Bouillon zonder MSG

Voor wie zonder pakjes en zakjes kookt is het onmisbaar: Bouillon. Het is een erg lange zoektocht geweest, een bouillon zonder smaakversterkers.

De etiketten bespeurend vind je al snel ‘ zonder MSG’, maar daar is nog lang niet alles mee gezegd. De kennis rondom E621 en al zijn broertjes en zusjes is in rap tempo verspreid, meer en meer mensen letten op deze hormoonverstoorder, de sluipmoordenaar in hun voeding. En steeds meer mensen weten dat er meerdere benamingen zijn voor de smaakversterker en de fabrikant weet dát ook.

Na tijden zoeken waren wij dan dus ook beland bij de enige bouillon die wij vertrouwden…De oranje verpakking van Terrasana. Een vegetarische bouillon, zonder gistextract.

Het is níet zo dat gistextract standaard als vermomming voor E621 en zijn familie staat, het is meer dat gistextract niet nauw is vastgelegd in de wetten der additieven, waardoor men de naam gistextract kan gebruiken om de wetten te omzeilen en… dat gebeurt! Gistextract is dus niet de vijand, maar de benaming van gistextract maakt het product te vaag om te beoordelen of het inderdaad vrij is van smaakversterkers. Een feit is in elk geval dat wij al jaren met de E-nummers bezig zijn en dat wij de ingrediëntenlijsten hebben zien wijzigen.
Stonden eerst de E-nummers vrij vermeld op de verpakking, na de informatiestroom over MSG verdwenen de nummers en kwamen er andere ingrediënten op de verpakking te staan. Plots zat er gemodificeerd maïszetmeel in de chips, of gistextract… Een wonder vond ik het.
Ik ben altijd alert op de verschillende benamingen, gistextract is dus geen vijand van me, maar ik laat het enkel toe wanneer het van biologische oorsprong is.

Qua bouillon kom je dan in een grijs gebied, het is bijna niet te vinden. De TerraSana bouillon was/is geweldig, de gist of gistextract zit er niet in, dus kan ook geen smaakversterkers verbergen. We zaten safe en hebben er talloze gerechten heerlijk mee geboost. Maar….. Toen besloot de supermarkt dat wij, blijkbaar de enige klanten die het kochten, niet belangrijk genoeg waren om TerraSana in het assortiment te houden. Gezien wij geregeld onze boodschappen bij dit bedrijf deden, omdat we er ook de bouillon gingen kopen raakten zij daarbij ook onze toevallige aankopen kwijt, maar so be it… Omzet wordt gemaakt door de gemiddelde klant… En die koopt Maggi.

Ik koop mijn bouillon dus over het algemeen online. Maar…

Toen was er de Aldi. En de Aldi heeft het een beetje door.
De Aldi heeft mij binnen gehaald, met zijn ‘Mama Nature’ producten. Nooit ging ik de Aldi binnen omdat de gemiddelde verpakking er vol troep en E-nummers zit. Maar zij denken blijkbaar wel aan mij…! Althans een beetje dan…
Aldi wordt meer en meer mijn vriendje en ik was dan ook dolgelukkig te ontdekken dat zij nu een bouillon verkopen zonder MSG…. Gegarandeerd!
Geen gistextract, geen gemodificeerde shit… Alles van gecontroleerde biologische oorsprong!

Wel moet ik bekennen dat er glucosestroop in zit, klein beetje balen voor wie deze slechte suikers absoluut wil vermijden.

Kortom… Wie helemaal veilig wil ‘bouillonnen’ zoekt een winkel waar men de vegetarische bouillon van TerraSana verkoopt of koopt het hier online. Wie net als ik nog wel eens misgrijpt, (omdat plannen niet helemaal zijn of haar ding is en online kopen dat wél van je vraagt) kan nu uitwijken naar de Aldi voor een bouillon zonder MSG. Fijn he?!

Super blij ben ik met deze ontwikkeling, Aldi zit echt in de opmars qua bio en veilige producten, steeds meer kan ik er vinden en de prijzen zijn er uiteraard ook Aldi waardig.

Ik ben er blij mee! Nog blijer word ik wanneer ze de glucosestroop gaan dumpen, maar dát laten we de Aldi nog wel weten, een groeimoment laten we maar zeggen, de eerste stap is gemaakt en dat doen ze goed!  Top!

Wil je meer weten over mijn zoektocht naar producten zonder E-nummers? In dit artikel vertel ik je hoe je dat kunt aanpakken.

Bewaren

16 Comments

 1. Wat een super interessante blog heb jij zeg! Ik las in eerste instantie het artikel over de no-poo methode omdat ik daar nu mee bezig ben, maar dit artikel is ook heel handig ik kom graag bij Aldi al zit deze niet bij mij in de buurt … zou Lidl ook dit soort producten verkopen?

  • :D Lief, dank je! Lidl verkoopt helaas geen MSG vrije bouillon, ik wou dat het waar was!
   De run op de bouillon van de Aldi was blijkbaar ook groot, want hier zijn ze inmiddels op en heb ik nog geen nieuwe levering gezien.
   Als je toch geen Aldi in de buurt hebt, dan adviseer ik je gewoon lekker de bouillon van Terrasana te gebruiken, dat is mijn keuze 1. De bouillon van de Aldi bevat nog heel wat suiker namelijk. Terrasana heeft dat niet, dus dat blijft mijn favoriet :)

  • Ik ben het niet helemaal met je eens. De benamingen die gebruikt worden als vervanging van MSG kunnen soms inderdaad MSG zijn, maar niet altijd is dat ook zo. Gist extract is bijvoorbeeld een product wat geen e- nummer kent en dus ook gebruikt kán worden om de E 621 in te verstoppen op het etiket, maar het is niet altijd E621. Omdat je het niet zeker kunt weten blijf ik er inderdaad van weg. Dat geldt ook voor Mais Maltodextrine. Maltodextrine is op zich geen smaakversterker, het is een ‘suiker’, wat in sommige gevallen zeker een twijfel geval is. Zeker wanneer het van Monsanto af komt. De Mais Maltodextrine in Terrasana is biologisch, daar heeft Monsanto niets van doen. Ik heb voor mijzelf geen bewijs gevonden dat de Bio Mais Maltodextrine in verband wordt gebracht met MSG, zodoende beschouw ik dit product nog steeds als een veilige bouillon. Maar als jij documentatie voor mij hebt, waaruit blijkt dat de Bio Maltodextrine van Terrasana dat niet is, dan ontvang ik dat natuurlijk heel graag :)

 2. Bevat de boullion van zowel mama nature als terrasana palmolie?
  Dat is een product die bar en bar slecht is voor het milieu. Dankzij palmolie verdwijnen duizende hectare oerwoud inclusief de bewoners daarvan.
  En als er op de verpakkingen staat dat het biologisch is is dat een grote leugen want er bestaat geen biologische palmolie. Er zijn altijd oerwouden voor gekapt en er is altijd gif en kunstmatige bemesting nodig om deze bomen te laten groeien.

  • Er staat geen palmolie vermeld in de ingrediëntenlijst van Terrasana. Mama Nature is inmiddels niet meer verkrijgbaar.

 3. In de aanprijzing van de mama nature bouillonpoeder herken ik niets over het zoutgehalte. Bij de Aldi in Duitsland trof ik ook biologische kippenbouillonpoeder aan. Als ik de info op het etiket goed omreken bestaat dat poeder voor 50% uit zout (NaCl). Ik kan mij niet herinneren of deze poeder ook van Mama Nature was, maar de kans lijkt mij erg groot dat het op zijn minst dezelfde fabrikant is.
  Groet,
  HB

  • Dank je voor de tip! De link moest vervangen worden inderdaad. Hij linkt nu weer naar een onlineshop!

  • Klopt, heel soms zijn ze ineens weer terug. Om vervolgens weer te verdwijnen. Op mijn shop pagina vind je inmiddels wat extra linkjes naar andere bouillon producten. Misschien heb je er iets aan :)

  • Die gebruiken wij tegenwoordig ook wel eens. Er zit wel mais maltodextrine in, een maissuiker wat bindt en er zit ook véél van in. Maltodextrine is niet geweldig, al is het in dit geval van biologische afkomst. Maar gezien de alternatieven in de AH is dit naar mijn mening toch een optie als je niet veel keuze hebt. Toch gebruiken wíj deze enkel als noodoplossing, er zijn betere opties. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *