Bye Bye Munt!

Zie hier, mijn eigenwijs, woekerend munt plantje. Uit de kluiten gewassen en het heeft een groot stuk van mijn tuin in eigendom. Ik had wellicht iets beter kunnen luisteren naar mijn vriendin, die mij al waarschuwde voor dit lieve vriendje. “Zet het in een bak, grote bloempot, of whatever, voor je het weet staat het door heel je tuin”. Na een paar jaar op een appartement te leven leek mij dit op het moment totaal geen probleem.. En als ik heel eerlijk ben nog steeds niet, al ben ik me er wel bewust van dat dat moment van overvloed en muntgeluk ergens gaat chrashen en ik het dan te ver heb laten komen. Hmmm…. Anyway… Ik hou van munt!

Maar de winter komt er aan en ondanks dat munt winterhard is en weer terug komt, sterft hij wel af… En wat vind ik dat toch erg jammer! Zoals je ziet heeft hij nog heel veel nieuwe mooie munt, wat goed te gebruiken is, wat te doen met munt, wanneer het seizoen afloopt?

Drogen.

Munt is heel goed te drogen, was het, je wilt geen zand in je gedroogde munt, leg het op wat keukenpapier achter het raam tot al het vocht er uit is. Bewaar het in luchtdichte bakjes, zodat je het later kunt gebruiken in gerechten.

19453248_sInvriezen
Was de kruiden, dep ze droog met keukenpapier of een schone doek, snijd ze eventueel in grove of fijne stukjes. Stop ze dan per portie in boterhamzakjes en vries het zo snel mogelijk in. Schrijf de datum op het zakje, de munt is in de vriezer twee maanden goed houdbaar, daarna verliest het smaak.

Muntolie maken
Muntolie kun je zelf maken. Gebruik een olie die eetbaar is als basis, zonder al teveel smaak, denk dus aan amandelolie, kokosolie, zonnebloemolie of druivenpitolie. Ga voor biologische varianten natuurlijk en koud geperst is echt het beste. Kneus de munt, voeg het toe aan de olie en bewaar het in een luchtdicht glazen potje. Draai het potje een aantal keer per dag om. Na een dag( of twee) zeef je de olie, voeg je nieuwe munt toe en laat je het weer afgedicht rusten, met af en toe omkeren. Dit proces herhaal je een aantal keer. De laatste keer zeef je de olie en bewaar je hem in het afgesloten glazen potje. Muntolie kun je in veel zelfgemaakte DIY recepten gebruiken, het heeft een verkoelend effect op de huid. En het helpt je ook van stinkvoeten af…

Muntpoeder
Wanneer je de gedroogde munt vijzelt krijg je een heel fijn poeder. Je kunt het zelfs gebruiken in je zelf gemaakte tandpasta. Munt heeft namelijk geweldig kalmerende, antibacteriele en verkoelende eigenschappen.

En dan is vergeplukte munt ook nog goed gewoon in de koeling te bewaren. Je vouwt het in een natte schone doek, daarmee houd je het ongeveer een week goed.

Genoeg opties dus voor de laatste munt van dit seizoen! Geniet nog van de laatste momenten met jouw muntplantje, dat ga ik zeker ook doen!

28467024_s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *