Betalen voor energiewerk

Zoveel lieve lichtwerkers om mij heen, die met exact dezelfde ethiek aan het worstelen zijn. Er van overtuigd dat ze het waard zijn te werken in een branche, waar hun talenten zich mogen ontwikkelen, maar tegelijkertijd worstelen ze met de gedachte geld te vragen voor hun werkzaamheden.

Ze studeren zich suf, volgen opleiding na opleiding, ze zijn healer, reader, medium of coach én ze zijn te lief en te goed voor de wereld.
Zij willen het verschil maken, ze willen laten zien dat de wereld anders kan zijn, dat we hier samen zijn en we er een rommeltje van maken. Ze willen mensen helpen het geluk te vinden, zodat we er met zijn allen een gezellig plekje van kunnen maken, hier op onze blauwe planeet.
Ze willen zich inzetten, met hart en ziel!

Maar geld vragen…. Doen ze niet, willen ze niet óf ze groeien er nu beetje bij beetje naar toe én vragen een schamel bedrag, een aalmoes voor hun werkzaamheden.
Wanneer ze uit hun comfortzone groeien beginnen ze geregeld parttime, naast hun huidige functie en ‘durven’ een tarievenlijst te tonen.
Wanneer er dan een bekende komt, dan kan de tarievenlijst a la minute gehalveerd worden, tot het bekende schamele loontje.

Een verkleefd en onterecht principe in het land der spiritualiteit en energie.

Ten eerste is het de goedheid van de persoon zelf, hij of zij vindt zijn talenten normaal, zo gewoon…. Ook worstelt men nog wel eens met het ego… Verlichting weigert men te willen koppelen aan geld… In een wereld van dualiteit en rekeningen.
Ten tweede is het ook de klant die vaak wel wil experimenteren met een healing, reading, reiki of coaching, maar er niet teveel voor lijkt te willen betalen.
Alsof men eerst overtuigd moet zijn van de uitkomst, vóór men geld wil uitgeven aan een behandeling of een gesprek.

Lichtwerkers worden te pas en te onpas gebruikt, wanneer ze hun diensten gratis aanbieden. Plots hebben zij een vaste klantenkring. Wanneer zij tegoedbonnen verloten of winacties bedenken, dan óók staat men in de rij. En keer op keer zijn mensen zo enthousiast!
Toch, wanneer men serieuze stappen wil maken naar het opstarten van een eigen zaak is geld ergens nog steeds ‘not done’. Voor de lichtwerker… Gek genoeg vaak ook voor de klant.

Hoezo not done?!

Het feit dat energie ‘overal’ stroomt betekent niet dat je een vrijwilliger hoeft te zijn! Het feit dat het je gegeven is, het je gemakkelijk af gaat, betekent niet dat je er geen geld aan mag verdienen. Ja, het klopt dat iedereen het kan ontwikkelen…. Maar niet iedereen heeft dat ook gedaan, door cursus na cursus te volgen.

28350470_sDe lichtwerker, de healer, reader…. Of welke naam je er ook aan wilt plakken is al snel een uur tot twee uur bezig met zijn cliënt. Tijd die hij nergens anders aan kan besteden, omdat hij met het welzijn van een ander bezig is.
Een tijd van instromen, afstromen, coaching, inventariseren van de klantbehoefte, vragen beantwoorden, contact maken met de energie, empathisch handelen en after- service. Sommigen schrijven zelfs nog uitgebreide verslagen, waarbij ze elk woord op de weegschaal leggen, want lichtwerkers willen nooit iemand kwetsen…. Tijdrovend!
Wat nou ‘hobby’?

1 uur tot 2 uur werken, voor niets? Zou je dat ook bij je huidige baas doen?

Ben jij ook zo’n lichtwerker die 15 euro voor een healing vraagt? Zo’n healing uitlopend tot een uur werk, omdat je het zo leuk vindt om te doen?
Gun jij jezelf dus het minimumloon…. Voor al je werk? En waar je, wanneer je alles netjes doet, de helft ook nog van naar de belasting toe sluist? 7 euro per uur dus… Na al je trainingen!

Hoeveel ben je waard? Heb je niet gemerkt hoeveel je voor een ander doet? Tijdens de behandeling, maar ook de weken er nog na? Komen mensen niet nog geregeld bij jou met hun vragen en geef jij ze dan ook niet belangeloos weer antwoord?

Wat maakt toch dat een huisarts een hoog tarief mag vragen, of hij nu iets voor je doet of niet? Je betaalt voor zijn ontvangst, zijn tijd en expertise.
Waarom mag een psycholoog wel een prachtig salaris vragen? Hij doet wellicht wat anders, maar de resultaten zijn geregeld gelijk ( of zelfs minder)!
Waarom betaal jij de kapper, masseuse, verzorgster, verpleegster, maatschappelijk werkster, hondenuitlaat- service of de coach die je helpt afvallen? Zijn dat vaardigheden die jij nooit zou kunnen leren??

De verzorger die mijn oma wast, met liefde en geduld, verdient geld. Niet omdat het een handeling is die ik niet zou kunnen doen, maar omdat het hem tijd kost. En tijd wordt uitbetaald.

Waarom betaal jij jezelf niet?

Waarom staan mensen in de rij, wanneer energiewerk gratis uit geprobeerd kan worden en blijven ze weg wanneer jij er geld voor vraagt?
Omdat jij er geen geld voor vraagt!

Het is net alsof jij er niet in gelooft! Alsof het toeval is, alsof je niet weet dat je mensen helpt. Je weet dat je mens na mens hebt zien opknappen, door jouw hulp, jouw kennis, jouw intuitie en vaardigheden. Wanneer jij er al niet in gelooft, wie dan wel? Gaat het om de energie die je in beweging brengt? Of gaat het om de tijd en de energie die jij er aan kwijt bent?
Tijd en energie waarmee je geen andere werkzaamheden meer kunt doen.

Je bent niet anders dan een dokter, psycholoog, coach, of masseuse! Mensen komen voor een consult, voor jouw expertise en jouw tijd.
En jouw tijd… is kostbaar.

Hoeveel ben je waard?!

stralend ondernemen voor therapeuten en coachesbig

16 Comments

 1. Als manueel therapeut kan ik vertellen dat het van het grootste belang is om een “aannemelijk” tarief voor je zitting te vragen. Elke hulpverlener, van weinig geschoold, tot zeer goed geschoold is van belang en is van waarde!
  het is juist van belang om een “aannemelijk” tarief te vragen, omdat dit de verantwoordelijkheidspositie van je client versterkt.
  Helen/hulpverlenen werkt meestal alleen, als zowel client, als therapeut hun eigen verantwoordelijkheid zien en nemen. Kosten jouw behandelingen een habbekrats, dan voel ik mij als client ook meer een proefpersoon waarop de heler/hulpverlener mag experimenteren.
  De kracht van een serieuze vraagprijs, is dat een client zich ook serieus genomen voelt. Zo stapt ie ook bij jou je praktijkruimte binnen. Dan is het nu aan jou om te laten blijken dat je ook een expert bent. De praktijk zal uitwijzen of jij van dezelfde waarde bent als dat je jezelf bestempelt. Je clienten komen wel, of niet meer terug. Doe je het goed, dan volgen er meer.
  Voor mezelf vind ik 80 euro per uur een juiste waarde. Gelijkwaardig aan een psycholoog en aan een lichtwerker. Uiteraard betaal ik niet voor een slecht consult.
  Tip van flip: bepaal een serieus tarief, dan nemen wij jou ook serieus!
  dan nemen wij onze verantwoordelijkheid als client en collega-concurrent en dan stellen wij je ook serieuze en kritische vragen. Het geeft jou ook de verantwoordelijkheid om jezelf waar te maken. Om te staan voor datgene waar je in gelooft en dat ook in woorden en energie uit te dragen.
  Zet hem op! wij zien jullie waarde echt wel!
  groeten van besluiteloze manueeltherapeut die zweeft op de grens van het medische en het alternatieve circuit.

 2. Hoe herkenbaar! Ik heb er zelf 13 jaar mee geworsteld en heb toen gemerkt dat mensen niets leren als ze er zelf geen energie in hoeven te steken. Voor de energie, die immers niet van mij is maar ddor mij heenstroomt hoeft niet te worden betaald. Maar ik heb wel een uurtarief ingesteld voor mijn kostbare tijd! En als mensen dat niet willen, dan ga ik in die tijd lekker wat voor mijzelf doen. Als ZIJ geen energie willen steken in zichzelf, waarom zou IK dat dan doen. :-) Dit was voor mij een eye-opener, vooral omdat er maar weinig mensen zijn die energie voor zichzelf over hebben en ik dus veel tijd heb om andere dingen te doen die ik belangrijk vind. Dikke knuf voor iedereen die dit leest!

 3. Dank jullie voor deze eye-opener en bevestiging wat al rondzoemde maar feitelijk niet van de grond komt. Heb heel andere dingen gedaan in mijn leven, best veel geld verdiend. Geen miljoenair geworden maar burnout en hooggevoelig, helderwetend lichtwerker en voor mijzelf klachtoplossend een healer, reader geworden. Doe nu werkzaamheden wat ik niet meer kan. Commercieel. Loopt al tijden niet, werk onder bijstandsniveau. Wil graag wat anders maar weet niet wat. Prof behandelaar te worden vaak overwogen. Prijs idd ook issue. Ga deze info eens even tot mij nemen. Wil eigenlijk ook mijn verhaal op papier zetten en wellicht boek van maken. Dank voor jullie postings. Groeten Paul

 4. Misschien is het mogelijk om mensen te helpen hun eigen healer te worden. Eigen verantwoordelijkheid!
  Het is toch een bewustwordingsproces. Als mensen b.v. jaren naar een psychiater lopen, dan is er ook wat mis. De een houdt de ander in stand! Het doet niets af aan het goede werk van de healer. Zolang regulier en alternatief niet samenwerken, zal alternatief in de verdomhoek blijven zitten. Het is de erkenning van elkaars kennis van zaken en ervaring.

 5. Mooi artikel, helder en duidelijk. Het helpt me om hier heel realistisch naar te kijken nu ik met mijn website bezig ben. Het maakt me tevens bewust van mijn mate van zelfvertrouwen; wanneer ik voor een habbekrats mijn diensten aan zou bieden, dan is het met mijn zelfvertrouwen waarschijnlijk ook niet best gesteld. Even door de zure appel heen bijten dus, ik ben het waard. Ik kan me vinden in het verhaal van Annemiek, clienten komen voor mij en mijn behandeling en betalen daarvoor een normaal tarief, of ze komen niet en dan besteed ik mijn energie ergens anders aan, beiden zijn voor mij ok.

 6. Wat een goed artikel. Heel goed verwoord moet ik zeggen. Ik heb een baan (32 urige werkweek) en doe het (healen, tarotconsulten etc) erbij. In de toekomst wil ik minder gaan werken en mij meer toeleggen op de praktijk. Vanaf het begin heb ik voor een consult 65 euro gevraagd en dit ook altijd gekregen. Ik sta hier ook voor en mensen krijgen echt kwaliteit en waar voor hun geld. Ik heb ook weleens een verzoek gehad om het op afbetaling te doen en dit ook ingewilligd maar dat doe ik niet meer. Als ik een behandeling wil bij iemand betaal ik er ook voor of spaar er voor. Bepaalde familieleden doe ik gratis maar merk soms wel aan mijzelf dat ik dit ook soms storend vindt omdat ik er ook tijd aan besteed en het soms als vanzelfsprekend wordt ervaren en niet altijd op de juiste waarde wordt geschat. Het blijft een heikel punt denk ik voor lichtwerkers. Ik ben elke dag nog dankbaar dat ik dit werk doe en dat het op mijn pad is gekomen. Mijn advies in deze is “ga ervoor staan in wat je doet en wat je te bieden hebt”! Misschien heb je een tijdje wat minder klanten maar als je goed bent in je werk komen ze echt wel terug. Een collega doet ook healingwerk en vraagt 35 euro per consult die ongeveer 1 1/2 a 2 uur duurt. Ik heb al meerdere malen aangegeven dat dit veel te weinig is maar haar antwoord is steevast “anders komen mijn klanten niet meer als ik meer vraag”. Het is een kwestie van vertrouwen in jezelf en in de kosmos!

 7. Heel herkenbaar, maar ik ben daar volledig vanaf gestapt! Simpelweg omdat je niet serieus wordt genomen als je alles nagenoeg voor niets of gratis aanbiedt. Het soort mensen dat je aantrekt is ook veel minder serieus, want het is toch gratis! Ik zag het bij een Reiki master in mijn kennissenkring. Toen hij alles gratis deed, deden mensen er heel weinig mee. Hij begon reguliere tarieven te vragen en het soort klanten dat hij aantrok ging wel serieus om met hetgeen hij aanreikte, simpelweg omdat mensen het als een investering in zichzelf zagen en met een investering ga je serieus om toch! Ik optimaliseer kantoorpanden qua klantbeleving door ze her in te delen en in te richten conform Feng Shui en ik kijk naar teamopbouw vanuit de Nine Star Ki , waarna de architect en interieurontwerper aan de slag gaan met mijn advies. Ik vraag gewoon een uurtarief dat regulier is in het bedrijfsleven en met particuliere woningen ben ik mede door wat in het blog beschreven wordt, volledig gestopt. Ik pas ervoor om nog op die manier te werken.

 8. Ik vind het juist een eenzijdig artikel. Ik vraag me juist af waarom iedereen tegenwoordig zulke hoge bedragen moet vragen. Waarom het zo commercieel moet. Tuurlijk is het waar dat je ook
  betaald voor de kapper , de psycholoog enzovoort. Het is ook niet voor niks dat zoveel mensen , die niet zoveel te besteden hebben, dit alleen doen als het echt niet anders kan. Maar als je continu aan je (spirituele) ontwikkeling wil blijven werken is dat bijna niet meer te betalen. En wat is er mis met wat voor een ander willen doen zonder daar aan te verdienen? Je helpt elkaar verder met je ontwikkeling. Waarom zou tijd die je ergens aanbesteed gelijk omgerekend moeten worden in geld. Zat mensen helpen elkaar vrijwillig op allerlei manieren. Dit maakt ook dat veel zaken mogelijk blijven die anders niet bereikbaar zijn voor de gewone mens. En wie zegt dat als iemand er niet voor wil of kan betalen hij er niet echt iets voor over heeft? Hij/zij wil zich bewust ontwikkelen en stopt hier toch zelf ook veel tijd en energie in? En wie weet hoe deze personen anderen ook weer hun manier verder helpen? Tuurlijk snap ik dat veel lichtwerkers gedreven zijn met hart en ziel anderen helpen en hier ook veel tijd in stoppen en dat dit een dillema is omdat er ook gewoon brood op de plank moet komen en ik zeg ook zeker niet dat er geen geld voor gevraagd moet worden door mensen die dit fulltime doen. Maar tegenwoordig lijkt het wel alsof iedereen het maar commercieel moet aanpakken en dat vind ik een zorgelijke ontwikkeling. Dat je 1 of 2 opleidingen hebt gedaan en je gevoel hebt ontwikkeld en hier naast je werk iets mee wil doen wil nog niet gelijk zeggen dat je 60 euro hoeft te vragen voor een reading of healing. En dit zie je ook veel gebeuren op het moment. Ook kosten van opleidingen op dit gebied gaan steeds vaker commerciele prijzen rekenen alsof je je op de zakelijke markt begeeft waardoor je ook een vicieuze cirkel creeert want dan moet je inderdaad wel geld gaan vragen als de kosten voor je ontwikkeling zo hoog oplopen en je anderen hiervan wil laten meegenieten. Ik ben niet tegen geld vragen en betalen voor spirituele activiteiten maar wel tegen de sterke neiging tot de vercommercieling ervan. Wat is er mis mee dat een groot deel van de mensen die hier gewoon naast hun werk mee bezig zijn , elkaar kosteloos of tegen een laag bedrag mee verder helpen? Het geeft in ieder geval aan dat ze hun gave en energie inzetten vanuit de behoefte andere en elkaar verder te helpen en niet om er geld aan te verdienen

 9. @karin ik vind je reactie begrijpelijk en tevens ergerlijk. Van de 60 euro p.u blijft netto 30 euro over. Om een inkomen van 1200 euro te verdienen moeten we 10 klanten per week, 40 per maand helpen. Dit lijkt niet veel, maar om 40 klanten pm te hebben moet je minstens 400 mensen bereiken dmv reclame en marketing. Grof geschat, en uit eigen ervaring, ben je minstens 80% van de tijd bezig met klanten werven en 20% bezig met behandelen. Gemiddeld werk je dan tussen de 40 en soms 80 (!) uur per week als je er ook nog een baan naast moet hebben. Als je ernaast moet werken blijft het ontwikkelen van je expertise en je bedrijf achter, waardoor je altijd weinig zal blijven verdienen. Vicieuze cirkel. En als je er een baan naast moet blijven doen omdat je klanten niet kunnen of willen betalen voor je dienst, dan onderhoud je in feite je klant. Dan werk je bij om je eigen diensten te vergoeden voor je klant. Denk daar eens over na. Commercieel? Het wordt hoog tijd dat ons werk op dat niveau gewaardeerd wordt!! Onze waarde ligt hoger dan ‘commercie’.

 10. Ik vind het moedig deze topic te bespreken, maar ook ik vind deze een vrij eenzijdig mening. Toegegeven hoor, ik heb hier zelf niet meteen een pasklaar antwoord.
  Maar;
  Het probleem stelt zich eerder in het “onvolwaardige” van deze “lichtwerkers/alternatieve hulp” op breed maatschappelijk vlak, … waardoor er ook een gemis is van grond om met voldoende maatschappelijk ondersteuning, eerlijke -lichtwerk/therapeutisch- hulp te geven/te ontvangen.

  Neem nu een huisdokter, … mocht die gewone “dokter” plots zoveel vragen aan al de patiënten die hulp nodig hebben, … de hele goegemeente zou vrij snel op straat komen om hiertegen te protesteren.
  Maar dit zou -volgens jou- niet moeten opgaan voor een lichtwerker?!

  Gelukkig zijn er allerlei “meganismen” zodat een doktersbezoek/-bezoeken geen aderlating(en) hoeft te betekenen en een gezin op straat komt te staan omwille van ziekte.
  Jammer genoeg bestaat dit meganisme niet voor de alternatieve werker … die zich, je moet toegeven, meestal ook situeert/specialiseert op vlak van gezondheid.

  Dus die vergelijking met luxediensten zoals kapper (hebben we jaren zelf gedaan met tondeuse), hondenuitlaat … etc … is naar mijn mening misplaatst, … de anderen, zoals die verpleeg(er)ster/ster etc… zitten allemaal in systemen, jammer genoeg de lichtwerkers niet.

  Nu even de persoonlijke toer;
  Uit eigen ervaring sprekend, na “23 jaar officieel ziek verklaard te zijn” … een dokter betalen kan/kon ik nog wel, een lichtwerker die de volle pot vraagt zoals jij voorstelt … neen dàt kan ik jammer genoeg niet.
  Gelukkig heb ik al die jaren van zware tegenspoed hulp gekregen van dokters te die mij een veel lager bedrag, dan officieel, aanrekenden… heb ik tegen uiterst zachte prijsjes -onofficieel- hulp gekregen, dit met wisselend resultaat, van lichtwerkers, die -waarschijnlijk- rekening hielden met de benarde situatie, want anders had hun hulp helemaal en totaal buiten mijn bereik gelegen. Ik voel enkel diepe dankbaarheid voor alle wel gemeende hulp… recht vanuit al die harten, welk mooier geschenk kan een mens krijgen/geven.

  Verder moeten we ook eens naar onze maatschappij durven kijken zoals deze zich in snel tempo verder aan het ontwikkelen is… alles moet altijd maar sneller, alles moet beter(?), alles moet maar nieuw, alles moet altijd maar opnieuw “anders”, alles moet maar gespecialiseerder .. waarbij de normen en waarden die fundamenteel zijn voor een gezonde maatschappij, en dit op alle niveaus, … elke dag meer met de voeten getreden worden !!!??? Tegen welke prijs? Alles aan harde valuta !!!
  Totaal scheef

  Zie ik tegenwoordig, dat de meer officiële alternatieve hulpverlening groeit naar “hulp voor financieel beter gesitueerden”, zeker degenen/collectieven die naam hebben gemaakt … jammer.

  Uit de losse pols
  Just saying

 11. Srry maar ik ben NIET akkoord met 45 of 50€ per uurbwat vaak aangerekend voor spiritueel hulp .. (laat staan als het nog meer zou zijn , vind ik helemaal schandalig )met ander woorden tis enkel voor mensen die er financieen geen pijn in hun zakken voelen . Als ze het eraan zouden geven… en de mens die er slechter voor zit dan ??? Mag die geen hulp? Ik vraag aan vrienden een vrije gift een wederdienst en anders max 20 € erboven niet .. ik vind het ongehoord je bent opnde wereld om de wereld en al wat er in woont te helpen of steunen , vraag niet teveel heb respect en begrip voor ieder huishouden , en vaak de mensen die je veel betaaldb .. wanen hun beter.. en ja eerst zien dan geloven, bij mij kom je de eerste keer voor niets alsnje terug komt omdat men ziet dat ik het wel kan dan een kleine bijdrage…vind ik vele eerlijker er zijn genoeg scharletans …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *