Binaural beats!

Misschien heb je wel eens de naam voorbij zien komen, een filmpje op Youtube gezien of een mp3 opname gehoord. Binaural beats brengt de potentie van je brein aan het licht, het kan je helpen bij een goede gezondheid, een hogere intelligentie en een ontspannen leven. Maar wat is het eigenlijk?

Vóór mijn meditatietijdperk, vóór mijn yogatijdperk, sloot ik al vriendjes met de technologie van binaural beats, het bestaat dan ook al erg lang, maar pas eind vorige eeuw werd er meer en meer aandacht aan gegeven. Het is een techniek uitgevonden door Heinrich Wilhelm Dove. Frequentiegolven die de hersenen in een staat van zijn brengen, die als meditatief, focus en soms zelfs als high wordt ervaren. Een techniek inzetbaar op verschillende tijdstippen om je prestaties te verbeteren, of dit nu stimulerend of juist ontspannend zou moeten zijn.

Wat kun je er mee? Hoe werkt het, wat doet het en waarom zou je er gebruik van maken?

Over het algemeen zijn binaural beats verpakt in muziekbestanden, je luistert naar ontspannende geluidsfragmenten met binaural beats daarin verwerkt. Ze zijn te koop, te downloaden in mp3 of gratis te luisteren op Youtube.
De mogelijkheden zijn eindeloos, je kunt ze gebruiken om je hersenen te trainen, slimmer te worden en je geheugen op te krikken. Ze zijn ook inzetbaar bij meditatie, ter ontspanning, ontstressen en visualisatie. Ze kunnen je studeren boosten, inzichten geven en helpen bij het oplossen van ingewikkelde problemen. Ook worden ze gebruikt om tot lucide dromen te komen en er zijn zelfs mogelijkheden om een natuurlijke ‘high’ te ervaren. Mits je de juiste beat gebruikt!

De beat!

Een binaural beat is een frequentie die de hersenen zelf creëren. Wanneer je twee verschillende frequenties los van elkaar aanbiedt, dan gaan de hersenen zelf hard aan de slag om het verschil te compenseren, ze creëren een eigen extra frequentie…. De binaural beat.

Bijvoorbeeld… wanneer je het linkeroor een frequentie van 100 HZ aanbiedt en het rechteroor een frequentie van 105 HZ, dan gaan de hersenen alles op alles zetten om dit verschil te compenseren. Zij creëren een 3e signaal van 5 HZ. Die 5 HZ… dat is de binaural beat.

Naar het luisteren gaan de hersenen de binaural beat volgen, de middentoon dus. Luister je naar bijvoorbeeld een binaural beat van 10HZ, dan breng je de hersenen zonder moeite in een Alpha staat. Met een beetje kennis van de binaural beat en de lagen van alertheid en bewustzijn kun je je hersenen dus zeer snel in de door jouw gewenste staat brengen. Handig!

De verschillende lagen van alertheid, focus en bewustzijn.

24889584_sOnze alertheid verschilt per moment, zo kun je je voorstellen dat je alert bent tijdens het autorijden en zeker minder alert bent, wanneer je aan het indutten bent op de bank. Tijdens de studie voor een examen probeer je zo aanwezig mogelijk te zijn, maar tijdens meditatie verschuift de aandacht naar binnen.

Deze verschillende frequenties van hersengolven, lagen van alertheid en bewustzijn zijn onderzocht en geclassificeerd.

Beta hersengolven staan voor een hoge alertheid, een staat van focus en concentratie. De Beta hersengolven corresponderen met een binaural beat van 12 tot 40 HZ

Alpha hersengolven zijn langzamer, ze staan voor een relaxte alertheid, voor visualisatie, ze vertegenwoordigen de frequentie van ons probleemoplossend vermogen en creativiteit. Ze resoneren met een binaural beat van 8 to 12 HZ.

Theta hersengolven zijn nóg langzamer, ze zijn actief bij een diepe ontspanning, meditatie, tijdens het ontstressen, een lichte slaap en bij het dromen. De theta hersengolven worden al eeuwen gebruikt tijdens momenten van meditatie en uit onderzoek is gebleken dat wanneer men de tijd zou nemen elke dag een meditatie in theta staat te realiseren gigantische stappen vooruit genomen worden in gezondheid en in je welbevinden. De theta staat bereik je met een binaural beat van 4 tot 8 HZ.

Delta hersengolven zijn de laagste in frequentie. Ze vertegenwoordigen een diepe slaap, zonder dat je droomt. Deze staat van zijn wordt al tijden in verband gebracht met healing. De delta golven komen eigenlijk alleen voor in een diepe slaap, dus is het erg lastig om ze te ervaren, maar het is wél mogelijk om jezelf te trainen wakker te blijven om te profiteren van een zeer diepe meditatie en bewustzijnstoestand. Het stadium van de delta hersengolven correspondeert met een binaural beat van 0 tot 4 HZ.

En dan kent men nog de Gamma hersengolven. De snelste in frequentie. Ze staan niet bovenaan het lijstje, er is namelijk nog maar weinig onderzoek naar gedaan, al komt het wel meer en meer op gang. Tot nu toe toont onderzoek aan dat Gamma overeenkomt met momenten van plotseling inzicht, het ‘aha- moment’, en met snelle informatieverwerking. Gamma correspondeert met 40 HZ of zelfs hoger.

Waarom zou je binaural beats willen gebruiken?

  • Ze brengen je heel snel in de staat die je wilt zijn, meditatie, ontspanning, alertheid… enz.
  • Het geeft meditatie een diepere dimensie en de diepe ontspanning die je er mee kunt bereiken is helend.
  • Geregeld luisteren naar binaural beats doet hetzelfde voor je als het beoefenen van meditatie. Maar….
  • Waar meditatie beoefening vraagt, daar is een geluidsfragment met binaural beats zo te beluisteren. Het enige wat je nodig hebt is een binaural beats bestand, mp3 of filmpje én een koptelefoon.

Maar voor je nu direct doorklikt naar Youtube of een gespecialiseerde website, wees je er wel van bewust dat niet iedereen zomaar aan de gang kan met binaural beats.
Luister nooit naar binaural beats, wanneer je actief bezig bent met iets, bijvoorbeeld autorijden of het werken met machines. Ook mensen met epilepsie of mensen die ervaringen hebben met een toeval in welke vorm dan ook blijven uit de buurt van de beat. Heb je hartproblemen of slik je antidepressiva? Dan bezoek je altijd eerst je huisarts voor advies.

Tips!

Ben je volledig gezond en wil je binaural beats uitproberen?

  • Je hebt sowieso een koptelefoon nodig. De binaural beat wordt immers door jouw hersenen gecreëerd. Zonder koptelefoon ervaar je te weinig of bijna niets.
  • Zoek dan een comfortabele plek om lekker te kunnen liggen of zitten, neem een moment waar je niet snel onderbroken kan worden, net zoals je met meditatie zou doen. Je mag je ogen sluiten, je kunt ze ook open houden. Ervaring leert dat vooral in het begin ogen sluiten een goed plan kan zijn!
  • Neem de tijd, het duurt zeker 7 minuten voor de hersenen het ritme van de binaural beat gaan volgen. Luister dus minstens 15 tot 30 minuten, ervaring leert dat het effect voelbaar wordt, na de meditatie.
  • Focus je op de muziek en laat de boel de boel!
  • Wil je resultaten zien, je hersenen trainen met de binaural beat? Het kan! Maar verwacht geen wonderen. Het heeft tijd nodig je hersenen te trainen, beschouw het maar als het trainen voor een marathon… Het moet zich opbouwen!

Toen ik begon met het luisteren naar binaural beats moest ik varen op de vermelding van HZ, een ingewikkelde materie vond ik. Gelukkig hebben ook de bedrijven van de geluidsfragmenten zich ontwikkeld en meldt men meer en meer het te verwachten resultaat erbij. Zoekend op binaural beats vind je fragmenten ter ontspanning, concentratie, diepe slaap en nog veel meer. Het is maar net waar je op uit bent.
Er zijn zelfs fragmenten waarbij je diverse vormen van ‘high’ kunt ervaren.

Ik kan je niet adviseren welk fragment voor jou plezierig of comfortabel is, dat is per persoon verschillend, ik hoop je in elk geval een opstart te geven in jouw zoektocht naar de ideale beat. Onder dit artikel vind je een volledige healing, met de Schumann resonantie als binaural beat, 7.83 HZ, bekend als de frequentie van onze aarde. Meegaan op deze puls staat voor diepe ontspanning en heling, een mooie kennismaking!

Ontwikkel jezelf, ontspan of maak plezier, maar wat je ook doet… Geniet!
Sluit je ogen, leun achterover en laat je meevoeren op… de beat!

 


Bronnen: imrama.org/ wikipedia

 

Bij Bol.com… ( géén binaural beats)

€ 17,99

€ 17,99

€ 17,50

€ 17,50

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *