De prijs van onkwetsbaar zijn

Puurheid, authenticiteit, kwetsbaarheid, het echte leven, het trekt mij aan. Wie mij op Pinterest heeft gevonden ontdekt al snel dat ik een liefde heb voor fotografie. Ik verzamel (en schiet ) wat af aan plaatjes en portretten. Wat mij meer en meer opvalt zijn de verfraaide potretfoto’s met lege ogen, mensen zonder ziel. Knetterblauw, groen, of grijs met prachtige glinstertjes, als middelpunt van de foto.

Ja… een portret met sprekende ogen is prachtig, maar deze ogen zijn leeg.

Ergens zijn we gaan geloven dat een geshopte foto, met knetterblauwe ogen, mooier is dan een authentiek portret. Een plaatje van een oude dame vol rimpels, waarbij het leven getekend is in haar donkerbruine ogen. Een foto van een klein kind, waarbij de onschuld en de ziel leesbaar zijn. Voor mij als liefhebber van fotografie en als iemand die veel informatie haalt uit de ziel van een foto, is het onbegrijplijk hoe deze foto’s zo populair kunnen zijn?!

Waarom zou je de ogen van je kind willen bewerken? Heb je wel eens in de diepte gekeken? Ogen vertellen verhalen.

Als protest… Nee, dat is niet waar. Als liefhebster van echte authenticiteit ben ik een offensief begonnen met Pinterest borden. Puurheid, echtheid en een ziel…. Want dat is waar het om draait.

Je hoeft niet perfect te zijn, de sproetjes zijn geweldig! Jouw wallen in een ander licht gefotografeerd zijn prachtig, al wil je dat vast niet horen. We streven naar perfectie, we shoppen onze foto’s en we zien er plots 10 jaar jonger uit. Onze kinderen zijn op 2 jarige leeftijd al niet meer mooi genoeg, we halen de ziel uit hun ogen en pronken er mee.

Uiteraard zie je dit niet enkel binnen de fotografie, portretten zijn slechts een uiting van de maatschappij.

Stoer zijn, sterk zijn, je emoties niet tonen wordt meer en meer gewoon. We maken van onszelf een profiel, een plaatje, een buitenkant. Ondertussen verliezen we oprechte contacten, echte vriendschappen.

Met het verdwijnen van kwetsbaarheid, verdwijnt ook een sociaal en menselijk aspect.

In mijn dagelijkse zoektocht naar informatie vond ik nog niet zo lang terug een korte Ted talk van Brené Brown. Een filmpje wat ik met je wil delen.

Laten we terug gaan naar puurheid, naar echtheid… Laten we perfectie een schop onder zijn kont geven. Niet omdat ‘we het waard zijn’… Maar omdat de maatschappij die we creeren gewoonweg gevaarlijk is.

Willen we werkelijk in een zielloze wereld vertoeven? Of gaan we leven… Echt leven? Vol kwetsbaarheid? Het klinkt zo eng, je kwetsbare momenten, gedachten, te delen. Maar het is zo belangrijk!

Bekijk het filmpje van Brené, waar ze uit legt wat de prijs voor een samenleving is, wanneer we kwetsbaarheid proberen uit te wissen.

 

The price of invulnerability: Brené Brown
Sluiten we kwetsbaarheid buiten of gaan we leven?

 

Bij Bol.com…

9200000010046942

€ 19,95

9200000017733488

€ 17,95

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *