/ castorolie
  • 7 gram biologische sheaboter
  • Een zakje biologische groene thee
  • Eventueel ½ theelepel teunisbloemolie ( ik had toevallig nog wat capsules met wat vitamine E erin)
  • Eventueel 2 druppels etherische sinaasappelolie voor de geur.

Bijenwas
Beschermt de huid tegen uitdroging, verzacht en verstopt de poriën niet. Het werkt als een natuurlijke emulgator in de crème, waardoor alles zich beter mengt en ook zo netjes vermengd blijft. Let wel op, wanneer je allergisch voor pollen bent, dan blijf je uit de buurt van gele bijenwas! Kies dan de witte versie.

Kokosolie
Need I say more? Tja, gewoon een heerlijke lichte olie, die heel fijn als basisolie dient. Antibacterieel en beschermt en verzorgt.

Wonderolie/ Castorolie/ Ricinusolie
Deze olie werkt door zijn samenstelling ook dieper door in de huidlagen. De olie is evengoed een natuurlijke emulgator. Het bijzondere aan castorolie is dat hij alle ingrediënten, waarmee je hem vermengt dieper door laat dringen.. Ideaal om je huid mee te reinigen, maar dus ook zeker in een crème, waarvan je wilt dat alle goede ingrediënten ook daadwerkelijk wat doen.

Sheaboter
Sheaboter zit vol met vitamine E, verzorgt de huid, met name de droge of beschadigde huid, geeft de crème iets meer body en trekt snel in.

Groene thee
Aaah…. De groene thee! Rijk aan anti-oxidanten en beschermt de huid tegen vroegtijdige veroudering van de huid. Het maakt de huid beter beschermd tegen invloeden van buitenaf. Uit studies met dieren( ach…!) is naar voren gekomen dat het kan beschermen tegen huidkanker. In elk geval kan het schade aan de huid door de zon verminderen en zou het helpen rimpels te voorkomen.

En… de teunisbloemolie
Is een vitaliserende olie voor de huid, zorgt dat de huid er strakker en jonger uit ziet. Een heel fijne olie voor de droge en gevoelige huid en helpt bij rimpels.

Hoe maak je de crème?

Project1Stap 1. Verwarm de kokosolie, de bijenwas en de sheaboter au bain- marie. Daar heb je geen ingewikkelde pan voor nodig, ik gebruik hier een steelpan gevuld met aan de kook gebracht water, waar ik mijn vergiet op leg, zodat mijn bakje met olie niet in de pan weg zakt. (Ik gebruik een plastic bakje, maar beter is het om glas te gebruiken, aangezien dit idee weer op kwam als poep was ik niet helemaal goed voorbereid en als ik had geweten dat het zo goed zou lukken had ik beter mijn best gedaan voor de foto’s…. tja).

Stap 2. Wanneer de oliën wat smelten kun je het theezakje groene thee toevoegen. (Warmtebron staat overigens nog steeds aan, het water in het pannetje kookt).

Stap 3. De groene thee vermengt zich met de hete olie, de bijenwas smelt volledig weg. Laat dit geheel ongeveer 15 minuten trekken en smelten.

Stap 4. Draai de warmtebron uit en haal het bakje met de oliën uit het pannetje, verwijder het theezakje. Voeg nu de castorolie en de teunisbloemolie toe en meng het geheel goed door, je zult zien dat de substantie heel dun en ook groen geworden is. Eventueel kun je nu 2 druppels etherische olie toevoegen voor de geur. Nodig is het niet. Maar ik had nog wat etherische sinaasappelolie staan, wat ook weer kalmerend en rustgevend werkt, wat mij qua geur heel prettig leek én ook qua werking goed toepasselijk bleek!

Roer het geheel goed door en laat het wat afkoelen, zo nu en dan roer je het nog eens door. Giet het wanneer het bijna afgekoeld is in een bakje, waar je het in wilt bewaren.

De ingrediënten zorgen er voor dat de crème vrij lang houdbaar is, maar na openen vind ik persoonlijk dat je het niet te lang moet laten staan, met deze hoeveelheid heb ik voldoende voor 2 weken dagcrème én smeer ik af en toe mijn lichaam er mee in, het is een heel rijke crème die makkelijk uitsmeert, je hebt er maar heel weinig van nodig!

Ik ben echt heel erg blij met het resultaat, het is heel zacht, goed smeerbaar, ik merk echt dat al deze ingredienten heel veel doen voor de gevoelige huid en ondanks dat de olien vrij rijk zijn trekt het toch heel goed in de huid. De lijntjes onder mijn ogen die soms zichtbaar worden, wanneer mijn huid droger is of wanneer ik moe ben, die zijn zachter en minder aanwezig. Zoals ik al zei… super duper tevreden!

Nu jij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *