De grens van overprikkeling

Ik hoorde ooit het verhaal van een man die, omdat hij zo hooggevoelig was, verhuisde naar een stille plek in de natuur. Weg van de bewoonde wereld, van het lawaai, de vele vele mensen. Hij was de prikkels meer dan zat. De rust gaf hem in eerste instantie wat hij wilde, zijn zenuwen ontspanden en hij leefde, zover het kan, prikkelvrij.

Toch na een paar jaar vluchtte hij zijn huis uit, zelfs op deze stille plek werden de prikkels hem teveel.

Zijn tolerantiegrens had zich verschoven, kon hij ooit door de prikkels van een drukke winkelstraat lopen, met de nodige vermoeidheid achteraf, nu was de lekkende kraan hem al teveel geweest, hij werd knettergek van het geluid! Zijn doel een prikkelvrij bestaan te leven, dat was mislukt.

Ik moest plots aan hem denken, toen ik mijn voeten in het nieuwe ziekenhuis in Delft zette. Een prachtig modern ziekenhuis, maar mijn lichaam kreeg er een eigen willetje van. In de hal, of laten we het netjes zeggen… foyer, van het ziekenhuis ligt een stenen vloer. En die stenen vloer is heel modern belegd met diverse tegels, om de.. ik denk twee meter, ligt een beige steen van zo´n 20 bij 20 cm.

Voor iemand die niet hooggevoelig is valt het misschien niet eens op. Maar ja… ik ben knetter hoog gevoelig.

Mijn voeten beginnen de neiging te krijgen zich extra op te tillen, of om de tegels heen te lopen, ze te ontwijken. Mijn hersenen zijn er namelijk van overtuigd dat deze gehele vloer bezaaid ligt met gevallen folders. A4-tjes, papiertjes die niemand opgeraapt heeft. En mijn hersenen weten natuurlijk ook dat dat glad kan zijn. Natuurlijk loop ik niet raar, niemand die het ziet en ik ben me er ook van bewust dus ik til mijn blik van de grond af en giechel om mijzelf en ga gewoon door met het gesprek met mijn gesprekspartner.

Ook al kijk ik nu recht vooruit, dat stomme tegeltje blijft binnen komen en ik word er gewoonweg duizelig van. Mijn blik vooruit, maar alles waar mijn lichaam mee kan waarnemen voelt en ziet dat tegeltje en het kost me heel veel moeite om de onbewuste ‘schrikreactie’ van mijn lichaam te onderdrukken, het blijft de neiging houden de A4-tjes te ontwijken.

Het zijn die momenten dat je toch ervaart dat je anders bent, niet zozeer op een negatieve manier, maar er is op zo’n moment niemand met wie je die ervaring kunt delen. Een gebouw als dit heeft weinig frisse lucht, alles verloopt via airco… Het is gewoon een energie- drain. Binnen 10 minuten, langer dan dat zijn we niet binnen geweest, was ik op.

Toch werkte ik vroeger in de drukke stad, de hele dag door met mensen, hoe hield ik dat vol?

Nou niet.

Ik was heel vaak ziek, maar ik wist niet waardoor. Ik had vaak migraine, soms ziek van het moe zijn, vaak verdrietig en uitgeput en geregeld had ik spontaan koorts. Nu ik de laatste jaren mijn leven heb aangepast aan het hooggevoelig zijn ben ik nog zelden ziek en heb ik zelden last van overprikkeling. Maar ik merk dus wel, dat bij een dergelijk bezoekje, mijn lichaam dubbel reageert. Of.. nou ja dubbel. Ik ben me waarschijnlijk meer bewust van de reactie.

Deze situaties overvallen je, ik had vooraf geen stress en nam ook niet teveel hooi op mijn vork…

Wat kun je doen in zo’n situatie van overprikkeling?

Aarden. Als je net als ik heftig reageert dan kun je ervaren dat je hart sneller gaat kloppen, er wordt gewoonweg meer adrenaline aangemaakt, dus je wordt alerter, maar dus ook onrustiger. Mijn ervaring is dat het heel erg moeilijk is die adrenaline aanval te voorkomen, mijn hart krijg ik niet zomaar even rustig, zolang ik in de situatie blijf. Kan ik mijn ogen sluiten en mij richten op mijn ademhaling, dan merk ik dat de omgeving niet meer binnen komt en na 10 minuten meditatie totaal ook niet meer belangrijk is, maar in veel van dit soort gevallen is dat onmogelijk. Je kunt in het verkeer je ogen niet even sluiten. Wat wel helpt is je voeten voelen, de aandacht richten op de aanwezigheid van de punten van je lichaam en vervolgens je ademhaling volgen. Die zal sneller zijn dan normaal, maar dat is niet erg, je zult al snel voelen dat de omgeving minder ‘aanvallend’ voelt.

Heb je een sterk geaarde vriendin, vriend of partner bij je? Vraag even of je aan mag hangen, dan aard je vanzelf een beetje bij. Enkel in noodgevallen, je moet zelf leren aarden!

Verwarmingen, vooral in oude gebouwen zijn vaak geaard, zoek dergelijke plekken op om tegen aan te zitten of te staan, zodat je lichaam de prikkels letterlijk van zich af kan laten glijden.

Transparantie. Er wordt ons vaak geleerd dat we ons moeten ‘afschermen’. Een techniek die in rustige situaties prima werkt, ook hier telt voor mij… Wanneer ik rustig kan gaan zitten en deze techniek toepas, dan kan ik mijzelf prima afschermen. Maar wanneer alles om je heen krioelt, beweegt en je bent zelf ook in beweging, dan kan dit echt heel moeilijk zijn. Wat wel werkt is je er heel bewust van zijn dat alles energie is. Wanneer alles energie is, dan zijn er geen grenzen tussen jou en het gekrioel, dat lijkt eng, maar in feite is dat het juist niet. Wanneer er geen grenzen zijn tussen jou en de prikkel, dan betekent het ook dat het zich niet aan je kan plakken of af kan ketsen tegen jou en dat je er dus ook geen last van zou hoeven hebben. Zodra je je voorstelt dat de prikkel door je heen kan gaan, dat jij als het ware transparant bent, dan reageert je lichaam ook minder heftig. Er is namelijk geen gevaar en dus hoeft het niet te reageren. Onthoud dat alles intentie is en dat je lichaam reageert op impulsen die vaak door het onderbewustzijn worden aangestuurd.

Water drinken. Ten eerste is water natuurlijk heel belangrijk voor alle processen in het lichaam en helpt het je lichaam de prikkels te verwerken. Maar kies je er voor om uit een klein rietje te drinken, dan doe je jezelf daar extra veel plezier mee. Het is een bekende techniek om overprikkeling te verminderen.

Neerwaartse druk. Ja, sorry… dat klinkt raar misschien. Maar veel mensen gaan nagelbijten, wiebelen, chagrijnig worden of zelfs roken in een overprikkelende situatie. Moeilijk om rustig op je stoel te blijven zitten? Plaats dan je handen onder de rand van je stoel en druk jezelf tegen het zitvlak van de stoel aan. Heb je iemand bij je? Vraag of die persoon achter je wil staan en om zijn( of haar) handen op je schouders te leggen en lichte druk te geven. Kun je niet zitten? Zoek een stoeprandje, riggeltje of waar je dan ook maar je voeten op mag zetten en verplaats je gewicht naar beneden. Stel je voor dat al die prikkels er ook weer uit kunnen stromen. De neerwaartse druk zorgt ervoor dat je rustiger wordt, het spaart je nagels en je kunt eindelijk die sigaretten eens weggooien!

 

Hoe pak jij je overpikkeling aan?

 

 

 

 

 

 

3 Comments

 1. Ik vind dit echt reuze interessant om te lezen, hoe je het uitlegt met die tegeltjes. Ik kon me namelijk niet zo goed voorstellen wat er op zo een moment door je heen gaat, hoe je je voelt, maar nu begrijp ik het echt stukken beter. Zou hier wel meer over willen lezen eigenlijk!

  • Hi Galina, dat is voor mij weer heel interessante feedback, daar sta ik dan weer niet bij stil :) Wat fijn, zeg! Dank je wel! Ik ga er mee aan de slag ♥

 2. Wat een herkenbaar verhaal. Ik ben zelf ook heel erg hooggevoelig geweest en daarbij zwaar overbelast door overprikkeling. Ik ben er na lange tijd achter gekomen dat mijn aura zo verkleind was, dat ik echt niets meer kon hebben. Logisch, want je systeem probeert van alles om alle prikkels goed te kunnen verwerken en als dit niet goed lukt, kan het een behoorlijke aanslag zijn op je systeem en weerstand. Aarding is dan inderdaad heel belangrijk om alles te kunnen verwerken en goed in je ik-kracht te komen. Echter is dit niet het enige.
  Voordat de aura zich echt weer kan herstellen moet het in een ruimte zijn, waarbij er niet continue een ‘aanslag’ wordt gepleegd op. Zo is er omgevingsstraling van onder andere mobiele telefoon, wifi, en andere technische apparaten, die de hele tijd botsen met je aura. Je komt letterlijk continue in aanraking met prikkels van energie, die verstorend en verzwakkend werken. Hierdoor ga je erg in je hoofd zitten en is het moeilijk om contact te maken met je gevoel en dus met jezelf. Dit is allesbehalve voedend en opbouwend.

  Je hier tegen afschermen kan alleen als je een pek opzoekt waar die stralingen in zijn geheel niet aanwezig zijn. Helaas zijn die plekken op aarde zo goed als niet te vinden.

  Afschermen en vluchten is dan misschien ook niet de weg die we hierin zouden moeten bewandelen, want mijns inziens zouden we gewoon moeten kunnen leven door natuurlijk beschermd te zijn zonder overprikkeld te raken door dingen van buitenaf.

  Gelukkig ben ik het Wholism Project tegen gekomen. Zij hebben Neutralisatie Verbindingen ontwikkeld waarbij je jouw leven lang binnen- en buitenshuis beschermd bent tegen al die omgevingsstraling. Zo’n Neutralisatie Verbinding is zeg maar de eerste stap waarbij je het proces van verzwakking om kunt zetten naar versterking.

  Ik heb dan ook verschillende Neutralisatie Verbindingen aangevraagd. Daarnaast heb ik ook de Vitalisatie Verbinding aangevraagd zodat mijn aura weer de oorspronkelijk afmeting zou aannemen.
  Wat een weldaad is dit voor mijn geest, lichaam, energie …. alles en ik kan me nu dus veel vrijer bewegen in al die eerdere overprikkelende situaties/omgevingen. Mocht ik toch even vermoeid raken door alle indrukken, dan ben ik daarna weer heel snel hersteld.

  Wat het Wholism Project ontwikkelt, is voor mij zo verrijkend, dat ik niet anders meer wil. Ik heb me dan ook verbonden met het Project en ben Partner geworden. Als Partner van het Wholism Project kan ik je laten kennis maken met een Verbinding die zij hebben ontwikkeld. Je kunt namelijk 24 uur op proef gratis en vrijblijvend ervaren wat de energie van zo’n Verbinding voor jou betekent. Is dit wat je wilt, dan kun je de proef bij mij aanvragen.

  Ik heb hier een link van de website van het Wholism Project. Dan kun je zelf even kijken en voelen wat en of het wat voor je is. http://www.wholismproject.nl/index.asp?page_id=52
  En dan ook een link naar mijn website waar ik de 24-uurs proef aanbied: http://www.anjabacker.nl/blog/groei-en-bloei/een-behandeling-of-verbinding-24-uur-op-proef/

  Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben!
  Liefs Anja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *