De groente en fruit school

De jongste hier in huis, mijn zoontje, zit op een ‘Groente & Fruit’ school. Een initiatief wat is op gezet om kinderen gezondere voeding aan te bieden, want steeds meer kinderen hebben op jonge leeftijd al een te hoge BMI- score en men is deze gezondheidstrijd aan gegaan met een goede intentie in de dop…. De ‘Groente & Fruit’ school.

In eerste instantie was ik in mijn nopjes! Wat goed, wat fijn! Een super initiatief, al die Dora koekjes en glitter koekjes van K3 die voorbij schoven en mijn kind kreeg dat allemaal niet… Ik zag de kinderen ook dikker worden en ja… Ik moest toegeven dat het meestal de kinderen met overgewicht waren die ook de slechte snacks bij zich droegen…. Mijn eigen kinderen, gratenbalen, gespierde tuinslangen, aten al gezond, dus ik moedigde een gezond beleid op school enkel maar aan! Maar die tijd is al weer even voorbij. De ‘Groente & Fruit’ school is een flop en mist de clou volledig.

Op deze scholen mag je enkel gezonde snacks meenemen. En bij ons op school is dat dus enkel groente of fruit.
Er lijkt niets mis mee, er zijn immers teveel kinderen te dik en het is altijd een goed moment voor groente of fruit. Maar we vergeten dat er ook kinderen zijn die sowieso al gezond leven en géén overgewicht hebben en, zoals bijvoorbeeld in het geval van mijn zoontje, door hun beweeglijkheid tegen de onderste grens van de BMI- score kunnen zitten. Deze kinderen kunnen wel wat éxtra bouwstoffen gebruiken, proteïnes, noten, zaden en bijvoorbeeld wat goede vetten. Een extra boterham of een zelf gemaakte ultra gezonde haver/mueslibar, zonder suiker, met slechts een klein beetje kokosolie, boordevol vitamines, mineralen, chia zaden, hennep zaden…. Kortom, super brainfood! Speciaal voor het studeren! Energiebommen, voor de lange dag op school, waar je je de hele dag moet concentreren én ook nog eens beoordeeld wordt op jouw mogelijkheid tot concentratie.

Maar dat mag niet.

Wat fruit of een stuk komkommer of paprika, radijsjes…. Dat is wat wel mag.
Een stuk komkommer, met weliswaar 8 calorieën!
5 radijsjes…wel 5 calorieën! En een halve paprika geeft je kind het magische getal van 20 calorieën. Het is allemaal voeding, waar het lichaam meer calorieën mee verbruikt om het te verteren, dan dat het je energie aanlevert. Waanzinnig!
En van daaruit mag het kind prestaties gaan aanleveren, stress te lijf gaan, waar het vervolgens weer op beoordeeld wordt.

En geef je ultragezonde power- reep nu maar niet mee naar school, want ze mogen hem écht niet opeten. Hij moet terug de tas in… Een beteuterd kind, wat vervolgens naar de andere kant van school mag lopen voor een ‘leen appel’.

24614728_sLaat me even benadrukken dat er niets mis is met een appel, ik ben helemaal voor. Maar mijn kinderen juicen, groente en fruit sappen, elke dag en soms wel 2 keer per dag. Naast onze avondmaaltijd vol groente. Mijn kinderen zijn hyperbeweeglijk en hebben andere vitamines nodig. Vitamines en mineralen, vezels die een gevuld gevoel geven en het lichaam voldoende energie aan leveren om te kunnen studeren en stress te verwerken.

Uiteraard ben ik gaan praten op school, begrijp ik ook de gedachte dat wanneer ik mijn ultragezonde mueslireep meegeef een ander kind thuis komt en vertelt dat hij ook een reep wil en dat sommige ouders dan linea recta naar de eerste de beste supermarkt rijden om daar een suikerbom te halen.
En natuurlijk begrijp ik dat school één lijn moet trekken…

Maar de kansen zijn groot dat het kind wat thuis toch al niet gezond eet, om 15.15 uur naar huis wandelt en daar alsnog met een zak chips achter de televisie zit. Wat is het nut?

Sinds wanneer ben ik, de ouder, niet meer verantwoordelijk voor de gezondheid van mijn kind? En ik zeg….’ Mijn kind is te dun, althans… aan de te dunne kant en ik wil mijn kind extra bouwstoffen geven. Ik vind dat ik daar te weinig kansen toe krijg, mijn kind is immers tot laat in de middag op school’.

‘Ja, maar dat kan wel, dat mag wel, mevrouw…. Maar dan kunt u dergelijke producten in de lunchbox meegeven’.
Een notenreep, naast de gebruikelijke lunch… ‘Ja, dat is leuk, maar het gaat mij om een gelijkmatige aanlevering van energie, zodat zijn bloedsuikerspiegel stabiel kan zijn, zich beter kan concentreren én op een verantwoorde manier zijn vitamines binnen krijgt, niet alles in één keer in één maaltijd’.

De boodschap komt niet over. We zijn een ‘Groente & Fruit’ school. Basta. Blijkbaar dragen we wél de verantwoordelijkheid voor kinderen met overgewicht, maar de gezonde kinderen…. Wat doet het er toe?!

Zucht.

Concessies dus, want verse producten zijn ook al geen optie… School beschikt immers niet over een koelkast. Negen van de tien keer neemt hij dan maar een banaan mee naar school. Lekker gevarieerd. Ik prop wat nootjes in zijn lunchbox, na schooltijd eet hij wat yoghurt met havermout… Maar het kunnen maar kleine hoeveelheden zijn, het avondeten staat al weer voor de deur. Mijn zoon is de twee kilo die hij in de weken van de zomervakantie had gewonnen weer kwijt. Zijn concentratie spanne is korter en dat staat ook heel gezellig weer genoteerd in zijn rapport.

Het kind wat ooit de K3 koekjes mee kreeg naar school kom ik nu, direct na schooltijd, tegen met mama in de supermarkt, waar het zojuist haar glitterkoekje naar achteren schuift. Vol suiker en E nummers. In haar andere hand heeft ze een blikje cola.

Maar… zegt school dan…. ‘Dat is dan de verantwoordelijkheid van de ouders’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *