Creëer je eigen heilige plekje in huis!

Nou ja, heilig.. Het woord heilig geeft misschien een nare bijsmaak bij het uitspreken, maar met heilig bedoel ik in dit geval dan helemaal niets religieus. Denk meer aan belangrijk, onmisbaar, opliftend en andere fijne woorden.

Een feit is gewoon dat we voor heel veel dingen in ons leven rituelen hebben en daar ook speciale ruimtes voor weten te creëren.

De keuken is een roerige plek, waar mensen samen komen, elkaar begroeten na een dag werk, waar we ons voor bereiden op een gezamenlijke maaltijd, waar de borden kletteren en de magen daardoor gaan rammelen. De slaapkamer maken we gezellig, warm, knus en het licht is er niet te fel, we zorgen voor een goed bed, met zachte dekbedden en kussens, omdat onze slaap zo heilig is. Elke keer dat je langs je heerlijk schone bed loopt denk je aan het moment dat je lekker onder de dekens kunt kruipen. We verbinden onze gemoedstoestand met deze ruimtes en ons lichaam reageert er op.
Waarom zou je daar dan geen gebruik van maken, wanneer het om stilte en meditatie gaat?

Een speciale ruimte voor meditatie, of dat nu een kamertje is of slechts een klein hoekje in je slaapkamer, helpt je voor te bereiden op je practice, maar het geeft je ook een reminder om daadwerkelijk even er voor te gaan zitten. Daarnaast kun je de speciale plek ook nog eens zo inrichten dat het een kleine retraite kan zijn op je dag, waarbij je jezelf omringt met alles wat belangrijk is voor jou.

Hoe maak je een eigen meditatieplekje in huis?

 • Waar?
  Zorg voor een fijne plek. Het zal niet altijd mogelijk zijn om een stille plek te creëren, maar probeer wel een plaatsje te vinden waar niet iedere keer mensen achter je langs lopen. Denk bijvoorbeeld aan een plekje in je slaapkamer.
 • Wat heb je nodig?
  Nou, een beetje comfort is wel prettig. Kies dus voor een goed meditatiekussen, gewone kussens, een deken of plaid erbij( voor wanneer je het koud krijgt), warme zachte sokken een zacht kleed voor onder je meditatiekussen kan ook heel prettig zijn.
 • Aankleding
  Zoals ik al zei, zo’n meditatieplekje is niet enkel een plekje om stil te zijn, het is een plek waar je tot jezelf kunt komen en jezelf kunt opladen. Hoe slim is het dan om dit plekje aan te kleden met spulletjes die bij jou passen. Denk aan wierook, misschien een foto van inspirerende mensen, een mala, maar zeker ook quotes die je aanspreken, gedichten of andere teksten die je motiveren en tot beweging aan zetten. Gebruik deze plek als reminder voor alles wat je wilt bereiken, een moodboard past ook perfect op jouw heilige meditatieplekje!
 • Een beetje extra!
  Wanneer je er muziek kan draaien, dan kan dat een extra dimensie brengen, je kunt er wellicht eens een visualisatie doen, met behulp van internet, maar ook een klankschaal , kaarsen of edelstenen kunnen je aanspreken en net dat beetje extra zetje geven om je meditatie meer diepgang te geven.

Houd jouw plekje opgeruimd en schoon, zodat het ook daadwerkelijk echt uitnodigend is, wanneer je er voorbij loopt.

Voor je het weet begin je te verlangen naar jouw momentje tijd voor jezelf, net zoals je maag gaat knorren zodra de pannen beginnen te pruttelen..

Een kleine mind trick de goede richting op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *