Did this, done that

Ze zeggen dat het leven een doorlopende cirkel is, waarbij je jezelf regelmatig tegenkomt in je processen en laagje voor laagje de ui afpelt, tot je bij de kern komt. Voor psychologische processen lijkt me dat zeker waar, voor mijn zoektocht naar een eenvoudig, puur en simpel leven geldt dat in elk geval als absolute waarheid!

De laatste jaren heb ik zoveel uitgeprobeerd, ben ik tijden enthousiast geweest, om vervolgens toch nog tot de conclusie te komen dat iets voor mij niet werkt. Met daarbij de nodige schuldgevoelens naar mijzelf en het milieu. Het is erg lastig om terug te grijpen naar vroegere producten, wanneer je je bewustzijn hebt verruimd en weet wat je doet, weet wat het met het milieu doet of je gezondheid.
Toch, wanneer je jarenlang in het proces zit ontkom je er soms niet aan. Sommige dingen werken gewoon niet, of het alternatief is niet voldoende, of je hebt gewoonweg nog geen goed alternatief kunnen vinden.

Ik ben een hardnekkige, koppige en veel te eigenwijze idealist, die haar hoofd geregeld in het zand steekt, om maar door te kunnen met het natuurlijke alternatief, maar daar heb ik mijzelf meerdere keren mee benadeeld. Ik ben nog steeds voor natuurlijk, begrijp me niet verkeerd, maar mijn zoektocht heeft me inmiddels wel geleerd, dat natuurlijk….. niet altijd duurzaam is. En dat het zeker niet altijd een geweldig alternatief is.

Did this, done that… Een greep uit de probeersels die uiteindelijk toch niet werkten… bij mij!

 • Tanden poetsen met baking soda. Puur baking soda op je tandenborstel, wat water er over en poetsen. Volgens vele blogs en sites is dit een prima alternatief voor tandenpoetsen. Ik vind het vreselijk, de smaak, de korrel, maar mijn tanden werden er ook heel gevoelig van. Vervolgens maakte ik een recept met kokosolie en baking soda, wat absoluut veel fijner is, maar dan nog vind ik de substantie niet fijn. Dit recept gebruik ik nog steeds in nood, wanneer mijn kant en klaar tandpastaatje uit de winkel op is, maar niet meer dagelijks. Ook de recepten met klei gebruik ik inmiddels niet meer, ik ben terug op reguliere tandpasta’s zonder fluor. Paradontax blauw, Urtekram of andere bio tandpasta’s uit de gezondheidswinkel… Ik wissel wel eens af.
 • Gezicht reinigen met baking soda. Auw, zere, zere huid, niet fijn! Ook maskertjes met baking soda, welke je online vindt, zijn voor mij geen pretje. Wat mij betreft geen milde reiniging, maar meer een huidstripper.
 • Schoonmaken met Baking Soda. Ehm… ik weet dat dit zo ongeveer heilig is, online, maar ik doe er niet meer aan mee. Voor mij werkt het absoluut niet. Voor het schoonmaken gebruik ik azijn, gewone soda, groene zeep en aleppo en daarnaast heb ik wat producten van Method, omdat ik het echt heerlijk vind ruiken. Ik wissel af, het hangt af van de klus! Aleppo voor de douche, azijn om planken en dergelijke af te nemen en ga zo door!
 • Toilet bommetje/ toilet bombs! Ken je ze? Je vindt er talloze do-it-yourself-recepten van! Een feit is dat ze heerlijk ruiken in je wc, of ze er nu voor de sier staan of niet en ook zo even tussendoor er eentje in je wc gooien werkt verfissend qua geur, maar verder doen ze maar weinig. Veel werk om ze te maken, voor maar weinig effect. Dat doen we dus niet meer. Ik reinig mijn wc gewoon een keertje extra, dan is ie echt schoon!
 • Afwassen met Baking Soda. Ook zo een! Volgens mij is alles wat de naam baking soda draagt heilig op dit moment, maar nogmaals, daar trek ik me weinig van aan, wat niet werkt… werkt niet. Afwassen met baking soda is vreselijk, het geeft echt een vies laagje aan de afwas, het maakt afwassen nog erger dan het al was. Ik gebruik afwasmiddel van Method of biologische afwasmiddelen, gebruik zo min mogelijk water en dat werkt prima!
 • Wasnootjes. Hiermee bevond ik me werkelijk in de meest romantische droom ever! Wat vond ik ze leuk!!! Maar de was werd niet schoon en witte was werd grauw. Bummer!
 • Wasmagneten? Zelfde verhaal.
 • Homemade wasmiddel. Vloeibaar of poeder, ik heb het allemaal gebruikt, meerdere variaties en een paar jaar lang zelfs! Mijn conclusie is dat mijn kleding sneller kapot gaat, kleuren sneller vervagen en het maar zelden een echt frisse geur heeft na het wassen. Vlekken gaan er niet altijd uit en het wassen vraagt geregeld een hogere temperatuur om de was goed schoon te laten zijn. Witte was werd grauw en de wasmiddelen op basis van soda zorgden bij mij voor huiduitslag. Al met al ben ik er van overtuigd dat duurzaamheid het meest milieuvriendelijk is, daar bedoel ik mee hoe lang je producten gebruikt. Hoe langer mijn kleding goed blijft, hoe milieuvriendelijker dat is, immers het maken van kleding is een enorme belasting voor het milieu. Alle wasmiddelen moeten inmiddels afbreekbaar voor het milieu zijn. Ik kies voor ecologische wasmiddelen, zonder parfum, en die hoeven niet duur te zijn. Het wasmiddel van Albert Heijn, vloeibaar en zonder parfum, draagt het Nordic Ecolabel en is minder dan € 4,- per fles.
 • Homemade crèmepjes, bodymilks en andere verzorgingsproducten. Gezichtscrème, shampoos, bodylotion.. Ik heb het allemaal gemaakt. Alhoewel ik geregeld in het begin heel enthousiast was, was het misschien meer de trots die het een geweldig product maakte dan het product zelf. Geklopte producten zoals schuim of bodycreme zakten al snel in tot een soort van zalf en de lol ging er een beetje van af. De genadeslag kwam toen mijn huid zo sterk uitdroogde vorig jaar, dat ik mijzelf moest overtuigen terug te stappen naar producten uit de winkel. Ik kijk uiteraard nog steeds wel naar de ingrediënten die daar in zitten, maar ik ben minder streng geworden voor mijzelf. Uitzonderingen op mijn homemade avontuur zijn absoluut homemade deodorant, wat ik nog dagelijks gebruik, en lipbalsem!
 • No Poo. Alhoewel het avontuur No Poo me heel erg heeft geholpen met het terugdringen van de wasbeurten, van elke dag wassen naar 1 keer in de 5 dagen, kwam ik niet door de lange, lange, lange vettige periode heen. Ik miste het gevoel van pas gewassen haar en stapte over op Low Poo. Maar, en daar kom ik binnenkort op terug, ook de Low Poo methode is bij mij zijn charme aan het verliezen. Ik ervaar op dit moment veel problemen met mijn hoofdhuid en ben genoodzaakt speciale shampoos uit te proberen om de PH van mijn hoofdhuid terug in balans te brengen. Je hoort er nog van!
 • Etherische oliën. Een zwaar oordeel uit de mond van iemand die zelf de studie aromatherapie deed, maar gebruikt in oliën en homemade verzorgingsproducten kreeg ik er uitslag van. Veel etherische oliën staan bekend huidirritaties te ontlokken. Ik gebruik nog maar een paar oliën en dat is meer voor de geur, bijvoorbeeld als verfrissend geurtje voor in huis of ik gebruik het om te stomen bij een verkoudheid. Dan praten we dus over eucalyptus, pepermunt, rozemarijn, citroen… meer dan dat eigenlijk al lang niet meer.

1001004006829071Er bestaat een boekje wat een paar jaar geleden is uitgebracht. “Hoe groen is groen?” van Dominic Muren. Ik wilde het nooit lezen, omdat het verwarrend kan zijn, maar het is inmiddels nu na een paar jaar zelf aan rommelen, inlezen en uitzoeken, een heerlijke herkenning. Dolgraag zou ik het allemaal tot in de perfectie doorvoeren en mijn voetafdruk op deze aarde minimaal maken. Helaas kom ik er meer en meer achter dat dat echt een heel zware opgave is, omdat alles zijn nuances heeft.

Ik vind het nog altijd moeilijk te verkroppen, maar het sijpelt beetje bij beetje door in mijn bewustzijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *