Biologische Marseille zeep

Probleem opgelost! Mijn gewetenskwestie rondom palmolie én een van mijn favorieten… Marseille zeep. Ik was zo blij met mijn blok zeep, maar ik baalde van het feit dat Marseille zeep met palmolie gemaakt wordt. Het was een klein dilemma, voornamelijk aan mijn kant, want wij hebben immers altijd Aleppo in huis, dus waarom zou je nu perse Marseille zeep willen gebruiken. Daar ligt zeker een kritische noot… en terecht. Waarom kies ik soms liever voor Marseille?

Ik had al eens verteld dat wij onze haren met Aleppo wassen, mijn lange haar spoel ik dan na met azijnwater. Vóór ik mijn haar knipte was het allemaal geen probleem. 1 x per week waste ik met bio shampoo, 1 x per week met Aleppo. Maar toen het lang was koos ik na de Aleppo wasbeurt wel vaker voor een knot of een andere vorm van vastpinnen en opbinden. Toen mijn haar er af ging werd het pijnlijk duidelijk… Aleppo is het niet voor mij, niet qua haren wassen. De mannen in huis zweren erbij en ik kan niet ontkennen, hun haar zit geweldig goed ermee. Maar ondanks de bos krullen die ík er mee krijg, wat op zich dan wel weer erg leuk is… én het megavolume, zit het toch niet. 1 keer wassen gaat, maar na de tweede keer lijkt mijn haar op hanggroep jongeren wat bij elkaar klontert. Ik krijg een soort ‘haarstrengen’ die samen voegen. Het is overigens voor anderen niet te zien, het krult immers, dus het valt niet op, maar het voelt niet lekker! Inmiddels was ik giga gefrustreerd, omdat mijn vriend me maar bleef plagen dat ik het niet goed uit zou spoelen, nou dus echt wel! Sterker nog, ik spoel het zelfs nog ná met azijnwater. (Wat ik ook wel eens heb laten staan, om uit te proberen, maar nee….) Het is het gewoon niet voor mij!

Marseille all rights reserved BlissingsEn dat is daarmee dan ook het grootste probleem met je haar natuurlijk wassen, niet alles werkt voor iedereen. De een is helemaal gelukkig met No Poo, de ander doodongelukkig… Baking Soda en Aleppo zijn het dus niet voor mij.

Maar dáár was Marseille zeep en Marseille bleek beter te werken bij mij. Mijn haar is lichter, het krult net zo goed en ik heb geen strengen. Dus met Marseille was ik redelijk gelukkig, al pluist het wel iets meer, het voordeel van Marseille, vind ik, is dat de geur minder overheersend is dan Aleppo. Ik vind het wat neutraler. Maar het probleem bleef bestaan….Aleppo is zo ongeveer ‘heilig’… Marseille zondigt toch wat vind ik.

Wat is dan het verschil? Ze zijn immers allebei 100% natuurlijk en volledig biologisch afbreekbaar. Aleppo wordt gemaakt van Olijfolie, Marseille is voor een heel groot gedeelte palmolie. En de winning van palmolie is niet bepaald iets wat je wilt stimuleren. Hele regenwouden gaan ter vlakte voor dit natuurlijke goedje. Maar feit blijft wel dat Marseille zeep makkelijker verkrijgbaar is én ook goedkoper is. Dus voor huishoudelijke klusjes, zoals bijvoorbeeld mijn zelfgemaakte wasmiddel, gebruik ik toch nog steeds liever Marseille zeep. En de meer neutrale geur vind ik ook een voordeel, het maakt het makkelijker om te werken met etherische olie.

Het bleef dus een concessie, tot ik er achter kwam dat er een écht volledig biologische variant bestaat van Marseille zeep en ik begrijp niet waarom dat lichtje niet eerder boven mijn hoofd aan ging?!?! Rampal Latour is de naam van het merk en je koopt het hier, in Nederland althans. En wat bleek nu??? Zonder dat ík het wist had ik het al die tijd al in huis! Ik gebruikte de bio variant van Marseille en wist het niet eens! Wat goed!
Mijn zeepje is nu dus ook ‘heilig’ verklaard en ik ben helemaal gerust gesteld, zonder dat ik het wist had ik weer een evolutionaire stap gemaakt in het proces natuurlijk schoonmaken.

De Rampal Latour zepen worden, net als Aleppo, nog steeds volgens de traditionele methode gefabriceerd én de grondstoffen en productiemethoden zijn 100% milieuverantwoord. En wat ik nog belangrijker vind is dat het geheel plantaardig is en biologisch is en de palmolie dus niet van plantages af komt, waarvoor tropische bossen worden gekapt. De producten worden gekleurd met mineralen en de productverpakkingen zijn recyclebaar. En daar kan menig Aleppo nog een puntje aan zuigen, want sommige merken zijn ineens gestart met een plastic verpakking?? Ik zeg…. Huh???!!

Nog even een ‘Marseille versus Aleppo’??

Aleppo

– Samenstelling: olijfolie, laurierbesolie, water, soda en zeezout

– Komt oorspronkelijk uit het huidige Syrië

– 100% biologisch afbreekbaar

– Geen additieven of parfum

– Sterk ontsmettend, reinigend, beschermend én verzorgend. Reinigt vuil, zonder goede vetten te verwijderen. Zacht voor de huid.

– Te gebruiken voor persoonlijke verzorging, shampoo, wassen, tanden poetsen. Helpt bij diverse huidproblemen.

– Te gebruiken bij het schoonmaken. Het maakt heel gemakkelijk schoon, veel gemakkelijker dan de bekende schoonmaakmiddelen met chemische samenstellingen. Het beschadigt je huid niet, dus je hoeft je handen niet te beschermen. Het is antibacterieel, dus het maakt écht schoon en werkt ook tegen schimmels.

– Aleppo gebruiken wij dus om haren te wassen, te douchen, handen te wassen.

– Waar gebruik ik Aleppo voor in huis? Je kunt Aleppo echt voor alles en nog wat inzetten in het huishouden, de was, de vloer, het toilet, je kunt het zo gek niet verzinnen. Ik gebruik Aleppo met alle plezier voor het schoonmaken van de douche, het vuil vliegt er van af!

Ik gebruik Aleppo niet zoveel voor huishoudelijk werk, behalve dan de douche. Het nadeel van Aleppo vind ik dan ook de sterkere geur én de prijs.

 

Marseille zeep

– Samenstelling: de authentieke Marseille zeep is exclusief gemaakt uit plantaardige oliën zoals de palm tree olie, copra olie en olijfolie zonder enige kleur toevoeging. De zeep moet minimaal 72% uit olie bestaan zoals het stempel op ieder blok zeep aangeeft.
Wanneer de zeep wit is bestaat het uit palm tree olie en copra olie, wanneer het groen is, dan is olijfolie toegevoegd.

– Heeft zijn oorsprong in Frankrijk.

– 100% biologisch afbreekbaar

– Geen additieven of parfum.

– Zacht voor de huid. Geschikt voor de allergische en gevoelige huid, zelfs babyhuid.

– Te gebruiken voor persoonlijke verzorging, net als Aleppo.

– Eveneens te gebruiken in het huishouden, hetzelfde als Aleppo.

– De geur vind ik neutraler dan Aleppo, maar ook dat is persoonlijk. Daar is mijn vriend het absoluut niet mee eens.

– Marseille gebruik ik voor mijn eigen wasmiddel en mijn haren te wassen. Ik gebruik het geregeld in recepten voor huidverzorging, zoals douchegel. Verder gebruik ik het bij diverse huishoudklusjes, zoals de vloer moppen of het toilet. Met of zonder toevoeging van Soda.

Biologische Marseille zeep is dus gegarandeerd vrij van de foute palmolie gelinkt aan ontbossing, wat ik een absoluut voordeel vind! 

26 Comments

 1. Hi, dank je voor je leuke website en nuttige informatie! Door je blog heb ik vandaag Marseillezeep aangeschaft, om mijn haren mee te gaan wassen. Maar hoe was je je haar ermee? Verdun je het met warm water?

  Ik hoor het heel graag, ook wat googlewerk leverde helaas niets op!

  • Hai Stef! Wat goed!
   En wat goed ook dat je het aangeeft, want daar zou ik wel eens wat over kunnen schrijven ;) Het is even wennen inderdaad en het verschilt enorm of je lang of kort haar hebt.
   Omdat mijn blok altijd erg groot is verdeel ik hem sowieso eerst in stukken. Met een mes, grof geweld. Met een kleiner blokje ga ik richting douche. Bij mijn zoon, met kort haar is het enkel het haar nat maken, het blok nat maken en wat over zijn hoofd bewegen. Het schuimt vanzelf en vervolgens kun je wassen zoals je het gewend bent.
   Maar bij lang haar moet je iets voorzichtiger zijn, anders eindig je met klitten. Mijn haar maak ik eerst nat en ik masseer eigenlijk tijdens het nat maken al mijn hoofdhuid, zodat er al wat vuil los komt en het zorgt er voor dat de zeep sneller doet, wat het moet doen. Dan maak ik ook het blok zeep nat, ik werk in delen en ik draai voorzichtig rondjes over mijn hoofdhuid met het blokje. Kleine stukjes, elke keer wanneer ik een stukje verplaatst maak ik het blok weer nat, eerst mijn slapen, boven mijn voorhoofd, in mijn nek, dan verdeel ik de zeep naar het midden van het hoofd toe en masseer het zacht in. Voor mij is een wasbeurt voldoende, anders zou je het in het begin nog eens kunnen herhalen.
   Verder spoel ik het na met azijnwater. 1 deel azijn op 3 delen water. En ook dat spoel ik weer uit. Maar het hoeft niet perse.

   Hopelijk heb je hier iets aan, ik hoor het graag, wanneer het nog onduidelijk is voor je!
   Liefs Cindy

 2. Hi Cindy,
  Nou, ik ben nu een kleine week verder. Ik heb uiteindelijk naar aanleiding van een andere website, 20/30 gram zeep op 1 liter water laten koken. Dit een nachtje laten staan, en toen een oude shampoofles mee gevuld. Ik spoel het na het wassen na met appelazijn (twee gelijke delen). Ik was nu een weekje mijn (halflange) haar zo. Het is nu best vet, het hangt in een soort slierten om mijn hoofd heen. Niet eens zozeer dat het vet is op mijn hoofdhuid, maar ook de rest van mijn haar. Ben eigenlijk een beetje gedwongen om mijn haar vast te laten, want echt netjes staat het niet (en ik heb ook nog eens een bruiloft over twee weken, help! :))
  Moet ik anders, zoals jij omschrijft, gewoon direct het blok zeep op mijn haar wrijven? In plaats van in aangelenge vorm zoals ik nu doe? Dit omdat het zo vet is. Of is het normaal dat het de eerste tijd zo vet is? En hoe lang zou dit duren?
  Ik heb van mijzelf fijn en sluik halflang haar, en ik heb volgens de kapper, een overmatige talgproductie, waardoor mijn haar zo snel vet wordt. Dit in combinatie met een erg gevoelige (hoofd)huid, is voor mij reden om over te gaan op low poo.

 3. Hi Stef!
  Paniekkk!!! :) Heb je dit artikel gelezen? http://blissings.nl/wat-je-moet-weten-voor-je-no-poo-of-low-poo-gaat/

  Het is heel normaal, wanneer je van gewone shampoo naar Low Poo gaat, dat je door een ontgiftingsperiode gaat. Zeker wanneer je een overmatige productie van talg hebt, dan kan het inderdaad even duren voor je er door heen bent. Heel vervelend! Maar maak het je zelf niet te zwaar. Je kunt het ook afbouwen namelijk.

  Ik zou inderdaad zelf het blok in het geheel gebruiken. Ik heb ook ooit de aangemaakte variant gebruikt, dat werkt voor mij ook niet,het is een heel herkenbaar verhaal! Dus ik zou het proberen met het blok, zoals ik eerder beschreef. Blijft het te vet voor de bruiloft? Gebruik dan voor de bruiloft even een andere shampoo. Ik heb goede ervaringen met deze http://blissings.nl/review-yes-to-tomatoes-shampoo/ én de Rhassoul shampoo van Urtekram.

  Maar probeer eerst eens het blok, gewoon als geheel :) Dan kun je altijd nog even een uitvlucht naar shampoo doen voor de bruiloft!

  Liefs Cindy

 4. Hoi Cindy.

  Misschien een stomme vraag maar waar kan ik Aleppo zeep kopen? En zijn al die zepen we het zelfde gemaakt. Ik kom namelijk wel websites tegen met Aleppo zeep en heb gezien dat de tuinen ze ook verkoopt, maar zijn ze dan wel het zelfde?

  Ik weet zeker dat mijn haren van olijfolie houden. Eens in de zoveel tijden maak ik een haarmaskertje en dan gebruik ik voornamelijk olijfolie.

  Ik hoor graag van je.

  Groetjes

  • Hi Suzan, neeee dat is geen stomme vraag, hoor :D Je kunt hem steeds meer tegen komen, meestal hebben ze dezelfde samenstelling. Ik gebruik deze. Dezelfde koop je inderdaad ook bij De Tuinen. Hij is daar volgens mij wel iets duurder. Sommige Aleppo zepen hebben ook een deel Laurierolie, met haren wassen merk ik geen verschil.
   Succes!!

 5. Hi,

  Hi,
  Ik vind het palmolie-verhaal in Marseille echt een schadelijk verhaal. Als iedereen normale Marseille gebruikt, ben je net zo slecht bezig als anderen. Dus jouw bio-variant komt als geroepen. Zit alleen met 2 vragen/opmerkingen:
  1. ik zou het zelf niet bio noemen, want bio is niet gelijk eco en dat wil je nou juist. RL is ecocert gecertificeerd = goed
  2. Jouw blok op de foto lijkt niet op die in de link. Is het echt dezelfde? Ik wil niet straks toch de niet-eco versie kopen…

 6. Zojuist voor het eerst mijn haar gewassen met marseillezeep (en ja, ik ga ook over op aleppo ivm het plamolie verhaal!). Ik heb 40 gram opgelost in 2,5 liter water en dit gebruik ik ook als wasmiddel.
  Maar als shampoo weet ik het niet hoor… Schuimen doet het in ieder geval niet en het is onmogelijk om het goed over de hoofdhuid te verdelen. Als douchegel vond ik het ook geen succes. Het voelt ook allemaal wat vettig en als je nog nat bent, plakkerig aan.
  Is dit anders als je de zeep als blok gebruikt? En hoe zou het zijn als je het gebruikt als allesreiniger? Krijg je dan niet hetzelfde vettige effect?
  Het is voor mij nog een hoop experimenteren, maar alle tips zijn welkom :)

  • Nee gemengd met water werkt het voor mij ook absoluut niet als shampoo. Als blok is het anders, dan heb je wel veel schuim en is het goed te verdelen over je hoofd. Draai kleine rondjes langs de haargrens, rondom, elke keer wat water meenemen door het blok even onder de kraan te houden. Vervolgens werk je dan naar het midden van je hoofd toe. Met lang haar kun je eigenlijk niet zonder een naspoeling van azijn met water, een deel azijn op 2 delen water. Anders voelt het inderdaad wat stroef en zwaar. Ik meng mijn Aleppo of Marseille nooit met water, ik maak er geen vloeibare varianten meer van. Ik hak mijn blok in delen en gebruik een deel voor de schoonmaak. In de douche gebruik ik daar een borstel voor, ik borstel over de zeep en daarmee maak ik de muur en de vloer schoon. Dit doe ik ook met schoonmaakdoekjes voor de wasbak en kranen. Het vuil vliegt er af! Wasmiddel van Aleppo heb ik lange tijd gebruikt, maar ik ben er ook weer van afgestapt. Ik gebruik Aleppo nog wel voor vlekken, voor ik de was draai, zoals je Ossengal zou gebruiken als het ware. Maar de aangemaakte wasmiddelen van Aleppo bevallen mij niet zo goed. Ik hoop dat je er iets aan hebt :)

 7. Hartelijk bedankt voor jouw reactie, hier heb ik zeker wat aan!
  Ik heb nog wel een aanvullende vraag: wat is dan een natuurlijke ‘zeep’ om de vloeren me te dweilen?

  • Voor vloeren gebruik ik groene zeep of een heel klein beetje soda, of een beetje azijn, maar dat laatste vind ik niet lekker ruiken. Er bestaan ook natuurlijke bio allesreinigers, ook die haal ik wel eens in huis. Ik hou nog van afwisseling namelijk :D Ook baking soda kun je gebruiken, maar daar heb je wel veel voor nodig eer je een goed effect hebt, dus dan kun je net zo goed gewone soda of groene zeep gebruiken. Succes met de schoonmaak!

 8. Hoi Cindy,

  Ik heb vanmiddag marseillezeep gekocht (voor het eerst). Ik ging eigenlijk naar de tuinen voor aleppozeep, maar zo op de verpakking zag ik geen duidelijk verschil tussen die twee. Ook de verkoopster kon mij geen verschil vertellen, behalve de prijs dan. Omdat het voor mij in eerste instantie bedoeld was om te proberen (ben nog niet zo lang aan het minimaliseren en milieubewust aan het leven), heb ik voor de goedkopere marseillezeep gekozen. Nu las ik in je blog dat hier palmolie in verwerkt zit, maar kan dit nergens uit herleiden. Heb de site van de fabrikant opgezocht, gekeken of palmolie in een andere naam verstopt zit (wat heel veel gebeurd), maar dit was niet het geval. hetgeen er wel in zit is natriumhydroxide (geen zgn schuilnaam voor palmolie).

  • Hi Andrea, welk merk heb je gekocht? Het kan natuurlijk zijn dat sommige fabrikanten inmiddels de klepel hebben horen luiden en voor betere alternatieven gaan, dat zou mooi nieuws zijn! Natriumhydroxide zit overigens in elke moderne zeep, dat zorgt ervoor dat oliën gaan verzepen. Na het verzepen is het als het ware verdwenen. Ik hoor het graag!

   • Hoi Cindy,

    Dat zou inderdaad mooi zijn! ik heb de zeep bij de tuinen (binnenkort Holland&Barret) gekocht van het merk Jacob Hooy B.V.

    groetjes Andrea

  • Ik heb die ook gekocht. En heb er geprobeerd vloeibare handzeep van te maken. Maar helaas de zeep werd niet dik. Ondanks te toevoeging van een theelepel zout.

   Met de zeep van Marseille zeep van Dille & Kamille werd de handzeep wel dik.

 9. Ik heb Marseille zeep bij Dille &b Kamille gekocht. Deze bestaat voor 72% uit olijfolie.
  Ingrediënten: Sodium olivate, sodium palmate, aqua, sodium palm kernelate/sodium cocoate. Deze authentieke Marseillezeep is een 100% natuurlijk product op basis van 72% olijfolie. Zonder parabenen, dierproefvrij.

 10. Hoi,

  Heel herkenbaar dat vettige gevoel van je haar na het wassen met Aleppo zeep! Daarom heb ik no poo geprobeerd. Dat wa snert fijn na het zwemmen in chloorwater dus is er weer shampoo bij gekomen. Nu heb ik dankzij deze blog ook eens Marseille zeep geprobeerd (natuurlijk Rampal Latour) en het werkt! Dus bedankt voor de tip!

  Groetjes,

  Tina

 11. Hoi,
  Bedankt voor de tip over Rampal latour. Ik zie echter op de site van Rampal Latour dat zij zowel een biologische als een niet-biologische zeep verkopen. De zeep waar jij naartoe verwijst lijkt geen biologische variant te zijn of zie ik dat verkeerd?
  Groeten,
  Suzanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *