De homemade kokosyoghurt, die wel lukt!

Toen zuivel uit ons eetpatroon moest waren we al snel verknocht aan kokosyoghurt. Het perfecte alternatief voor gewone yoghurt in de ochtend, smullend… (want het is oh, zo lekker) liep de bankrekening leeg. Zo lekker als het is, is het ook nog erg duur!

€3 tot €4 per bakje van 300 gram is wel prijzig, nog duurder wordt het wanneer een gezin er van eet.

Dat moest anders kunnen! (En dat kan ook!)

Net als jij begin ik mijn zoektocht al snel online waar het bomvol met recepten staat. Het leek allemaal zo simpel, het ene blog nog enthousiaster dan het andere, maar al snel voelde ik mij hopeloos. Niets werkte. Ik volgde de recepten keurig, maar eindigde keer op keer met een yoghurt die zo dun was als de kokosmelk. Na wat speuren in de reacties onder de recepten kwam ik er achter dat ik niet de enige was, het antwoord van de bloggers was regelmatig ‘Ja, het blijft inderdaad dun, maar dat vind ik niet erg’.

Maar ik wel! Als ik kokosyoghurt wil, dan wil ik yoghurt, geen kokoskarnemelk! En als mijn kokosyoghurt kokoskarnemelk wordt, dan beschouw ik het project als… precies.. mislukt!

20170221_145913bGeregeld las ik dan ook antwoorden als: “Als jij het te dun vindt, dan kun je het wat indikken met bijvoorbeeld arrowroot’. Gefrustreerde lezers reageerden dat wanneer ze dat deden hun yoghurt direct weer dun werd, zodra er probiotica bij kwam en ook dát kon ik beamen. De enige manier om een dikke yoghurt te krijgen leek indikken met zetmeel of arrowroot, ná het ‘yoghurt’-proces. Maar dat betekent ook dat je de yoghurt met zijn goede bacteriën tot kookpunt moet brengen en dat vond ik geen goed plan, hoeveel van die geweldige probiotica blijft er dan nog over?!

Overigens betwijfel ik of die bacteriën ook daadwerkelijk nog in de supermarkt yoghurt zitten, de kokosyoghurt van de supermarkt wordt ook verdikt met zetmeel en ik vermoed… na het yoghurtproces, wellicht dat er daarom ook geen reclame gemaakt wordt voor de probiotica werking. Het is enkel toegevoegd om het proces op gang te brengen, althans zo lijkt het.

Dus, daar zat ik dan, met mijn handen in het haar. Een frustrerende zoektocht kan ik je vertellen en ik wilde niet stoppen, ik wilde perse een manier vinden om op een goedkopere manier te genieten van kokosyoghurt!

En dat is gelukt!

Omdat ik jou niet in de kosten wil jagen, zoals ik mijzelf in de kosten heb laten jagen, adviseer ik je te beginnen met kleine hoeveelheden. Inmiddels maak ik een liter per keer, maar ik zou dat pas doen wanneer je door hebt hoe het werkt én dat het goed gaat! (Het heeft mij namelijk kilo’s kokosblokjes, liters kokosmelk én probiotica gekost).

De homemade kokosyoghurt… die wel lukt!

Als eerste wil ik je op het hart drukken dat je heel schoon te werk moet gaan, gebruik zeer proper materiaal en wanneer mogelijk… kook het uit!

Wat heb je nodig?

– 400 ml kokosmelk (uit een pakje, geen blik!)

– 2 probiotica capsules

– 2 gram agar agar

– brandschone wekpot

En vervolgens?

– Breng de kokosmelk met de agar agar aan de kook, roer het goed door en laat het indikken tot het een schuimige dikkere substantie wordt.

– Giet de kokosmelk over in de wekpot en laat het afkoelen tot handtemperatuur.

– Voeg de inhoud van de probiotica capsules toe en roer goed door. Je kunt eventueel nog wat zoet toevoegen, agave, honing of suiker, zodat de probiotica extra voeding heeft. Zelf doe ik dat niet.

– Sluit de wekpot en zet hem warm weg.  Bij mij staat hij bij de verwarming waar het een temperatuur van 30 graden haalt. In de oven met enkel het ovenlampje aan schijnt bij anderen ook te werken. Ook een yoghurtmaker kan een optie zijn.

– Je zult merken dat de Agar Agar gaat opstijven tot een soort pudding, schrik niet, want dat is heel simpel op te lossen door het om te roeren. Houd je klontjes ‘pap’ over? Ook dat is geen ramp, de staafmixer doet wonderen!

– De yoghurt heeft zo’n  24 uur nodig, op of rondom de verwarming, om vervolgens nog een dag in de koelkast te staan. En klaar is je yoghurt!

Heerlijk met de glutenvrije Superfoodies Granola en ook erg lekker met vers fruit.
Inmiddels heb ik er ook al pannenkoekjes mee gebakken, het werkt allemaal perfect en is erg lekker!

Lekker zuivelvrij wordt erg makkelijk met zo’n heerlijke yoghurt variant die ook zo makkelijk te maken is! Eet smakelijk!

Bewaren

Bewaren

One Comment

  1. Mislukt het als je andere probioticacapsules gebruikt? Of maakt het niet uit? ik vraag dit omdat uit het lange verhaal lijkt alsof het uitsluitend specifiek deze producten lukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *